Декларацията с баркод ускорява възстановяването на надвнесен данък

Информацията се пренася направо от баркода и се спестява ръчното обработване на декларациите, разясняват данъчните.

© Цветелина Белутова, Капитал

Информацията се пренася направо от баркода и се спестява ръчното обработване на декларациите, разясняват данъчните.Попълването и подаването на данъчни декларации с баркод ускорява възстановяването на надвнесен данък, съобщи Националната агенция за приходите (НАП).


Това е така, защото не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от тези декларациите ръчно, тъй като информацията се прехвърля направо от формуляра след сканирането на баркода.


От НАП припомнят, че до възстановяване на суми се стига в случаите, в които гражданите ползват данъчно облекчение – например младите семейства, ползвали ипотечен кредит намаляват данъчната си основа  с размера на лихвените плащания. Данъците могат да се намалят законно и с направени дарения, вноски за допълнително доброволно осигуряване, сключване на застраховка "Живот" и други.
Когато е деклариран данък за възстановяване, той се прихваща от други дългове към държавата или се възстановява по посочена от клиента банкова сметка.


Образец на декларацията за облагане на доходите с баркод данъкоплатците могат да изтеглят от интернет страницата на агенцията – www.nap.bg.


Подаването на декларацията става по начина, по който се подават и обикновените декларации: с изпращане по пощата, на място в някои пощенски станции, където се издава входящ номер или лично в офис на НАП.


Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите тази година изтича на 2 май, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. При попълване на преводни нареждания към бюджета трябва да се напише точната сума, кодът за вид плащане (например 111213 когато се плаща по данъчна декларация на физическо лице), входящият номер на документа, ЕГН, като задължително се посочва и периодът, за който се отнася плащането.


Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700, а работното време на консултантите до края на кампанията е от 8,30 до 18,30 ч. в делничните дни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK