Столичната община ще предлага над 50 електронни услуги, но не се знае откога

Йорданка Фандъкова

© Мария Съботинова, СГ/ИИ

Йорданка ФандъковаНад 50 електронни услуги ще бъдат въведени в услуга на гражданите и бизнеса, съобщиха на пресконференция днес кметът на София Йорданка Фандъкова и служебният министър на електронното правителство Роман Василев.


Само за пет от услугите е известно кога ще бъдат активни - от месец юни тази година. Те са свързани с подаването на информация за промени в постоянния и настоящия адрес. Услугите ще са достъпни през електронен портал през сайта на местната управа - sofia.bg. Там всеки ще може да си направи регистрация и ще може да подава заявленията.


За да попълниш формуляр, ще е нужен електронен подпис. Експериментално ще бъдат въведени и още две опции. Едната е след изпращането на есемес да получиш временна парола с код, с която да подадеш заявлението. Другият вариант е с тестови карти, раздавани от общината, с които също ще бъде възможно гражданите да използват услугите.
След това на имейла си всеки ще получава известие докъде е стигнала обработката на документа му. Накрая ще получи входящ номер и ще отива до съответното гише, където ще приключи процедурата, но в пъти по-бързо отсега.


Засега не е известно кога ще са активни останалите 45 услуги. Сред предвидените са определянето на данъчна оценка, разрешение за таксиметров превоз и категоризация на обекти, които засягат най-вече бизнеса. За гражданите ще бъде възможно електронно да издават удостоверение за наследници.


Фандъкова посочи, че скоро ще бъде готова система, която свързва 24-те района на столицата. "Надяваме се благодарение на електронната община да облекчим значително комуникация между тях", каза кметът. Тази новост ще позволи и плащането на данъци само от едно гише независимо в кой район е недвижимата собственост или постоянния адрес на гражданина.


Предоставяните от общината услуги общо наброяват 350.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK