Данъчните са продали имоти на длъжници за 2 млн. лв. в София

Данъчните са продали имоти на длъжници за 2 млн. лв. в София

© Юлия Лазарова



Повече от 2 млн. лв. са постъпили в бюджета през 2012 г. от продажба на имущество на длъжници, показва анализът на дирекция "Събиране" в столичната НАП, съобщиха оттам.


На публичен търг са продадени недвижими имоти, превозни средства, машини и други вещи на хора със значителни по размер задължения. От НАП напомнят, че публичните изпълнители пристъпват към принудително събиране на просрочените вземания, когато и след получаване на покана за доброволно плащане или напомняне по телефона длъжникът не търси контакт с приходната администрация и не предприема никакви действия за погасяване на дълга.


От тази година НАП създаде сайт, в който се обявени всички активи на длъжници, които се продават.




В НАП - София, през изтеклата година са образувани 17 470 изпълнителни дела, като общият размер на вземанията по тях е за повече от 500 млн. лева. Насрочени са 448 търга за публична продан на движими и недвижими активи, обезпечени като средства за погасяване на просрочените плащания. За сравнение, през 2011 г. са проведени 249 търга.


Шест пъти повече са и търговете, по които има постъпления. В бюджета са внесени 2.078 млн. лева от продажбите, което е със 708 хил. лева повече в сравнение с 2011 г. Над 750 са предварителните обезпечителни мерки, наложени още в хода на ревизионните производства. Общата сума на обезпечените по този начин вземания е 436.6 млн. лева. За вече установени и изискуеми данъчни и осигурителни задължения публичните изпълнители в дирекцията са наложили 8411 обезпечения, или с 2268 повече в сравнение с 2011 г., сочат данните на приходната администрация.


3365 търговци със запорирани банкови сметки са получили разрешения да извършват неотложни плащания към контрагенти. През 2011 г. такива разрешения са издадени само на 1336 дружества.


В резултат от предприетите действия в бюджета са внесени 65.4 млн. лева.


През 2012 г. столичната дирекция е поискала от съда да обяви в несъстоятелност 111 дружества с общ размер на дълга за повече от 610 млн. лева. Изпратени са и сигнали до прокуратурата за търсене на наказателна отговорност от управителите и собствениците на тези фирми, тъй като не са уведомили съда за изпадане в неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост.


Общо 1.459 млрд. лева са постъпили по сметките на столичната НАП през 2012 г. от просрочени данъчни и осигурителни задължения, което е с 600 млн. лева повече в сравнение с 2011 г. Над 450 млн. лева са стари дългове от осигуровки, а останалите над 1 млрд. лева са непогасени данъчни задължения.


В сумата на събраните просрочия влизат както декларирани, но неплатени в срок данъци и осигуровки, така и задължения, които са установени и внесени след ревизия.


През 2012 г. НАП - София, е внесла в бюджета и над 19 млн. лева неплатени в срок задължения на лица и фирми към други държавни институции. Сумата е с 4 млн. лева повече от 2011 г.


От НАП - София, отчитат, че повишената събираемост на просрочените задължения през 2012 г. се дължи освен на принудителните мерки за обезпечаване и събиране на дълговете и на "партньорския подход на администрацията" към коректни компании, които имат временни финансови затруднения и закъсняват с плащанията. Доказателство за това са разрешенията за неотложни плащания, чийто брой се е увеличил близо три пъти в сравнение с 2011 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Стотици фирми от големи данъкоплатци, тази година отидоха в НАП София...

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  За задлъжнелите хора, знаем че прошка няма да има. А топлофикация, топлофикация кога ще разпродавате, че съм си харесАл една тръба, искам да наддавам за нея ???

 3. 3 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Малко да се замислят в МС - защо толкова голям % от не могат хората да си обслужват кредитите .Ако се сетят може и да се почувства подобрение.Така както ни дерат нашите и Турците не са ни драли едно време.

  Все по-хубаво става :)
 4. 4 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Разбира се съотношението на продаденото към дължимото е служебна тайна. Имам 1000 лв. задължения и са ми конфискували ценности за 1000 лв. Тези ценности са продадени за 200 лв. Така всички са задоволени. На мен за 1000 лв. задължения са ми конфискували ценности, които и аз съм закупил за 200 лв. Държавата е напарвила каквото трябва. Купувача на моите ценности за 200 лв. също е на печалба. Не печелят онези, които не са в играта, а плащат разликите и ходят да гласуват за играчите.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK