Банките подновяват офертите за обединяване на задълженията

Банките подновяват офертите за обединяване на задълженията

© Надежда Чипева, КапиталОграниченото потребление и свитият кредитния пазар карат банките да търсят възможности за привличане на клиенти чрез оферти за обединяване или за рефинансиране на задължения, пише в днешния брой "Капитал daily".


След близо две години застой някои банки възобновяват предложенията си за консолидиране на няколко различни заема в един. Офертите за рефинансиране пък, макар и не толкова активно рекламирани, също остават във фокуса на финансовите институции.


Сред банките, които към момента предлагат конкретни продукти за консолидиране на няколко задължения в едно, са Сосиете женерал Експресбанк, Алфа банк, ОББ и Пощенска банка. В зависимост от това дали клиентът получава заплатата си по сметка в банката предлаганите лихви са в диапазона 9.95 до 12.45%.
При някои от продуктите преводът на работна заплата е задължително условие за отпускането на заема. Сроковете за погасяване на задълженията са до 10 години, а максималните суми, които клиентите могат да получат, достигат до 50 хил. лева.


Окрупняването на задълженията - например по потребителски заем, кредитна карта, овърдрафт, позволява на кредитополучателя да намали месечните си вноски като плаща само веднъж в месеца и с по-малко такси. 


"Погасяването на различни задължения всеки месец често пъти обременява клиентите с различните срокове на плащане, освен това ГПР по някои от тях се оказва необичайно високо. Обединяването им в един-единствен кредит спестява време и средства, защото не само значително намалява разходите, но и технически облекчава хората, тъй като обслужват само една вместо няколко вноски", коментира Радослав Велков, началник-отдел "Индивидуални клиенти" в Сосиете женерал Експресбанк.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK