Потребителите продължават да са предпазливи в тегленето на кредити

Потребителите продължават да са предпазливи в тегленето на кредити

© Надежда Чипева, КапиталПонижен интерес спрямо 2012 г. от страна на клиентите към кредитите в евро с фиксирана лихва за сметка на увеличаващия се интерес към кредитите с атрактивни плаващи лихвени проценти в левове, отчита за годината най-голямата банка у нас по размер на активите "Уникредит Булбанк".


Хората обаче все още продължават да бъдат по-предпазливи при тегленето на кредит заради несигурността в бъдещето, страха от продължаващата криза, високите нива на безработица и съществуващата вероятност от загуба на доходи, посочва Екатерина Кирилова, директор "Маркетинг и клиентски сегменти" в банката.


Прогнозата й е, че тенденцията за понижаване на лихвите по кредитите ще продължи и през следващата година, като домакинствата най-вероятно ще останат предпазливи при вземането на финансови решения в среда на бавен ръст на доходите, ниски пенсии, високи цени на храните и пасивен пазар на недвижимите имоти.
Според Кирилова има устойчива тенденция на ръст в броя сделки с имоти, финансирани с ипотечен кредит в 5 от областните градове - София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора. Спадът на пазара на имоти засяга предимно сегментите на ваканционните имоти, офисите и търговските площи, докато при жилищния пазар се наблюдава активизиране на купувачите. Търсенето на жилища в средния ценови клас до 70 000 евро нараства за сметка на ниския сегмент. Наблюдава се слаб ръст при сделките с жилища от високата ценова категория над 150 000 евро. Очакванията са тенденцията да се запази и през следващата година.


Тенденциите в кредитирането през отиващата си година показват намаляване и приближаване на лихвените нива по ипотечни кредити в левове и евро, запазване на тенденцията за увеличение на отпуснатите ипотечни кредити в левове спрямо тези в евро. От данните на финансовата институция се наблюдава още, че се увеличава средният размер на потребителсикте заеми от 12 500 лв. през 2012 г. на 14 хил. лв.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Хората са мнителни и предпазливи при тегленето на кредити, защото лихвите са безумно високи, теглиш 600лв връщаш 1200, двойно, просто е нечовешко, затова хората се въздържат от теглене на кредити и с право.

 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  вчера пък един банкстер каза, че се били скъсали да теглят ипотечни кредити.

  банкстери, разберете се помежду си!

 3. 3 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 798 Неутрално

  „Понижен интерес спрямо 2012 г. от страна на клиентите към кредитите в евро с фиксирана лихва за сметка на увеличаващия се интерес към кредитите с атрактивни плаващи лихвени проценти в лева“

  Самата Уникредит всячески го препоръчва на клиентите си. По принцип в момента фиксираната лихва е много скъпа, защото всички чакат юрибор да се качи от сегашните 3М 0,1%. Това е отразено в хедж сделките за фиксиране на лихва. Само дето не става и тези, които хеджираха преди 3 години ги набутаха здраво.

  Сега 3М софибора е около, а беше 1,3 в началото на годината и май има мегдан да падне повече. Затова е и атрактивен като променлива лихва. При тази икономическа перспектива в БГ, търсенето на кредити няма да скочи много, а от там и цената на финансирането може да падне.

  @)----,--'--
 4. 4 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#3:"MyTwoCents"]Сега 3М софибора е около, [/quote]

  1%

  @)----,--'--
 5. 5 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1472 Разстроено

  Като чета какво са ни подготвили серГей и Олигархски ,
  за изменение на Закона за банките ,
  ни чака повторение на срив на банките !
  И май ББ ще се окаже прав , че и валутния борд няма да издържи !
  ----------------
  Коментара е на Григор Лилов,
  има и линкове към документи :

  "" Grigor Lilov

  ЩЕ СЪСИПЯТ ЛИ И ОГРАБЯТ БАНКИТЕ?
  • Форсираха промени в Закона за кредитните институции.
  • Въвежда се узаконен банков произвол. Хората с кредити дори нямат право на информация!


  На 20 ноември правителството прие промени в Закона за кредитните институции и ги внесе в парламента за гласуване.
  Връх на наглостта е следното, записано в мотивите на кабинета на Орешарски:
  „в случая на България процесът води до либерализиране на някои пруденциални разпоредби спрямо установеното досега по-консервативно местно надзорно третиране на банките от страна на БНБ”.
  Накратко – контролът върху банковата система, гаранциите срещу риск и ликвидни кризи, срещу фалит и т.н. вместо да бъдат запазени - ще бъдат намалени или елиминирани.
  Наглостта е, че европейското законодателство въобще не изисква подобни мерки, както твърди правителството. Родните управници се аргументират чрез Директива 2013/36/ЕС на Брюксел. Който се интересува, може да я прочете оттук – от официалния вестник на Европейския съюз:
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ%3AL%3A2013%3A176%3A0338%3A0436%3ABG%3APDF

  В резюме аз ще анализирам специфичния й „прочит” у нас. Ето казва се казва например в директивата:
  „Настоящата директива следва да се чете заедно с Регламент (ЕС) № 575/2013 и заедно с него следва да образуват правната рамка, уреждаща банковите дейности, надзорната рамка и пруденциалните правила за кредитните институции и инвестиционните посредници”.

  Но в решението на родния кабинет обаче го няма регламент ЕС 575/2013, с който задължително и съвместно директивата се прилага + измененията в регламент 648/2012/ЕС за капиталовите изисквания. Тук-там само се споменава регламент 575 и то като рядко изключение - например при придобиване на наша банка от чужда и при процедури за надзор или отнемане на лиценз.
  Липсват и др. атрибути на европейското законодателство, с което по същество „траспонирането” (въвеждането) на европейското законодателство у нас е опорочено и изкривено до неузнаваемост.

  Какво се променя:

  1. Хората, взели пари като кредит от банките, остават без всякаква защита, а банките ще могат да си правят с тях каквото си искат (далеч повече, отколкото го правят сега)
  Със законопроекта на правителството отпадат членове, които задължаваха финансовите институции да предоставят предварителна и последваща информация за условията по кредитите, за общо дължимата сума за целия им период, за начина на формиране на лихвите, кога се променят и т.н. Давам пример – отпада чл. 58, където те са формирани, а в алинеите на чл. 59, където се казва, че банките публично обявяват условията по депозитите и кредитите, правят го ясно и разбрано и при поискване дават допълнителна информация, навсякъде отпада израза «и за кредитите». И т.н., и т.н.

  2. Отваря са пролука за нахлуване на всякакви «калинки» в управлението на банките: например чрез новия член 10а, алинея 5: «в състава на Управителния съвет (Съвета на Директорите) и на Надзорния съвет се включват лица с РАЗНООБРАЗНА квалификация и професионален опит, съответстващи на спецификата на осъществяваните дейности и основните рискове...».
  Например се включва поредния Ицо Салфетката (келнерът Христо Александров от фалиралата навремето Агробизнесбанк), понеже банката е кредитирала заведения за хранене или пък има ведомствен стол за персонала си.

  3. Либерализират се правилата за собствен капитал и капиталови буфери. Отпадат понятия като кредитен, позиционен, валутен риск,, риск по сетълмента, операционен и т.н. Отпада изискването да поддържат поне 10 млн. лв. акционерен или собствен капитал.
  Накратко – сегашните нормативи, на които трябва да отговарят финансовите институции, значително се либерализират или премахват въобще

  4. Отпада изискването в чл. 43 (той се отменя изцяло) за формиране на провизии по обезценките и лошите кредити.
  Официално това се обяснява с различни буфери, но те съществуваха и досега, при това в по-голям обем, отколкото ще бъдат в бъдеще. Т.е при лошо развитие банката ще има по-малки възможности да се спаси и да запази парите на клиентите си.

  5. Досегашните забрани или разрешителни режими за голяма експозиция (отпускане на даден кредит, който надвишава например 10 или 15% от капитала на банката) изчезват или просто се размиват
  Т.е. ръководството на банката с единодушие може да гласува и кредит в размер на 100% от капитала й за лицето Х, което им е приближено.

  6. Маха се забраната банката да влага повече от 10% от капитала си в някое дъщерно дружество или общо до 50% от капитала в няколко такива фирми.
  Това е пряка и прекрасна възможност при нашите условия за източване на финансовите институции и преливането на парите им във фирми на „свои хора”.

  7. Когато банка е част от група или финансов холдинг, тя дава информация за
  настъпилите в тях променив срок до 30 дни след края на календарната година.
  По този начин може да се укрият промени върху собствеността на банката (настъпили например в началото на годината, които ще се обявят чак следващата година), които влияят на нейната надеждност. Кому е нужна старата информация, когато би било и вече късно за реакция??!!! Това крие риск и за депозантите, сложили там парите си на влог. Отпадането/влизането на нов ключов за групата и структурата акционер е гобална смяна в структурата на собствеността и крие голям риск.

  А това е самият проектозакон:
  http://parliament.bg/bills/42/302-01-44.pdf """
  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 6. 6 Профил на sapundzieva
  sapundzieva
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Предпазливи са потребителите към кредити, защото имаше достатъчно опарени. И тогава няма на кого да се оплачеш - нито БНБ, нито Комисията за защита на потребителите ти помага. Решаваш си проблемите в съда, ако имаш излишни пари за адвокат.

 7. 7 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ангелина":

  ++++++++++++++++++++++Така е! А тези пет области не могат да изтеглят цяла България!

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 8. 8 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Потребителите продължават да са предпазливи в тегленето на кредити

  - Как няма да са предпазливи,...като
  - "Светлото бъдеще" , на Станишев и Местан
  крие, безброй изненади...
  - Предстоят, съкращения
  и убийствена безработица !!!

  urkobozambo
 9. 9 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 402 Весело

  Tribiri пич, чакам коментара ти, колко е полезно тегленето на кредит.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 10. 10 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Потребителите са безкрайно бедни... От там идва проблемът

 11. 11 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 458 Любопитно

  И да отбележим промяната в статиите за това как имотния пазар се отласква от дъното - вече се интервюират банкери , а не брокери. Но смисъла си е същия - напред и нагоре, ако може с по-голям кредит.

  Отново приканвам редакцията да премести този тип статии в раздел развлечения

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  Нормално е ,защото народа се опари жестоко от лесните кредити ,които се дава преди години и днес хората ,които имат дългове масово се чудят как да ги връщат навреме и да балансират със семейния бюджет!

 13. 13 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  принципно няма лошо да се изтегли, но само ако е за жилище, в момента са на поносими цени ( но има накъде още да падат с около 10% ), но по скоро потребителски, с който да доплатиш ако не ти достигат.

  Да вземеш ипоте4ен кредит за 30 години никога не съм го разбирал- връщаш тройно парите, и кой знае кога то4но ще останеш без доходи в тая криза, а веднъж взети 100К, ве4е имаш да връщаш 250К, и не платиш ли 3 вноски подред- ще те съсипят, не просто ще ти вземат апартамента...

  Аз ли4но не бих взел в момента

 14. 14 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 567 Весело

  Кредит се тегли от банка, а не от лихварски дружества, назовани "банки".

 15. 15 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ало Дневник, като стана дума за банки, какво става с гражданина Любомир Симеонов, който не позволи да бъде изнудван от Уникредит и застреля изнудвачката си, след като напразно беше пускал сигнали до всички възможни инстанции? НЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ!!! Нещо от месеци мълчите по въпроса, и май някои хора се опитват да замажат този въпрос и да го изкарат битов инцидент... Вярно, че е битов, но само доколкото отразява битието на съвременния българин.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 16. 16 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#11:"olelemaiko"] вече се интервюират банкери , а не брокери[/quote]

  Защото продавачите са банките, а не брокерите!

  @)----,--'--
 17. 17 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 592 Неутрално

  СПРЕТЕ ДА ХРАНИТЕ ХЛЕБАРКИТЕ!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 18. 18 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 875 Неутрално

  [quote#1:"Ангелина"]...., защото лихвите са безумно високи, теглиш 600лв връщаш 1200, двойно, просто е нечовешко, затова хората се въздържат от теглене на кредити и с право. [/quote]
  При 1годишен кредит на 600 лева лихвата трябва да е около 150 % за да върнеш 1200 лева - няма такава банка в България .. вероятно става дума за така наречените "финансови дружества" (лихварски къщи) като Изикредит, Кредисимо и тн.... При 15 % лихва за тази сума и срок ще платиш около 50 лева лихва !

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Банките включително и БулБанк, направиха всичко възможно, за да загубят многото си дребни, но лоялни и точни клиенти! То не бяха лихви, то не бяха такси, комисиони, едностранна промяна в договорите и какво ли още не...! Под благия поглед на БНБ, надзор и всички парламенти в последните години...! Е, усилията им вече, дават резултат!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  ами приключих с кредитите успешно и не желая повече да плащам по 13-15% лихви ,имам близък банкер ,който се оплаква ,че имат огромни депозити ,а нямат на кого да дадат един кредит ,тоест въртят едни пари и едни лихви и не е ясно какво ще връщат ,ако тръгнат хората да си искат парите ,а тези дето се набутали с кредити не мога да ги мисля ,няма такъв бизнес ,който да е толкова печеливш ,за да си върнеш кредита от 15% годишно

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK