Методиката за обезщетенията при отчуждаване може да бъде преразгледана

В конкретния случай нищо не може да се направи и аз като министър нямам правомощия да отменя тези оценки, заяви Терзиева по повод протестите.

© Красимир Юскеселиев

В конкретния случай нищо не може да се направи и аз като министър нямам правомощия да отменя тези оценки, заяви Терзиева по повод протестите.Методиката, по която се изчисляват обезщетенията при отчуждаване на имоти за държавни нужди може да бъде променена. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е наредила агенция "Пътна инфраструктура" да предложи изменения, така че интересите на собствениците да са по-добре защитени без да се ощетява държавата, съобщи пресслужбата на ведомството. 


Повод за това са протестите на собственици на имоти, попадащи в терените за строителство на Северната скоростна тангента на София. 


Оценките на тези имоти, са правени по методика, приета през 2010 г. от правителството на ГЕРБ, каза министърът. Експертите, изготвили оценката, са избрани чрез обществена поръчка през 2012 г.
В конкретния случай нищо не може да се направи и аз като министър нямам правомощия да отменя тези оценки, заяви Терзиева. Единственият ред е съдебен – обжалване по съдебен ред, което вече се прави от собствениците, допълни тя.


Терзиева каза, че се проучват и европейските практики, за да не се забавя строителството на големите инфраструктурни проекти, а собствениците да получават справедливо обезщетение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK