Управляващите се отказаха да облагат печалбите от хазарт и от борсата

Управляващите се отказаха да облагат печалбите от хазарт и от борсата

© Юлия ЛазароваПечалбите на физическите лица от хазартни игри и от фондовата борса няма да се облагат с 10-процентен данък върху дохода, потвърдиха днес зам.-министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Управляващите обаче поддържат намерението си да се въведе данък върху лихвите от депозитите.


Горанов и Стоянова изтъкнаха, че заради свитата заради кризата търговия на борсата очакваните приходи от облагане на доходите от нея биха били по-ниски от административните разходи за събирането на този данък. Освобождаването на печалбите от сделки на борсата е било замислено преди години като стимул за развитие на този пазар и не трябва да отпада, когато той е в застой, е другият аргумент на управляващите.


Отказът от облагане на участниците в хазартни игри беше потвърден на заседанието на икономическата комисия днес.
Управляващите от ГЕРБ обаче продължават да са на мнение, че доходът от лихви върху депозитите трябва да се облага. "През последния месец нови 25 млн. лв. са постъпили в банките. Този пасивен доход е нормално и резонно да бъде обложен, както всички останали доходи", каза Стоянова, цитирана от "Фокус".


Според представителите на ГЕРБ на последващ етап трябва внимателно да се преразгледат всички данъчни облекчения за физическите лица. Според Менда Стоянова много от тях са добри - стимулират младите семейства, пенсионното и здравното осигуряване, и трябва да бъдат запазени.


И двамата финансисти потвърдиха намерението на ГЕРБ да запази размера на плащанията на втората година от майчинството в размер на 240 лв. и да не го обвързва с ръста на минималната заплата. Майките настояват сумата да бъде увеличена на 310 лв., но според управляващите бюджетът за догодина не го позволява. В същото време двамата напомниха инициативата на управляващите за увеличаване на капиталовите разходи за детски градини.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK