Какво пише в данъчните декларации на българските милионери

Какво пише в данъчните декларации на българските милионери

© Юлия ЛазароваОбщо 305.3 млн. лв. са спечелили първите 147 души, обявили доходи над 1 млн. лв. за миналата година, чиито декларации вече са обработени в Националната агенция за приходите, съобщиха от институцията. 


Произходът на най-голямата обща сума - 114 млн. лв., е от трудови и приравнени към тях правоотношения. На второ място са доходите от стопанска дейност като едноличен търговец – 71 млн. лв., а на трето - доходите от прехвърляне на права и имущества – 55 млн. лв..


От данните за първите десет с най-големи доходи НАП извежда профила на деклариралия най-голяма сума - това е мъж на 49 години от София с доходи от над 6 млн. лв. годишно.


Според обработените до момента декларации най-много "милионери" има в София – 66, следва Варна с 15 и Бургас с 11. Данните показват също, че в топ 10 на богатите хора има една жена, а първенецът по доходи е зодия Дева.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  Коя е жената...? Сикаджиевата или на серголета....Кажете ве....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#1] от "ARRI":

  Не са стигнали до зодиите им.

 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Истибските милионери , с а най-големите сметки ги няма в тези декларации...

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Какво пише в данъчните декларации на българските милионери

  Пише - Аз съм данъчната декларация на български милионер

 5. 5 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 664 Любопитно

  Не е интересно какво пише в данъчните им декларации, защото в тях не се дакларират роднински, интимни и приятелски връзки с 240 избраници, хора от висшата държавна администрация и кметове на малки и големи населени места.

 6. 6 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 452 Любопитно

  Ето как "българите" са "спестили" 40 млрд. лв. Не ми били "българи", най ми били "некои българи"...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 7. 7 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Доходи от стопанска дейност като едноличен търговец 71 милиона лева си е доста сериозна работа.Явно доста едричък е този едноличен търговец!!!

 8. 8 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хихи, да живей плоският данък, а ... Пък зарад' тез' неколко милионера колко хора се изнесоха и ще се изнесат.... хихи  Айде закривайте темата.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Значи най-много пари се печелят от „консултантски “услуги.Виж сопола и цв.цв.

 10. 10 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тази статийка е като главоблъсканица: идентифицирай милионера - мъж, от София, на 49 години, зодия дева, декларирани приходи - над 6 млн.

 11. 11 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Изнесените данни са данъчните основи а не данъка.Това не е коректно,лично аз не бих искала да ми знаят оборота.

 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#11] от "xalikarans":Това не е коректно,лично аз не бих искала да ми знаят оборота. "

  -Не продумвай!
  Само двамцата да си знаем.

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  До коментар [#7] от "purple_rain":

  Това е сумарният доход на всички ЕТ-та милионери за годината, не на едно от тях.

  Поради това, че от изброените групи само ЕТ-тата са извадени от обхвата на плоския данък и се облагат с 15%, тази форма на стопанска дейност загасва, за сметка на това, което виждаш - да се назначиш на заплата в собствената фирма, за да си издърпаш печалбата само с 10% ДОД.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 14. 14 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#13] от "cinik":

  Напротив
  ЕТ и ООД са равни защото:
  -Данъка на ЕТ е 15 %,след това си харчиш свободно парите
  -Данъка при ООД е 10 %,но тези пари не са твои,а са пари на фирмата ти-за да станат твои пари,трябва да платиш на дън дивидент(5 %) т.е 10 +5 =15 %.
  ЕТ-та замират не само в Бълагрия,а в целия цивилизован свят(или еквивалента му в цивилизования свят Sole proprietorship) защото:
  -Нямаш защита на активите-при съдебен спор могат да вземат не само боствеността ти на фирмата,а и твоята лична
  -Неограничен дълг
  -Неможеш да си продаваш бизнеса и няма да има ,кой да го купи
  -Ако се случи нещо с теб(смърт) бизнеса ти загива,за разлика от другите юридически форми(например корпорация),които продължават съществуването си
  -Данъците които плащаш ,чес то ги плащаш като физическо лице(по високи данъци),отколкото като юридическо.
  В цял свят за опериране на бизнес се използва LLC(Limited Liability Company) или българския вариант на ООД.

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  До коментар [#14] от "kapitalcho":

  Работата е там, че ЕТ-тата теглят чертата на края на годината и каквото излезне като резултат, това плащат, заедно с осигуровките. Не могат нито да отлагат разпределението на печалбата, нито да пренасят загуби за 5 г. напред, нито фирмата да печели 100 хиляди, а съдружниците да се осигуряват на 420 лева. Другите предимства на ООД, които си изредил, са предимства за самия предприемач, но от гледна точка на фиска и контрагентите те са недостатък, който не виждам защо държавата трябва да насърчава чрез данъчна дискриминация на ЕТ. Сякаш малко изгоря с други фирми-дедесарки и сякаш междуфирмената задлъжнялост е много ниска.

  Ето ти ги в действие демагозите, включително и от т.нар. "дясно пространство". Ще издумкат на година по 50 милиона за разни конференции, семинари, симпозиуми, срещи с местния бизнес, рекламни кампании и пр. синекури прояви, с които да пропагандират "невижданата воля и категоричност на правителството да поощрява дребния и семеен бизнес", но когато стане въпрос за темата, защо така с ЕТ-тата, не беше ли-добре вместо всичките приказки и харчове, да им се изравни данъкът с другите, тогава се почва едно "Байно ле бачо куре, за некои раоти у таа държаа не се пита, и ъ питаш никой неъ ъ ти кае, ама те са ясни....Дребени бизнес не требе ноу ъ има, че почва ъ си прай кфот си иска..."

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 16. 16 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 514 Неутрално

  cinik
  Нали ти обясних,че данъците при ЕТ и ООД са едни и същи-защо говориш за "Данъчна дискриминация" ?
  -ЕТ-15 %
  -ООД-10 % плюс 5 % данън дивидент=15 %
  Само не знам дали можеш да плащаш при ЕТ на минимална заплата(минимална заплата за сектора) или плащаш от печалбата направо ?
  Но дори за ЕТ си имаш минимални прагове за осигоровки ос циалини-т.е ако печалбата ти е 1 лв ,това не означава,че и толкова социални дължиш-има минимални ставки,които трябва да платиш.
  Както ти казах,всички в цивилизования свят избягват да правят бизнес като ЕТ(с бизнес като ЕТ си набутан нявсякаде..............с малки изключения за по лесно опериране/по малки формалности).
  Още повече,че при ЕТ не можеш да се разрастваш.
  Всички предимства са при ООД-та и подобни юридически структури(защита на активите,по ниски данъци,възможност за минимално осигоряване,възможност за продаваш бизнеса,възможност да се разрастваш...................).
  И именно заради по ниските разходи,можеш спокойно да се разрастваш,в резултат на което:
  -Потребяваш много повече като най големите приходи в бюджета(ДДС и Акцизите) се увеличават значително
  -Плащаш корпоративен данък,който заради ниската си стойност е добре да платиш на максимално високи нива кето ти носи бонуси-легализираш си парите,можеш да кандидастваш за банков заем,можеш да си продадеш бизнеса на реалната цена
  -Инвестираш парите-които освен,че те правят по богат,отварят нови работни места в икономиката,плащаш и допълнително здравни и социални.

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  До коментар [#16] от "kapitalcho":

  Разликата е, че при дружествата до изплащане на дивидент рядко се стига. Фирмите могат да ги задържат в капитала, да ги реинвестират, да отпускат заеми на собствениците, да чакат лоши години със загуби, за да ги нетират. При ЕТ тази година си на печалба - плащаш 15% данък веднага. Догодина си на загуба - ама платеният данък от т.г. никой не ти го връща обратно.

  Как изглежда това като крайни цифри? Събраният данък печалба за първите 3 месеца на 2014 г. е 452,8 млн. лева. Би следвало, данъкът дивидент да е 50% от тази сума, или още около 226 млн. лева. Всъщност, той е само 38,4 млн. лева (виж страница 5).

  При такива символични постъпления изобщо няма смисъл да се поддържа. Веднага бих го премахнал, заедно с 5-те % наказателен данък за ЕТ.

  file:///C:/Documents%20and%20Settings/PC/My%20Documents/Downloads/_Buletin-03-2014.pdf_.pdf

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Извини ме, копирах си харддиска. Ето верния линк: http://www.minfin.bg/document/14322:3

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 19. 19 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#7:"purple_rain"]Доходи от стопанска дейност като едноличен търговец 71 милиона лева си е доста сериозна работа.Явно доста едричък е този едноличен търговец!!![/quote]

  Абе явно е голям "акълия", ама тоя човек сигурно има 5-10 фирми и да прекара 71 млн. през ЕТ, ми се вижда доста лудо. Никак не мога да си го обясня. Освен да не ги пипне жена му

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 20. 20 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 996 Весело

  До коментар [#7] от "purple_rain":
  До коментар [#19] от "шапчица за РБ":

  Браво бе, интелектуалци! Вие като четете нещо в "Дневник" разбирате ли му смисъла? Става въпрос за група от хора, които като еднолични търговци са декларирали ОБЩАТА СУМА от 71 милиона лева като доходи от тази дейност. Не е само един човек.

  heruvim
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK