Столичната община затяга режима за данъка за колите

От 1 юни нов стикер и онлайн система<br /><em>Снимката е архивна</em><br />

© Асен Тонев

От 1 юни нов стикер и онлайн система
Снимката е архивнаОт 1 юни Столичната община ще поставя уникален холографски стикер върху документа за платен данък моторно превозно средство. От същата дата се очаква да заработи обща онлайн система за обмяна на данни между общината и транспортното министерство, с която пунктовете за технически прегледи ще проверяват дали собствениците на коли са платили всички свои задължения. За нововъведенията съобщи на пресконференция днес столичният зам.-кмет по финансите и бюджета Дончо Барбалов.


Въвеждането на стикера цели да се спрат злоупотребите с бележките за платен данък. От януари 2012 г. досега полицията е разследвала общо 35 случая на фалшиви документи за платен данък при продажба на коли. Идеята е нотариусите и служителите на пунктовете за технически прегледи да различават кои са истинските документи и да не допускат злоупотреби.


Общината е поръчала напечатването на 800 хил. стикера за 1.5 ст. на брой с ДДС (общо 12 хил. лева). Изработката им не позволява отлепване от хартия, както Барбалов демонстрира успешно пред журналисти.
От 1 юни ще бъде готова и общата система за данъците на автомобилите. С нововъведението кола няма да може да премине през технически преглед, ако собственикът й не е платил всички свои задължения, включително и данък моторно превозно средство. Служителите ще влизат в системата с уникалния номер на стикера на бележката от общината и при задължения нямат право да издават талон за преглед.


В момента е възможно да преминеш през пункт, без да бъде изискан документът за платен данък моторно превозно средство.


Дончо Барбалов съобщи, че през първото тримесечие общината е реализирала 101.3 млн. лева собствени приходи, което е със 5.1 млн. лева повече от същия период на миналата година.


От данък върху недвижимите имоти за същия период са събрани 19.78 млн. лева, или 1.3 млн. лева повече, отколкото първите три месеца през 2012 г. За данък моторни превозни средства в бюджета са влезли 12.58 млн. лева, или 533 хил. лева повече.


Наблюдава се ръст при данъка върху придобиването на имущество по възмезден начин - 15.8 млн. лева, или 3.3 млн. лева повече спрямо първото тримесечие на миналата година. Събрани са 755 хил. лева от строителни разрешителни, което е с 200 хил. повече. "Ако това се запази като тенденция, значи наблюдаваме раздвижване на пазара за недвижими имоти. Мисля, че ще бъде по-добър знак от глобална гледна точка за икономиката на страната", коментира данните зам.-кметът.


От общински такси са събрани 43.3 млн. лева (1.6 млн. лева повече), а от такса битови отпадъци - 34.4 млн. лева, което е с 731 хил. лева повече спрямо същия период на 2012 г. От реклама през първото тримесечие има реализирани 305 хил. лева, или 5 хил. лева повече спрямо същия период на миналата година.


Като добра тенденция Барбалов посочи, че са събрани над 2 млн. лева данъци през ПОС терминали.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Това със стикера е безумие. Останалите мерки са добри, а има и още, които вече са въведени и действат. Тук СО има едно голямо браво от мен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да затяга , но и улиците да стяга

  Все по-хубаво става :)
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Весело

  е па тогава Софиянци ще си плащат данъка в Перник

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ганьо така и не разбра, че не от данък на автомобилите а от такси за паркиране една община прави пари. Щото дори с тези мерки можеш да си регистрираш колата в община с по нисък данък...

  Стотици хиляди автомобили си паркират където искат по общинска земя и никой не ги търси за нищо. Една градинка не остана от автомобили вече...

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 5. 5 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Леле, ами сега?
  Ще трябва да плащам 3 години назад

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 6. 6 Профил на mariya85
  mariya85
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Браво за онлайн системата. Такава е редно да съществува между всички институции. Много всекидневия ще бъдат улеснени по този начин.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  То от стикери вече не виждам през стъклото бе. Нали имаше някаква забрана за лепене на стъклата, отменена ли е вече ???

 8. 8 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 640 Неутрално

  По чужденеция го правят с онлайн връзка между компютри, от години. А тук още със стикери се занимават

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#6] от "mariya85":

  а работи ли онлайн системата с КАТ - София, за да се знае в реално време кой какво е регистрирал и отрегистрирал ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#6] от "mariya85":

  Само че всяка институция си изгражда собствена, ето и тука ще има някакъв нов "уникален" номер. Вече имам "уникален" и в НОИ, НАП и т.н. все номера, а пък един още по-уникален номер имам ЕГН му се вика никой не го брои за жив. Та докато станем "он-лайн" от всякъде ще започнем да губим краищата на "уникалните" номера

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Весело

  До коментар [#8] от "gabarkov":

  тия дето правят фалшивите винетки ще им се разшири бизнеса !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#7] от "442":

  Този стикер ще е на бележката за данъка - така "жабката" си става офис - каско полица, гражданска полица, отрязък от винетката, касовата бележка от винетката, а сега и бележката за данъка.... все едно не може да се види по ЕГН какво ми се води и за кое съм платил и за кое не? Малоумна работа от всякъде!

 13. 13 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Значи от 77,7 милиона данъци и такси само 2 милиона са платени през ПОС терминали, останалото - по банков път със съответната такса превод.
  Добри парички са прибрали за тази "услуга" банките.

 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Могат да хванат неплатил данъци още от регистрацията,само ако има стикер някъде отвън на колата и масово се проверява всеки паркиран автомобил. Иначе с някаква си лепенка върху квитанции не става ,освен за поръчки на наши фирми които да изработват лепенки 'Расте, но не старее (далаверата)'...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 15. 15 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#12] от "Моди трий нищо да не остане!":

  А печатаро на стикери гладен ли да мре? С таз поръчка ще изкара лебо на фамилията...

 16. 16 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#10:"Моди трий нищо да не остане!"] пък един още по-уникален номер имам ЕГН му се вика никой не го брои за жив[/quote]
  За ЕГНто си прав за всички институции, ама за колите с ЕГНто не върви. Ама защо да не е по регистрационен номер? За да не се навъдят един катун коли двойници?

 17. 17 Профил на simpler
  simpler
  Рейтинг: 328 Любопитно

  "С нововъведението кола няма да може да премине през технически преглед, ако собственикът й не е платил всички свои задължения, включително и данък моторно превозно средство. Служителите ще влизат в системата с уникалния номер на стикера на бележката от общината и при задължения нямат право да издават талон за преглед."

  Това значи ли, че ако не си е платил данъка на вилата в Горно Нанадолнище, няма да може да мине с колата си на преглед? Ако е така малко малоумно ми се вижда ... де къща, де кола ... трудно с къщата по улиците ще тръгнеш, а и прегледа не е на къщата.

 18. 18 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Всяка година общината увеличава приходите си и всяка година реве, че било криза и нямало пари за това, нямало пари за онова...

  "We're not gonna take it! Anymore."
 19. 19 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#17] от "simpler":

  Не, ако не си си платил данъка на колата, не можеш да я минеш на преглед. Няма общо с данъците за сградите.

 20. 20 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Дончо Б. да влиза в затвора, след като два пъти се опита, а веднъж успя да открадне няколко милиона от бюджета на София

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 21. 21 Профил на simpler
  simpler
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#19] от "ugi":

  да, така е в момента, но отново ще цитирам статията "С нововъведението кола няма да може да премине през технически преглед, ако собственикът й не е платил всички свои задължения, включително и данък моторно превозно средство.". Та въпроса беше и след 1 юли дали няма да е по един по-друг начин?

 22. 22 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#15] от "convince":

  не ми изглежда сериозно, за 12 хиляди. Те далаверите в СО са за милиони това си е кокошкарска работа, просто е поредната добра идея, опорочена от малоумни бюрократи.

 23. 23 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#16] от "gabarkov":

  Защо да не може за колата? Нали е собственика и се идентифицира по ЕГН (или булстат)? Това с регистрационните ноемра си е малко афив да ти кажа, защото взимат номера на рамата и ако колата ти е била преди това регистрирана и лелката не погледне, на новия рег. номер излиза, че не е платено (личен челен сблъсък) и после започваш да доказваш, че нямаш сестра.

 24. 24 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Ако КАТ при регистрацията дето те мотат цял един ден,изпратят на общината данните на собственика ,ще спестят хиляди часове на гражданите да ходят и да си губят времето и няма да има 1 нерегистрирана кола,но нали трябва да има бюрократи,а и УМ трябва,а той най много липсва

 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Като не искаш да плащаш данък за колата( ще ползваш градския транспорт. Ако ти трябва служебно, ще трябва да отделиш и за данъка.

 26. 26 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#17:"simpler"]Това значи ли, че ако не си е платил данъка на вилата в Горно Нанадолнище, няма да може да мине с колата си на преглед?[/quote]

  Ами, това е утопия... Българските общини ще имат обща система не по-рано от 23-и век.

 27. 27 Профил на simpler
  simpler
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#26] от "cup_of_tea":

  по-скоро неудачен пример . за по-просто нека и къщата и колата са с регистрация в община Обеля ... примерно.

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#24] от "stasi666":

  Да, но противоречи на разбирането на администрацията, според което гражданина трябва да бъде задължен да търчи от служба на служба...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на varog
  varog
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Едно не ми е ясно, и ще моля, който знае да ми обясни!

  СТОЛИЧНА община затяга режина на данъка. Значи ли това, че ако данъкът не е дължим към Столична община, няма проблем да не се плаща?
  Има ли право човек да плаща данък МПС в община по свой избор?
  Има ли право човек да си регистрира МПС в произволна община?
  Благодаря!

 30. 30 Профил на Н. Колев
  Н. Колев
  Рейтинг: 449 Неутрално

  А аз като си плащам данъка през онлайн-банкиране от години какво? Да ходя после да ми лепнат стикер на празен лист в общината ли!?
  Защо все правят така, че на чиновника да му е лесно, а не на гражданина (за когото се очаква да работят тези)...

 31. 31 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#12] от "Моди трий нищо да не остане!":

  Защо по ЕГН, просто по регистрационния номер на колата (много коли са фирмени). Между другото в Унгария няма винетки на стикери. Просто си плащаш и те записват в базата електронни данни. Ако иска някое ченге да те провери дали имаш винетка, няма да излиза и да се звери пред стъклото на колата, а просто без да излиза от полицейската кола онлайн проверява по регистрационния номер дали имаш винетка.
  Та питам, какъв е проблемът КАТ да проверява в една обща база данни онлайн, дали е платен данъкът за конкретната кола? Или НАП и КАТ са на две различни планети? А може би някой просто иска да уреди наш човек да печата излишни стикери!!

 32. 32 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#29:"varog"]Има ли право човек да плаща данък МПС в община по свой избор?
  Има ли право човек да си регистрира МПС в произволна община? [/quote]

  Не. Не.

 33. 33 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#31:"marker"]Та питам, какъв е проблемът КАТ да проверява в една обща база данни онлайн, дали е платен данъкът за конкретната кола[/quote]


  КАТ и обща база данни... Те не могат да вкарат в една система платените фишове, какво остава за нещо повече.
  Плащаш си фиша през банката и той остава като неплатен в КАТ. Отиваш там да питаш какво става и ти казват "нормално е, така се случва, защото нямаме обща система с пощата да виждаме кой какво плаща." И ти казват да си пазиш бележката от пощата до края на живота си едва ли не, понеже не се знае кога можело пак да светне като неплатено.
  За 10 лв. глоба - разправии като за 50.

 34. 34 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#31] от "marker":

  По-горе писах, че веднъж играх един филм с администрацията. След като пререгистрирах автомобила си им се предоставя новия талон, от него взимат номера на рамата и рег. номер. Обаче лелката не сменила партидата, тъй като колата съществувала по номера на рамата (О чудо!) и ми се разкза играта докато докажа, че те са сбъркали и данъка ми е платен.

 35. 35 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Корекция към коментар33 - става въпрос за плащане през пощата, не през банка.
  Пардон.

 36. 36 Профил на varog
  varog
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#32:"cup_of_tea"]Не. Не. [/quote]
  OK, благодаря! А все пак към коя община човек е задължен да регистрира и плаща данък МПС?
  Постоянен адрес? Местоживеене?

 37. 37 Профил на lazov77
  lazov77
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#12] от "Моди трий нищо да не остане!":

  Малоумна е, но не отвсякъде, а само откъм разумната страна. За чиновниците си е чист доход (от корупция, но доход). Ако направят системата ефективна и работеща хората ще видят, че 90% от тях са излишни.

 38. 38 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#36] от "varog":

  Постоянен адрес (По лична карта)

 39. 39 Профил на varog
  varog
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#34:"Моди трий нищо да не остане!"]Обаче лелката не сменила партидата, тъй като колата съществувала по номера на рамата [/quote]
  От памтивека съществува VIN (vehicle identification number), а не номер на рамата и номер на двигателя, както беше миналия век у нас. Един мой приятел си смени двигателя "москвич" на Москвич 21412 и имаше после куп проблеми с властите, защото номерът на "новия" двигател не съответствал на номера в талона.
  А всъщност двигателят е резервна част и не би трябвало да се вписва в регистрацията на МПС.
  Но, те и лелките в държавните служби са от памтивека, тъй че могат да поискат от Мерцедес да слагат номера на двигателя, за да могат да си попълват ведомостите и да събират такси.

 40. 40 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  [quote#39:"varog"]От памтивека съществува VIN (vehicle identification number), а не номер на рамата и номер на двигателя, както беше миналия век у нас. [/quote]
  Всъщност, VIN е точно номера на рамата.
  От миналия век обаче е останал първобитния начин, по който в КАТ се регистрира този номер. Вместо да се изчете автоматично, а после да се сверява, се гледа, пише, преписва... Наскоро установих, че пет години съм карал кола с грешен талон, като отидох да го сменя, се оказа, че не е единичен случай... за 2 часа чакане, поне трима души се върнаха да недоволстват, че чисто новият им талон е със сгрешен идентификационен номер.

 41. 41 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#36:"varog"]OK, благодаря! А все пак към коя община човек е задължен да регистрира и плаща данък МПС?
  Постоянен адрес? Местоживеене?
  [/quote]


  По постоянен адрес.

 42. 42 Профил на varog
  varog
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#40:"Yotce"]Всъщност, VIN е точно номера на рамата. [/quote]
  Хайде, не точно номер на рамата. Поне защото съвременните МПС нямат рама, а носеща каросерия.
  Във VIN са кодирани основни данни за марка, модел, тип двигател, каросерия и комплектация, страна и завод - производител.
  Фирмените сервизи могат по VIN да разкажат цялата история на МПС до момента на неговото легално съществуване. Впрочем, това всеки може да провери за своята кола и в интернет.
  Полезен съвет: ако от КАТ откажат да регистрират кола заради съмнения, че по VIN се издирва, при вносителя на марката можете да си извадите удостоверение, че колата е чиста.
  Неполезен съвет: ако си извадите удостоверение от вносителя на марката, че колата, която искате да регистрирате е чиста, в КАТ ще ви отговорят, че те си имат свои източници на информация и не признават информацията на производителя.

 43. 43 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ГЕРБ-аджииски малоумия-стикери, поставят условия. Пак корупциика заформят. Някои неща трябва да се променят та да започнем да се цивилизоваме. Аз на шибана община и стотинка не бих дал! Щото нищо не получавам от нея. Само викат дай, като ония от ДАИ. Първо трябва да се премахне прехвърлянето при нотариус на превозните средства. Това трябва да е доброволен акт. Къде в цивилизацията ПС се прехвърлят нотариално. Само в Мутростан. Да се премахне малоуната такса прехвърляне на ПС. Ако фирма по ДДС ви продаде ПС го облага с ДДС, а после и общината облага с още един данък върху потребленитето-такса 2.5% за придобиването. Колко данъка върху потреблението имаме? Данък ПС трябва да се премахне в сегашния му вид. Щом има винетки няма нужда от данък ПС. Щото ако данъка в София е 100, в някое село ще е 20лв и аз там ще си регистрирам колата и после ще си движа в града. Не е работа на МВР да се занимава с регистрация(да получават информацията от общината) на ПС и с технически прегледи(много корупция има в това). Номерата на колите трябва да са собственост на хората не на държавата. Номера на двигателя да не се вписва в талона, защото е резервна част. Това да променят ще е стъпка в правилната посока. Сега се занимават с нови корупционни схеми.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 44. 44 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Ако гонят някаква "прозрачност" защо и до ден днешен на сайта на столична община аз не мога сам да си изчисля по каква методика определят размера на данъка ми? Просто няма такава.

 45. 45 Профил на varog
  varog
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За тези, които ми слагат "минуси" ще кажа, че съм минал по този път и са ми върнали колата, която конфискуваха в КАТ при регистрацията. Пазя си и документите, мога да ги сканирам и публикувам. Просто опитват, дали ще мине номерът.
  Полицията са рекетьори от класа, да ме прощават и трият модераторите.

 46. 46 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 705 Неутрално

  С много копаене открих това:
  Чл. 41. /поправка с Решение № 113 от 06.03.2008 г./ (1) За леките автомобили размера на данъка се определя съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство, както следва:
  1. до 37 kW включително – 0.43 лв. за 1 kW;
  2. над 37 kW до 55 kW включително – 0.50 лв. за 1 kW;
  3. над 55 kW до 74 kW включително – 0.68 лв. за 1 kW;
  4. над 74 kW до 110 kW включително – 1.38 лв. за 1 kW;
  5. над 110 kW – 1.54 лв. за 1 kW;

  В зависимост от годината на производство данъкът се умножава с коефициентите, определени с чл.55, ал.1 от Закона за местните данъци и такси.

  Ето и чл.55

  В зависимост от годината на производство данъкът се умножава със следните коефициенти:
  Брой на годините от годината на производство, включително годината на производство : Коефициент

  Над 14 години 1
  Над 5 до 14 години включително 1,5
  До 5 години включително 2,8

 47. 47 Профил на Nikolay Cankoff
  Nikolay Cankoff
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Като плащам по банка, какво става?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 48. 48 Профил на varog
  varog
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#45:"varog"]Полицията са рекетьори от класа, да ме прощават и трият модераторите. [/quote]
  За тези, които не вярват на моите приказки, ще разкажа една приказка, която аз съм чул.
  Отивате в КАТ с прилична кола и се нареждате на опашката. Когато ви дойде редът, вместо чичето с дочената престилка да ви насочи към канала, той ви праща към една будка в края на халето с колата. В будката е монтирана камера, чрез която тази кола може да бъде оглеждана. След известно висене пред будката, идва наряд от бодри плицаи и ви прибира личната карта.
  Колата е сватосана.
  Следва рентгенова снимка със заключение, че номерът е пренабит и колата е конфискувана.
  Утъпканият път е следният: колата е конфискувана в полза на държавата, обявена е в интерпол за намерена, не се появява законен собственик, и колата се продава на търг.
  Не знам, честно казано, за такива търгове, но моята кола "живееше" през това време на паркинга на жандармерията във Врана, където е море от коли.
  Предполагам, че има някакъв вътрешен търг в МВР и една отписана кола може да се купи на символична сума от някой шапкар, който няма да си има проблеми с нейната регистрация и произход.

 49. 49 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 488 Неутрално

  НАМАЛЕТЕ Я ТАЯ БЮРОКРАЦИЯ ЗА ДА ВИ СТИГАТ ПАРИТЕ БЕ ХОРА,ШМЕНТИКАПЕЛИ Е ДРУГОТО!!!ДАНЧЕ ВЪРВИШ ПО СТЪПКИТЕ НА ФЛИК БЕЗУМНИЙ,МИСЛИШ ЧИ ЧРЕЗ МАЧКАНЕ ЩЕ Я НАПЪРНИШ ХАЗНАТА,А НЕ МОЖЕШ ДА РАЗБЕРЕШ ЧЕ КАТО БРЪКНЕШ В СКАСАНИЯТ НЕЧИЙ ДЖОБ................

 50. 50 Профил на Пепо
  Пепо
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Колко безполезно. Защо не го направят като на запад? Пример: в Германия данъка за колата се тегли от банковата сметка на собственика на автомобила. Това е. Когато си регистрираш колата си даваш банковата сметка и толкова. Много лесно и ефективно.

  http://peterblogs.de
 51. 51 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 434 Весело

  скоро няма да мога да виждам пътя от всичките тези стикери

 52. 52 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#50] от "Пепо":

  Но вие говорите за държава от друго измерение.Лично се занимавам или прлавих опити повече от 23 г.Политически и личностно българина не е готов за промяна.Той започва винаги с неговата малка правда ,вижда само следствието,но не и основната причина.Той все още не разбира ,че основната причина за падението и грабежа на държавата е комунизма.Само при комунизма може да има такава бюрокрация ,управленски хаос,който изкуствено се поддържа и създава условия за грабеж от червените разбойници,Последния пример-за заработване на 65 х.лвв.на ден.

 53. 53 Профил на baphomet
  baphomet
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА моди мерси за отЛИЧНОТО ти отношение":

  Не, защото всичко се прави, за да се взимат пари, а не за да е удобно за хората.

 54. 54 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 846 Неутрално

  И какво пречи да се мине на преглед през Горно Нанадолнище с неплатен данък.

 55. 55 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 633 Неутрално

  И защо трябва да се влиза с номера на стикера, като спокойно същото може да стане с номера на автомобила?
  Аз пък ще минавам на преглед в Долно Уйно, там не са длъжни да имат връзка със сървърите на СО.

  ☭= ☠
 56. 56 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ...и принтери, принтери да им купят.

 57. 57 Профил на mozo
  mozo
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#47:"cankoff"]Като плащам по банка, какво става? [/quote]

  Мхм и аз за това се сетих - досега винаги съм си плащал данъците по интернет. Сега ще трябва да ходя до скапаните им гишета, за да си взема скапания им стикер, за да мога да мина на скапания им преглед, че ми дадат още една скапана холограма.

 58. 58 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Това е добре, данъците трябва да се плащат. Но така и така обръщат внимание на данъците - защо не вземат малко да ги направят справедливи? Не виждам никаква логика да плащам 450лв. данък годишно за кола с 4 катализатора, Евро 5, а дизелите от началото на 90-те години да плащат по 20лв. данък и да тровят въздуха и да вдигат шум като за световно.
  До колкото разбирам, България е демократична държава и данъците трябва да стимулират развитие, а не да са на социалистически принцип.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 59. 59 Профил на Васил Стойнев
  Васил Стойнев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  аман от стикери водача на автомобила ще имали достатъчно видимост

 60. 60 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 488 Неутрално

  На милиционерщината и рекета - обвързване на едни плащания с други, ще се сложи край, когато се научите за кого да гласувате.

  Както пишат хората по форумите:

  Данък апартамент, такса смет, данък кола, рекет гражданска отговорност, годишен преглед - около 700-800лв!!! Средна заплата - около 300лв ... пенсиите около 150-200 лв.

 61. 61 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#25] от "stedim":

  За АЕЦ Белене ли ти трябват или за ненужния ремонт в Южния парк, където сега всичко е в пясък, защото на картинка изглежда добре, ама в реалността е друго. Хората предпочитат да ремонтират собствените си апартаменти вместо да плащат за ремонти навън.

 62. 62 Профил на tutrakansky
  tutrakansky
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Има едно малоумие в това решение
  От 1 юни ще бъде готова и общата система за данъците на автомобилите. С нововъведението кола няма да може да премине през технически преглед, ако собственикът й не е платил всички свои задължения, включително и данък МПС""
  Данъка може да се плаща разсрочено до 30 юни и до 30 октомври на 2 части , аз го плащам така , значи за да мина на преглед днес , тр да внеса 1/2 данък днес , а не на 30 юни , ми няма да минавам на преглед до 30 юни а също няма да плащам и гражданската до тогава , )))))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK