Пенсионните фондове ще обсъждат незаконното прехвърляне на партиди

НИКОЛА АБАДЖИЕВ

© Георги Кожухаров

НИКОЛА АБАДЖИЕВНелегалното прехвърляне на партиди от една пенсионна компания в друга не е масова практика, макар че явно не липсват такива случаи. Това коментира пред "Дневник" Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на частните пенсионни фондове, след като напоследък публичност придобиха няколко случая, при които собствениците на тези партиди не са допускали, че осигуровките им са прехвърлени от един фонд в друг.


Единият случай беше в пловдивското село Брезово, при който при операция на ДАНС бяха арестувани, а по-късно им беше повдигнато и обвинение, представители на общинското ръководство. В днешния си брой в. "Сега" съобщава за такива казуси в старозагорско село. Изданието обобщава, че "пенсионни фондове продължават да крадат партидите с натрупаните пари за втора пенсия на хората без тяхно знание и съгласие".


Абаджиев обяви, че пенсионните фондове нямат нищо общо с това и че прехвърлянето е нормално да става без знанието на самите пенсионни компании. В асоциацията няма отговор на въпроса кой точно е инициаторът при тези нарушения, той допусна, че е възможно това да са лица, свързани с осигурителните посредници. Все пак той посочи, че правораздавателните органи трябва да установят инициаторите на незаконното прехвърляне на партиди от един фонд в друг.
Тези случаи явно показват, че въведената преди няколко години практика при прехвърляне на парите за допълнително пенсионно осигуряване от един фонд в друг да се изисква нотариална заверка на подписа на притежателите не е достатъчна гаранция срещу злоупотреби.


Вероятно след тези случаи напоследък в асоциацията ще ги обсъдим, за да видим какви мерки могат да се вземат, допълни председателят на организацията.


И в двата станали  известни случаи напоследък нотариалната заверка на подписи, която е незаконна, е станала в села, където кметовете имат право да извършват някои нотариални функции.


По думите на Абаджиев в рамките на асоциацията има процедура за проверка на документите на хора, които си сменят фондовете, за да се проверки дали документите са изправни.
"Не може да се каже, че прехвърлянето от един фонд в друг е масова практика. За шестмесечието на тази година прехвърлянията са в рамките на 1 на сто, което е в рамките на нормалното", посочи Абаджиев. На този фон той преценява, че нарушенията са по-скоро единични случаи, но и "те трябва да бъдат препятствани". 


В публикацията си от днес "Сега" съобщава, че въпреки тези известни случаи на стотици измамени данните на Комисията за финансов надзор, която регулира този пазар, сочат, че за цялата страна за първите шест месеца на 2014 г. сигналите и жалбите с оплаквания за неправомерно прехвърлени партиди са едва 10. За цялата минала година са подадени 33 сигнала, за 2012 г. - 27. През 2011 г. са получени значително повече - 68 сигнала.


Заради тези случаи Никола Абаджиев припомни, че всеки осигурен допълнително е добре да проверява състоянието на партидата си в избрания от него фонд. Освен това веднъж годишно би трябвало да получава по пощата писмена справка за направените вноски на негово име.


В същото време той припомня, че всеки по закон има право да се възползва от възможността да смени пенсионната си компания, ако смята, че има друга, която се справя по-добре с управлението на парите му. Това може да стане веднъж годишно след заплащането на такса от 20 лева.


По последни данни - към края на септември, годишната доходност на пенсионните фондове надхвърля тази по депозитите, което ги прави по-атрактивни за вложения на спестяванията. 

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Незначителна бройка,макар,че хората са ощетени,на фона на други "далавери"...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  И какво ще ОБСЪЖДАТ ..... НЕЗАКОННОТО, т.е. престъпянето на закона, още нарицаемо престъпление?

  Такива случаи се ОБСЪЖДАТ от прокурор, адвокат и съдия в съдебната зала и обсъждането завършва с ПРИСЪДА.
  А след това извършителите продължават да ОБСЪЖДАТ със съкилийниците при бай Ставри ...

 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  Брезово е град от много, много години.
  А де Дипломата по география - кръц, кръц.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 753 Разстроено

  [quote#2:"xm..."]Такива случаи се ОБСЪЖДАТ от прокурор, адвокат и съдия в съдебната зала и обсъждането завършва с ПРИСЪДА.[/quote]
  При едно условие - да има ИСТИНСКА съдебна система!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Кой нотариус е дал нотариалната заверка на подписите на прехвърлилите се незаконно?

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 6. 6 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Щом са кметовете - ясно е, да си носят отговорността.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 7. 7 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Малко офтопик, но ще почнат ли да плащат тези фондове от 01.01.15 на "индустриалните енергийни работници"/нямат равни синдикатите в увъртането!!!/ тоест миньорите или пак ще вземем социалното решение, да цоцаме от общите фондове на НОИ.

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  За какво им е да си крадат осигурени, след като имат богати възможности да източват пенсионните партиди към свързани лица? Тази асоциация ще вземе ли становище по този проблем или ще си трае, както АТБ спрямо КТБ и ББР?

  Не се оглеждайте като пръднал, защото заради 1-2 черни овци ще докарате някой Орбан, който да ви затвори всичките!

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 9. 9 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 787 Неутрално

  "...за да видим какви мерки могат да се вземат..."

  Ами защо не се свързвате лично с всеки, чиято партида е прехвърлена? И без това по закон трябва да им пращате годишни отчети. А въобще такива пращате ли?

 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  фондовете първо да обсъдят как така при редовни месечни вноски на средна лекарска заплата ,на края на годината вноската в частния фонд става по малка поради незаконни такси и удръжки от страна на фонда ,точно за какво са фондовете ,да ни събират парите и да си ги харчат за щяло и нещяло , миналата година такъв известен фонд с немско име налапа само 1600 лв без никаква явна причина ,просто удръжки ,това фондовете кога ще ни го обяснят ясно и точно .

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  А не е ли добре,да се сложи определен срок,през който не можеш да прехвърляш партидата си.

 12. 12 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Бедни балкански душици. Винаги ще сте такива, Кметовете за 10 или 20 лева (толкова дават ПФ за прехвърляне на една партида) са готови на всичко.

  [quote#5:"haralampi"]Кой нотариус е дал нотариалната заверка на подписите на прехвърлилите се незаконно?
  [/quote]
  В малките населени места кметовете са нотариуси (с ограничения).


  [quote#7:"stoiank"]Малко офтопик, но ще почнат ли да плащат тези фондове от 01.01.15 на "индустриалните енергийни работници"/нямат равни синдикатите в увъртането!!!/ тоест миньорите или пак ще вземем социалното решение, да цоцаме от общите фондове на НОИ. [/quote]

  Не, няма да започнат истински да плащат, защото по партидите на тези, които се пенсионират може да няма нищо (работили са като "индустриалните енергийни работници""в началото на трудовата си кариера, преди 2002г.) или мниго малка сума, която да не е достатъчна за това плащане. Това е един от недостатъците на ДЗПО. Но какво да се прави, когато имаме политици (законодатели) с недостатъци възможно ли е законите приети от тях да са без недостатъци?

 13. 13 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Легално - нелегално - все ми е тая! И без това, твърде малко граждани са на ясно как да си изберат фонд и го правят! Или не се интересуват, или са предоставили този избор на "счетоводителя", на фирмата и до там!Мен ми е важно това, че тия фондове все още не са в състояние да плащат втория стълб на пенсията. И, с този мижав %, с който се попълват личните сметки, скоро няма да могат!Важно ми е, че има още твърде много хора, родени преди 1961-ва, които нямат лични сметки, вноските им, за общо пенсиониране, или за професионално са в солидарни сметки и дали ще се пенсионират, кога ще се пенсионират, зависи от състоянието на тия сметки и решението на НОЙ, на правителство, на Парламент... Сега упорито се натиска за нови промени, та да се спаси солидарната пенсионна сметка! А, съдбата на тия хора не вълнува никого! От 1989-та до сега, условията за пенсиониране бяха драстично променени поне 3 пъти! Нещо, което не е ставало в предишните години на соца! Щом демографската картина, социалната и финансовата са такива, значи, тази система не върши работа и трябва нова! Съобразена с нея и с тенденциите за развитието И! Пенсионната система е дългосрочна и трябва да е стабилна и предвидима! Какво е това, за 25 години 3 и повече фундаментални промени! Това е във времето на един осигурителен период! Засяга едни и същи хора!

  goblenka
 14. 14 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Имаше една статия на Капитал: Ако не със "Съгласие", то със "Сила". Точно тази статия изплува в съзнанието ми като прочетох за злоупотребите

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK