Министерството на финансите публикува проектопромени за плащането на данъци

Министерството на финансите публикува проектопромени за плащането на данъци

© Юлия ЛазароваМинистерството на финансите публикува за обществено обсъждане предложенията си за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), с който се улеснява плащането на стари задължения и се въвежда нов ред за начисляване на ДДС в търговията със зърно.  Ведомството предлага да се даде възможност на данъкоплатците с финансови затруднения да могат да погасяват първо главниците за данъци и усигуровки, чийто срок е изтекъл. Така се спира начисляването на лихви и се предотвратява трупането на нови задължения. 

В заключителните разпоредби на законопроекта се предлагат промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС). С тях ще бъде въведен механизъм за обратно начисляване на ДДС при търговията със зърнени и технически култури. Причината е, че именно при тях се използват сложни схеми за измами с ДДС. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK