Омбудсманът призова БНБ за повече гъвкавост спрямо вложителите в КТБ

Константин Пенчев

© Красимир Юскеселиев

Константин ПенчевВ писмо до управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) омбудсманът Константин Пенчев призова  за по-активно отношение спрямо вложителите в поставените под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) и "Креди Агрикол България".


Омбудсманът подчертава изключителната важност и тежест на последиците от условията на надзора върху гражданите и информира, че всекидневно получава жалби от вложители, останали без средства за операции, за издръжка, за обучение, със сключени сделки за недвижими имоти, които са пред провал. 


Константин Пенчев пояснява, че не оспорва необходимостта от специален надзор, разбира и стремежа на БНБ да получи възможно най-пълна и подробна информация за състоянието на двете банки. Той пише: "Големият брой засегнати съдби на хората обаче и убеждението, че държавата би трябвало да има механизми, чрез които да защити интересите на гражданите си, ме накара да направя много внимателен анализ на законодателството в тази област. Категоричното ми мнение е, че БНБ има възможност да приложи много по-гъвкав подход, вместо да стои пасивно и да чака шест месеца, за да предприеме някакви действия в защита на хората, вложили парите си в двете банки, тъй като са вярвали, че БНБ внимателно следи за банковата стабилност в страната.
Той предупреждава, че засегнатите от това бездействие е твърде вероятно да спечелят евентуални дела за причинените им вреди, като обезщетенията ще бъдат платени от всички данъкоплатци.  


Константин Пенчев апелира БНБ като институция, определяща срока и условията на специалния надзор, да прояви повече гъвкавост, за да се смекчи поне в определена степен положението на вложителите, които понасят негативните последици от предполагаемото лошо управление на банката, а единствената им вина е, че са се доверили на нейната стабилност и на факта, че според закона БНБ би трябвало да следи ежедневно за тази стабилност.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 989 Гневно

  БНБ е крайно време да реши и то ВЕДНАГА, защото мина повече от месец, дали ще отваря или ще отнема лиценза на КТБ. И в двата случая може ВЕДНАГА да се използват НАЛИЧНИТЕ пари във фонда за защита на влоговете и да започне поне ЧАСТИЧНО изплащане на всички влогове до 100 000 евро.

  ОСТАВКА ИСКРОВ!
  НЕКАДЪРНИК!

 2. 2 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Учудващо е, че няма протести пред БНБ. Отношението на БНБ по случая КТБ е с пъти по-нагло от номинирането на Пеевски, може би наистина повечето хора със сметки там са милионери, но до момента всички се държат като овце пред заколение.
  Нямам обяснение и защо останалите банки си мълчат все едно нищо не е станало, просто един конкурент е отстрелян. Толкова ли е голяма властта на хората зад Пеевски или всеки с власт в тази държава е вземал безотчетни пари от КТБ.

 3. 3 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  ами парите кой ще даде ,това трябва да каже омбудсмана

 4. 4 Профил на damianrm
  damianrm
  Рейтинг: 418 Весело

  Невъзможно е да дадеш пари, които нямаш. Затова и БНБ бави топката+надали е спазила закона и отлага решението, защото след него ще последва иск от КТБ собствениците (а без решение - няма иск), който ЩЕ БЪДЕ СПЕЧЕЛЕН ОТ ТЯХ! Та Искров бави-дано топката отиде при следващия след него ..това е истината. В която депозантите - за съжаление - са жертви ...

 5. 5 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 989 Весело

  [quote#3:"tur671"]ами парите кой ще даде ,това трябва да каже омбудсмана[/quote]Ето тук има ДВА МИЛИАРДА И СТО МИЛИОНА лв.
  http://dif.bg/

 6. 6 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Константин Пенчев дължи един подробен разказ за "белите покривки", на които "социално слаби прокурори" и преуспелият им покровител са договаряли съдбата на банката.

 7. 7 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  [quote#3:"tur671"]ами парите кой ще даде ,това трябва да каже омбудсмана [/quote]
  Ще ги дадем ние, защото сме умни и имаме много послушен Главен.

 8. 8 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 989 Любопитно

  До коментар [#6] от "Ще върнем България в Европа":
  [quote#6:"Ще върнем България в Европа"]Константин Пенчев дължи един подробен разказ [/quote]Защо точно омбудсманът Константин Пенчев!

 9. 9 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  [quote#8:"BlueWater"]Защо точно омбудсманът Константин Пенчев! [/quote]
  Защото той разкри как са се случвали договарянията на белите покривки за постовете в съдебната система, но с половин уста. Знае много и дължи повече обяснения.

 10. 10 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  До коментар [#5] от "BlueWater":

  абе то има ,ама ако се разклати и некоя друга такава банка ,в която шефа си е раздал ей така 1-2 милиарда на наши хора ,кво стана ,а ?

 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Към края на миналата година спестяванията на българите са били около 3,6 млрд. лева
  http://www.segabg.com/article.php?id=679872
  Колко от тях са в КТБ?Няма ли кой да каже?
  Ако има действащи 20тина банки /защото надали всички са вложени в ктб/,по колко има в банка?

 12. 12 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Той предупреждава, че засегнатите от това бездействие е твърде вероятно да спечелят евентуални дела за причинените им вреди, като обезщетенията ще бъдат платени от всички данъкоплатци. [/quote]

  Пука им на говньора на Българска Наемна Банда (АКА БНБ) и на мухльовците в НС че данъкоплатците ще плащат обезщетенията на засегнатите депозитори в КТБ. Но ако знаеха че ще носят ЛИЧНА отговорност за "вреди причинени чрез бездействие, или некадърност", щяха да правят задни салтоморталета да изровят пари да заплатят ОЩЕ НА 21/7 гарантираните депозити. Или поне да почнат някакви частични плащания от наличните във Фонда 2,1 млрд. лв

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 13. 13 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#11] от "xmm":


  [quote#11:"xmm"]Към края на миналата година спестяванията на българите са били около 3,6 млрд. лева [/quote]
  Сгрешила си с десетичната точка Банковите депозити са 36,5 млрд, от тях 6,5 в КТБ. 3,5 млрд гарантирани и 3-негарантирани

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 14. 14 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 989 Весело

  [quote#11:"xmm"]Колко от тях са в КТБ?Няма ли кой да каже?[/quote]То е казано и написано, но няма кой да потърси и прочете.

  "Депозитите от граждани и предприятия към 30.06.2014 г. са 5620.4 млн. лева"
  http://www.bnb.bg/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20140731_BG

  Доклад за текущото състояние на "Корпоративна Търговска Банка" АД
  http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_pressrelease/pr_20140731_a1_bg.pdf

 15. 15 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 989 Весело

  [quote#9:"Ще върнем България в Европа"]Защото той разкри как са се случвали договарянията на белите покривки за постовете в съдебната система, но с половин уста. Знае много и дължи повече обяснения.[/quote]Можете ли да дадете цитат и препратка(линк)?

 16. 16 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Проблема на БНБ е че те са отговорни за това че са затворили банката. Ако я пуснат, могат да ги съдят и вложители и акционери за лоши решения. Ако я спрат, пак могат да ги съдят, за лош надзор. Във всички предложения за специални закони за КТБ това, което в действителност БНБ се опитва да прокара тихичко е да получи имунитет и за действията по затварянето и за надзора от преди това И докато не го получат, ще отлагат дордето могат, защото само в този случай са безотговорни

 17. 17 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Звучи грубо, но вложителите в КТБ "ще духат супата ". Като гледам процесите в ЕС и у нас времето на следващата велика революция наближава и тогава т. нар. политически елит ще увисне по дърветата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 18. 18 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Весело

  До коментар [#14] от "BlueWater":


  До коментар [#13] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Сори,изказАх се неподготвена

 19. 19 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Прав е Константин Пенчев.Не може вложителите да се гърчат и фалират ,заради прищевките и крамолите между Пеевски и Василев!Има си закони и те трябва да се спазват.Срокът изтече и хората трябва да разполагат със средствата си!

  Tony
 20. 20 Профил на juventus
  juventus
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#17] от "townboy":

  Не само,че ще я духат,ами ще ядат хурката! С революция само няма да стане! В 3-та Световна война му е майката и който остане,само така ще се оправят нещата! Тя,историята си го показва,други начини няма!

 21. 21 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2092 Неутрално
 22. 22 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Тъпанарите от БНБ поставиха под особен надзор и Креди Агрикол, здрава банка. Защото прехвърлиха част от баланса на КТБ в КА.

  И потънаха в мълчание.

 23. 23 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 989 Весело

  [quote#21:"Ще върнем България в Европа"]Може всичко. И цитат и препратка и линк.[/quote]Благодаря.

  Пенчев е казал публично каквото е могъл, защото за да спомене имена трябва да има неоспорими в съда доказателства. Предполагам е казал каквото знае на прокуратурата, без да дава гласност. Той беше единственият съдия, който критикуваше и искаше оставките на "социално слабите" върховни съдии.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Омбусданът е един от малкото неопетнени образи в управленския пейзаж в България.

  Ако може да се причисли към него , впрочем, защото всъщност от него нищо не зависи.

  Но казва ясно, че законовата рамка е такава, че позволява БНБ да действа много по-ефективно. Аз му вярвам.

  Реалността е, обаче, че има война на 2 или повече мафиотски групи пред лицето на данъкоплатците.

  И знаете ли какво?

  Развоя много очевидно отива натам да има само един пострадавш - същия този данъкоплатец.

  Мафиотските групи ще се поразместят малко и никоя няма да надвие другите, но всички поражения от игричките им ще ги плащат други.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 26. 26 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 435 Гневно

  Тия вложители до кога ще мрънкат? Има си съд, да пускат искове и да съдят БНБ. Вярно, че аз ще плащам, ама то във всички случаи ще плащаме, поне да спрат да ни занимават със себе си.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 27. 27 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Пълно бездействие,тишина,снишаване.
  Искров-вън!

 28. 28 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Защо г-н Пенчев не заведе колективно дело от името на всички вложители за причинените им вреди ? " Хората са вярвали, че БНБ следи за банковата стабилност в страната", което е най-важното в предмета й на дейност. Недопустимо е БНБ, ден преди това да заявява пред обществото, че всичко е наред, а на следващият да поставя банката под надзор. Да не говоря, че я обяви в несъстоятелност на основата на купища лъжи, криминални престъпления, откраднати досиета, пари и т.н. и т.н.

 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  [quote#16:"Делян (delian) Делчев"]Проблема на БНБ е че те са отговорни за това че са затворили банката.[/quote]
  Абсолютно не е вярно, КТБ САМИ поискаха да минат под специален надзор. Иначе трябваше да прекратят плащанията а това си е фалит. Ставаше голям скандал а така се надяват някак си да се размажат нещата пък и вината отива в БНБ не в тях.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  И въобще този специален надзор доказа неефективността си в сегашният му вид. Очевидно е, че към него трябва да се минава само след обявена от банката невъзможност да се извършват плащанията и фалит, така ще се избегне възможността за прехвърляне върху БНБ на отговорността за фалита.

  Специалният надзор трябва да се занимава само с ликвидирането на последствията от фалита и удовлетворяването на претенциите от него чрез разпродажба на активите и получаване на вземанията. Решението за фалит обаче да си го взема самата банка, ако не може да посрещне плащанията да търси помощ на финансовият пазар.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 31. 31 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#24] от "barcelonski":

  "Що е от НДСВ => Провал > Grande
  Кошлука => Дудук стана ..
  Искров => Карикатура стана ...
  Велчев => Кремълска Мутра стана ....
  Цара => Белянски-Некадърник стана .....
  Цара =>
  ДА строият 3 поколения магистрала Тракия
  > ... ей туй стана ......"
  ---
  Само така.
  Ще громите всички други, но не и един друг техен, най-личен кадър.
  Тихо, тихо, да не се разчуе и да не се прочете.
  Не бе дух, а четири години се разхождаше от единият край на България с черно кожено палто, за да лови бандитите от конкурентни банди. Само по време на официални празници си обличаше Генералската униформа, връчена му от един, пребиваващ в сараи.Справи се. 150 убийства и нито едно разкрито.
  Аферим, машалла, ашколсун.
  На същата НДСВ кандидат-депутат в два избирателни района: Пловдив и Благоевград и като излъга избирателите и спечели, вкара двама анонимници в Парламента, а той, както си знае, тихичко се изниза за завладяване на по-високи постове.
  И от тях също: Кмет - бяг, Премиер - бяг.
  Надявам се г-н ВКаролев да вземе отношение по тези Ви писания.
  Колкото до Омбудсманът ни, г-н КПенчев, той е в пъти по-достоен. Още като беше Върховен съдия, а и сега на никого не цепи басма.
  Именно от такива се нуждае България.
  P.S.: Скъсяването на обичайните Ви ШИРООКИ междуредия е мое дело, за което се извинявам, но нищо в текста не е редактирано.
  Тихо, тихо!

 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  [quote#26:"Mark Twain"]Тия вложители до кога ще мрънкат? Има си съд, да пускат искове и да съдят БНБ. [/quote]
  Проблема им е, че никак не е сигурно че ще я осъдят. Всичките им "аргументи" са едни такива хлабави, едва ли ще издържат в съда. Надяват се в суматохата да им платят влоговете и то да стане веднага, за сметка на фонда и от държавата, т.е. ние. А че ще се изпразни фонда и следващите ще пият по една студена вода не ги интересува.

  Психологична война, това е тяхното. И понеже популизма е много съблазнително нещо веднага се намериха политици които да се качат на него. Но дали политиците ще спечелят никак не е сигурно, като лъсне истината, че ние ще плащаме май възмутените ще са повече от вложителите.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 33. 33 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Оглушителното мълчание на другите банки, липсата на солидарност от страна на тяхната организация под ръководството на Хапарцумян е впечатляваща. Ако бяха добронамерени и солидарни, до сега щяха да прибавят два милярда лв. към гаранционният фонд. С над четири миярда, кешът в КТБ щеше да стигне, за да се успокоят вложителите. В гаранционният фонд има пари и на КТБ. Плащала е печалби , данъци и е пълнила бюджета. Да не говорим за вноските към бюджета на предприятията финансирани от тази Банка. И тази, както другите банки заслужава подкрепа, особено след като се установи, че банковата адекватност / 10.54 % / е по-висока от средното за страната / 8%/ и 2% за европа, от една страна и от друга липсата на каквито й да било престъпления. Доклада до сега показа, че банката е състоятелна и е необходима основно ликвидност за успокояване на вложителите. Тази ликвидност не се дава даром, а срещу някакво обезпечение от страна на КТБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK