При затруднение с кредита - предоговаряне, разсрочване, нов заем

При затруднение с кредита - предоговаряне, разсрочване, нов заем

© Юлия ЛазароваПредоговаряне, разсрочване, отлагане на вноските, рефинансиране - това са част от подходите, които банките могат да предложат на клиентите си, изпаднали в затруднение да обслужват кредитите си. Това разясниха пред БНТ Димитринка Гринко от Асоциацията на колекторските агенции и Тихомир Тошев от "Кредит център" по повод обществената дискусия около финансовите затруднения на убитото в Пловдив семейство.  


По думите на Тошев банките често дават разросчване на дълговете от 3 до 6 месеца, което е облекчение и не натоварва потребителя с такси и наказателни лихви. При изтеглени няколко малки заема, които в съвкупността си вече тежат на домакинския бюджет, вариант е и изтеглянето на нов по-голям при по-благоприятни условия (например за по-дълъг период и с по-малки вноски), с който да се покрият по-малките, каза той. 


Гринко посъветва хората когато изпаднат в затруднение, да не спират да търсят контакт с кредитора си, защото, ако се крият, проблемът не се решава. Обратното, банката също е заинтересована да предложи решение, ако човек е затруднен или е останал без работа, така че заемът да продължи да се обслужва. 
След няколко неплатени вноски клиентът влиза като лош длъжник в централния кредитен регистър и си отрязва възможността за рефинансиране от друга банка, посочи Тошев. Процедурата оттук нататък той описа така: банката предава кредита на колекторска агенция, от която очаква да събере вземането в рамките на 3-6 месеца. Ако това не стане, вземането се връща към банката, която започва съдебна процедура и събирането се възлага на частен съдебен изпълнител. През целия този процес вземането нараства по-бързо заради таксите за съдебни и административни разходи и заради наказателните лихви. 


Димитринка Гринко успокои, че няма опасност изневиделица заради дългове да бъде блокирана банкова сметка на длъжника, включително и тази, по която си получава заплатата. Блокиране на банкови сметки може да стане само след запор, а той пък се налага едва след като съдът се произнесе по случая, обясни тя. Съдебният изпълнител уведомява за това предварително длъжника и неговия работодател. "Няма как да стане без уведомление", каза Гринко.


"Когато ни се обадят от колекторска агенция, трябва да изискваме информация за какво задължение ни се обаждат, да осъзнаем имаме ли го, или не сме съгласни с някаква част от него, да уведомим колекторската фирма. Веднага трябва да се отиде в съответната финансова институция или мобилен оператор и да се заяви, че има разминаване в информацията за задължението", даде друг съвет Тошев. "Задължените трябва да са водещата страна в тези разговори", повтори той. 


Според експертите има леко увеличение на задълженията на потребителите, но има и подобрение в културата на плащане. "Хората вече не избират да си купят нов мобилен телефон, а по-скоро предпочитат да си покрият задълженията", каза Гринко. "Много хора видяха минусите на това да вземаме едни пари, които не са ни били много нужни", допълни Тошев.  


Според неговите наблюдения лоши кредитополучатели най-често стават хората, които не са свикнали да спестяват.

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  за тези структури човека не струва пукнат грош !!!най- важното е да не се подлъгват хората по розови обещания и да не живейт на кредит !
  много са потънали пред очите ми с кредити ! много съдби и семейства са били разбити !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 623 Неутрално

  когато няма какво да му запорирате и е трайно безработен кво става.

 3. 3 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Отново във връзка с трагедията в Пловдив - интересно ми е какъв процент от българските военни нямат кредити в банки? Защото аз имам доста познати военни и сред тях нито един без кредит. Идеалният клиент (шаран) за потребителски или ипотечен кредит - сигурно заплащане над средното равнище, трудов договор за дълги години, добро здраве и самоувереност.
  Нека банките обяснят тези факти, а не да разправят как можело да се разсрочи и изкупи кредит (което, между другото, го оскъпява още).

 4. 4 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 600 Неутрално


  Банката уж дава кредит и след това го "продава" на собствената си компания - ни лиценз, ни контрол, куче влачи рейс.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 5. 5 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1001 Любопитно

  Има по-добър вариант - намиране на работа във фирма с осигуровка на минимална заплата, регистриране като социално слаб и нито 1 лев за банката. А да, преди това всичко ценно да се прехвърли на майката

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Не посягайте на оръжието!

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Закон за защита от кредитори на частните лица с оставяне на по 1 жилище за семейство! Това е единствен изход от много подобни случай! 200 бона дългове-тези са си живели на широко дълго време! И са се надявали някоя скорощна мисия зад граница да ги изчисти! Но това хич няма да се хареса на банките, а те са основни спонсори за избори! Нещо повече, банките "пържат" длъжниците изпаднали в невъзможност да плащат над година на наказателни лихви, преди да ги обявят в несъстоятелност! Защо? Защото през този период събират под формата на наказателни лихви над 1/3 от стойността на целия кредит! А по закон банката трябва да обяви длъжника във фалит до 90 дни след като той не може да си плаща! И банките не спазват закона в тая държава! Пу!
  Не че тук му е мястото, но колко излиза на данъкоплатеца всеки военен зад граница за 1 година?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Реклама на гърба на човешката трагедия!
  Само банките могат при 20 % неплащащи клиенти да са на печалба.
  Ама зер - нали има 80% смотаняци за скубане.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 9. 9 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 778 Неутрално

  какво стана с онова семейство от Варна дето даже си изплатили кредита и накрая ги изхвърли съдия изпълнителя ? Какви разсрочвания , какви ти предоговаряния и нови заеми , банките при първа възможност взимат имота и те изхвърлят . Затова доживот никакъв кредит не пипам не ме интересува ако ще без телевизор да съм или кола .

 10. 10 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1081 Гневно

  "Предоговаряне, разсрочване, отлагане на вноските, рефинансиране - това са част от подходите, които банките могат да предложат на клиентите си, изпаднали в затруднение да обслужват кредитите си."
  ..
  Това би станало само, ако се приеме този проклет закон, който събира прах вече две години в парламента! "Фалит за Физическите лица" - е това е нещото, което кара банките да подкупват хора в парламента да не се приема подобен закон, защото няма да могат да "самоубиват" цели семейства, както правят сега! Тогава ще има наистина две страни по един договор, чиято дума ще се чува на равни начала! А не както сега зад гърба на кредитополучателя съдия-изпълнител му взема внезапно и без предупреждение и ризата от гърба, като ги обрича на смърт с благословията на банката! Вън продажните гербери, които само на думи уж милеят за народа си, а тайно го обричат на мизерия, глад и самоубийства!

 11. 11 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 641 Неутрално

  " При изтеглени няколко малки заема, които в съвкупността си вече тежат на домакинския бюджет, вариант е и изтеглянето на нов по-голям при по-благоприятни условия (например за по-дълъг период и с по-малки вноски), с който да се покрият по-малките, каза той. "

  Под "по-благоприятни условия" се има предвид да се вържеш с банката за по-дълго и да плащаш лихви няколко пъти над заема!

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 12. 12 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 572 Неутрално

  БАНКОВИЯТ ПРЕСТЪПЕН КАРТЕЛ

  Пловдивчанинът, какъвто и да е бил е получил кредит от 200 000 лева. Предполагам, че е бил ипотечен кредит за поне 30 години и предполагам е плащал месечна вноска в размер не по-малко от 1 800 лева. Подобен кредит в коя да е страна от ЕС би бил с месечна вноска не по-малка от 800 лева и не по-голяма от 1 000 лева.
  Скъпи сънародници, простичко си направете сметката, как ви ограбват.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 13. 13 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Асоциацията на колекторските агенции [/quote]
  Когато са си избирали име, явно са им казали, че Мърдър Инкорпорейтид вече е било заето...

  [quote#0:"статията"]лоши кредитополучатели най-често стават хората, които не са свикнали да спестяват[/quote]
  Важи донякъде и с обратен знак - хората, които са свикнали да спестяват, най-често не стават за кредитополучатели (нямат нужда)...

  П.П.
  Най-лошото е да влезеш в кредитната спирала на рефинансиране (един кредит с друг, другия с по-друг, по-другия с най-друг и т.н.; виждал съм го и не е приятно)... Ако иска човек да си го представи, може да наблюдава по Енимъл-а как крокодилът се върти около оста си, за да си откъсне мръвка

 14. 14 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Това горе ви га казват банките, а аз ще ви кажа друго:

  не сте ли в състояние да обслужвате кредита незабавно спирайте да плащате (след като вземете мерки за имуществото си).

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 15. 15 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 802 Неутрално

  абе усеща се едно изтрезняване на хората, сега доста по рядко и като 4е ли само за смислени неща се вземат кредити- не като преди 5-6 години когато хиляди евра се даваха срещу подпис и матряла лапаше ли, лапаше мухите...
  а 4е банкстерите са главорези е пове4е от ясно - може ли бг банката ми да ми взема по 1 лев за теглене от банкомат на друга банка, 1 лев за плащане с карта, и (!!!) 22 стотинки за теглене от техен банкомат DD
  докато при сметката ми в HSBC в UK вси4ко това е безплатно? е какви са наште хора, ако не главорези????

 16. 16 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  От гледна точка на кредитора най-добрият кредит е ВЕЧНИЯТ кредит...
  От гледна точка на кредитополучателя - най-лошият кредит е ВЕЧНИЯТ кредит...
  Казано по друг начин: колкото по-дълго опъва жилите кредитополучателят, толкова по-дълго тлъстее кредиторът...

  Разтурям колоквиума!
 17. 17 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1081 Любопитно

  [quote#14:"др. Иванов"] (след като вземете мерки за имуществото си). [/quote]
  Това..последното? Там няма ли някакви ограничителни клаузи? Банките са хиени и няма да се откажат лесно да те довършат тотално..струва ми се.

 18. 18 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#17] от "qwertasdf":
  Абе важи, но само за потребителските.
  Я пробвай да вземеш мерки за ипотечен кредит.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 19. 19 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА": Кмете ще мине много време докато се научим, а после и възпитаме децата си на един основен принцип - Никога не разписвай чек ( тегли кредит ), който задника ти не може да изплати.

 20. 20 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 675 Неутрално

  " При изтеглени няколко малки заема, които в съвкупността си вече тежат на домакинския бюджет, вариант е и изтеглянето на нов по-голям при по-благоприятни условия (например за по-дълъг период и с по-малки вноски), с който да се покрият по-малките, каза той. "

  Не следях случая, но останах с впечатление, че на пловдивското семейство му се е случило нещо подобно

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4365 Весело

  До коментар [#19] от "yossarian1944":

  аз 50% съм успял !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1315 Весело

  До коментар [#2] от "kolizej":

  Нищо.
  Ти да си чул някой такъв да са го пратили на топло?
  Аз много се изкушавам да дръпна едни 10-20К и да емигрирам на топло, тоест на слънце. Ще ми стигнат докато си ориентирам за бачкане.

  Жената е покана за щастие
 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Банките на никого не натикват кредитите в ръцете. Някои хора вземат заеми от няколко банки, а после се оплакват, че банките ги преследвали да си плащат.
  Вие може и да се смеете на възрастните, но дори и хора с малки възможности имат заделен по някой лев за непредвидени случаи.

 24. 24 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#23] от "pamela":
  Баш точно ги натикват, по-зле са и от директния маркетинг.
  Днес ми звъни някаква джофра от ДСК - "Господине искаме да Ви предложим..."
  "Откъде имате тези телефон" - мълчание.
  Хиените са гладни и само гледат кой да изпързалят.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Само предлагат агресивно, но не задължават.
  Мена как досега никой не ме е навил?

 26. 26 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#22] от "Невъзпитано русо":

  ще бягаш с 10К ????

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Ако можете не опирайте до банки.Особено теглене не кредит за покриване на стар си е крепостничество

 28. 28 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#6:"vjacho"]Не посягайте на оръжието! [/quote]

  Зависи срещу кого.

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  До коментар [#24] от "Daniboy":

  На мен ми звъняха от булбанк.Наврях ги на кучето в....

 30. 30 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1315 Весело

  До коментар [#26] от "carmello":

  Е добре де... 20К.... ама евра.
  В някои трети страни ще си живея царски с толкова бая време.

  Жената е покана за щастие
 31. 31 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#30] от "Невъзпитано русо":

  и 20 са малко, поне 100 за да има смисъл, с 20К не знам прили4на държава където да можеш да живееш пове4е от 1 година. Даже и от топлите, с по нисък стандарт

 32. 32 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1315 Весело

  До коментар [#31] от "carmello":

  Ооо ама аз задължително ще бачкам. Нещо не мога да си представя да не правя нищо.

  Жената е покана за щастие
 33. 33 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 802 Неутрално

  така е, паразитирането цял живот върху торба лесни пари не влияе добре- доста хора го разбраха покрай имотния балон- продаваха ниви за по няколко стотин хиляди евро, които похар4иха за 2-3 години, и така, сега пак по старо му, ден за ден
  ина4е можеш да пишеш роман примерно, хех,кво, тва пак си е нещо

 34. 34 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#23:"pamela"]заделен по някой лев за непредвидени случаи. [/quote]
  за парцел на акациите обикновено.

 35. 35 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ганий":
  "........кредитора най-добрият кредит е ВЕЧНИЯТ
  кредитополучателя - най-лошият кредит е ВЕЧНИЯТ кредит.


  Да ,ма 250 фалирали банки в САЩ говорят инак за тоз вечният кредит
  За банката най добрият е ОБСЛУЖВАНИЯТ
  (банката бюро за вещи и имот разпродажби не е )

  За клиента най лошият е НЕОБСЛУЖВАНИЯТ и предсрочно изискуемият -поръчителите и къщата и колата и Дянков:
  "Ама как бе момче как? момчето:Единия край на кабела през гредата,а другия около врата и готово!"

  ""тлъстее кредиторът "
  и ти ли Бруте ,
  Та що е туй , та нали в ясно съзнание обект А и Б са подписали ферман с укази и закони изнаят вразумително що са направили и стъкмили ?
  Кой бие Б да взема пари дето ги няма и кой ще нахрани А ако не даде пари (нали това му е бизнеса )


 36. 36 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#22] от "Невъзпитано русо":

  правилно. да крадеш от крадеца не е грях.

 37. 37 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 748 Неутрално

  [quote#28:"Mai Tai"]Зависи срещу кого.[/quote]

  Да,не уточних.Имах впредвидсрещу себе си,децата,жената.
  И никой да не си въобразява,че ако е имал кредит,който не е можел вече да обслужва,и се застреля,е завлякал банката.Нишо не е завлякал.Банкерите са умни хора и знаят че малка част от длъжниците им ще се застрелят или обесят.Осчетоводен е този риск.

 38. 38 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  По принцип каквото и да говорим не може без банки.
  Предполагам, че даже и наркопласьорите при големи количества търсят пари за кратко, а какво да кажем за нормален бизнес.
  Но и банките им трябва поне едно поколение да влезнат в час, без да включвам тоталните измами с големи кредити за свързани лица. По едно време раздаваха едни безумни/за човек с нормална работа/ суми срещу едни хвърчащи бележки, превалутирани заеми в какви ли не странни валути и т.н. Но тях закона ги пази, а обикновения човек, на който по дефиниция му липсва финансова култура и опит е от обратната страна на монетата.

 39. 39 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Един от първите президенти казва на американците, че трябва да се страхуват от поробване, не от чужда армия, а от банките!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]много са потънали пред очите ми с кредити ! много съдби и семейства са били разбити ! [/quote]
  Няма банкер който да каже ...не не взимай заем сега ние направихме криза и доходите ти не са сигурни !!!
  Самоубийствата скоро няма да спират !
  Едното избито семейство се оказа ,че са сплашвани от мутри !
  http://bezlogo.com/2013/01/%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8-%D0%BC%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5.html

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#2:"kolizej"]когато няма какво да му запорирате и е трайно безработен кво става.[/quote]
  амо освен да ги изпревари и .."единия кабел за гредата на тавана,другия за.." ..какво друго?? егати ГНУСНИТЕ банки и обирджии! Боклуци извънземни..

 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  [quote#41:"triton123"]единия кабел за гредата на тавана,другия за..[/quote]Това е твърде реалната перспектива за мнозина ... Или да хванат самолета или да хванат асансьора ... и от покрива - долу.
  ### на един нещастник "събирачи" му чупеха по един пръст на седмица ... не зная от кого беше взел кредит, едва ли е банка

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО 43. До коментар [#10] от "qwertasdf":
  Говорил съм с депутати от различни партии и всички казват,че лобистите на банките не дават и дума да се издума на тази тема,а такъв закон е единствения шанс на трайно закъсалия гражданин.Ако някои си мисли ,че за него е невъзможно да изпадне в криза-нека се огледа и да си помисли още веднъж...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 44. До коментар [#39] от "Geoimg":

  Прав си,но изглежда държавата ни има нужда от доживотни роби,а не от свободни граждани...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 45. 45 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 675 Гневно

  [quote#42:"t'Ankus"]не зная от кого беше взел кредит, едва ли е банка [/quote]
  късметлия е излязъл... на пловдивчанина изглежда са му пречупили нещо повече от пръстите... съвсем законно при това

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  [quote#43:"Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо..."]някои си мисли ,че за него е невъзможно да изпадне в криза[/quote]Пълно е с такива зомбита, които не допускат мисъл за собствени затруднения. После като стане сакатлък ... за тях светът свършва в един миг.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  [quote#45:"tramp"]късметлия е излязъл... на пловдивчанина изглежда са му пречупили нещо повече от пръстите... съвсем законно при това [/quote]Милостта на бандитите е легендарна и добрините им край нямат ... в сравнение с банките

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#4] от "Митко Василев":

  А защо на запад има банки с твърд лихвен процент?

 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  [quote#45:"tramp"]на пловдивчанина изглежда са му пречупили нещо повече от пръстите... съвсем законно при това[/quote] Пази Боже !!! Освен банките и други институции могат да са много "убедителни" ...
  Законът го ползват като боздуган.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  [quote#43:"Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо..."]лобистите на банките не дават и дума да се издума на тази тема,а такъв закон е единствения шанс на трайно закъсалия гражданин.[/quote]
  Аз мисля, че това граничи направо с престъпна дейност/лобирането точно в нашия случай/ Имам предвид, че банките в България не са никакви банки, а параван за фирми, които източват парите в указана посока. Например от ДСК парите заминават във фирма, която е подчинена на друга фирма със седалище Будапеща, чиято пък банкова сметка се управлява от самата ДСК! Правят ни на маймуни, ама ние си трайкаме.. Друг фрапиращ пример е Юробанк/пощенска/, където има една другарка Петя Димитрова, която пък точи парите към собствени фирми със седалище Южна Гърция и Кипър! Затова всички трябва да са наясно, че като теглят кредит от някоя банка, веднага са вкарани в схема, в която може да "изгорят"..Мафията се е настанила трайно и не иска да си ходи доброволно

 51. 51 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#49:"t'Ankus"]Освен банките и други институции могат да са много "убедителни" ... [/quote]
  а, в тва съмнение няма... ма всичките в една посока гледат

 52. 52 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1081 Любопитно

  До коментар [#40] от "comandante":

  "Най – виновни от всички, за това положение, са политиците и полицията. Нито една партия не е повдигала въпроса за забрана на дейността на частните съдебни изпълнители и колекторските фирми. Напротив, политиците са тези, които регламентират и защитават рекета. Големите борци с престъпността от МВР се занимават да кръщават с идиотски имена операции срещу треторазредни гангстерчета, докато крими-героите на Прехода, разтерзават беззащитни…

  Ако някой “незнае” истинското положение на нещата, ако може, нека си го представи – гробчетата на душиците Ангел и Илия Тепавичарови, там някъде в Пловдив, извън гробището…Ето това е България! Дотук ни докараха, докато “броим време”…

  пп Мерси за линка, хубаво е всички да го прочетат това...нужно е!

 53. 53 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#47] от "t'Ankus":
  +++++++++++++++++++
  Нямам какво да кажа!

  yustal
 54. 54 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#52:"qwertasdf"]Ако някой “незнае”...[/quote]

  20 години назад, още помним:
  "...По техни разкази първите пари са били заработени през 1992 г. Някогашните морски пехотинци са били наемани за събирането на лоши кредити на Стопанска банка. Твърди се, че това е ставало съвсем легално на базата на договори, подписвани от регионалните директори на все още държавната по онова време банка..."

  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2003/01/18/219466_vuzhodut_na_tim/

 55. 55 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1081 Любопитно

  До коментар [#54] от "tramp":
  "Докато се занимаваме с черна работа като събирането на лоши кредити и преследването на длъжници, срещу нас винаги ще има съпротива", заявяват от ТИМ."
  Мерси за линка,++++

 56. 56 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#35:"Seola"]Да ,ма 250 фалирали банки в САЩ говорят инак за тоз вечният кредит
  ....
  и ти ли Бруте , [/quote]

  И аз, и аз...
  Темата е обширна, многократно разработвана и изяснена до най-малките подробности... Всеки ден наслагваме нови детайли към озъбения сурат на НСР...

  За тез 250 банки (според мен са повече) - някои параноици-конспиратори твърдят, че една от техническите задачи по пътя към НСР е именно елиминиране на малки, средни и относително големи банки, за да могат МегаБанките (кх-кх!) да поемат финансовото кормило ИЗЦЯЛО...
  Иначе то и преди това никога не е било тайна, че банките в света са 15-20 (петнадесет-двадесет) - максимум... Останалите са филиали или дребни недоразумения, които се неутрализират при поредната РЪКОТВОРНА КРИЗА (аз не знам някога да е имало друга криза, освен ръкотворна)...
  От изложеното горе, пък и най-общо казано, отношениото банка-Човек има един съществен детайл - предмет на договора е стоката пари (грубо речено)... Монополист в областта на производството (кх-кх!) на стоката пари и нейния контрол са уж държавите, които обаче в продължение на векове все по-охотно (ли!?) отстъпват този монопол на самите банки... При договарянето банка-Човек имаме едно практическо избистрено (дори за невъоръжено око) отношение монополист-Човек...
  А там няма договаряне - както и да се наричат ферманите...
  Да не говорим за скрепеното с държавна воля НАДМОЩНО ПОЛОЖЕНИЕ на банката във всяко едно отношение... И това не е само при нас... Просто най-големите длъжници на банките са държавите... И длъжниците, в дадения случай държавите, правят това, което прави и Човекът (като индивидуален договарящ се) - гърчат се...
  Темата е наистина благодатна и ако някъде Конспиративната Теория е права - то е за банките и НСР...
  ---
  заб. очите ми са се уморили да чета банкови `договори`... По темата мога да пиша хилядолетия...
  заб.2 - на едно твое друго съобщение (знаеш за кое става дума!!!) - а да отговоря, а да отговоря, пък бая време мина... Не съм запознат потънко с тази материя, пък и тя никога не ми е била любима, камо ли силната страна... И доста време съм извън играта... Затова - каквото и да ти отговоря - ще бъде грешно!!!

  Разтурям колоквиума!
 57. 57 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 688 Разстроено

  [quote#44:"Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо..."]Прав си,но изглежда държавата ни има нужда от доживотни роби,а не от свободни граждани... [/quote]
  Не държавата, а власта! Две различни неща са!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 58. 58 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#57:"Geoimg"]Не държавата, а власта! Две различни неща са!?[/quote]

  И аз така мисля!
  Държавата е просто само средство, за да бъде дрането и щавенето по-бързо, по-ефикасно, по-издъно и по-неподозрително...
  Най-големите длъжници са държавите, та те подпомагат своите кредитори да дерат и щавят по-малките длъжници...

  Разтурям колоквиума!
 59. 59 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#14] от "др. Иванов":

  Умно , доколкото един комунист-рентиер може да бъде такъв. И какво предлагаш , човек да си нагъзи приятелите които са му са се доверили и са станали поръчители ? Или ако кредитът е ипотечен , да си изплатил половината имот и после да оставиш банката да го вземе ли ? Какво от имуществото ще спасяваме , китайския телевизор и турското кюмбе .....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 60. 60 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#59] от "kasko":

  Ти чети какво съм написал и не давай акъл, който нямаш! На мене това ми е работата, събирам дългове и не знам някой веднъж затънал да се е изпъкнал. Така или иначе си губи апартамента, но по моя начин го губи през август, а по този на банките го губи през октомври след 2 или 3 години след като е затънал в още по-големи дългове, продал е две ниви на баба си и гарсониерата на баща си за да си спаси ипотекирания тристаен и не го е спасил. Приликата в двата начина е загубен апартамент, разликата платени по-малко към 30-40 хиляди лева.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 61. 61 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#14:"др. Иванов"]не сте ли в състояние да обслужвате кредита незабавно спирайте да плащате (след като вземете мерки за имуществото си). [/quote]

  До коментар [#60] от "др. Иванов":

  Ей това си написал.....А пределно ясно е че когато в трюма влиза повече вода отколкото могат да изпомпят помпите корабът ще потъне....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 62. 62 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#61] от "kasko":

  Ти плащай, аз давам акъл, не бия никой да го прави. И го казвам само за банките и държавата, те са дране къде ги хванеш, имаш ли да връщаш на друг си плащаш, не може да завличаш хората.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 63. 63 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#62] от "др. Иванов":

  Хубаво ....за ипотечния разбирам че няма смисъл да наливаш в каца без дъно докато напълно се опоскаш.....ама за потребителския с поръчители какво предлагаш не разбирам ?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 64. 64 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 496 Неутрално

  "Вземете подарък мече с коледна лихва"
  Банките ни имат за идиоти и за това ни третират като такива.А мнозинството не се опитва да ги опровергае дори.

  Too much цензура Баце.
 65. 65 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#63] от "kasko":

  Поискай от тях пари за да платиш кредита, като се задължиш със сумите. Иначе пак ще плащат и то повече. Отделно ако платят имат обратен иск към тебе.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 66. 66 Профил на bilyar
  bilyar
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#14] от "др. Иванов":

  грешка.

  усетиш ли, че потъването е неизбежно, правилната стратегия е, отиваш в банката и договаряш гратис, който ползваш разумно - продаваш на ликвидационна стойност веднага, независимо каква е загубата.

  спреш ли да плащаш, стигне ли се до продажба през чси, разходите винаги се натоварват безкрайно много, а цената почти винаги е още по-ниска.

 67. 67 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#56] от "Ганий":
  Комунистите изкривиха реалността и банкирането така за 25 години,че днес има неразбиране.Кой отговаря за реалният преход у нас към пазарна икономика.Защо хората отиват на зъболекар,броят за 2 пломби 3 кариеса и чаша студена вода 2000 лв охотно и в брой -без ексцесии а когато им дадеш да вземат 1000лв. кредит апочва военна драма с елементи на хорър и андрешковщина
  Автосервиза там труда е 30 - 50 лв на час .
  Никой не роптае ,никой не чете договор и приложение въпреки че има такова с услугите описани 2 шарнира ,4 гуми свещ,ремък филтри
  Що така се чудя ?
  Иначе си ядат ормално ,пият уиски само черен етикет,па дъвчатпури скъпи по 20 лв едната имат телефоно от 2000 лв
  И пак не щат да плащат кредита
  По всичко личи неразбиране и деформация последица от управленците ни .

 68. 68 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Един познат имаше близо 50 бона кредит към банки.Нямаше никакво имущество на свое име.Видя,че ме може да живее само да плаща лихви и напусна работа.Отиде в чужбина,а банките получиха един гол......

 69. 69 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#60] от "др. Иванов":

  И как точно ги събираш тези дългове?Когато едно лице има дългове кредитора -в случая банките завежда изпълнително дело.Ти в случая какъв го играеш ,ако не си съдия-изпълнител?

 70. 70 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#69] от "kermit":
  Другаря може да с по широко рамо,врат разбирания или е тренирал некой силов петобой недей такива въпроси сега .
  Има си фирми изкупуват за частица от цената дъл и го събират "по общият ред " наустава в Вис 2 ,Сик.........
  По важното е , утре хората ще рекат '
  БАНКАТА Е КРЪВОПИЕЦ" ама не е вярно твърдение .
  Банката отдавна няма нищо общо с вас тя си е получила колкото е искала и е пила вода студена за останалото .
  Днес за заплатите в Швейцария и тези в Америка и Германия и у нас все банките са все виновните.
  Банките vs Управленците
  Дето правят престъпления-и крадат парите от хората социално за да продължи всичко по старо му.
  Тези ниски заплати и източването на цлостният ни БВП за депутати,държавен апарат и зулуми ако не престане лошо.
  САМ Цецко Апартаментски е с бюджет (да му приседне дано) Милиард и 500 милиона за шапкари
  Има а назначи по една чукча на всеки клавиш в РБ да следи и записва .
  За малките банки дано е прав Ганий с пост -" 58 "
  Нека глобализацията и новият световен ред да дойдат и тук в пълна сила.
  Chase Goldman Morgan Deutsche Bank HSBC,Barclays,Credit Suisse,Bank of America Citigroup UBS
  Да пуснат "стоката " под 4 % APY* та да разбере народа смисъла от банкирането инак не става

 71. 71 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#69] от "kermit":

  От къде ти хрумна тази схема за банките? Не чете ли статията?

  Ако имаш документирано вземане, по договор или запис на заповед ми ги даваш, вадя изпълнителен лист, образувам изпълнително дело, намирам какво има длъжника и съдия-изпълнителят ги прибира, аз получавам моето, а ти твоето.
  Може да го направиш и сам или адвокати, на най-вероятно няма да събереш нищо.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 72. 72 Профил на Garegin
  Garegin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#2:"kolizej"]когато няма какво да му запорирате и е трайно безработен кво става.[/quote]
  Нищо, досаждат ти по-телефона и те търсят колекторски фирми.
  Бях чул, че щяло да има 10 годишна давност на кредитите, след което се анулират всякакви задължения, и ти се изчиства досието от Кредитния Регистър.

  Няма
 73. 73 Профил на Garegin
  Garegin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Всичко което трябва да знаем и да си го набием в главите е: Парите не за най-важното, макар че ни управляват.
  Трябва да се стремим да мислим по-мащабно и да спрем безмисленото теглене на малки кредити... , а за ипотеката, честно казано, това е измислено за запада, но не и за нас бедните държавици.

  Няма
 74. 74 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  На мен са ми отказвали да обединят кредитите и да пре договорим срок, дори с по-висока лихва. Мой познат цяла година търси кой и за какъв кредит му е наложил запор. Имаше няколко кредита и искаше да разбере кой е осъден. Друг пък, и това е сега големият му проблем, получава три запора през година. До като е бил само един запор е можел да го приключи за година, но му е удържана много малка сума. Така дългът му е нараснал значително. Прибавени още два запора и става непосилно. Изобщо - каша.

  goblenka
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 77 Профил на mattew heart
  mattew heart
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Търсите личен заем, или сте отказали кредит от банка. Давам заеми на фирми и физически лица на ниска и достъпна лихва от 2%. Моля, свържете се с нас по имейл:
  [email protected]

  Благодаря,
  Г-жа Елизабет Тейлър

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK