Йордан Цонев предлага данъчните декларации да се подават много по-лесно онлайн

Само 14% от данъкоплатците - физически лица, сега подават декларациите си по електронен път.

© Юлия Лазарова

Само 14% от данъкоплатците - физически лица, сега подават декларациите си по електронен път.Председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев  предлага гражданите да могат да подават данъчните си декларации онлайн и без да притежават електронен подпис. 


Внесен от него законопроект предвижда подаването да става само по персонален идентификационен код (ПИК). 


Процедурата за получаване на ПИК в офисите на Националната агенция за приходите е безплатна и бърза, свидетелстват притежатели на номера. Сега по него хората могат да проверят дали имат непокрити данъчни задължения от предишни години и дали са им платени осигуровките. 
Досега ПИК е издаден на 200 000 души, които са направили 5 млн. онлайн справки, се посочва в мотивите на вносителя. Освен това броят на желаещите да получат такъв код постоянно нараства. 


В същото време заради разходите за придобиване на квалифициран електронен подпис едва 14% от физическите лица подават декларациите си онлайн, докато при компаниите така се подават 99% от декларациите за ДДС и 58% от годишните данъчни декларации.


Промяната в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс е част от по-обширен проект за промени в Закона за ДДС, които внася депутатът от ДПС. Те са мотивирани с необходимостта от привеждане на българското законодателство с две евродирективи. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK