Ревизии на 900 души откриха 45 млн. лв. неплатени данъци

Над 80% от всички ревизии на физически лица изследват дали има разминаване между имуществото и доходите.

© Юлия Лазарова

Над 80% от всички ревизии на физически лица изследват дали има разминаване между имуществото и доходите.Ревизии на 900 души, направени през тази година, са установили 45 млн. лв. укрити данъци, съобщи Националната агенция за приходите (НАП). Това означава, че средно всеки от тях е укрил 50 хил. лв. . 


Всеки от проверените е получил ревизионния акт и двуседмичен срок, в който да се издължи към бюджета. Ако това не стане, парите ще бъдат събрани принудително, предупреждава приходната агенция.


Над 80% от всички ревизии на физически лица изследват дали има разминаване между имуществото и доходите. Най-често срещани са случаите, в които имотите, автомобилите, личните вещи, които един човек притежава, са на много по-висока стойност, отколкото официално обявените му доходи. В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години.
Общият размер на установените задължения за данък върху доходите на физическите лица за осемте месеца на 2012 г. е 53 млн. лв.


При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност, например луксозни бижута, часовници, битова техника. Те получават информация от продавачите, защото всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. Компютърната система на НАП пък засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.


"Данъкът върху доходите в България е практически най-нисък в целия ЕС. Много по-евтино е да се спазва законът, отколкото да се плаща за счетоводни хватки. Има или лесен или болезнен начин това да се разбере", коментира резултатите от проверките изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, цитиран от пресцентъра си.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  АДЖАМИИ. Да плащат. За бизнесмен не, ставаш сине, ти си будалааа.

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 617 Неутрално

  А пишман "политици" има ли сред тях или те са имунизирани от проверки?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на jo
  jo
  Рейтинг: 376 Неутрално

  А дали ще им начислят лихви на неплатените в срок данъци?

 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Цецо с шестте апартамента сред тях ли е?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 470 Гневно

  По въпроса за най-ниския данък в Европа: Да, поредната полуистина , по-гадна от лъжа.
  На всеки 100 лева изкарани от частника имаме:
  -25% норомативно признати разноски;
  от останалите 75 лева почваме да се ръсим за:
  28% осигуровки;
  10% данък печалба;
  20% ДДС за всяка купена стока или услуга;
  ??? % акциз за цигари , алкохол и бензин;
  вадим още и данък сгради, данък МПС и такса смет, които странно защо никой не ги слага в общия куп на изчисленията.

  Получава се: На този къс, на онзи къс, за мене - гол гъз!
  Да ви шибам данъчния рай. Рай за монополите, ад за дребните цаци.

  Има ли живот след демокрацията ?
 7. 7 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 673 Неутрално

  А имотите на които са собственици в съседни страни, взимат ли предвид?
  Например, на Муравей Радев в Кавала!

 8. 8 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2580 Разстроено

  "Много по-евтино е да се спазва законът, отколкото да се плаща за счетоводни хватки..." - много по-лесно е да се ОгръМОТЯВА, но КОЙ да го прави! Андрешковските номера са заложени във възпитанието...

  Коментиране на анализираното, вече...
 9. 9 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "Десен":

  Той е "проверен" и се е установило,че са му "подарък" не се знае само още колко са подаръци са му добавли.С една дума....брак по сметка,да не си помислите нещо лошо ей.

 10. 10 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "А БЪ В":

  А колко от управляващите спазват законите,особено последните 20 + години

 11. 11 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Хаосът при проверките и ревизиите на ФЛ е малко повече от тотален и това създава затруднения както на ревизираните лица, така и на самите проверяващи. Мога да дам доста примери за подход според това кой се проверява. Ако се използва изнесеното от проверката на с-во Цветанови голяма част от начислените данъци за довнасяне ще отпаднат. Органите по приходите най-брутално начисляват някакви абсолютно безумни дължими данъци, за да четем после точно подобни ПР статии, но съм повече от убеден, че ако се стигне до съд, ще останат не повече от 20% от отчетеното като укрити доходи и дължими данъци върху тях.
  А иначе цяла дисертация може да се изпише върху прословута-та проверка на Цв. Цв. и съпругата му. Само като пример - започват 2004 г. с 30 000 лв. в брой и при това положение г-жа Цветанова използва Транскарт, за да си тегли пари в брой или да заплаща стоки при покупки. Да споменавам ли и прословутите дарения от тъста и тъщата с нотариални заверки на договорите?
  После да не подмина и декларираните 55 000 лв. дарения на сватбата на Яне Янев. Имам прецедент как при ревизия на ФЛ не признават подобно дарение от само 2 000 лв., докато на лидера на РЗС никой не подлага под съмнение въпрос-ната "скромна" сума събрана на сватбеното тържество.
  Иначе не може да се отрече, че данъчните са се активизирали по отношение на ФЛ и то може би точно поради факта, че има пропуски в нормативната база и те ги използват по най-безцеремонния начин. Лошото е, че после всички ние, изрядните данъкоплатци, плащаме за наглостта им и то с лихвите.

 12. 12 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  с тези данъци пряко се пълнят джобовете на големи евреиски организации като мвф и на бг. администрацията , която е много раздута , а за хората геноцид

 13. 13 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  До коментар [#10] от "makendji":

  Ами ТОЧНО де, НЯМА кой да го прави, няма личен пример най-малкото!

  Коментиране на анализираното, вече...
 14. 14 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 565 Неутрално

  "Ревизии на 900 души, направени през тази година, са установили 45 млн. лв. укрити данъци, съобщи Националната агенция за приходите (НАП). Това означава, че средно всеки от тях е укрил 50 хил. лв"

  Ах тази бедна,бедна България :))

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 15. 15 Профил на Деница Астахова
  Деница Астахова
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И тази формула е сбъркана. Ако трябва да се засичат доходи на ФЛ или ЮЛ, трябва да се вземат първо режийите, като под режийни трябва са се отчетат всички разходи (сметки за ток, вода, интернет, мобилни телефони, наем, гориво, данъци, осигуровки, кредити) и след това да се гледат материалните придобивки.

  Глобата е данък за нещо, направено грешно.Данъкът е глоба за нещо, направено правилно.
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  [quote#4:"Десен"]Цецо с шестте апартамента сред тях ли е?[/quote]

  Те са от спестяванията на тъст му - пенсионер.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#4:"Десен"]Цецо с шестте апартамента сред тях ли е?[/quote]
  Не е. При него доказаха, че 20г не е ял нищо, получил е пари за консултации, но неясно от кого, защото било търговска тайна и е събрал за 5 апартамента, а шестият му е подарък от тъстовете пенсионери. За тяхната проверка нещо не се чу. Общо взето Цветанов излезе, че е живял стандарт за 200-300лв месечно като издръжка, за нищо не е харчил и така. Доказа се, че и имот в Изток на пъпа на ул. Елемаг в най-скъпата за района кооперация, която е нещо като малък затворен комплекс за избрани, може да струва по пазарни цени от рода на 50кв.м. апартамент в Манастирски. Изобщо, данъчните си свършиха задачата съвестно и резултатите са правилните за такава проверка.

  След веднъж минала проверка вече същият период не може да се проверява по никакъв повод и от друга институция, примерно НОИ. Най-малкото е, че след пълна данъчна ревизия имаш право да унищожиш всички документи за проверения период и вече няма откъде да се гледа първичната информация. Същото правило е като при съдебните дела- не може два пъти да те съдят за едно и също нещо, а може само при строго определени правила да поискаш преразглеждане на делото(т.е. при присъда 10г да поискаш на 3тата да преразгледат и да я намалят). Прокурор изобщо няма право да иска преразглеждане и да дава нови доказателства за по-тежка присъда.

  Единственият начин за преразглеждане на минало дело е да се докаже, че съдиите по случая или данъчните инспектори са получили подкуп за конкретния случай и техните решения са незаконни. Трябва да бъдат осъдени за това си деяние, а далият подкуп да бъде проверен отново и съден и за даването на подкупа. При това тия неща са почти невъзможни да станат и при най-голямото желание- иди докажи след година-две, че някой е дал плик на друг и това е повлияло на проверка или съдебно решение. Иди пък докажи, че министър Х е получил, обадил се е на шеф на съда, а подчиненият е действал по устна заповед да даде определена присъда. Ал Капоне затова е бил осъден за данъци, а не за престъпления, за които е дал подкуп да бъдат покрити и да бъде оправдан. САЩ като държава не са успели да докажат, че делата са били решавани в негова полза от корумпирани и подкупите са били за конкретните случаи давани.

  "Половината истина е по-добра от лъжата." Гьобелс. Търсете цялата истина, за да не ви лъжат! Подписът е протест срещу внушенията, че в България няма криза.
 18. 18 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#14:"saseff"]Това означава, че средно всеки от тях е укрил 50 хил. лв[/quote]
  Това "средно" е като свинското със зеле- може в списъка да има и хора с по 20-30 лв. неплатени данъци, и такива с милиони.

 19. 19 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  900 души от цялото народонаселение? Нещо малко ми се виждат!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 20. 20 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Данъкът върху доходите в България е практически най-нисък в целия ЕС. Много по-евтино е да се спазва законът, отколкото да се плаща за счетоводни хватки. Има или лесен или болезнен начин това да се разбере"

  Тоя бунак не разбира ли, че и 0% да е данъка Нане пак ще го крие!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 21. 21 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ревизирани ли са всички политици и олигарси?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 22. 22 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 411 Разстроено

  [quote#20:"Pavlik Morozov"]и 0% да е данъка Нане пак ще го крие! [/quote]
  Защо не? Какво ще получи насреща?
  Нашите данъци потъват някъде в небитието, където нагли политици хи харчат, все едно са им бащиния!

 23. 23 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 872 Неутрално

  "Данъкът върху доходите в България е практически най-нисък в целия ЕС. Много по-евтино е да се спазва законът, отколкото да се плаща за счетоводни хватки. Има или лесен или болезнен начин това да се разбере"

  Заради разбирането на тази истина дребният и среден бизнес плаща данъци в пълен размер, а 2007-8 имаше една вълна на завишаване на счетоводната печалба с цел да се излезе пред банките с по-добри отчети и да се получи кредит. Проблемът е в големите, които имат протекции да не плащат и 1% данък, а и въртят акцизи и ДДС в достатъчно големи обеми, че там да искат да спестят с укриване на приходи.

  Цветанов как можеше да докаже приход от странична дейност? По закон като държавен служител с години е нямал право да работи нищо друго. Топлото? Същият му е казусът. Калинка? Как Пенгезов ще докаже парите за палата, в който живее? Къщата струва няколко десетки милиона, ако не и стотици, а човекът е бивш военен и сега- шеф на съд. Как се изпират пари от наркотици, цигари без бандерол, проституция, трафик на хора? Как митничар да докаже парите за вилата си или данъчен за колата си? Има си достатъчно пари, които и при данък 0% няма как да излязат официално пред данъчните. Стефанов да каже защо няма една проверка на държавен служител за доходите му, не да ръси простотии. Калинка на делото си се яви с дрехи за няколко десетки хиляди. Някой да попита откъде може да си позволи такъв стандарт? Не, оправдаха я, защото била майка, не била фалшифицирала със зла умисъл и въобще не била нанесла щети ни на държавата, ни на фермери.

  Реално в тая държава при гонене на дребни риби всеки е в нарушение- с години нямахме друг избор за оцеляване и криехме приходите си. Почти всеки на заплата може да излезе, че за 10г назад има разлика за 30-40000лв данъци спрямо имотите си. При това говорим за средни хора с една кола и апартамент. Въпросът е защо няма проверки на хора от средния и висшия ешалон на властта, държавни служители.

  В момента бюджетът е продънен, ЕС иска да види, че почваме да борим престъпността, и НАП се напъва да гони наред дребни риби без протекции. Голям успех е това, няма що. Само ще съсипят още повече дребния бизнес.

  "Половината истина е по-добра от лъжата." Гьобелс. Търсете цялата истина, за да не ви лъжат! Подписът е протест срещу внушенията, че в България няма криза.
 24. 24 Профил на blockblock
  blockblock
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#12] от "dgidgo":
  [quote#12:"dgidgo"]с тези данъци пряко се пълнят джобовете на големи евреиски организации като мвф и на бг. администрацията , която е много раздута , а за хората геноцид [/quote]
  пише се "еврейски", не "евреиски"
  разбира се знаем, че евреите поне от 70 милиона години контролират мвф. то е ясно. и една голяма част от тези пари отиват за реклами на кръводаряването за да си правят подлите ритуали с християнска кръв. нали? знам аз.
  според мен вината за раздутата бг администрация си е лично наша. освен ако в тъмен и таен клуб с маски на главата са се събрали еврейски конспиратори и са решили да увеличат администрацията с ненамси колко процента.

 25. 25 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#9] от "makendji":
  До коментар [#16] от "dodge_ram":
  До коментар [#17] от "атанас":

  Да де, ама нали виждате че сред проверяваните надали са и касиерите на партията - покровителница като Манджуков, Гергов, Батков

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 26. 26 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Чакайте, че нещо не разбрах - от общо приходи от данък общ доход на физическите лица 53 млн. лв. - 45 млн. лв. тоест близо 80% са били пробвани да бъдат укрити ли?!?

 27. 27 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 551 Неутрално

  И продължавам да не разбирам - 53 млн. лв. приходи от данъка делено на има няма 3 млн. работника (сигурно са и по-малко) излиза по 18 лв. данък на човек, което прави приход на същия този човек от 180 лв. за осем месеца...
  Ха кажете сега къде е грешката?

 28. 28 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#24] от "blockblock":колко си елементарен , сигурно младия кениец барак обама е силния 4овек в америка или тони блеър бе силния в англия , политиците са кукли на вериги , а кои дирижира процесите си отговори сам

 29. 29 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Тц, тц, тц...

  А Ал Капоне за милион и триста хиляди са го осъдили на 11 години.

  Проклета да е Русия!
 30. 30 Профил на otmnogoum
  otmnogoum
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Ама по 50 хилядарки средно на човек или 895 души с по 10 лв укрити данъци, а някои с малко повече?.....

 31. 31
  zumm
  Рейтинг: 601 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах