Договор за бърз кредит може да бъде прекратен през първите 14 дни

Договор за бърз кредит може да бъде прекратен през първите 14 дни

© Юлия ЛазароваПотребителите на т. нар. бързи кредити имат право да се откажат от договора си до 14 дни след сключването му. Това напомни Комисията за защита на потребителите (КЗП) по повод нарастващата популярност на тази услуга.


Отказът става като кредитополучателят изпрати уведомление до кредитора за желанието си да прекрати договора. След това той има 30 дни, за да върне получената сума, заедно с договорната лихва за дните, през които е ползвал парите.


Потребителят също така има право изцяло или частично да погаси кредита си по всяко време.
Кредиторът може да претендира за такса единствено, ако кредитът е договорен с фиксиран лихвен процент. Таксата може да бъде в рамките от 1% до 0.5% от предсрочно погасената сума, разяснява комисията. Кредиторът няма право да събира такса за предсрочно погасяване при договорите за потребителски кредит, уговорени с променлив лихвен процент, и при договорите за кредит под формата на овърдрафт.


Комисията предупреждава, че възможностите за теглене на бързи кредити се увеличават, но в същото време невинаги условията по тях са напълно ясни. Тя напомня, че лихвите по тях са високи и затова препоръчва кандидатите за финансиране да бъдат особено внимателни преди да подпишат договора. 


Ето още съвети към потребителите


Преди потребителите да кандидатстват за кредит е необходимо да се информират за най-важните условия - общата сума за връщане, лихвеният процент, годишният процент на разходите по кредита (ГПР), срокът на договора, размерът и броят на погасителните вноски (в т.ч. комисионните и таксите на финансовата институция). Тази информация се предоставя от кредитора чрез Стандартен европейски формуляр. Ако потребителят не разбира някой от елементите в него, той има право да получи разяснение.


Най-точният показател за сравняване цената на два кредита е ГПР. Той включва договорената лихва, дължимите такси и комисионни към банката или небанковата финансова институция (такса за разглеждане на документи, комисионни за обработка, годишни или месечни такси и др.) и в най-голяма степен може да го ориентира доколко предлаганият кредитен продукт е подходящ за него.


Преди да положат подписа си под договора за кредит, потребителите следва задължително да се запознаят с клаузите му и с общите условия към него. Важно е да обърнат специално внимание на дребния шрифт (ако има такъв), тъй като там обикновено се съдържа съществена информация.


Още полезна за потребителите информация при теглене на кредити могат да бъдат открити в специализираната секция на сайта на КЗП "Съвети" (Финансови услуги).

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Всичките мутри си направиха по една "финансова агенция" и съвсем законно печелят по 400-500% лихви от отчаяния, нещастен народ...

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 2. 2 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Съвет първи и единствен: Не теглете кредити!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 3. 3 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#2] от "Питанка":

  Особено бързи. Толкова фирми за бързи кредити се навъдиха и хората така им се връзват, а после им излиза през носа. Ония ден от любопитство проверих какво ще ми е ГПР на 1500 лв. за тримесечен заем от такава фирма. И мониторът ми щеше да се напука... 663% ГПР...

 4. 4 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#1] от "cockmeat":

  Аз пък не вярвах на очите си гледайки рекламна табела: "Вземи 100 лв. и върни 105 лв. след месец". Инсинуация със супер изгодна сделка, която е определено загробваща. Явно не съм виждал другите "оферти".

  @)----,--'--
 5. 5 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Реално имаше огромна, много печеливша и апетитна ниша в бизнеса с лесните кредити срещу огромна лихва. Години наред стотици квартални лихвари в цяла България спечелиха много много пари от това. Та време е вече нещата да станат официални, "европейски" и порастналите мутри и лихвари да излязат на светло, правейки ей такива фирмички за бързи кредити. Никак не ми е странно, че полицейските новини за арестувани квартални лихвари се увеличиха през последните месеци. Просто тея, които станаха официални и законни разчистват основната си конкуренция.

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 6. 6 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Само с напомняне не става.
  Трябва популяризиране на позицията на комисията, трябва да задължат кредиторите да включат в условията всички клаузи, които защитават кредитополучателите, трябва да обърнат внимание и на рекламите на тези кредитори, които в повечето случаи са подвеждащи, комисията за финансов надзор следва да се заеме с кредиторите - да се изясни що за птици /съдружници, акционери/ са собствениците, от къде е ресурсът им, следва ли регистрация, контрол и т.н.

 7. 7 Профил на Garegin
  Garegin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Сега ли го разбрахте ?! не четете ли договора, преди да го подпиште ?!

  Няма
 8. 8 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#4] от "MyTwoCents":

  Че изгодна сделка си е, ГПР-то излиза към 79%.
  На фона на конкурентите, които са с трицифрени числа, си е изгодно.
  Само че не всичко отива келепир за този, който отпуска заема. Една голяма част е за реклами по ТВ, радио, интернет, и да лепят листовки по диреците. Също плащат големи комисиони на т.нар. "кредитни консултанти", които ходят по домовете да зарибяват хората.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK