В София до края на юни глобата за забавено регистриране на кола ще е минимална

С нова система технически преглед ще се минава само с платен данъци към общината

© Надежда Чипева, Капитал

С нова система технически преглед ще се минава само с платен данъци към общинатаДо края на юни глобата за забавено регистриране на моторно превозно средство ще бъде минимална. По този начин Столичната община ще се опита да повиши събираемостта по перото, защото данните й показват, че много собственици на автомобили с години не си плащат задълженията. Това съобщи зам.-кметът по бюджет и финанси Дончо Барбалов, който днес на пресконференция отчете изпълнението на приходите и разходите на местната управа от януари до май 2013 г.


Минималната глоба извън срок е 20 лева за физически лица и 100 лева за юридически, като максималната е съответно 100 и 500 лева. Забавянето обаче не отменя начислените законови лихви.


Нови стикери в сила
Същевременно от 1 юни общината вече поставя уникални холографски стикери върху документите за платен данък моторно превозно средство. Както през април Барбалов съобщи, целта на нововъведението е да се спрат злоупотребите с бележките. Общината е отпечатала 800 хил. стикера за 1.5 ст. на брой с ДДС (общо 12 хил. лева). Изработката им не позволява отлепване и ще се поставя горе вдясно на документа.


Новостта няма да важи за платен преди 1 юни данък. Ако собственикът на колата плати през интернет, ще трябва да отиде до местната управа, за да му поставят стикер.


До няколко седмици ще заработи и общата система за данъците на автомобилите, която трябваше да действа също от началото на юни. С нововъведението кола няма да може да премине през технически преглед, ако собственикът й не е платил всички свои задължения, включително и данък моторно превозно средство. Служителите ще влизат в системата с уникалния номер на стикера на бележката от общината и при задължения нямат право да издават талон за преглед.


Ако задължението е платено преди 1 юни, няма нужда да се представя стикер. Барбалов обаче препоръча да се носи квитанцията или разпечатка за плащане през интернет "за всеки случай". "Техническото решение е готово, но остава административна работа по подписването на някакъв вид споразумение с автомобилната администрация за преноса на данни", обясни зам.-кметът.


Зам.-кметът по бюджет и финанси Дончо Барбалов

© Надежда Чипева, Капитал

Зам.-кметът по бюджет и финанси Дончо Барбалов


Малко по-добро изпълнение на бюджета


Барбалов отчете по-добра събираемост за първите пет месеца на 2013 спрямо миналата година. Общо изпълнението на бюджета е 43.9% спрямо 41.1 на сто за 2012 г.


Събраните приходи са 11.6 млн. лева повече, като ръст се отбелязва при строителните разрешения - 1.5 спрямо 1.338 млн. лева, при данъка за възмездно придобиване - 26 спрямо 21.5 млн. лева, както и при данък недвижими имоти - 47.9 спрямо 46.4 млн. лева. Според зам.-кмета цифрите показват тенденция към съживяване на строителния сектор.


При такса смет са събрани 82.4 млн. лева за 2013 г., което е с 4.8 млн. лева повече от миналата година. Спад има при събраните приходи от такси и наказателни постановления - 4.5 спрямо 6.2 млн. лева. Предстои анализ, който да покаже на какво се дължи това. Според данните 4 млн. лева от събраното тази година е от приходната дирекция на общината, а едва 0.5 млн. лева идват от останалите структури, които налагат санкции - Столичен инспекторат, районните инспекторати и др.


От физически ПОС устройства постъпленията от данъци са 3.4 спрямо 1.1 млн. лева за същия период на миналата година. От виртуалните, които работят от тази година - 1 млн. лева.


През тази година са започнали 33 нови ревизии, 35 са продължили. С изключение на една са приключени заложените за 2012 г. проверки. Начислени са санкции за 4.3 млн. лева, а 15 случая са предадени на съдия-изпълнител.


При старите вземания за миналите години Барбалов отчете събрани от данък недвижими имоти 6.2 млн. лева от юридически и 4.8 млн. лева от физически лица. За битови отпадъци са постъпили 7.5 млн. лева от граждани и 13.8 от фирми. Общо са събрани 40.5 млн. лева стари задължения, което е с 325 хил. лева повече спрямо същия период на миналата година.


Зам.-кметът съобщи, че предстои инвентаризация на общинските имоти, с което се цели по-ясна цялостна картина на състоянието им. На въпрос има ли данни за задълженията за битови сметки в общинските жилища, Барбалов прехвърли въпроса към районните администрации, които водят отчетите.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mariya85
  mariya85
  Рейтинг: 398 Неутрално

  хубави са тези опити да се спре с фалшификациите около техническите прегледи, стига проблемът да беше само в София. Но не е. И в София колите не са само софийски. Тоест решението е някъде по-нагоре.

 2. 2 Профил на the.punisher
  the.punisher
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Къде отиват парите от синята зона, това ме интересува?

 3. 3 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Решението е системата да е единна, а не всяка институция да е с отделна система, която не работи с тези на останалите институции.

  Това е и идеята на електронното правителство в голяма степен, но с това управление - ще има да почакаме.

 4. 4 Профил на trans_penem
  trans_penem
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Плащаш по интернет и после отиваш в общината да чакаш за да ти издадат стикер ..... Просто нямам думи ......

  Nil inultum remanebit
 5. 5 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Браво, плащаш по интернет или по банков път и после си взимаш един ден, за да ти лепнат стикер. Браво. После защо ги псували, ами има за какво.

 6. 6 Профил на vesseto
  vesseto
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всичко е безкрайно сложно и излишно. Щом ще има единна информационна система, защо да не се влиза с регистрационния номер на колата, той също е уникален.

 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 675 Неутрално

  тия в общината кога ще спрат да генерират идиотски идеи?

  седеньето го зголемува задникот
 8. 8 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 462 Гневно

  Ченгето барбалов се опитвало .... ха ха ха ......

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 9. 9 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#4] от "trans_penem":

  и за всеки случай разпечатваш и носиш квитанцията в джоб

 10. 10 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 505 Любопитно

  Чл. 127. (1) (Предишен текст на чл. 127 - ДВ, бр. 109 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) При неспазване на разпоредби по този закон извън случаите по чл. 123, 124 и 125, на виновните лица се налага глоба в размер от 20 до 200 лева, а на юридическите лица и едноличните търговци - имуществена санкция в размер от 100 до 500 лева.
  (2) (Нова - ДВ, бр. 109 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г.) Не се смята за административно нарушение неплащането в срок на данъците и таксите по този закон.


  И на какво правно основание тези глоби, ако смея да попитам???

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 11. 11 Профил на pornpig
  pornpig
  Рейтинг: 213 Неутрално

  тоя малък комуняга, ей затова паднаха герб от власт, само комуняги назначаваха

 12. 12 Профил на superiority
  superiority
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "olimpipanov":
  Цялата ни работа е такава...
  Трябва да намират работа на чиновниците и да поддържат бюрокрацията на ниво

  А тези, които не са си плащали данъка, надали ще се стимулират сега да го направят. Защо не им опростиха лихвите за забава, например, които в повечето случаи са повече от дължимата главница

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK