"Топлофикация - София" съветва как да се пести от сметките за парно

"Топлофикация - София" съветва как да се пести от сметките за парно

© Юлия ЛазароваТоплофикация - София" разпространи сред своите абонати подробна информация за това как всеки клиент на компанията може да оптимизира собственото си потребление на топлинна енергия, така че да пести енергия без това да влияе негативно на топлиния комфорт в жилището му.


Спазването на няколко прости съвета могат да доведат до правилното използване на уредите вкъщи, което да доведе до спестяване на енергия и да намали месечната сметка за парно, пише в указанията.


Подробно описаните съвети по-долу ще бъдат предоставени на близо 14 000 домоуправители, на които всеки месец "Топлофикация - София" изпраща информация за подадената и потребена топлинна енергия в сградата, така че всеки един от живеещите в нея може да я изиска и получи, припомнят от дружеството. Ето и съветите:
1. Трябва да знаете, че термостатичният вентил на всеки от вашите радиатори има отделни степени, като на всяка степен приблизително отговаря определена температура в помещението.


2. Когато го завъртите на определена степен, вие му "давате команда" до колко градуса приблизително искате да ви е топло в стаята. Достигне ли се желаната температура, вентилът автоматично притваря достъпа на топлина до радиатора. И така пестите енергия, като оставяте на автоматичния уред да следи отоплението в стаята и да не позволява разхищение на енергия.


3. Не "забравяйте" вентила максимално отворен през целия сезон, защото тогава той няма да "разбере" кога автоматично да затвори достъпа на топлина в радиатора, независимо че в помещението вече е достатъчно топло. Не забравяйте да "командвате" вентила!


4. Не се стремете да поддържате еднаква температура в цялото жилище, защото това не е икономично.


5. Не си мислете, че ако оставите включен само един радиатор и отворите широко вратите, ще топлите останалите помещения и така ще икономисате от сметката. Работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостатичния вентил температура в широкото пространство, и всъщност точно това ще увеличи сметката ви.


6. Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска, без да се наруши комфорта на спящите.
7. Ако сутрин всички излизат от дома, не е добре напълно да затворите вентилите на радиаторите. Вечерта ще е нужна много повече енергия, за да стоплите изстиналите помещения. Най-добре е вентилите да се оставят на 1 или 2 степен.


8. Когато се налага по-дълго време да отсъствате от жилището, не затваряйте вентила докрай. Оставете го на делението *. Така дори навън да стане изключително студено, радиаторите няма да замръзнат и да стане авария.


9. Ако искате да се проветри помещението, вентилът се завърта на знак звездичка * и прозорците се отварят широко за 5 минути.


10. Термостатичният вентил не трябва да се оставя дълго време под прякото действие на студения въздух, защото тогава той се отваря автоматично на максимална степен и консумацията на енергия от радиатора е много голяма. Ако искате да се убедите в това, можете да опитате, но не избирайте да пробвате действието на вентила в най-студения зимен ден.


11. Завесите пред радиаторите както и декоративните решетки пречат на вентила да си върши работата. Те ограничават едно малко пространство, което бързо се стопля и вентилът затваря, защото счита, че е постигната зададената температура. В останалата част от помещението остава студено. Тогава потребителят си включва радиатора на по-висока степен и пак се получава същият резултат. Така се намалява ефективността от работата на вентила и се изразходва излишно много енергия.


12. Не слагайте мебели точно пред радиаторите, защото те са препятствие пред достъпа на топлина към помещението. Тогава част от топлината отива към стената и навън, а според експерти това води до увеличение на консумацията на топлинна енергия с 10-20%.


13. Жилището не бива да се претопля. Европейски експерти са изчислили, че понижението на температурата в дома с 1°С е равно на около 6% икономия на енергия.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Това не омаловажава проблема с общите жилищни площи и таксата за пренос на изключени радиатори

 2. 2 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ууу!!! Не знаех, че с вентила се регулира топлината...
  Това откритие за мен е със фундаментално значение!!!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 3. 3 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Най-лесно се пести от сметките за парно,като не използваш услугите на Топлофикация.Няма нужда да ставаш спонсор на фирмите за дялово разпределение,да нямаш уред според който да не можеш да си следиш реалната консумация и да си им клиент до живот.Нито пък парите ти да отиват за перлени вани като на Вальо Топлото.

 4. 4 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  100% спестяваш от сметките, ако просто не ги плащаш.

  Топлофикация се управлява отвратително и няма никакви последствия за всички недобросъвестни клиенти...

  РЕФОРМИ !
 5. 5 Профил на synthy
  synthy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тези "съвети", всеки грамотен и средно-интелигентен човек би трябвало да ги знае от обща култура.

 6. 6 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#5] от "synthy":

  Така е, проблема идва от факта, че 2/3 от клиентската популация не са такива, така че няма лошо от време на време да се пускат такива материали. Само дето човека дето е пуснал статията е сложил бомбастично заглавие, което няма много общо с информацията вътре, защото принципно няма как да пестиш от сметка (защото тя идва след като вече си изконсумирал съответната услуга), а може да си оптимизираш потреблението, за да бъде сметката по-малка, ама кой ти обръща внимание на такива работи в края на работния ден.

 7. 7 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ако има съседи с нелегални радиатори, какво правим?

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално  "понижението на температурата в дома с 1°С е равно на около 6% икономия на енергия"

  с други думи = студувайте и плащайте на мошениците от Топлофикация

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 418 Неутрално

  По-скоро трябва да помислят как да се краде по-малко. Крадат ни самите топлофикации, крадат ни и съседите, изобщо в топлофикация София е голямото крадене.

 10. 10 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  топлофикациа пуска парно на блокове на които не е рентабилно да се отопляват с парно само по волята на дом сьвета и е в схема с НХМЦ като занижават температурите
  докато климатика ти отчита точната температура в стаята

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  Наглед добрата инициатива всъщност е нагла.
  Да съветва анонатите си как да пестели, а техните загуби по трасето, които са си калкулирани в цената, могат да втрещят и Лисенко дори ...

 12. 12 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Т.14. Трудният, но не и невъзможен развод с ТЕЦ е най-сигурният способ за икономия на пари, хвърлени на вятъра...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 13. 13 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1725 Любопитно

  А топлофикация дали ще ми повярва ако аз я посъветвам как да ми раздуе сметките?

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  6. Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска, без да се наруши комфорта на спящите....

  Преди години бях попаднал на едно медицинско изследване, че под 16-17 градуса се сънуват кошмари.
  Без майтап ...

  А народеца и така вече е достатъчно изтрещял ...

 15. 15 Профил на divzmei
  divzmei
  Рейтинг: 429 Гневно

  Тия май ни мислят за малоумни.....

 16. 16 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Подробно описаните съвети по-долу ще бъдат предоставени на близо 14 000 домоуправители, на които всеки месец "Топлофикация - София" изпраща информация за подадената и потребена топлинна енергия в сградата, така че всеки един от живеещите в нея може да я изиска и получи, припомнят от дружеството.

  Интересно, ако домоуправителят по някаква си причина не ми даде тази информация, дали мога да я получа по имейл от самата Топлофикация?

  Иначе това е най-доброто от цялата останала плява. Ама надали...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 17. 17 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Правени са изследвания в старчески домове в Англия. Ако температурата се държи под 18оЦ повече възрастни хора развиват пневмонии. Така че, не е хубаво много да се пести от топлото.

 18. 18 Профил на The Power
  The Power
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Забравили сте 14-та точка.
  14. Ако не платите, държавата ще вдигне и без това свръх високата цена, по която НЕК изкупува ток от когенерацията и така цяла България ще плаща за кефа на шопите.

 19. 19 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#18] от "The Power":

  топлофикация е на загуба защото пуска топло и руснаците не плащат както преди 1989 за горивото а не защото шопите пускат топлофикация
  някои иска да вземе жилищата на живеещите като им прави сметки за топлинна енергия и не е от шопско
  мераклии много

 20. 20 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Весело

  " Работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостатичния вентил температура в широкото пространство, и всъщност точно това ще увеличи сметката ви."

  Това или е неква анти-физика, или датчиците не работят както ни лъжат. Нали уж плащаме количеството топлина, колко радиатора греят кво значение има?

  ден година храни.
 21. 21 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Обяснения като за сенилни хора.
  Тези указания са толкова елементарни,нека Топлофикация да изработи указания,как тя да пести енергия и да подава качествена топлина и гореща вода,защото качеството на подаваната топлоенергия е незадоволително!

  Tony
 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Термостатичните вентили имат електрозахранване и сервомотор, който отваря/затваря вентила според стайната температура. Нашите масови вентили са най-обикновени кранове с разграфени деления и не знам да имат таква функция.

  Също не съм съгласен с: "7. Ако сутрин всички излизат от дома, не е добре напълно да затворите вентилите на радиаторите. Вечерта ще е нужна много повече енергия, за да стоплите изстиналите помещения. Най-добре е вентилите да се оставят на 1 или 2 степен."

  Топлозагубите са пропорционални на делтата между външна и вътрешна температура. Т.е. ако целия ден вътре е хладно, загубите ще са по-малки. Вечерта ще трябва да се надуе парното за кратък момент, но това не променя сметката.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2050 Любопитно

  [quote#7:"Thermobee"]Ако има съседи с нелегални радиатори, какво правим?[/quote]
  Ами слагате си и вие нелегални радиатори. Накрая топлинният счетоводител ще дели сметката "на апартамент" (ще набута цялата консумация като загуби по щранговете) вместо "на топлинна единица" и така съседа дето краде ще е прецакан.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#22] от "cinik":

  Обикновените термовинтили вършат същата работа без сервомотор. И на мен ми е странно как пасивни устройства успяват да го вършат и то с точност по-малко от градус, но е факт, honeywell и danfoss явно си разбират от работата. Говоря от опит - имам локално партно на природен газ с винтили Honeywell.

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 25. 25 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До №22 Термостатичните глави имат биметални спирали в ръкохватката, които настороени на дадена температура, я поддържат чрез въртене на крана. Биметалните спирали се правят чрез сдвояване на два метала с голяма разлика на температурно разширение. При промяна на температурата спиралата се разширява или свива и върти вентила. Вентилите, обаче, трябва да са специални, за термоглави. Обикновено вървят комплект. Мотори, термодвойки и др. се използват при големи многооборотни вентили за специални цели.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK