Живеещите зад граница могат да се освободят от осигуровките и за минал период

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Това - добре! А какво е решението за българите, живеещи в България и неплащащи осигуровки?

 2. 2 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1874 Гневно

  Еййй, виновен (дължи данък солидарност задето е български гражданин) до доказване на противното!

 3. 3 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Сетиха се !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 4. 4 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1874 Любопитно

  Абе който е емигрирал завинаги, защо аджеба трябва да се реди по опашки и да моли държавата да му опрости задълженията за това, че е бил жив? Защо бюрокрацията си въобразява, че е необходима като слънцето и въздуха дори и на тези, дето живеят на хиляди километри и не имтрябва никаква услуга от бългрската държава?

 5. 5 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1335 Весело

  Мисля, че е по-лесно правата да отпадат автоматично. Само който иска да ги възстанови да подава заявление. Това е просто и логично. Стига с тази бюрокрация!

 6. 6 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#5] от "Калибър 6.5Х55":
  )
  Отлична идея, колега. Ама бюрократите сън няма да ги хване - те затова живеят, да бъдаг важни, значими и незаменими. Подозирам, че няма да им хареса твоето предложение на нормален човек.

  Щото те иначе кво ще правят?!?

 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 974 Неутрално

  бюрокрация, бюрокрация - клептокрация.

 8. 8 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Живеещите зад граница могат да се освободят от осигуровките и за минал период. А живеещите в Бьлгария???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 9. 9 Профил на Виктор Флоров
  Виктор Флоров
  Рейтинг: 977 Разстроено

  Нова далавера..ще се окаже ,че много РОМ живее по чужбинско а за болстта ще е тук.
  Това с възстановяването с задна дата е велика глупост.Плащаш когато си вече болен а идеята е да плащаш по малко и така да създаваш тази здравна основа за да я ползваш ако недай божеима нужда.
  Глупостта да хитруваш през цялото време и да не си солидарен а да поискаш солидарност само ако на теб ти е нужна е много по български .
  А иначе контролните органи не хващат фалшиви дипломи във висшите етажи на властта ,та тези ли бележчици летящи

 10. 10 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 922 Неутрално

  това е добро решение за тези хора,които са в чужбина ,но има и обратната страна .От личен опит , виждам ,че много от тези хора в чужбина и неплащащи с години данъците си тук идват при нужда и с плащане на минимална сума стават осигурени ,със всички права ,оперират се ,лекуват се с тежки и скъпи заболявания ,след като се излекуват след няколко месеца или година са пак неосигурени .Това натоварва системата с хора ,които имат пълен и пряк достъп до солидарната система ,идват изхарчват няколко хиляди за лечението си и след това са пак са несолидарни с останалите ,които плащат с десетки години немалки суми .ЗАтова този достъп трябва да се преустанови и всеки нововлязъл в системата трябва да подписва документ задължаващ го поне 3 години след лечението си да си плаща именно тук данък здраве ,а не някъде другаде и ако се окаже ,че е пак неосигурен трябва да се въведе системата на запад ,подписва си фактурата за извършеното лечение и след като не си плати вноските се дава на съдия изпълнител .

 11. 11 Профил на Gastarbeiter
  Gastarbeiter
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Българските граждани, които живеят в чужбина, вече могат да бъдат освободени от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за минали периоди, съобщиха от НАП."
  ---------------
  Това за живеещите в държава членка на ЕС го има поне от 2010. Нарича се форма Е 104. Формата се изисква от съответната институция в държавата членка и се представя в България.
  Вероятно това се отнася за хора, които живеят извън ЕС.

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Нещо не ми е ясно, ако има някой компетентен ще се радвам да го обясни................. живея в чужбина и се осигурявам с най-ниската застраховка, ако се разболея например от рак, може ли да се върна в България и с три вноски по 34лв. да получа лечение от 100 000лв., колкото може да излезе едно онкологично заболяване????? Защото това си е чиста далавера, за живеещите в чужбина.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#11:"Gastarbeiter"]Вероятн това се отнася за хора, които живеят извън ЕС.[/quote]
  Както и за тия, живеещи в ЕС, които не са подали досега декларация...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 14. 14 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  [quote#12:"hope, бюлетина 27 е един разумен избор."]ако се разболея например от рак, може ли да се върна в България и с три вноски по 34лв. да получа лечение от 100 000лв[/quote]

  Може, ако си решил твърдо да си отидеш от този свят. Виж, ако живееш в накъде в Африка... Ама и Африка все пак има шамани, магии и какво ли не. Може да не ти помогнат, но поне ще спестиш пари на близките.

 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  Значи щом си тук си плащаш ,оня бил в странство и се освобождава идва тук да се лекува защото му излиза по евтино и пак обратно Будалата тук продължава да си плаща и ако се наложи да не му излиза евтино

 16. 16 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Не е правомерно да се осигуряваш едновременно в повече от 1 осигурителен фонд. Както не можеш да си застраховаш колата едновременно при повече от 1 застраховател. Затова, ако си здравно осигурен в страна от ЕС, форма Е 104 се признава навсякъде, дори в България. И никакво заявление не ми е нужно да подавам. Важното е да имам здравно осигуряване в някоя страна-член на ЕС.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 17. 17 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 554 Неутрално

  [quote#15:"shileto само № 10 не на 27=5"]оня бил в странство и се освобождава идва тук да се лекува защото му излиза по евтино и пак обратно[/quote]
  Не, Шиле, не си разбрал. Живея в чужбина, в страна-член на ЕС и се осигурявам където живея. Идвам си в България, лекувам се, плащам си - само срещу надлежно издадена фактура, връщам се в чужбината и там моят осигурител ми възстановява признатия от него процент от разходите ми в България. Простичко е. Така не се ощетява българската здравно-осигурителна система.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 18. 18 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  [quote#12:"hope, бюлетина 27 е един разумен избор."]ако се разболея например от рак, може ли да се върна в България и с три вноски по 34лв. да получа лечение от 100 000лв[/quote]

  Дано от граничен контрол да не четат Дневник,че току виж до локвата с разтвора против шап, монтирали и флуорограф. Правят рентгенова снимка в цял ръст и ако гражданинът не в ред, обратно, там откъдето идва.

 19. 19 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#1:"V.Iliev"]Това - добре! А какво е решението за българите, живеещи в България и неплащащи осигуровки?[/quote]
  Според нивото на здравеопазването и че всичко се плаща в болниците, никой не би трябвало да плаща осигуровки.

 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  [quote#10:"tur671"]...много от тези хора в чужбина и неплащащи с години данъците си тук идват при нужда и с плащане на минимална сума стават осигурени[/quote]

  Кой ще бъде този луд, който ще се върне и ще легне на нашето здравеопазване, вместо да ползва всички медицински благини в държавата, в която се осигурява?

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Абе да ги освобождават, ама като се върнат да си плащат кеш или от застраховки. Без плащане на осигуровки и възстановяване за минали периоди. Да поживее тука 1-2 години, да си плаща редовно и най-важно да дадат нещо на тая страна, а не да тарикатлътстват....

 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#5] от "Калибър 6.5Х55":

  И кой според теб ще знае,че не са живели в България?Единствено за тези ,които са се отказали от българското гражданство е известно на властите.Да не мислиш,че всеки като отиде в чужбина и ходи в полицията да декларира това?

 23. 23 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1859 Гневно

  Във "българско" пак се мъчат да откриват топлата вода! -Всички тези въпроси са решени в така нареченото "европейско" законодателство, но у нас трябва да бъдем постоянно заливани с "простотии и тъпотии" ! -Не виждам, какво му е толкова трудното да се възприеме модел от някоя "напреднала" западна държава?!? -Тогава обаче може на обикновените хора да им стане по-лесно и по-хубаво, което пък е в разрез с целите на управляващата "паплач" !- Та затова се чудят, какви идиотщини да въведат !

 24. 24 Профил на Доколянков
  Доколянков
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#12] от "hope, бюлетина 27 е един разумен избор.":

  По-добре иди в Холандия за евтаназия,даже е по-хуманно.

  „Луната е обитаема, защото там свети."
 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#20] от "Jessika":

  Точно така е, защото застраховките им там покриват само спешни случаи. Една химиотерапия може да струва и 30 000лв., а тя се прави по един и същ начин на всякъде.


  Според мен достъп до нашето и без това бедно здравеопазване трябва да имат тези, които са плащали тук поне три години и НЕ със задна дата.

  Любовта ще спаси света!!!
 26. 26 Профил на Доколянков
  Доколянков
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И как да докажа че прекарвам повече от необходимите дни,след като пътувам с лична карта из Европа?

  „Луната е обитаема, защото там свети."
 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#23] от "vagabond66":

  Знаете ли защо не става, защото хората тук имат друго мислене. Те смятат, че държавата трябва да лекува всички, за всички болести, няма бедни, няма богати. И не могат да проумеят, че здравните услуги имат лимит.

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#22] от "kermit":

  Щом някой не си плаща за определен период от време, трябва автоматично да отпада от системата. Независимо къде се намира, в България или в чужбина. Ако желае да си възстанови правата, да подава заявление и да плаща според закона. Мисля, че това е най-лесният вариант. Където живея е така, много е просто.

 29. 29 Профил на v_vaart
  v_vaart
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако имаш застраховка в нормална държава и се налага, ще си я ползваш, защото ти покрива всичко. Не знам какви са тия митове, че ще излезне по-евтино да се размотаваш за подобни бюрокрации, за да ползваш една от най-недоразвитите здравни системи като българската, която не покрива сума ти редки заболявания и в която дори и да си осигурен, пак трябва често да доплащаш нещо. Да сте чували например в Германия да има въобще кампании да събират пари за животоспасяващи операции? Притрябвала ти българската здравна система, нема що...

 30. 30 Профил на v_vaart
  v_vaart
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#25:"hope, бюлетина 27 е един разумен избор."]Точно така е, защото застраховките им там покриват само спешни случаи. [/quote]
  В невероятно голяма грешка си!

 31. 31 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#25] от "hope, бюлетина 27 е един разумен избор.":

  Моята застраховка включва всичко, в Германия не можеш да избираш само спешни или някакви други. В задължителните каси почти няма разлика, получаваш пакет от услуги, все едно дали ги искаш или не.
  За Щатите е друго, знам.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 32. 32 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#26] от "Доколянков":

  С документ, взет от общината, където си регистриран, че живееш.
  Ако не си регистриран, значи си турист.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 33. 33 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Поредната приумица. Идват избори и трябва да се симулира раздвижване в що-годе положителна посока.


  До коментар [#5] от "Калибър 6.5Х55":

  ++++++++
  E, чиновникът няма да може да си придава толкова много важност, но това не е наш проблем.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 34. 34 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1859 Любопитно

  До коментар [#27] от "hope, бюлетина 27 е един разумен избор.":

  -Това какво значение има ? -В много държави, към които уж сме се запътили, са въвели сегашната си здравна система точно след краят на втората световна война ! -По това време в никакъв случай не са били по-добре от нас ! -И до сега тази система работи ! -Например в Британия, ако си плащате минималната осигуровка, се лекувате за всички болести без изключение ! -Имайте на из в предвид, че минималната вноска е по малка от минималната вноска в Б-г! -Говоря за буквално сравнение- 12 -паунда са по-малко от 33 лева ! -Значи там парите са достатъчни, пък в Б-г все не стигат !

 35. 35 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#22] от "kermit":

  [quote#22:"kermit"]Да не мислиш,че всеки като отиде в чужбина и ходи в полицията да декларира това?[/quote]

  Само това изречение показва, че не си живял в чужбина. Никой нищо не декларира в полицията, а си длъжен да се регистрираш в общината - най-вече за да знаят към коя община си данъчно задължен.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#34] от "vagabond66":

  У нас половината население в трудоспособна възраст не е здравно осигурено, а вноската е 17лв., около 10 евро. Цените на лекарствата обаче да същите, като в Германия.

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1170 Гневно

  Ха-хаааа....от 1997 НЕ съм ходил на лекар в България и не са ми предписали и един аспирин....И да дължа и да не дължа НЕ ПЛАЩАМ и ЕДНА СТОТИНКА на тази ДЪРЖАВА....!!! ИЗМАМНИЦИ...!!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#35] от "Jessika":


  До коментар [#22] от "kermit":
  Да не мислиш,че всеки като отиде в чужбина и ходи в полицията да декларира това?- цитат на коментар #22 от “kermit”

  Само това изречение показва, че не си живял в чужбина. Никой нищо не декларира в полицията, а си длъжен да се регистрираш в общината - най-вече за да знаят към коя община си данъчно задължен.

  Умението да се разбира текст се учи във втори клас.Вие явно сте го пропуснала.Става въпрос не за регистрация на българите в чужбина,а за това,че няма как автоматично властите у нас да разберат кой живее постоянно в чужбина.В България когато един гражданин сменя адреса си той по закон
  е длъжен да информира властите за това.Но рядко някой от тези,който живеят постоянно в чужбина го прави/особено тези,живущи в страните от ЕС/.Така че няма как автоматично дадено лице да бъде освободено от неплащането на здравни осигуровки.За целта то действително трябва да представи доказателства,че живее в чужбина и да е активната страна по доказването.

 39. 39 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Никога не съм бил здравно осигурен в България. Никога не съм имал личен лекар след 1989. Около 2000 се отписах от системата веднъж завинаги - тогава можеше. Не виждам новината. Бихте ли ми обяснили в какво се състои разликата на новия спрямо предишния закон ?

  E PLVRIBVS VNVM
 40. 40 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#22] от "kermit":

  Да, ходи. Ама не е в полицията, а в общината.

 41. 41 Профил на Be_google ДОЛУпримитивнатаЦЕНЗУРЪ
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 42. 42 Профил на Be_google ДОЛУпримитивнатаЦЕНЗУРЪ
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 43. 43 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 968 Весело

  Сериозно,и как така се сетихте,та "освободихте" хората,които от години не живеят в Абдурдистан???? Благодарност или " Стара планина" очаквате? ???

  ThePirinEagle
 44. 44 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#12] от "hope, бюлетина 27 е един разумен избор.":

  ако не дай си Боже си болен от рак и се върнеш да се лекуваш в България, с ниво на здравеопазване от 70те години, мини първо през психиатър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK