Дълговете, събирани от колекторски фирми, са намалели с една трета за година

Райна Миткова

© Цветелина Белутова, Капитал

Райна МитковаЗадълженията на физически лица, подадени за събиране на колекторски агенции през първите шест месеца на 2014 г. са 820 млн. лв., показва проучване на Ипсос България, направено по поръчка на Асоциацията на колекторските агенции в България. Това означава, че обемът задължения отбелязва спад с една трета спрямо същия период на 2013 г.


В статистиката се включват дългове към банки, телеком оператори, компании за комунални услуги, лизингови дружества, бързи кредити. Тези кредитори са по-активни във възлагането на вземания през зимните месеци, сочат още данните.


Изследването е публикувано на сайта на асоциацията.
Средното задължение, търсено от колекторска агенцияq е 491 лв. като спада близо наполовина спрямо същия период на миналата година. Вероятно това е и причината за общия спад в обемите от дългове, прехвърлени за събиране на колектори. Банките и телеком операторите остават основните ползватели на услугите, предлагани от агенциите за събиране на вземания – съответно с 38% и 45% от общия възложен дълг.


Проучването показва още, че се запазва тенденцията на сезонност по издължаването. Най-много несъбрани вземания се възлагат на колекторските компании през януари и февруари, но плащанията са най-много през март.


В същото време през първите шест месеца на годината има завишаване на плащанията в сравнение с 2013 г. с 4 на сто. 


Прогнозата на колекторските агенции обаче е, че през втората половина на годината възможностите на домакинствата да обслужват дълговете си ще се влошат.


"Забелязали сме ясна тенденция на спад в събираемостта в условия на нестабилна политическа и икономическа обстановка. При предходната смяна на правителства в страната отчетохме по-малки събрани суми, което си обяснихме с очакванията за нисък икономически растеж", коментира Райна Миткова, председател на асоциацията.


При дълговете на фирмите тенденцията е по-различна. При тях данните показват повишени нива на възлагане – само за шестте месеца на текущата година бизнесът е прехвърлил за събиране на колекторски агенции 23.5 млн. лева, което е повече от обема за цялата предходна година (18.9 млн. лв.).


От асоциацията на колекторите смятат, че повишението се дължи по-скоро на факта, че все повече компании започват да използват услугите на агенции за събиране на вземания, отколкото на повишаване на междуфирмената задлъжнялост.


"По-вероятно е по-рисковият бизнес да не успява да набави външно финансиране, поради което все повече фирми започват да търсят вземанията от контрагентите си с помощта на колекторски агенции", коментира Милена Виденова, заместник-председател на асоциацията.


Плащанията от държавата също оказват много голямо влияние на бизнеса – строителният бранш е особено силно засегнат от спирането на парите по две европейски програми. Финансовата стабилност на банковата система също е ключова за достъпа до ликвидност на фирмите и навременното разплащане между контрагентите.  


"Все още е рано да се каже дали банковата криза в страната ще има реално отражение върху задлъжнялостта на домакинствата, но ще следим този въпрос много отблизо в следващите месеци", допълва Миткова.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 651 Весело

  Преди бяха лихвари и биячи, сега са фирми за бързи кредити и "колекторски" фирми.
  Чак драго да му стане на човек...

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 2. 2 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Недопустимо е държавата да отстъпва функции на принуждение на частни лица.
  Къде остана закона за гражданските фалити?

  Попътен вятър в главите!
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Весело

  Абе тия колектори много убедителни биячи имат , убеждават хората да не ядат и да си платят дълговете!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ами и догодина с още 30% спад и после само на босия цървулите ще отанат.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 5. 5 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 440 Весело

  "Това означава, че обемът задължения отбелязва спад с една трета"

  И по никой начин не означава, че хората са започнали да плащат навреме? Айде де

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 6. 6 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читателят":Мисля,че както се подготвяше този закон,частното лице ставаше вечен роб.По ми хареса миналото на първо четене по времето на ГЕРБ, максимален срок на изискуемост на задължението - 10 години.След 10 години никой няма право да се търси задължението и лицето е евободно от всякакви досадници.Дано сега се догласува това изменение.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 7. 7 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 454 Неутрално

  В света има две системи за защита на правата на гражданите.
  В американската им дават право на оръжие и самоотбрана, като държавата прехвърля някои свои охранителни функции на частни лица. И всички изведнъж стават вежливи и законопослушни. Убийствата на глава от населението не са повече от България. Все пак там живеят 300 милиона.
  В нашия вариант държавата е ограничила оръжието в населението като гарантира че ще се погрижи за сигурността ни. Само че не го прави.

  Попътен вятър в главите!
 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Не е достатъчно да намаляват,трябва да се прекратят дълговете,разтуряйки колекторните фирми.

 9. 9 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 518 Неутрално
 10. 10 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Средното задължение, търсено от колекторска агенцияq е 491 лв. като спада близо наполовина спрямо същия период на миналата година. " Знаете ли какво значи това? Значи, прагът на търпимост е паднал. Ако преди е било нецелесъобразно да се харчат пари за събиране на дълг под 500 лева, вече не е така! Това значи и друго! Гонят се дребните длъжници! Аз не знам колекторска фирма да е погнала крупен длъжник! Едрите длъжници са недосегаеми! Собственици на фирми масово превръщат служителите и работниците си в клиенти на тия събирачи на дългове! Как ли? Забавят им заплатите, не ги плащат в пълен размер, или изобщо не ги плащат! Те, от своя страна не могат да си плащат договорените суми и затъват. После остават сами и трябва да платят сумите в просрочие, лихвите, съдебни разходи, защото, ако не се справят колекторните фирми, поемат Частни Съдебни Изпълнители... Т.е, редовия българин плаща цялото пропадане! От давна не може да се справи! Но, това не спира умишленото пропадане, нито натиска над "длъжника"! Естественият резултат ще е отказ на този редови българин, който е най-вече КЛИЕНТ, ПОТРЕБИТЕЛ на фирмите, които възлагат задачи на събирачите на дългове, да се откажат от техните услуги. Не защото не ги искат, а защото не могат да си ги позволят! Кредириращите институции, банкови и не банкови, вече имат сериозен проблем с намиране на пазар. Не могат да си намерят клиенти, отговарящи на изискванията! След тях ще се наредят предлагащите лизинг, ТВ оператори, телекоми, ще последват парното, а с ВиК, парно, ЕРП е по-сложно, защото без тия услуги не може. Те ще докарат нещата до кръв!

  goblenka
 11. 11 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Къде ги мислят тези термини - Колекторски били фирмите! Стига с тия глупави чуждици. Събирачи да дългове може, а пък най-добре си звучи лихвари.

  Из БГ тълковен речник -

  колѐктор

  Значение на думата колектор

  мн. колектори, м.
  1. Лице, което събира, описва и пази образци от природонаучни обекти.
  2. Спец. Главен канал, който събира и отвежда водите от канализиран район.
  3. Спец. Цилиндър на динамомашина, в който променливият ток се превръща в постоянен.
  4. Книжен склад за събиране и разпределяне на книги

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK