Събирачи на дългове получават достъп до личните данни на длъжника само ако той е съгласен

Събирачи на дългове получават достъп до личните данни на длъжника само ако той е съгласен

© Юлия ЛазароваКредиторите нямат право да предоставят личните данни на длъжниците си на фирми за принудително събиране на вземане без тяхното съгласие, разяснява в интервю за "24 часа" председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. 


Глобата за нарушителите е до 20 хил. лв., но формално законът се спазва,  казва шефът на комисията. Обикновено кредиторите включват  в общите условия или в индивидуалните договори текст за съгласие личните данни да се предават на трети лица при нарушение на договора, казва Караджов. 


Той съветва гражданите преди подписването на договора да се запознаят обстойно с отделните клаузи и задължително да проследят кой впоследствие би могъл да се сдобие с предоставените от тях лични данни. Също така тези текстове следва да не бъдат с дребен и нечетлив шрифт.


При разглеждане на жалби срещу кредитори и колекторски фирми комисията следи дали хората действително са информирани предварително и дали е налице тяхното съгласие, казва Караджов.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Това, че си информиран, че ще ти предоставят личните данни на колекторска фирма, не означава, че си съгласен....Нали ? Щото до колкото знам, банката кредитор ти изпраща писмо, че еди коя си колекторска фирма ти е изкупила дълга и за напред да си плащаш на нея....
  А какво правим в случая, ако само ни информират, и ги предоставят без да ни питат дали може....ей тва не ми стана ясно от статията....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 247 Весело

  "Обикновено кредиторите включват в общите условия или в индивидуалните договори текст за съгласие личните данни да се предават на трети лица при нарушение на договора"

  Ето тук се крие разковничето. Подписваш, че си съгласен. Ако възразиш, ти се казва, че това са общи условия и не подлежат на коментар. Ако искаш пари, подписваш.

  Антиваксър=деб*л!
 3. 3 Профил на lowec
  lowec
  Рейтинг: 369 Весело

  Да бе да и аз повярвах.Обаждат ти се и ти казват дължиш тук едни пари къде си в момента ,че трябва да ти хвърлим малко бой съгласен ли си.Ще умра от смях.

 4. 4 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 589 Весело

  Тези откриха топлата вода, постоянно се подписват договори за конфиденциалност и се мятат лични данни между големите корпоративни субекти, като КЗЛД се прави че не знае това.
  Пародия в държавата на цинизма.

 5. 5 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  [quote#1:"ARRI"]Това, че си информиран, че ще ти предоставят личните данни на колекторска фирма, не означава, че си съгласен....Нали ?[/quote]
  Те не просто те информират - включен е текст, че с подписването на общите условия се съгласяваш с всички условия по него, а текстът не е просто, че си информиран, а че даваш съгласие данните ти да бъдат предоставяни и на трети лица за целите на договора - а една от тези цели е и плащането на ползваната от теб услуга.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 6. 6 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Извод: четете си много добре договорите за кредит и внимавайте какво подписвате.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 7. 7 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 675 Разстроено

  [quote#1:"ARRI"] и ги предоставят без да ни питат дали може....ей тва не ми стана ясно от статията.... [/quote]
  Предварително се подписваш, че си съгласен!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 8. 8 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 470 Весело

  Администрацията информира народонаселението, че си е свършила работата .И всички медии, като папагали повтарят спуснатата сводка .За тези сводки, в края на година, а често и преди летните отпуски се раздават бонуси и 13-ти заплати .
  Въпросните изисквания отдавна са залегнали в закона и адвокатите на финансовите компании съответно са ги заложили в договорите.Четеш, разбираш, че данните ти могат да бъдат прехвърлени, но нямаш избор и подписваш .

 9. 9 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 418 Гневно

  [quote#2:"42"]Ако възразиш, ти се казва, че това са общи условия и не подлежат на коментар. Ако искаш пари, подписваш.[/quote]

  [quote#6:"Jessika"]Извод: четете си много добре договорите за кредит и внимавайте какво подписвате.[/quote]

  И какво става, ако не искаш да подпишеш, г-н Караджов?
  Свиват рамене и ти казват - иди в друга банка.
  Обаче - и там същото.
  Ей на това му казват банков картел!
  А срещу този картел г-н Караджов не може да направи нищо.

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#9] от "matthew.g":

  От друга страна е напълно нормално, банката да иска да ти предостави данните на друг, ако ти не си плащаш. Въпросът е, че това трябва да се разпише доста по-точно - в кои случаи, за какви цели, за какъв период, на кого точно, и същевременно, клиентът да бъде предупреден преди самото предоставяне на данните.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Каква е ползата, ако пише, че си съгласен да си предоставиш личните данни на трети лица, ако не обслужваш кредита какво можеш да направиш, или се съгласяваш и подписваш или не ти отпускат парите.

 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "ARRI":

  Тъй де, ама ако ти не си съгласен да ти предоставят данните, те как да си съберат дълга?

  Според мен статията е написана подвеждащо. По Закон банките нямат право да ти предоставят данните БЕЗ ДА ТЕ УВЕДОМЯТ. А дали ти си съгласен или не... си е твой проблем.

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#9] от "matthew.g":

  А взимането на заем задължително ли е по-закон? И ако толкова са ви проблем нашенските банки, що не теглите от чужди?

  Това, че българина е финансово неграмотен е неоспорим факт. А че банките се ползват от тази му неграмотност... не луд тоя дето яде баницата.

 14. 14 Профил на pyq51357093
  pyq51357093
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А за ЧСИ Халаджова и Димоларова, които събират "дълговете" на топлофикация това важи ли? В тяхната кантора направо се фалшифицират лични данни. Тези двете са в комбина с ПИБ и юристите на топлофикация и щом имаш влог в банката получаваш и сметка за парно. И за има няма времи ти изчезват паричките или имотите-свити от двете ЧСИ. После ги слагат на банкова сметка в ЦКБ и си живеят от преференциалните лихви.

 15. 15 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Това са пълни глупости! Първо, има решение по този казус и то е публикувано на страницата на КЗЛД, второ, всяко едно търговско дружество, адвокат, лекар, зъболекар и който и да работи с лични данни има лиценз за това и е вписан в КЗЛД.
  Вероятно чиновникът е говорил при хипотезата, че инкасаторът няма регистрация.
  Ако нещо подобно е вкарано тихомълком в закона трябва веднага да се изкара, защото не може да се иска съгласието на длъжника за цесия, инкасо или джиро, такова не се изисква по закон никъде по света.
  По тази логика ще излезе, че за да наемеш адвокат трябва да питаш другата страна дали е съгласна да дадеш данните й, ами ако не се съгласи сам ли ще си водиш делото?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 16. 16 Профил на geri.miteva
  geri.miteva
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ами до сега като са ги предоставяли?

 17. 17 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Истината е, че всеки си прави, каквото си иска. Лични данни да му трябват, на човек винаги има откъде да се намерят. Всичко е един параван...

 18. 18 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Капитализъм трябва да се преподава в училище.И без друго на тази планета друг обществено-икономически строй не съществува.

 19. 19 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Нещо не съм съгласен с шефа на Комисията за защита на личните данни. Как така нямат право да дават личните данни, като цедират вземането си кредиторите на друг (нов) кредитор? Щом като длъжникът е дал съгласие кредиторът да обработва и съхранява личните му данни, не може да възрази срещу това спрямо новия кредитор. Цесията е нормална и законна сделка, регламентирана в Закона за задълженията и договорите. Как ще цедираш едно вземане, ако не предадеш на новия кредитор документите, които удостоверяват наличието и съществуването на вземането? Не може заради Закона за защита на личните данни да се отмени цесията като правен институт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK