Земеделски производители избират как да се облагат доходите им

Земеделски производители избират как да се облагат доходите им

© Юлия ЛазароваФизическите лица, които са регистрирани като земеделски производители и едновременно с това са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност, вече ще имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им, съобщиха от Националната агенция за приходите.


Тези доходи ще се облагат с данък върху годишната данъчна основа от стопанска дейност като едноличен търговец само ако земеделският производител избере този ред на облагане.


Изборът ще става с декларация, която за 2014 г. ще се подава в срок до края на януари 2014 г. В случай че земеделците не подадат такава декларация за доходи, придобити след 1 януари 2014 г., те ще се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа, като при формирането на облагаемия доход ще могат да приспадат само нормативно-определените разходи (60 или 40 на сто в зависимост от вида на произвежданата продукция).
Образец на декларацията по чл. 29а, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с която се упражнява правото на избор за облагане с данък върху годишната данъчна основа от стопанска дейност като едноличен търговец, както и повече информация за облагането на доходите на земеделските производители може да се намери на сайта на приходната агенция www.nap.bg.


Декларацията се подава лично от земеделския производител или негов упълномощен представител в териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес. Декларацията може да се подаде и по пощата с обратна разписка.


Допълнителна информация за декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски земеделските производители могат да получат на цената на градски разговор от цялата страна на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 или на електронна поща [email protected].

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK