Прогнозните сметки за парно няма да отпаднат веднага с новата наредба за топлоснабдяването

Прогнозните сметки за парно няма да отпаднат веднага с новата наредба за топлоснабдяването

© Анелия НиколоваСметката за парно и за топлата вода ще се разпределя равномерно през отоплителния сезон и през годината с новата наредба за топлоснабдяването, Димитър Куюмджиев – директор на Дирекция "Сигурност в енергоснабдяването" в Министерството на икономиката и енергетиката, пред БНР. Той обаче посочи, че няма как прогнозните сметки да отпаднат веднага.


По думите му прогнозните сметки ще изчезнат постепенно, когато се въведе от всички клиенти на "Топлофикация" ежемесечно отчитане на уредите за разпределение или когато всички уреди станат с дистанционен отчет.


"Засега болшинството от жилищните сгради ще се разпределя топлината чрез дялово разпределение, т.е. един път годишно ще се прави изравнителна сметка. Единственото, което е характерно, е премахнато – вече няма да има дялово разпределение като процент, а се използва прогнозното количество топлина, което всеки клиент е потребил през предшестващия отоплителен сезон", обясни Куюмджиев.
Той допълни, че това е реално количество топлина, което не се оспорва от потребителите след окончателната изравнителна сметка и не зависи от потреблението на останалите. "Така че, ако някой в дадена сграда заяви нулево потребление, а впоследствие се окаже, че той е потребявал топлоенергия, тя няма да се разпределя на останалите", подчерта той.


Основната промяна е по отношение на определянето на сградна инсталация, която събужда толкова много спорове понякога. Сега има два изчислителни варианта, един с фиксиран процент и един с реално измерване от правоспособна фирма, посочи Куюмджиев. По думите му ежегодно ще се определя дела на сградната инсталация.


В същото време от потребителски организации предупредиха, че сметките за парно през новия отоплителен сезон вероятно ще са още по-неразбираеми за абонатите от досегашните. По думите на председателя на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов пред Би Ти Ви Наредбата за топлоснабдяването е приета от Столичния общински съвет съвсем преди началото на новия отоплителен сезон, и то без необходимите промени в Закона за енергетиката.


"Предвижда се механизъм, който да преразпределя разходите през годината – през топлите месеци да се плаща повече, а през студените – по-малко. Това определено е стъпка към по-неясни сметки, макар че за някои абонати ще е по-удобно. Все пак хората искат максимално точно отчитане месец за месец", заяви Николов.


Според Валентин Терзийски, зам.-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, такъв проблем съществува само в София заради големия брой абонати на столичната "Топлофикация". "Заради големия брой клиенти е трудно да има месечен отчет", обясни Терзийски. Той предупреди, че в момента има разминаване между наредбата и закона и има реална опасност от юридически хаос.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 451 Неутрално

  За сега на хартия, а по-късно и на други места.

 2. 2 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Това няма да мине, ще върнат наредбата, както върнаха и прогнозните сметки с тримесечен период на отчитане за ЕРП-тата/

 3. 3 Профил на monka57
  monka57
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ..столичната "Топлофикация". "Заради големия брой клиенти е трудно да има месечен отчет ..

  Общината трябва да вземе това решение , което е организационно и не е въпрос на наредбата!
  Или може би затова продава Общинска банка -да има пари за топлото?!?!

  Право и Икономика
 4. 4 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Парното е типичен пример за това, как не трябва да се прави! Преди десет години, вместо топлофикациите да инвестират 200 милиона в подобряване на енергийната ефективност, под благовидния предлог за точно отчитане, дадоха тези пари на фирмите за топлинно счетоводство. Преди 10 години една единица струваше 10 стотинки, а сега над 1 лев! Сигурно се краде, но основния проблем, е че консумацията е намаляла драстично, за редица блокове топлофикация даже се колебае дали да пусне парното!

 5. 5 Профил на kritikar
  kritikar
  Рейтинг: 519 Любопитно

  В края на октомври цялата етажна собственост предплатихме на Техем за ежемесечно дистанционно отчитане на топломерите през сезон 2013 / 2014.

  Питам сега - трябва ли да ни върнат парите, след като няма (да има нужда) да правят ежемесечно отчитане на топломерите, а ще разпределят въз основа на друга методология?

  Изобщо, един орган, когато приема някакви норми, мисли ли това как се отразява на засегнатите?!

 6. 6 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 515 Гневно

  "Предвижда се механизъм, който да преразпределя разходите през годината – през топлите месеци да се плаща повече, а през студените – по-малко."

  Аха, ноември и декември АВАНСОВО ще внасяме ПОВЕЧЕ пари...а лихви върху надвнесеното? Януари и фвруари ще внесем по-малко, март и април ПАК ПОВЕЧЕ. И к'ва стана тя??? 3 месеца ще внасяме повече, а два - по-малко...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 7. 7 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Ще крадат до дупка, то е ясно.

 8. 8 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не мога да не свържа сметките за парно, със сметките за тока и със настъпващата зима. Вчера, и трите дружества заявиха, че сметките за ток ще са с около 10% по-ниски и въпреки това, във фактурите се очакват двойно по-високи суми, защото било застудяло. Ставаше дума за предстоящите фактури. Изумих се! Хората ходят още по къси ръкави! От къде им дойде мисълта, че вече се полза отопление? Или, думата " октомври" е сигнал за удвояване на сумите? Защото предстои да плащаме за октомври. Прогнозите за ноември са също много добри. Топло време. Значи, няма парно! Няма отопление. Ако има, то ще е слабо и няма как да доведе до удвояване на сумите! Много ме учуди и твърдението, че хората масово се топлят на ток! Ми, не е вярно! Където има ТЕЦ - мнозина са на парно. Друга голяма част са на твърдо гориво! Малко са хората, разчитащи на ток! Скъпо е!

  goblenka
 9. 9 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 415 Неутрално

  ...."големия брой абонати на столичната "Топлофикация".


  Господина искаше да каже крепостници а не абонати. Истината е че, статуквото остава. И как иначе - едни и същи хора седят в тази община от години. Топлото е на свобода. Чисти крепостници сме!

  "Така че, ако някой в дадена сграда заяви нулево потребление, а впоследствие се окаже..."

  И кой ще го доказва това? Отново съседите ще бъдат полицаи! Предлагам да е назначи "етажен полицай", който ще пречи да се краде топлото.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 10. 10 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 468 Неутрално

  12:1204 ное, 2013
  Това няма да мине, ще върнат наредбата, както върнаха и прогнозните сметки с тримесечен период на отчитане за ЕРП-тата/


  Брей, чул ме министър. Кому беше нужен този сизифовски труд?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK