БСК се обяви против данъка върху лихвите по депозитите

БСК се обяви против данъка върху лихвите по депозитите

© Надежда Чипева, КапиталОбществото печели и се обогатява, когато депозитите се преобразуват във финансиране на бизнес начинания, когато предприемчивите хора поемат риска да разкриват и поддържат работни места, да създават добавена стойност. Това се казва в становище на Българската стопанска камара по повод намерението на управляващите да увеличат данъка върху лихвите по депозитите от 8% на 10% вместо да го намаляват и постепенно премахнат, както беше заявено от кабинета "Орешарски". 


В становището се отбелязва, че намарението за увеличаването на данъка идва в момент, в който  върху спестовността на българите беше нанесен сериозен удар със спекулативното и разрушително поведение на някои банки, връх на което "бяха размитите и дълбоко неясни действия на БНБ и политико-финансовия прецедент КТБ".


Лъжливо е чувството на държавата, че може да увеличи съществено приходите в бюджета от облагането на депозитите, се посочва в становището на бизнес организацията, която напомня, че  значително увеличение на приходите в бюджета може да се очаква чрез създаването на условия за раздвижване на този финансов ресурс за развитието на икономиката. 


В същото време предприемчивостта, според БСК,  у нас не само че не се насърчава, а напротив – подтиска се и се ограничава. "Икономиката се движи от тези, които имат идеи и, по-важното – имат смелостта да ги реализират. Другите, които нямат идеи или смелост да рискуват, спестяват, но тяхната роля в обществото е не по-малко важна. Защото техните спестявания създават възможност добрите идеи да получават доверие чрез кредитен ресурс. Ето защо, не откриваме никаква логика в опита те да бъдат наказани", пише работодателската организация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK