НАП - Пловдив, блокира сметките на над 4 хил. души

НАП - Пловдив, блокира сметките на над 4 хил. души

© Юлия ЛазароваТериториалната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) в Пловдив наложи запор на банковите сметки на 4145 души в Южна България заради натрупани данъчни и осигурителни задължения, съобщи пресцентърът на институцията.


Най-много са длъжниците в Пловдивска област - 1365, и в Хасковско - 1122. Останалите са от областите Стара Загора, Пазарджик, Смолян и Кърджали. 


Практиката на данъчните показва, че запорът върху сметките е особено ефективен спрямо юридически лица, които не отговарят на поканите на публичните изпълнители за доброволно изпълнение и отказват да погасят задълженията си.
За да се наложат запорите върху сметките, публичните изпълнители са изпратили 24 206 съобщения до различни банки в страната, тъй като в повечето случаи един длъжник е имал на свое име повече от една банкова сметка. Половината от съобщенията са изпратени в Пловдив.


Освен запор върху сметките, данъчните събират задълженията към бюджета и като продават активи на длъжниците на търгове. Това ставало, ако са изчерпани всички други възможности. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK