Банките предлагат още защити заради коледния бум на картови разплащания

Банките предлагат още защити заради коледния бум на картови разплащания

© Юлия ЛазароваОчаква се бум на картовите разплащания преди Коледа, банките предлагат нови услуги за допълнителна защита на картите, коментира Мариана Великова-Чаушева, директор управление "Карти" в "Уникредит Булбанк", цитирана от БТА.


"Навлизаме в най-активния сезон за покупки с карти - кредитни и дебитни, като очакванията са през този и следващия месец да се повишат значително както броят на покупки с карти, така и на общите финансови обеми, които клиентите изразходват през карти", поясни Чаушева.


През последните години има тенденция на пренасочване на клиенти от тегленето на пари в брой от банкомат към това да плащат директно със своята карта, посочи за БТА експертът. Тази тенденция е особено валидна за кредитните карти, но навлиза и при дебитните. Предимството освен отстъпки, които
се ползват в търговските обекти по редица картови продукти, е и това, че клиентите не носят пари в брой, посочи Чаушева.
Пазарувайки с карта, клиентът е независим при решението да направи дори и по-голяма покупка, от това да изтегли предварително пари, добави тя.


При използването на карти съществува опасността от измами чрез скимиращи устройства, а активността на подобен род измами се засилва през летните и през зимните месеци. Банките обаче разработват и предлагат редица защити както при банкоматите, така и при картите, заяви Чаушева.


Скимиращи устройства се поставят на банкомати, няма скимиращи устройства на пос-терминали в търговски обекти, заяви тя.


Дори и при евентуално източване на данни от магнитната лента на дебитни и кредитни карти, има защитни
механизми за картодържателите, които всички банки в страната предлагат и те са разписани в общите условия по договорите с клиентите, посочи Чаушева. Банките осигуряват и текущ мониторинг
на инсталираните от тях терминали.


По отношение на картите най-сигурни са картите V Pay, предлагани у нас от няколко финансови институции
от 2008 г. насам, посочи експертът. При тях на магнитната лента на картата не се съхранява информация, а записът на финансовата информация е само в чипа на картата. Така клиентите са абсолютно неуязвими, дори и да ползват картата си в банкомат със скициращо устройство, каза Чаушева. Продуктът е наложен в
Европа и обхваща няколко милиона карти, посочи тя. В България пък всички банкомати са снабдени с четци на чип карти, което позволява безпроблемното им ползване.


Има и допълнителни услуги за защита в интернет - например абонамент за услугата "сигурни плащания".
При нея клиентът получава допълнителна парола, която въвежда при пазаруване от сайтове в интернет. Услугата важи за клиенти с всички видове карти и е безплатна. Клиентът може да се абонира
за нея както чрез банков филиал, така и през банкомат.


Разработени са и по-усъвършенствани продукти за комбинирано ползване - пазаруване онлайн или през
мобилен телефон, но те още не са навлезли в България, каза Чаушева. Подобни карти имат дисплей за генериране на еднократни пароли и така освен с ПИН код всеки клиент разполага и с допълнителна защита при пазаруване в интернет.


Според последното пазарно проучване на "Уникредит Булбанк" у нас близо 54 процента от депозитите,
принадлежат на жени, а мъжете имат преобладаващ дял в кредитните карти - 53 процента. Това според банкерите преобръща наложеното досега схващане, че жените харчат парите на мъжете.


Броят на жените, използващи кредитни карти, е нараснал с 47 процента за две години, показват данните на банката. Увеличение се наблюдава при изтеглените ипотечни кредити от жени, макар и само с 9
процента, а със 7 процента пък е намалял броят на дамите, взели потребителски кредит през последните две години.


За периода 2010 - 2012 г. дебитните карти за дамите са нараснали с 44 процента, а разплащателните
сметки, издадени на името на жени, са се увеличили с 55 процента. Към момента дамите имат по-голям дял сред активните клиенти на банката - 52 процента, основно между 25 и 55 години.


Жените, използващи банково обслужване под 25-годишна възраст, са едва 8 процента.


Институцията е разработила специални продукти за жените. Някои от тях предвиждат по-високи лихви по депозитите за времето, в което те са в отпуск по майчинство. За тези три години може да се договори и облекчение при плащането както на главницата, така и на лихвите по изтеглен от майки кредит.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK