Какво означава осигурителен праг от 2400 лв.

Какво означава осигурителен праг от 2400 лв.

© Юлия ЛазароваТези дни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов съобщи, че се обмисля възможността за увеличение на максималния осигурителен праг от сегашните 2000 лв. Публикуваме анализа по темата на Петър Ганев от Института за пазарна икономика.


През 2011 г. 91 хил. души са се осигурявали на максимума от 2000 лв. Ако приемем някакво покачване на доходите на най-квалифицираните и високо платени кадри в страната, то нека предположим, че към момента хората, осигуряващи се на максимума, са достигнали 100 хил. души. Покачването на максималния осигурителен праг до 2400 лв. означава повече внесени осигуровки – малко над 120 лв. на месец или 1500 лв. на година[1] за всеки от тях. С други думи по-високият осигурителен праг означава годишен трансфер на допълнителни 1500 лв. върху труда на най-високо платените към осигурителната система.


Не всички пари обаче са насочени към солидарните пенсии. Има вноски за здраве, за майчинство, безработица и т.н. Дори и вноските към частните пенсионни фондове, които са включени в сметката, са различни, тъй като те са лични (тоест се натрупват) и не подлежат на солидарно раздаване. От тези 1500 лв. на година, едва около 615 лв. ще отидат за солидарните пенсии. Ако приемем, че всичките 100 хил. души направят тези допълнителни плащания, то вдигането на максималния осигурителен праг на 2400 лв. ще означава трансфер на 150 млн. лв. от работещите към осигурителната система (включително лични пенсионни сметки), от които близо 62 млн. лв. за солидарни пенсии.
В същото време знаем, че през 2011 г. близо 49 хил. души са получавали пенсия от 700 лв., тоест това са тези, чиито пенсии са ограничени на максималния праг. Най-вероятно тази бройка е нараснала до над 50 хил. през последната година. Ако се запази връзката между максимален осигурителен праг и максимална пенсия обаче, е пълен абсурд да очакваме покачване на максималните пенсии с прокламираните 7,6%. Те ще се покачат спрямо новия максимален осигурителен праг[2], а не спрямо произволно избран процент от управляващите.


При 2400 лв. максимален осигурителен праг новата максимална пенсия ще бъде 840 лв. Разбира се, не всички от въпросните 50 хил. пенсионери ще се класират за тази сума. Ето какво показва една груба сметка[3]:

 • 12 хил. пенсионери[4] ще получат допълнителни 50 лв. на месец;
 • 9 хил. пенсионери ще получат допълнителни 100 лв. на месец;
 • Всички останали близо 30 хил. пенсионери ще получат въпросните 140 лв. на месец.
Крайният резултат от всичко това е, че разходите за солидарни пенсии ще скочат с близо 67 млн. лв. Това не би било ефект от идеята за покачване на пенсиите, а просто от покачването на максималния осигурителен праг и запазването на връзката с максималната пенсия.


Накратко, покачването на максималният осигурителен праг на 2400 лв. означава нови приходи от 62 млн. лв. за фонд "Пенсии" и нови разходи в размер на 67 млн. лв. Това не е политика, която ще доведе до подобряване на финансовото състояние на фонд "Пенсии" и съответно за покачване на всички пенсии. Това е решение, което просто ще направи законен трансфер на над 60 млн. лв. от една група (100 хил. работещи и високо платени) към друга група (50 хил. получаващи максимална пенсия).


Една от причините подобно предложение да се подкрепя от радетелите на солидарното осигуряване, разбира се, са тези другите 87-88 млн. лв., които ще попаднат в осигурителната система – близо 63 млн. лв. от тях ще бъдат за здраве и за обезщетения за майчинство, безработица и т.н., докато останалите ще попаднат в личните пенсионни сметки.


Повечето пари за обезщетения звучат добре, но и тук имаме обратния ефект – повече разходи за обезщетения. При обезщетенията имаме обвързаност с приноса в осигурителната система – майчинските например зависят от това, на колко си се осигурявал, а не от това какво е състоянието на системата и има ли пари. Така че, ако някой се осигурява на по-висока сума (например 2400 лв.), то той след време ще получи и по-високо обезщетение. Това по никакъв начин няма да помогне на някой друг, осигуряващ се на 500 лв. например – повечето вноски на другите няма как да му помогнат за по-високи обезщетения. Ето, че и тук политиката е насочена към конкретна група – насилствено да осигурим в по-голяма степен получаващите високи доходи.


Единственият "социален" ефект от покачването на максималния осигурителен праг ще бъде по отношение на здравето. Не за друго, а защото там вноските потъват в общият кюп и после всички харчат от него и приносът просто няма значение. Това са 38-39 млн. лв., които от високоплатените работещи ще попаднат в здравеопазването. Нищо чудно въпросните "богати" работещи така и да не се възползват от "безплатното" здраве у нас и съответно тази сума да има характер на социален трансфер. На фона на пълният хаос в здравеопазването у нас обаче, това само ще засили недъзите на системата – едни плащат, други ползват, а накрая всички са недоволни.


[1] Това са вноски, както на работодател, така и на работник. Сметките са статични и са благосклонни към осигурителната система, тъй като предполагат всички да внесат повече – пренебрегва се например вариантът някой да получава точно 2000 лв., като така новият максимален осигурителен праг няма да доведе до повече вноски.


[2] Максималната пенсия е 35% от максималния осигурителен доход (КСО)


[3] Използвани са данни от НОИ – Статистически годишник "Пенсии" 2011


[4] Дори и да се класира реално точно за 700 лв. пенсия, тази група ще бъде засегната от масовото увеличаване на пенсиите с над 7%, което е именно 50 лв.


Прочетете повече на: http://ime.bg/bg/articles/kakvo-oznaava-osiguritelen-prag-ot-2400-lv/#ixzz25bTU6WJj

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Отдавна чета статите на Петър Ганев, много добре описани и логични. Много ще ми е интересно някоя телевизия или вестник да организира един диспут с него и Дянков да видим кой крив кой прав?

 2. 2 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Нещата не опират само до числа а и до справедливост.
  Нямаш никакъв стимул да си плащаш пенсионните вноски, ако знаеш, че накрая ще живееш в бедност.
  Сега е по зле от комунизма, и работили и неработили получават еднакви пенсии.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 3. 3 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Означава, че приближените до милиционерската партия лежачи взимат по 2 400 лв, докато по-голямата част от БЪЛГАРИТЕ кретат с по 300-400 лв. Това означава.

 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#1:"g0nzi"]Много ще ми е интересно някоя телевизия или вестник да организира един диспут с него и Дянков да видим кой крив кой прав? [/quote]

  Един от малкото случаи, когато и двамата са криви!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 571 Разстроено

  До коментар [#2] от "Краси":

  То пенсиите са най-малкия проблем, даже и в статията е засегнат въпроса за "безплатното" "здравеопазване" и там платил не платил си равен с манго....

 6. 6 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Да накажем най-изрядните платци, като ги натоварим с още 1500, а тези, които не се осигуряват на реалните доходи, отново ще потриват ръце.

  Те ти социална политика по Балкански - бълъчетата да дават, а тарикатите - да скътават!

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Отчаян опит да се напълни съдраната хазна. Сегашната пенсионна система няма да издържи дълго. Младите да спестяват за пенсии, препоръчително в злато. Поздрави. http://www.istinski-pari.com

 9. 9 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Значи тия с високите пенсии да го духат за пореден път ли? Щото индексациите не ги ловяха поради таван. Хубаво, ще го издухат, прав е Ганев, че няма да умрат от глад и студ.

  Ама ще убиете всякаква идея човек да се осигурява на реалните си доходи, щом държавата тъпо и упорито като се пенсионира го прецаква в името на комунистическата уравниловка.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 646 Любопитно

  До коментар [#3] от "Боби Цветелинов":

  Глупости! Да си видял милиционер да се осигурява? Или да си осветлява страничните доходи?

  Означава просто, че има едни 100 000 работещи българи. Останалото до 3.3 млн работещи е:
  - плява
  - милиционери, държавни работници и друга сволоч
  - цигани

 11. 11 Профил на abvgz
  abvgz
  Рейтинг: 402 Неутрално

  В сметката не се отчита ефекта от сивата икономика.
  Преди години повечето хора с високи заплати ги получаваха в плик в брой. През последните години - най-вече заради плоския данък нещата се попромениха и всичко взе да става по легалния начин. Е, сега поне едно 10-15% от тези дето ще ги ударят с едни 1500 лв. на година, ще помислят как да оправят нещата, така че да не ги дават за нищо.

 12. 12 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Разбира се, че този праг трябва да се вдигне. Всички би следвало да отделят еднакъв процент от доходите си за социални придобивки. В момента тези, които получават над 2000 плащат ПО-МАЛЪК процент от доходите си за тези социални придобивки.
  В нормалните държави в Европа, където средните доходи са около 7 пъти по-високи от средните в БГ, практически няма горна граница за пенсионни и здравни осигуровки. А там, където има, той е около 15-20 (!!!) пъти по-висок, от този в БГ. И в крайна сметка, във всички държави максималният осигурителен праг е такъв, че и човекът с най-голяма заплата на държавна работа да плаща осигуровки. Не е нормално депутати, министерски служители и цялото ръководство на държавата, начело с президента, да получават заплати над максималният осигурителен праг и по този начин да плащат по-малък процент от доходите си за социални придобивки от останалите граждани. Максималният праг би следвало да е поне 5 средни работни заплати. Това за БГ прави поне 3500 лева, а не 2400.

  Жизнь или Life - избор има.
 13. 13 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дразнител":
  Откъде са ти данните за 15-20 пъти по-висока граница в Европа?

 14. 14 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дразнител":
  Защото в САЩ за 2012 година максималния доход,облагаем с осигуровки е 110100$ годишно.И тъй като за 2011 г.средния доход там е бил 41663$ годишно,то максималния праг за облагане в САЩ е 2.64 пъти средния доход в страната.В България ми се струва,че 2400 лева ще са някъде около 4 пъти средния доход.

 15. 15 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  От близо 5 пет години се осигурявам на тавана.
  Това не променя нищо, защото така или иначе с постоянното увеличение на пенсионната възраст няма да доживея до пенсия.
  Единственото успокоение ми е, че средствата натрупани в задължителния доброволен частен пенсионен фонд ще се наследят от децата ми.Някакъв старт и помощ ще им е все пак

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 16. 16 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#1:"g0nzi"]един диспут с него и Дянков да видим кой крив кой прав?[/quote]

  Е, какво има да се гледа, когато е ясно!
  Ако г-н Ганев беше толкова добър, нашият изключително мъдър премиер щеше да го е взел на работа като министър на финансите. Шегувам се, разбира се. Дянков не разбира много-много; ако разбираше, нямаше държавата да е толкова закъсала...

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 17. 17 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Всяка пенсионна система изградена на фондове е неефективна и безполезна. Няма значение кой колко дава, защото няма да получи и половината от внесеното. Единствения доказано ефективен начин за издръжка на пенсионерите е държавно гарантирани пенсии, чийто източник са данъците.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 18. 18 Профил на Инев
  Инев
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#16] от "Вени Марковски":

  Вие очевидно не разбирате играта на Дянков, г-н Марковски. Мислех си, че е прозрачна за всеки, но явно на израстналите в саксия отрочета на комунистически псевдо-интелектуалци като вас, г-н Марковски, не им е лесно с тези задачи.

  Вени Марковски е гласът на Сергей Станишев (http://goo.gl/oKicX)!
 19. 19 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#13] от "eurogi":

  Например във Франция - горната граница за 2011 за осигуряване беше 181,000€ , което е приблизително 15,000€ месечно. Това е точно 15 пъти повече, отколкото сега в БГ. А средната заплата във Франция е около 2800. Което пък прави съотношение над 1:5 между средна заплата и максимална осигуровка. Т.е. в БГ спокойно може да е 3500-4000 след като от статистиката се тупат в гърдите, че средната заплата била над 700 лева.

  Жизнь или Life - избор има.
 20. 20 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дразнител":мда,един праг от 3000-3500 наистина смятам че би бил приемлив за българските условия.

 21. 21 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#1] от "g0nzi":

  Ти досега да си видял някъде, някога, някой министър от това правителство да участва в диспут???
  Боко не е участвал никога в никакъв диспут!
  Това не е като да правиш изказвания пред камера!

 22. 22 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#20] от "eurogi":

  Чак толкова, за съжаление, няма да го вдигнат. Все пак не трябва да се забравя, че БГ е мафиотска държава и ниският праг на максималната осигуровка, както и равният ДОД облужват именно мафията, която срещу някакви си 10% легализира парите. Да не говорим, че в БГ има десетки вратички за избягване на облагането на доходи. Най-простият и очевиден е с банковите лихви, които в БГ не се облагат ако са от банка, регистрирана в България.

  Жизнь или Life - избор има.
 23. 23 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#10] от "pi314_": Напълно съм съгласен . Само добавям че , който се осигурява на 2к го боли к*ра за пенсионната система и за нивото на "безплатното" здравеопазване !

 24. 24 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Когато се осигуряваш на максималния праг няма никаква гаранция
  че ще получиш добра пенсия, ако обаче вложиш тези пари в банката е сигурно, че ще ги ползваш, без значение дали ти или
  децата ти

 25. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#9] от "Вени Г.":

  Абе, я ми обясни що е това КОМУНИСТИЧЕСКА уравниловка , че не разбирам по какво се различава от капиталистическата , Или от феодалната . Или пък от робовладелческата . Ако знаеш , обясни . Ако не знаеш- не ползвай словосъчетанието ,

 26. 26 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Защо всички коментирате Дянков а саботажите са дело на Тотьо.

 27. 27 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  [quote#24:"pentuer"]Когато се осигуряваш на максималния праг няма никаква гаранция
  че ще получиш добра пенсия[/quote]
  Сигурното е ,че милиционерите ще получат добра пенсия .

 28. 28 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Дали автора би могъл да обясни изобщо смисъла от таван?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Да не се повтарям ама мисля, че осигуряващите се трябва да имат стимул да внасят, а то за това трябва пенсионна реформа:

  1. Преимуване на сегашното пенсионно осигуряване на "социално осигуряване" защото на солидарен принцип то е точно това.

  2. Въвеждане на идндивидуални онаследяеми пенсионни партиди над вноската за социално осигуряване.

  3. Намаляване на данъка за социално осигуряване от сегашните 21.5% на 5% за служителя и на 5% за работодател.

  4. Отмяна на таваните на пенсиите и на максималния осигурителен доход и на категоризацията на труда. Който колкото иска - толкова да си внася по пенсионната партида, и то където си избере - или в частен фонд или в държавния НОИ

  5. Отмяна на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум равен на нивото на бедност в страната или на максималната пенсия за сегашната 3-та категория труд.

  6. Въвеждане на облагане на пенсионния доход при потребяването му, пак за сумата над необлагаемия минимум.

  ТОВА Е ПЕНСИОННА РЕФОРМА по начина по който някога е била порвеждана успешно в света.
  Гласените досега мерки и от ГЕРБеругите са само един голям балон с горещ въздух, алабалистики за заблуда на ратаите че да не осъзнаят че всъщност НОИ е фалирал отдавна и че те пенсии никога няма да получат.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 30. 30 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дразнител":

  Прага не трябва да се вдига, поне не и докато няма никаква разлика в услугите получавани срещу внесените пари; защото хората, внасящи осигуровки на 2000 лева реално плащат с пъти повече пари от тези осигуряващи се на 300 - 400 лева, а в болницата да речем имат еднакви права; да не коментирам, че с новите условия за пенсиониране повечето от тях няма и да се пенсионират, т.е. държавата ще открадне от тях много повече пари (само да припомня, че в нормалните държави имаш право на пенсия дори и с 10 години труд, като естествено размера е пропорционално по-малък и зависи от стаж и осигуровки)

 31. 31 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Тези дни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов съобщи, че се ОБМИСЛЯ възможността за увеличение на максималния осигурителен праг "
  Кълвете като каракуди на гола кукичка. Нищо няма да увеличат, само пускат димки.
  "Накратко, покачването на максималният осигурителен праг на 2400 лв. означава нови приходи от 62 млн. лв. за фонд "Пенсии" и нови разходи в размер на 67 млн. лв."
  Разходите са гарантирани, а приходите химерни.
  Не си губете времето с Тотювите лъжи.

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 32. 32 Профил на rents
  rents
  Рейтинг: 515 Гневно

  Не ми бутайте осигурителния праг, боклуци!!! Плащам като поп на някаква скапана държава, от която никога нищо не съм получил обратно - здравни вноски, които не ползвам, пенсия, която никога няма да получа, местни данъци, за да живея в кочина, винетки и пътни данъци - за да си троша колата по скапани пътища. Направо нямам думи колко много ме дразните, нагли ненаяли се фатмаци!!!

 33. 33 Профил на reges
  reges
  Рейтинг: 233 Неутрално

  всеки който получава и стотинка от солидарноразпределените ми с труд изкарани и прибрани от смотаната циганска селска чалгаджийска държава пари и не ми е личен приятел му пожелавам да мре в някоя кофа в адски мъки. на останалите - мн здраве, щастие и късмет

 34. 34 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Тутманик мамин, високия трансфер ще го гледаш към чужбина, не стига, че няма кой да ви управлява качествено мафиотският бизнес, ами искате и малкото от тези, които могат да го движат, с всичките му обязаности, да прогоните от покоите си?!
  Аз съм "ЗА", ако може всички можещи и знаещи хора да се махнат от България и да ви застигне това, което заслужавате, защото е крайно време, с двете ръце Ви подкрепям и да не се стрескяте, а да сте твърди до край, като партизанин на разпит, както гласеше прокламираният от вас мит!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 35. 35 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Авторчето е типично сороско отроче...дървен филосов-глупак-дървен филосов.

  Искам само да обясни на хората, които са си заработили високите пенсии (летците например) защо според него не трябва да ги получават и как ще мотивира хората да се осигуряват реално след като държавата не им дава това, което им се полага.

 36. 36 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Тези цитирани 49 000 души,получаващи максималната пенсия от 700 лв в основната си част са работили в енергетиката,химията,мините,моряци,пилоти и са се осигурявали на брутната си заплата."Таванът" от 700 лв е кражба от внесените от тях осигурителни вноски.Нах смешното е ,че от 2014 г пада таванът ,НО НА НОВИТЕ ПЕНСИИ.Старите -кучета ги яли.След като държавата се отмята от договора си спрямо тези пенсионери и отказва да им изплаща пенсиите в пълен размер/изчислени на база внасяните осигуровки/редно е да върне на тази категория пенсионери част от внесените осигуровки.А за младите хора остава много добре да си помислят как ще се осигуряват по време на трудовия си стаж за да не попаднат в категорията на излъганите.

 37. 37 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1627 Любопитно

  "....Това не е политика, която ще доведе до подобряване на финансовото състояние на фонд "Пенсии" и съответно за покачване на всички пенсии. Това е решение, което просто ще направи законен трансфер на над 60 млн. лв. от една група (100 хил. работещи и високо платени) към друга група (50 хил. получаващи максимална пенсия)...."

  Хехе, будалите ще плащат, а тарикатите ще получават, като цял живот са минавали все метър. И сега "законно" ще се
  прехвърлят средства от тези, които са се осигурявали, към тези, дето смятаха, че няма да доживеят до пенсия и че "сега се живее"... И май са били прави...

 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4674 Любопитно

  ПЕРСОНАЛНИ пенсионно-осигурителни и здравно-осигурителни партиди,които ДА СЕ НАСЛЕДЯВАТ.
  Пенсионният и здравният ДАНЪЦИ нямат нищо общо със солидарността.
  Те са КОМУНИЗЪМ.
  НАСИЛСТВЕНАТА "СОЛИДАРНОСТ" Е КОМУНИЗЪМ.
  Противоконституционно е,да насилват хората да се "солидаризират" с екземпляри,с които изобщо нямат желание да имат нещо общо.
  Утре някой чиновник ще реши да ме солидаризира и по отношение на жилището.
  Да живея солидарно в едно жилище с екземпляри,каквито чиновничеството ми посочи.
  Да въвеждат СОЛИДАРНОСТ и по отношение на жените и любовниците за да бъде СОЛИДАРНОСТТА пълна и завършена.

 39. 39 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 515 Гневно

  Правят го за да вдигнат на пенсиите на бащите си милиционери и партийни секретари, понеже нямат законово право да им вдигнат пенсиите над 750. Цялата история е да вдигнат и двата прага. Цялата тази работа ще има ефект ако има лустрация.

 40. 40 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Абе то хубаво за пенията ,ама някой сети ли се ,че хора дето взимат по над 3000лв те си ще си имат бая пари като се пенсионират и няма да им пука кой знае колко,а и като глр=едам как върви до 20 години ще ни завърти един комунизъм .

 41. 41 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Авторчето е заинтересовано да не се вдига максималният осигурителен доход, защото тези 2400 лв. не ги харесва и ще трябва да се бръкне по-дълбоко в джоба.
  Таванът на пенсиите си е жива и най-нагла кражба от парите на тези, коиото съвестно се осигуряваха на максимума и понякога над максимума и то със своите пари, а не от парите на данъкоплатците както привилигированите милиционери ( тук влизат и ДС) и фатмаци и след това държавни подкупни чиновници.

  apoloniy
 42. 42 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#38] от "Hawaii":
  Е, след това ще искаш и ключа от квартирара, в която много заетите чиновници чукат по обяд и след обяд.

  apoloniy
 43. 43 Профил на nihata
  nihata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  пенсионните осигоровки са си чиста пирамида. Аз сега ще давам а държавата в неопределено бъдеще ще види дали и колко ще ми даде ако системата до тогава не фалира , мерси. Предпочитам да си спестявам сам. Ама тя държавата твърди че мисли повече за мен от мен самия, ай си...тир.

 44. Отказвам да подпомагам мангали и мързели чрез солидарния модел на осигуряване.Очаквам системата да се промени някога в посока на индивидуалните осигурителни сметки и тогава всеки ще е заинтересован да внася в тях колкото може повече,но ще е сигурен,че само той и семейството му ще се възползва от труда и спестовността си.Дотогава ще спестявам за старини по мои си начини ,но не в НОИ...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 45. 45 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 593 Неутрално

  [quote#43:"nihata"]пенсионнит осигоровки са си чиста пирамида. Аз сега ще давам а държавата в неопределено бъдеще ще види дали и колко ще ми даде ако системата до тогава не фалира , мерси. Предпочитам да си спестявам сам. Ама тя държавата твърди че мисли повече за мен от мен самия, ай си...тир. [/quote]
  Защо ли си мисля, че като дойде време да си харчиш "тайната пенсия" няма да се откажеш и от държавната?! Така де, кой се отказва от едни пари, дето просто така ги дават...

 46. 46 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#35] от "olimpipanov":

  Хайде не ми давай за пример летците! Не са се презорили изобщо, че да са с такива високи прав! Цял живот са били на наш гръб, като са ги обучавали, а и след това! Да не говорим, че и лев осигуровки не са внесли, а сме им ги внасяли ние!

 47. 47 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Какво означава осигурителен праг от 2400 лв? - Означава, че тъмнозеленият електорат се плоди и има нужда от повече парички даром. И също означава един предизборен фойерверк за пред пенсионерите, ей тъй, за който се хване.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 48. 48 Профил на paparaci
  paparaci
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И защо само "избрани"нямат таван на пенсиите си?Това ли е прокламираната солидарност ?

 49. 49 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#30] от "rumen_s":

  ++++++++

  Прекрасен коментар. Наистина на практика най-плащащите получават най-лоши (или никакви, щот не пускат болнични) здравни услуги. Ако искат да са добри, пак си плащат.
  За пенсионирането е ясно - пирамида.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 50. 50 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Интересно как всеки голтак се отъждествява с Рокфелер!
  Вие сте бедни като църковни мишки, какви индивидуални вноски са ви в главите? Никой богаташ не чака на пенсия, а ако чакаше щеше да иска да е на солидарен принцип, защото е наясно, че пенсионните вноски винаги са пари хвърлени на вятъра и по същество облагане с данък в полза на частни дружества.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4674 Весело

  [quote#42:"Apolon ot Tiana"]Е, след това ще искаш и ключа от квартирара, в която много заетите чиновници чукат по обяд и след обяд. [/quote]
  Тц...
  Не ми трябва.
  Аз мога и от крак да ги е..

 52. 52 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 787 Весело

  До коментар [#16] от "Вени Марковски":

  Колко си умен само......
  Огледай се малко.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 53. 53 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Бакалските сметки на Ганев си ги правят хиляди хора на възраст около пенсионната. И даже по-добре от него! При сегашния осигурителен таван и 40 години стаж новоотпуснатите максимални пенсии ще са близо 800 лева. Само че с правилото една година за три при работа след пенсионна възраст, за три години така изчислената пенсия се увеличава с близо 25% и става около 1000 лева. Калкулира ни някой този раазход на пенсионната система?

 54. 54 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  [quote#36:"papadok"]Тези цитирани 49 000 души,получаващи максималната пенсия от 700 лв в основната си част са работили в енергетиката,химията,мините,моряци,пилоти и са се осигурявали на брутната си заплата.[/quote]
  Основната част от тези 49000 са бивши военни и полицаи, колкото и да ти е чудно.

  Къде в ЕС има ранно пенсиониране като нашата I категория? Отговорът ще ти е интересен- навсякъде разликата с останалите е до 2-3 години, а във Великобритания е 0. В Гърция полицаите се пенсионират няколко години преди останалите. Разлика като у нас от 15г НЯМА!

  Нямам против тезата, че в енергетика, химическа промишленост, мини се работи вреден труд. Защо, обаче, никой от тези хора не прави сметка, че над осиуровките на останалите има плюс 20ина % за фонд за по-ранната пенсия? Защо според теб лъсна, че във фондовете, които трябва да събират пари за пенсия във времето между ранната пенсия и нормалната(т.е. от 50 до 65) има за пенсии по 20-30лв на човек месечно? Ами, ясно е.

  На 50 се пенсионираш с 20-25г стаж. Получаваш максимална пенсия от 50 до 65 + разликата до средната възраст на живот. Така, всеки от III категория получава пари от 65 до средно 68-9 за мъжете(официалната средна възраст на живот) или под 5г. Военният ще получава 20г или 4 пъти повече. Защо този военен да вземе от пенсионните фондове 8 пъти повече от другите, а да внесе 20% повече от тях?

 55. 55 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Тотю, аман от тоя рекет бе! Направете го и ще видите втори мандат през крив макарон.
  На месец ми взимате 600-800лв само за шибаните осигуровки и досега не съм видял някаква полза от това като ми се е наложило.

 56. 56 Профил на ivailosavoff
  ivailosavoff
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#2] от "Краси":

  Много правилно казано! Мъка голяма!

 57. 57 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Пада им се на тия буржоазни империалисти, дето вземат над 2000 лева!

  Ако бяха послушали Рапона да кОпат кОмпири и да гледат Овчо мЕсо сега щяха да са от страната на получаващите, а не на даващите!

  Гаранция - ГРОБ!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 59. 59 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  значи по тия сметки ако взимам 3000 месечно, ще трябва годишно да дам още половин заплата. Без от това да имам каквато и да било полза някога в бъдещето, когато самият аз се пенсионирам. Хич не съм сигурен, че ми харесва. Разбира се и за пенсионерите трябват пари, но такива няма точно защото никой не се заема с пенсионна реформа. Принципа на общия кюп в който балъците внасят и всички изнасят се запазва. Тая 'мярка' също не е реформа, а просто стъпка по пътя на най-малкото съпротивление. Управляващите е крайно време да разберат, че за да работят пенсионните, осигурителни и пр. системи, те трябва да работят в интерес на тия, които ги захранват със средства. И те да имат личен интерес да го правят. В момента (и от край време) тия системи работят само в интерес на професионални безработни, цигани и всякаква мързелива измет.

 60. 60 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  До коментар [#54] от "атанас":

  абсолютно си прав ,фактите сочат ,че от тези 50000 души с максимални пенсии поне 40000 са бивши шефове на ДС партийни функционери и милиционери и военни ,които вкараха България в национална катастрофа ,сега ние трябва да им събираме пари за пенсиите ми ,защото били ощетявани от държавата ,крайно време е всички такива пенсии да бъдат ревизирани и със закон да им се отнемат и да им дадат минимални пенсии ,така както стана в някои от бившите комунистически страни .Освен това събирането на пари във втори пенсионен фонд е една голяма лъжа и измама ,за миналата година аз и съпругата ми сме направили вноски в два различни фонда -алианц и доверие ,при което след около 300 лв удръжки и вноски във фонда ,са ни удържали от личните сметки по над 1500 лв за някакви си вноски към НАП ,без никой да ме осведоми ,че дължа нещо на нап,по принцип се осигуряваме на по 2 места имаме си счетоводители и си плащаме всеки месец всички данъци и осигуровки ,даже съпругата ми от държавна фирма и от частна такава ,нека всеки си провери личния пенсионен фонд и положително ще установи отрицателен прираст на вноските си ,което показва ,че и там ни крадат разни мошенгули или държавата ,поради този факт ,активно си търся фонд в чужбина за да се осигурявам и да съм сигурен че след 10-15 години ще имам сигурна пенсия ,ако сме живи несвързана с Блгарската държава ,уви .

 61. 61 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#60] от "tur671":

  То да бяха и само миньори и работили с отрови, пак е несправедливо. А това, че са повечето военни, ДС и полицаи, наистина си е тотална подигравка с нас.

  Нямам нищо против идеята, че човек не може 40г да работи нещо опасно или на 70 да управлява самолет. Но пък и моята работа е такава, че над 40 почти хора не остават в нея, защото най-малкото се изостава с технологиите, а и не знам професия повече от 10% от хората да могат да я работят над 60 и да нямат старчески болести. Проблемът е един- ако искат да ги пенсионират рано, да внасят вноски, които покриват пенсията. Ако ще получават 5-6 пъти парите на останалите(сметнато като разлика в размера на вноските спрямо полученото), то да им се внасят осигуровки 5-6 пъти тези на останалите.

  Искаш ранна пенсия, ок. Получавай 500-600лв вместо 1500-2000лв, в НОИ да ти внасят 1500-2000лв месечно, пък после взимай пенсията дълго. Сега едни внасят 150-200000лв, за да получат от тях пенсии, които се събират да са 40-50000лв, а други внасят 30-40000лв, за да получат в пенсии 200000лв. Ето затова няма пари за родителите ни и те живеят на по един хляб и кофичка "кисело мляко".

  Аз ли съм избирал работата на полицая, миньора, пилота, та да се чуствам виновен, че работили вреден труд? А и шапкарите прекаляват- освен пенсиите имат специални болници с много повече поети лечения(но никой не им удържа повече за това), имат куп социални придобивки(пак без удръжки). Ако работят, да е като останалите и да не се налага да се издържат с моите пари, моля. Аз не съм по-долу от полицая и трябва да имам същите права като тия "I категория". Даже име са си измислили да покажат, че са по-специални...

 62. 62 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#60] от "tur671":

  Ако имаш успехи с откриването на подходящ такъв фонд, моля сподели с аудиторията. Мисля че във форума има и други желаещи да получават пенсии.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 63. 63 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Авторът много удобно е приел, че всичките "...най-квалифицираните и високо платени кадри в страната..." са под 52 год., което е просто не е истина....

  "Дневник" проверявайте за к'во става въпрос, щото медиите Ви използват именно такива манипулатори....

 64. 64 Профил на slavina_bg
  slavina_bg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Връзките не работят, тъй като сочат към локални файлове - дано администратора оправи проблема

 65. 65 Профил на Финансист
  Финансист
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Осигурителната система е финансова пирамида, в която участието е задължително по силата на държавната принуда.
  Когато с всеки изминал ден намаляват броя на малките фирми, а средните и големите фирми съкращават персонал, да се опиташ да компенсираш недостига на пари в пенсионната система с увеличаване на осигурителните прагове, като резултат ще доведе до по-малко събрани осигурителни вноски и нови фалити на малки фирми и увеличаване на сивата икономика. А може би точно това да е целта. В последните 22 години у нас се разиграва една пародия на пазарна икономика - тя остава само на думи в устата на политици и журналисти, на практика действа сложна мафиотско административна система с държавна принуда.

  "Мнозина гледат, но малцина виждат." Тибетска пословица
 66. 66 Профил на nadyaat
  nadyaat
  Рейтинг: 402 Любопитно

  то това си е логично - променят се цифрите, но не и системата... просто политиците отново манипулират хората...

 67. 67 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Защо въобще трябва да има праг?
  Праг за необлагаемите доходи трябва да има.Тези с най ниски доходи се предполага,че ги използват предимно за физическо оцеляване.От там нататък процент от дохода еднакъв за всички и без прагове.
  И разбира се контрол от съответните органи,за да не се окаже,че всички вземат минимални заплати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK