Наесен местните данъци в София ще могат да се плащат през сайта на общината

Наесен местните данъци в София ще могат да се плащат през сайта на общината

© Асен ТоневМестните данъци и такси в София ще могат след края на септември да се плащат онлайн през интернет страницата на Столична община. Тогава се очаква да започне да работи виртуален POS терминал, съобщи "Капитал Daily".


В момента продължава започналото през април внедряване на отделните модули на единна система за управление на приходите от общински данъци, наречена "Матеус". Министерството на финансите я предоставя безвъзмездно на всички местни власти. Тя е разработена от държавната компания "Информационно обслужване". По въвеждането й работят 150 общини.


Когато системата заработи напълно, хората ще могат да плащат местните данъци и такса смет само на едно място. В момента те само могат да направят електронна справка за задълженията си, но всяко от тях може да бъде погасено само в данъчната служба на районното кметство по местоживеене. Иначе трябва да използват порталa за електронно плащане еpay.bg или да направят банков превод за всеки дължим данък.
Когато започне да функционира услугата, плащанията ще се отчитат в системата за часове. Самата обработка на данъчните декларации и документите също може да се осъществява през "Матеус", като тя ще поддържа и електронни регистри.


Ще се прави и връзка между данъчно задължените физически лица и техните фирми, когато са регистрирани като еднолични търговци. Връзки ще има също към служба ЕСГРАОН, БУЛСТАТ и Търговския регистър.


Тази система ще даде възможност на местните власти и да контролират недобросъвестни данъкоплатци. В момента, ако един апартамент или къща се декларират като основно жилище, дължимият за тях данък се намалява наполовина.


Заради липсата на общ регистър и единна информационна система обаче собствениците на имоти в различни райони на големите общини могат да декларират много имоти като основно жилище и да плащат занижени данъци, без това да се разбира от общинските власти.


От Министерството на финансите, които са възложители на поръчката за изграждане на системата, обясниха, че тя ще се свърже с имотните регистри на всички общини и ако няколко имота се декларират като основно жилище от един и същ собственик, опитът за измама ще се засича веднага.


Улесняват се и засечките за неплатени данъци. Така местните власти ще могат да отказват административно обслужване на некоректните граждани и фирми. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK