Представители на бизнеса и синдикатите се сбиха за пенсионните вноски в Нова тв (видео)


Лидерите на КНСБ Пламен Димитров и на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев, както и съветникът в икономическото министерство Владимир Каролев  влязоха в остър спор в ефира на Нова телевизия за идеята вноските в частните пенсионни фондове да могат да се прехвърлят в Национален осигурителен институт. В хода на спора се стигна до взаимни обвинения в лъжа и липса на възпитание, а всеки от тримата понечи да си тръгне от студиото в знак на несъгласие с опонента си. 
Телевизията съобщи, че на излизане от студиото Димитров и Каролев почти са се сбили и се наложило присъстващите да ги разтървават. 


Спорната идея предвижда хората, родени след 1959 г., които от 2000 г. досега внасят задължително част от осигуровките си по лични партиди в частен фонд, да могат да ги прехвърлят в солидарния фонд на НОИ. Обратното обаче - преминаване от държавната към частна осигурителна институция, няма да е възможно.  Според бизнеса с решението, взето за няколко часа в неделя между правителството и синдикатите, се слага краят на тристълбовия модел, а осемте милиарда лева, натрупани по личните партиди, ще бъдат изхарчени. "Тези 8 млрд. лв. ще изтекат като през шлюзове в язовир, ще бъзат похарчени за сирене и хляб," каза Васил Велев. 


Младите хора, които са незаинтересовани и не разбират социално-осигурителната система, масово няма да предприемат нищо и така парите им автоматично ще отиват в държавния стълб, прогнозира председателят на АИКБ.  


Мика Зайкова, която е независим анализатор, но доскоро беше експерт в синдиката "Подкрепа", заяви, че личните партиди ще си останат лични и в НОИ и никой няма да загуби парите си. Репликирана от Каролев, изразил съмнение, че държавата ще управлява парите по-добре от частните фондове, Зайкова отговори: "Да не би в НОИ  да работят някакви простаци?" Изказа мнение, че частните пенсионни фондове не работят на пазарен принцип, не се състезават за клиенти, а правят "каквото реши работодателят". 


Пламен Димитров увери, че синдикатът "няма да позволи някой да пипне тези пари" в частните фондове без разрешението на осигурените. Призова също бизнесът и синдикатите да водят образователни кампании сред младите и работещите, да им обясняват къде доходността е по-изгодна и така всеки сам да решава къде да влага парите си.


Васил Велев изрази съмнение в съществуването на реална конкуренция между държавата и частните фондове, защото държавата постоянно променя правилата в своя полза. 


Съветникът на икономическия министър стигна да крайност като заяви, че не желае да получава държавна пенсия. "Аз искам да имам право на избор и да не давам пари в НОИ въобще и да не получавам държавна пенсия. Аз не разчитам на НОИ и спестявам, независимо какви доходи изкарвам - спестявам. Системата взима пари от такива като мене, които плащат данъци, и ги дава на такива, които не плащат. И съм сигурен, че ако ми се случи нещо, нито държавата, нито НОИ ще ми помогне", заяви Каролев. Той препоръча постепенно да се увеличат вноските в личните сметки, защото "това е единственото, което ще получите". 


Всички присъстващи все пак се съгласиха, че трябва да има изискване за възраст, а не само за стаж,  при ранното пенсиониране и да не се допускат злоупотреби с инвалидните пенсии.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  По същество, това си е нацинолизация.
  Въобще, какви десни са ГЕРБ?? Професията рекетьор не се забравя

 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  Гледах го тоя цирк, Каролев, както можеше да се очаква, репликираше и от диванчето в студиото, това изкара от нерви Димитров, който не даде на Велев дума да каже до край. Бе, държеше се като Каролев просташки.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  "... досега внасят задължително част от осигуровките си по лични партиди в частен фонд, да могат да ги прехвърлят в солидарния фонд на НОИ. Обратното обаче - преминаване от държавната към частна осигурителна институция, няма да е възможно."

  Любопитно ...

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 443 Неутрално

  "Спорната идея предвижда хората, родени след 1958 г., които от 2000 г. досега внасят задължително част от осигуровките си по лични партиди в частен фонд, да могат да ги прехвърлят в солидарния фонд на НОИ."

  Достатъчно със тази солидарност. Повръща ми се от това да бъда солидарен с разна паплач, която не работи, не се осигурява, не плаща здравни, данъци а живее на мой гръб от помощи поради "солидарния" манталитет на държавата.

  Нищо не искам да плащам и като данъци на тази държава, в която няма ред и държавност.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 5. 5 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  "...Аз искам да имам право на избор и да не давам пари в НОИ въобще и да не получавам държавна пенсия. Аз не разчитам на НОИ и спестявам, независимо какви доходи изкарвам - спестявам. Системата взима пари от такива като мене, които плащат данъци, и ги дава на такива, които не плащат..."
  ============
  Браво, Каролев!
  На сто процента те подкрепям.
  Това, което искат да направят е безумие.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 6. 6 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#3] от "Beyond":

  И това: Мика Зайкова, която е независим анализатор, но доскоро беше експерт в синдиката "Подкрепа", заяви, че личните партиди ще си останат лични и в НОИ и никой няма да загуби парите си.

  Едно е ясно, бейбибумърите ще гризнат дръвцето.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 7. 7 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Г-н Каролев,
  Гледах предаването и абсолютно съм съгласен с всичко казано от Вас. Нямам думи с които да опиша безумното поведение и машинации на псевдо синдикалните креатури в студиото.
  Тъй като знам, че посещавате този форум, ще си позволя обаче да ви коригирам в частта, за това къде най-много изтичат пари без да има какъвто и да е ефект, а именно, че в България никога не е имало, няма и няма да има роми, рами, рими, римляни и прочие безсмислени не български изрази. В нашия език тази народност се казва ЦИГАНИ и моля използвайте тази дума по предназначение.
  Благодаря предварително.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Въведете извънредно положение.
  Търтеите зад бодливата тел. Включително търтеите и мошениците на най-високи позиции.

 9. 9 Профил на 2011
  2011
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Подкрепям Каролев и Велев, а за държанието на ..... срам

 10. 10 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 933 Любопитно

  Не знам защо, но Каролев ми е доста неприятен...

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 11. 11 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 792 Весело

  До коментар [#8] от "Мърмор":

  По-големите търтеи и остальная империалистическая сволочь - поезд- город Сталин (Варна) - корабль - Магадан.

  Миша
 12. 12 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ... хм, що кавги, а не обърна'а Фнимание на думата "може"... МОЖЕ да преФрЪгаш... МОЖЕ и да НЕ преФрЪгаш...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 13. 13 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Пламен Димитров си е един хегемон. Няколко пъти съм го слушал какви дивотии говори. Няма нищо по лошо от реформа, направена от левичари - в главите им само национализация и преразпределение.
  А тая я бяха извадили от нафталина - какъв експерт може да е...??

 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Трябва да се направи 100% ревизия на инвалидните пенсии. Половината поне са фалшиви. Социалните плащания трябва да излязат от НОИ и да отидат в социалното министерство. Идея си нямате двете неща какъв теч на системата са...

 15. 15 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 616 Неутрално

  След кражбата на резерва на НЗОК от ГЕРБ по време на предишния им мандат, същите се готвят за ново голямо "източване". Какво стана с онези пари и с обещанията на Дянков никой не разбра, ясно е само, че сега недостига в касата се попълва от бюджета.

 16. 16 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 498 Гневно

  Искам средствата, които съм внасял в солидарния фонд на НОИ откакто съм осемнадесетгодишен да се прехвърлят немедленно в личната ми партида, другарю Борисов! Определено съм на мнение, че частните пенсионни фондове ще се справят по-добре с управлението на средствата ми от леля Гечка Вечната (наречена така, защото е държавен кадър от 1977 г.) НОИ.

  И в крайна сметка излиза, че червената кукувица в Министерски съвет за пореден път е Боко, а не са нито Калфин, не е Пръмовица, нито някой друг...

 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#16] от "globetrotter":


  [quote#16:"globetrotter"]И в крайна сметка излиза, че червената кукувица в Министерски съвет за пореден път е Боко, а не са нито Калфин, не е Пръмовица, нито някой друг...[/quote]
  Добрутро!!!

 18. 18 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Каролев може и да е прав, обаче буйния му нрав издава що за стока е. И този ще бъде съветник на министъра по икономика? Някакво си борче побойниче? Хм... Хм... Хм... Лукарски, теб шамаросва ли те от време на време нещо като не си съгласен?

 19. 19 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 450 Любопитно

  [quote#5:"Кирето"]Това, което искат да направят е безумие. [/quote]

  Че то кое от нещата, дето стават днес, не е безумие?!

 20. 20 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  И Каролев не е прав. Да дават избор всеки да избира, частен, НОИ или никъде. Това е Доброволно, всичко друго е измама. Не може при МРЗ 80лв. през 2000 и сега около 400 през 2015 фондовете да обявяват доходност под 5%, то минималната има 10% ръст с капитализиране. И не им отчитам комисионните. Най-просто е земя да бяха купували щяха да стигнат поне 15% годишно. Сега частните да плащат, ако ще и 20 лв. пенсия такъв е закона, а не пак от общото. Това не е солидарен модел, а субсидиран от данъци модел и Каролев поне трябва да го знае.

 21. 21 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Някой по-нагоре зададе въпроса що за дясно управление било това на ГЕРБ.Веднага ще му отговоря-не е такова,и дори не е близо до такова.
  В България няма такова нещо като ляво,дясно или центристко.Тука има едно и също-смъртоносна смес от корупция,безотговорности некомпетентност.

 22. 22 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Каролев, ела да ни обясниш:

  Когато започнем да плащаме всички по лични партиди към частни фондове, кой ще плаща пенсията на майка ти и баща ти?

  Според теб, това трябва да правя аз, чрез косвените данъци(ДДС).

  Ами, не благодаря. И затова ви на.ра Димитров в студиото, защото говорите с хипотези.

  И не давай за пример 200-годишни пенсионни системи, със силен или изцяло частен сектор. Ние преди 20 години нямахме никаква пенсионна система.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 23. 23 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  А този "защитник" на бедните, Пламен димитров, не е ли милионер от далаверите покроя КНСБ?

 24. 24 Профил на kolio__
  kolio__
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Първо е за родените след 31.12.1959 г. не както е написано в статията 1958. Второ тази "експертка" Мика Зайкова, защо пред цяла България каза, че фондовете взимали 20-25% такси. Няма ли кой да я подведе под отговорност? И докога така наречените "експерти" ще въвеждат в заблуждение масовия зрител и после да няма никакви последици? А за другото не ми се коментира, ако това се приеме вече официално сме Сиганска държава....

 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тънкият момент на Каролев е, че спестява. Значи не разчита нито на НОИ, нито на частен фонд.
  Тогава, за чии се бори и какво отстоява?

 26. 26 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А ако ще говорим за право на избор,то тогава трябва да има право и изцяло да се откажеш от НОИ и да се осигуряваш изцяло в частен фонд.Иначе какво право на избор е тва???
  Въобще,замисълът е твърде прозрачен за всеки,който поне малко може да разсъждава.Идеята е да се запуши временно част от дупката в НОИ.20% от населението да се подлъже-ето ти ги 1.5 млрд.лв за опоскване.И това е само еднократната файда,после следва и ежемесечното опоскване..

 27. 27 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 498 Весело

  [quote#22:"Dorian Gray"]Когато започнем да плащаме всички по лични партиди към частни фондове, кой ще плаща пенсията на майка ти и баща ти? [/quote]Затова идеята е постепенно намаляване на вноските в солидарния фонд за сметка на увеличаване на вноските във втория стълб - така солидарно държавата ще продължи да обира работещите, за да покрива пенсиите на сегашните пенсионери, както и определени социални плащания (пенсии за старост примерно), а бъдещите поколения ще получават това, което са си спестили. Тук не става дума за решение от днес за утре, което да разбие пенсионната система за разлика от решението на Боко I Тиквий, което прави точно това.

 28. 28 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#23] от "stenli1":

  Бе той и милиардер може да е, но в случая според мен е прав.

  България е много далеч от идеите на Каролев като икономически възможности.

  Ти как виждаш да плащаме помощите за ромските майки и деца чрез ДДС и акцизи?

  Цигарите 10 лв, а ДДС-то 25%?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 29. 29 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#27] от "globetrotter":

  Извинявай, но и в студито за това се спореше. Всеки има право на избор.

  Никой не е обран, и обратното е просто манипулация.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 30. 30 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dorian Gray":
  Ми то дори и в момента вече над 50% от разходите на НОИ за пенсии идват от другите данъци..И това е сега,а ако продължат по този начин,без реформи,този процент все повече ще расте..

 31. 31 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 222 Неутрално

  "Младите хора, които са незаинтересовани и не разбират социално-осигурителната система, масово няма да предприемат нищо и така парите им автоматично ще отиват в държавния стълб... " Айде бе, а като автоматично отиваха в частни фондове и от там незнайно къде, беше добре, нали.
  И целия тоя цирк, за да се прикрие истината, че във фондовете пари няма и няма как да има.
  Схемата с частните пенсионни фондове е кражбата на века.

 32. 32 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1730 Весело

  До коментар [#16] от "globetrotter":


  [quote#16:"globetrotter"]И в крайна сметка излиза, че червената кукувица в Министерски съвет за пореден път е Боко, а не са нито Калфин, не е Пръмовица, нито някой друг... [/quote]
  -А то у парламента, освен "червени кукувици", други не виждам !

 33. 33 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1730 Весело

  До коментар [#17] от "Доби ВЕЛКОВ":


  [quote#17:"Доби ВЕЛКОВ"]Добрутро!!! [/quote]
  +++++++++ !

 34. 34 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 278 Неутрално

  "Да не би в НОИ да работят някакви простаци?"

  Да ме прощават държавните служители, но те са си държавни служители - незаинтересовани, освен за рушвет и почивка. В повечето случаи са некомпетентни. Не желая национализации в 21 век да се случват. И в случая съм на страната на простака Каролев, защото той си е нещо като такъв за мен.

 35. 35 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  Добре, не е ли правилно поне една година фондовете да плащат, за да може да видим и системата с фондовете. Все пак от 2000 г. се събират пари, да видим кое как излиза и тогава да коментираме. Отделно не става дума за всички пенсионери, а само за категорийните. Защо постоянно всичко се променя и то на пожар. Да почнат да плащат, да видим какво ще стане и тогава да се вземат кардинални решения, които касаят всички.

 36. 36 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#29:"Dorian Gray"]Никой не е обран, и обратното е просто манипулация. [/quote]Крепостническо мислене.

 37. 37 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#20] от "stoiank":
  Няма как да купуват само земя,те имат законово задължение да държат голяма част от активите в нискорискови държавни ценни книжа.Затова е нормално да имат по-ниска доходност.При пенсионните фондове,които са инвеститор с много дълъг хоризонт на действие,най-важното нещо е ниският риск,високата доходност не е приоритет там.Ако търсиш висока доходност,има колективни инвестиционни схеми,хедж фондове,и какво ли още не...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1730 Весело

  До коментар [#24] от "kolio__":


  [quote#24:"kolio__"] А за другото не ми се коментира, ако това се приеме вече официално сме Сиганска държава.... [/quote]
  -Аааа не! -От доста време сме си "такава" ! -Само плямпането по "медиите" за европейския съюз, създаваше илюзията, че не сме ! -Да, ама не ! -Такава сме си и то не от скоро !

 40. 40 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#36] от "globetrotter":

  Г-н разкрепостен, я кажи как точно ще ми оберат безценните 1200 лева които имам в частен фонд? Аз не мисля да ги местя.

  Когато Димитров питаше този въпрос, никой не му отговаряше.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 41. 41 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#31:"Zed"]във фондовете пари няма и няма как да има. [/quote]И за това са виновни фондовете? Или са виновни регулациите и ограниченията, които им е наложила любимата ви майка закрилница Държавата? Как пък инвестиционните (взаимни и договорни) фондове носят висока доходност навсякъде по света (включително и в България), но не и българските универсални пенсионни фондове?

 42. 42 Профил на zarco
  zarco
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#31] от "Zed":

  ако няма пари там както казваш, какво се опитва тогава държавата да вземе от там с новия закон? Има много спестени пари там!

 43. 43 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  С всеки изминал ден разбирам защо му нямам доверие на Каролев. Такъв прост и нагъл калъф няма място в публичното пространство и трябва да бъде неглижиран по всякакви начини. Да не говорим и за последните му изяви във фейсбук във връзка с Банско.

 44. 44 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#35] от "stoiank":
  Няма как да се пробва само фондовете да плащат.Съществуват отскоро,а и в началото вноските там бяха само по 2% от заплатите.Няма как с такива мижави вноски вече да се е натрупала кой знае каква стойност,още повече,че през този период имаше и 4 години тежка финансова криза.

 45. 45 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 498 Весело

  [quote#40:"Dorian Gray"]Г-н разкрепостен, я кажи как точно ще ми оберат безценните 1200 лева които имам в частен фонд? [/quote]
  Ама те вече са ти откраднати законодателно. Иначе не би си ги държал в УПФ, а би ги инвестирал в себе си или в някой по-доходоносен инвестиционен фонд...

  Крепостническо мислене, казах вече.

 46. 46 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#10] от "Александър Йорданов":
  Не знам защо, но Каролев ми е доста неприятен..."

  -Начална фаза.
  Преминах отдавна в доста по-горна.


 47. 47 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#31] от "Zed":
  Пари много в брой едва ли има,но поне в качествените пенсионни фондове има огромни активи.А ако нямаше,никой нямаше да си прави труда да прокарва подобна промяна..

 48. 48 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Каролев не е цвете за мирисане, но и БАШ синдикалиста е тотално изтрещял. Нека първо направи отчет какво се е случило с парите на бившите профсъюзи и тогава да "ръси" мозък, це то ако се отворят и сметки в Швейцария да не се окажат част от тях синдикално захранени.
  За да работи една солидарна система, трябва участниците в нея да са честни към системата, т.е. всеки си дава приноса според способностите и черпи според заслугите към системата, а не с големия черпак. Иначе системата отива на кино....

 49. 49 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 443 Разстроено

  Тия синдикати не са никакви синдикати.

 50. 50 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Велев го каза много добре, градена реформа на 15 години сега ще изтекат като преливащ язовир. Текат им лигите и на НОИ и на синдикатите, при положение, че там вече има събрани 8 млрд лв. Браво на Каролев, на арогантно поведение, точно така се отговаря.

 51. 51 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1730 Любопитно

  До коментар [#35] от "stoiank":


  [quote#35:"stoiank"]Защо постоянно всичко се променя и то на пожар. [/quote]
  -Това е целта на "прехода" ! -Постоянните "реформи" водят до тотален хаос и постоянни възможности да се усвояват пари, без да има нищо налице ! -За това 25 години ни занимават с какви ли не глупости и продължават да набиват в главите на хората, че не сме "реформирани !!! -Даже се появиха и партии с "реформаторски" заглавия ! -Очевидно е, че "оскотяването на населението" не е достатъчно, защото вече е постигнато, целите са по-високи - заличаване му !

 52. 52 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1061 Весело

  Хахааа, тоз Пламен Димитров голям смешко ве
  Как само се ядосва, че и блъска по масата )

  Fail with honour then succeed by fraud
 53. 53 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  За Универсалните фондове е заложена една хитрина.
  Пример...
  Роден 1964 г.
  Категориино пенсиониран 2014 - на 50 години.
  Внасяно е в УПФ 14 години, събрани примерно 6 000 лв.
  Пенсионираният ще получи нещо, след като навърши 65 /каквато е тенденцията/.
  Демек 15 години към тези 6000 лв. постъпления няма, ще има такса разходи, а не дай си боже и борсови и други загуби. Или умишлен фалит /все пак сме България, КТБ е пресен пример/.
  Та възниква въпроса:
  Кому е нужно да работи 15 години с едни пари и що някой трябва да го чака толкова време, за да разбере дали е останало нещо от тази сума?

 54. 54 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  "Васил Велев изрази съмнение в съществуването на реална конкуренция между държавата и частните фондове, защото държавата постоянно променя правилата в своя полза. "

  Напълно съгласен, а и непрекъснато се променят правилата. Не може да се говори за някаква сигурност или за постоянство. Как ще идват чужди капитали при това положение . А, като вземем предвид и корупцията и мафията, която управлява съдебната власт, по-добре да бягат направо от България чуждите инвеститори

 55. 55 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#45] от "globetrotter":

  Ако ти приемаш осигуровките като кражба, за мен това не важи.

  Аз бих заключил, че ти пък мислиш като самодостатъчен фашист.

  Солидарната система работи много добре. Липсват ни изпълнители.

  А либерастите искат повече пари за частните фондове, които правят с тях... някакви заклинания явно. Щото доходност няма...

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 56. 56 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Паразити.
  Сега, ако вкарат в калта и пенсиите, със сигурност ще има висящи по дърветата.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1730 Разстроено

  До коментар [#56] от "Мърмор":


  [quote#56:"Мърмор"]Паразити.
  Сега, ако вкарат в калта и пенсиите, със сигурност ще има висящи по дърветата. [/quote]
  -Няма да има, няма ! -Преклонена главичка сабя не я сече !

 59. 59 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Нали знаете за какво се бият? - за нашите пенсии...

 60. 60 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Всеки,който работи трябва лично и сам за себе си да прецени къде и как да му се влагат парите във фондовете.
  Това обаче да стане,само и ако държавните служители/полицай,военни ,администрация и т.н./започнат да се осигуряват и да плащат осигуровки

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 61. 61 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 835 Неутрално

  глупости

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 62. 62 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#55] от "Dorian Gray":

  Само мурзилки имат в речника си такива думи, така че мнението ти не струва пет пари. Опорна точка някаква...

  "Самодостатъчен фашист", това кърти мифки

  Birds of a feather flock together.
 63. 63 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  [quote#24:"kolio__"] защо пред цяла България каза, че фондовете взимали 20-25% такси. Няма ли кой да я подведе под отговорност?[/quote]

  И за каква отговорност? Че е издала партийната тайна?

  Ако са 20 - 25% такси, значи сме малко над златната среда. По света чарджват фючърс пенциите между 10 и 35% от вноските - http://siteresources.worldbank.org/INTPENSIONS/Resources/395443-1121194657824/PRPNoteAdminCharges.pdf - стр. 4 Това е "такса управление"
  За заблуждение на редовия интелегент се дават административни разходи като % от assets че да изглеждат малки и да се кефи.

 64. 64 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dorian Gray":

  Кое правилното в това:
  [quote#0:"Статия"] Обратното обаче - преминаване от държавната към частна осигурителна институция, няма да е възможно. [/quote]
  И това:
  [quote#0:"Статия"]Младите хора, които са незаинтересовани и не разбират социално-осигурителната система, масово няма да предприемат нищо и така парите им автоматично ще отиват в държавния стълб, прогнозира председателят на АИКБ.[/quote]

 65. 65 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#6:"Иван55"]Едно е ясно, бейбибумърите ще гризнат дръвцето. [/quote]

  А помните ли, когато преди две години писах, че очаквам трусове в пенсионната система свързани с поколението на бейби бумърите. То не е моя идея, на един приятел е. Честно казано, първо очаквах в щатите да стане , а при нас после, като се понатрупат още пари, ама виж, те пък ме изненадаха! А в щатите пък се отлага, може и да не се състои, голям ресурс им идват евтините горива, като бонус следствие в икономическата война с русия. Мисля, че там (в сащ, не в русия) производството ще скочи едно 20 %, не онова в китай, а чисто щатското. Тъй си мисля , като гледам показателите. Много дюшеш им дойде , че се поддадоха руснацте на провокацията и влезнаха с двата крака в капана. Мислех , че американските правителствени анализатори са се сдухали нещо, ама се оказа, че са мноооого умни копелета! Евала!
  А при нас то се знае - къс глава затрива!

 66. 66 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ей това - къс глава затрива, много интересна интерпретация може да придобие, ако го приложим за русия!

 67. 67 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Гневно

  "Солидарност" в този случай звучи гнусно и омерзително ! Питайте младите хора искат ли да им взимат от парите, да "се осигуряват" ?! Аз лично съм убеден, че с вноските си осигурявам всички други, но не и себе си ! МЪРШИ !

 68. 68 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#28:"Dorian Gray"]Ти как виждаш да плащаме помощите за ромските майки и деца чрез ДДС и акцизи? [/quote]
  Ние помощите ромките ги плащаме във всеки един вараинт. Сорос не ща да ги плаща, за съжаление

 69. 69 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#60] от "hhj20371943":


  [quote#60:"hhj20371943"]Това обаче да стане,само и ако държавните служители/полицай,военни ,администрация и т.н./започнат да се осигуряват и да плащат осигуровки [/quote]
  И кой ти каза, че не се осигуряват? И то не на минимална и не укриват осигуровки. Айде стига писа глупости...

 70. 70 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#38] от "aircraft_carrier":
  [quote#38:"aircraft_carrier"]Да питам частника в КъТъиБету върна ли ви парите.Що тичахте при другарката държава?[/quote]Защото Държавата майка е решила да регулира поредния бизнес и да даде гаранции. Ако Държавата майка не беше решила, че е достатъчна капиталова адекватност от 12% на банките и при достигната такава е готова да ГАРАНТИРА влоговете, хората биха помислили дали искат да заровят тези средства на сляпо във въпросната квази-банка. Дотук ясно ли е?

  До коментар [#55] от "Dorian Gray":

  [quote#55:"Dorian Gray"]искат повече пари за частните фондове, които правят с тях... някакви заклинания явно. Щото доходност няма... [/quote]Доходност няма заради едни определени хора, които са засмукали гърдата на Държавата майка и не пускат и не пускат. Та същите тея са решили, че УПФ задължително трябва да инвестират в нискорискови държавни ценни книжа. И после същите тези питат що била ниска доходността... Наглост на n-та степен.

 71. 71 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5213 Неутрално

  Циркаджии, а още по голям цирк ще стане ако след някоя и друга година ни спрат пенцииките .

 72. 72 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  [quote#28:"Dorian Gray"]Бе той и милиардер може да е, но в случая според мен е прав. [/quote]
  Честно казано, от човек, който е станал милионер на гърба на тези, които уж "защитава", не искам да чувам и едно дума. Още повече, да налага нещо на другите.
  Няма и грам стаж в нормална фирма, а от десетилетия е хрантутник в КНСБ.

 73. 73 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#64] от "stenli1":

  Не можем да минем към частни, защото ще фалира НОИ, а с тях и пенсионерите, които не са имали възможност за частно осигуряване.

  Това е факт, дори и да не ми харесва. Затова коментираме факти, а не теориите на Каролев.


  А относно информираността на младежите? Ми да се информират. Става дума за техните пари и те трябва да правят избор. Ако се отказваш от избор, не обвиянваш държавата.

  А и това е несъстоятелно като упрек към самата система, че видиш ли, някой не знае как работи.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 74. 74 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#69] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Държавните служители се осигуряват от републиканския бюджет,а не внасят лични осигуровки

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 75. 75 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 424 Весело

  Пенкилера Каролев би трябвало да брани дуржавният интерес, но не би....продажно копеле!

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 76. 76 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dorian Gray":

  Ти не искаш пенсия или? Или викаш нека да ти крадат и те са хора!

  www.soundcloud.com/x2805
 77. 77 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 460 Разстроено

  Искам да кажа открито, че бившият ми работодателят ме е разпределил служебно в ПОК 'ДОВЕРИЕ' и опитите ми да взема копие от договора са и до днес безрезултатни - тоест, аз нямам подписано съгласие парите ми да отидат, където аз искам; така че, вярно е - "каквото реши работодателят"! Хора, интересувайте се! Освен това, натрупаната партида искам да осребря сега и хич не ми дреме, дали ще имам пенсия или не--никога не съм и няма да работя за такава, у нас особено!

  Яба-даба-ду
 78. 78 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  [quote#73:"Dorian Gray"]Не можем да минем към частни, защото ще фалира НОИ, а с тях и пенсионерите, които не са имали възможност за частно осигуряване. [/quote]
  Пак ще попитам:
  Защо трябва всички младежи, които започват сега да се осигуряват да бъдат автоматично прехвърляни в "солидарния" фонд на НОИ, като след това се забранява, те да се прехвърлят в други фондове??

 79. 79 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 845 Любопитно

  По-лесно е да се сбият,отколкото с достоверни факти за защитят тезите си.Например,каква част от постъпленията отиват за собствени нужди-офиси,наеми,автомобили,заплати,бонуси,командировки,телефони,отопление и ще се разбере кой управлява по-ефективно вноските на хората.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 80. 80 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 460 Разстроено

  До коментар [#75] от "bzm":

  Ненавиждам него и Г.Ангелов още от времето, когато се гавреха с учителите - продажни и алчни идиоти; къде са истинските специалисти?!

  Яба-даба-ду
 81. 81 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#77] от "aytep":

  Работодателят не решава къде да се влагат вноските за ДЗПО.Това се прави на лотариен принцип в НОИ.Отиваш в Доверие и искате да си прехвърлите партидата,където Вие прецените.Сега е момента да го направите-в края на годината.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 82. 82 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#74] от "hhj20371943":


  [quote#74:"hhj20371943"]Държавните служители се осигуряват от републиканския бюджет,а не внасят лични осигуровки[/quote]
  Е, и? Колкото от републиканския, толкова ще влиза във фондовете и от лични вноски. Парите във фондовете няма да станат повече...

 83. 83 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#82] от "Доби ВЕЛКОВ":

  е,и???
  Никой не говори за парите във фондовете,а че републиканския бюджет щеше да е с милиони повече,ако държавните служители внасят лични осигуровки.
  Както стана в случая с НОИ и ДЗПО,първите са с 7 % дефицит,а вторите имат натрупани 8 МИЛИАРДА ЛЕВА

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 84. 84 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 424 Весело

  [quote#7:"traveler1"]Г-н Каролев,
  Гледах предаването и абсолютно съм съгласен с всичко казано от Вас. Нямам думи с които да опиша безумното поведение и машинации на псевдо синдикалните креатури в студиото.
  Тъй като знам, че посещавате този форум, ще си позволя обаче да ви коригирам в частта, за това къде най-много изтичат пари без да има какъвто и да е ефект, а именно, че в България никога не е имало, няма и няма да има роми, рами, рими, римляни и прочие безсмислени не български изрази. В нашия език тази народност се казва ЦИГАНИ и моля използвайте тази дума по предназначение.
  Благодаря предварително.[/quote]

  Ах,колко трогателно! Разнежихте ме...пиша го със сълзи на очи...

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 85. 85 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#80] от "aytep":

  Съгласен съм,но говоря по принцип,че сега Каролев трябва да е на страната на държавата...,а учителите ги закопава Янка Такева вече над 20 г . Защо я държат тази жена? Но това е друга тема...

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 86. 86 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 616 Неутрално

  В Англия, има 2 стълба за пенсионно осигуряване. Един държавния а втория доброволен който НАИСТИНА е доброволен. Аз заделям в доброволниха за пример 3% от заплатата си, като тези 3% са необлагаеми (държавата ми връща платените данъци) и компанията ми слага още 6% от заплатата ми в моята пенсионна сметка. Тези пари са на мое разположение и мога с тях да купувам акции или инвестирам в различни фондове и са на мое име. Държавата НЯМА никакви права над тях. Ползата от такъв доброволен пенсионнен фонд е че намаляваш данъците си и че си осигуряваш допълнителна пенсия върху тази която държавата ще ти даде.

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 87. 87 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#83] от "hhj20371943":


  [quote#83:"hhj20371943"]републиканския бюджет щеше да е с милиони повече,[/quote]
  Пак не позна. Защото ако държавните служители започнат да внасят сами своите осигуровки, заплатите им ще бъдат индексирани със същата сума. Та файда и за бюджета няма...
  Не се ли сещаш, че затова не се прави?

 88. 88 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Весело

  [quote#73:"Dorian Gray"]А относно информираността на младежите? Ми да се информират. Става дума за техните пари и те трябва да правят избор. [/quote]

  На 18-20-24 г. мислил ли си за пенсия? Аз не съм, признавам си. Предполагам, че и поне 95% от връстниците им, въобще не им пука за това.
  Ще започнат да се замислят на 35-40-45

 89. 89 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#86:"plamen1967"]че си осигуряваш допълнителна пенсия върху тази която държавата ще ти даде. [/quote]
  Ми и тук е така за родените след 31.12.1959 г.

 90. 90 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 808 Разстроено

  Какво друго освен да се сбиеш с Димитров.И аз друго не бих направил.Не бих отделил нито минута време да споря с с тиквеник като лидерът на КНСБ.Не сме тръгнали ТКЗС-та да правим че да се занимаваме с такива.

 91. 91 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Между другото Каролев преди да се явява в каквито и предавания, трябва да заявява ясно за кого работи и за чии интереси лобира. Каролев е човек, който срещу заплащане би защитавай всякакви интереси... Още когато се обсъждаха промените в банковата сфера се видя от ярсната му защита на банките е че е човек на хонорар при банките. Няма нищо лошо в това стига да декларира конфликта си на интереси за да знаят хората че неговото мнение НЕ Е БЕЗПРИСТРАСТНО!!!

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 92. 92 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 978 Гневно

  Цирк, на на гърба на обикновените хора. Нито един от тези,тримата, няма проблеми със своите доходи и осигуровки. предполагам, че и тримата имат петцифрени доходи на месец. Та е интересно да ги слуша човек. Но, лошото е, че от това нещо, патим всички.

 93. 93 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#85:"bzm"]но говоря по принцип,че сега Каролев трябва да е на страната на държавата.[/quote]
  Той пак е на страната на държавата,но се съпротивлява срещу опитите на синдикатите да я въвлекат в кражба.

 94. 94 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Каролев бил съветник на икономическия министър?!
  Но той не защитава държавата - заклеймява я!
  А НОИ е за преработка, както и цялата система за пенсионно осигуряване.
  От първа необходимост е отделянето на пенсионното дело от социалистическата система за "социално подпомагане."!
  Преди 1944г. сме имали най-добрия пенсионен фонд - отделен от държавата - и заемодател на последната. Принципът е: пенсия според вноските и разумно управление на парите на фонда.
  И така, вноските за пенсия трябва да са личен избор на осигуряващия се и да е гарантирана сигурността на парите и пенсията му. Държавата е длъжник на пенсионния фонд от момента на национализирането и ликвидацията му до днес! И трябва да си плати! Необходимо е и законодателство със съответните гаранции. Защото задължителното и едновременно доброволно "осигуряване" в частни фондове си е мошеничество и лишаване на човека от право на избор какво да прави с парите си! Част от тия фондове фалираха и откраднаха парите, а съществуващите все на могат да плащат пенсии! Политиците явно са спечелили от подобна подигравка с народа!
  Социалното подпомагане като един общ контейнер/кюп/ да си остане грижа на държавата.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 95. 95 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1431 Весело

  До коментар [#44] от "eurogi":

  [quote#44:"eurogi"]Няма как да се пробва само фондовете да плащат.[/quote]

  Значи в първия случай ми цитирате закона, как и в какво трябва да инвестират фондовете, когато Ви устройва, а когато законът казва фондът да плаща, дайте да изменим закона. Разберете в България заплатите са толкова ниски, че никаква инвестиционна схема не може да издържи. И не разбрах, как оценихте земята като високо-рисков актив!?

 96. 96 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Всички държавни служители трябва да плащат вноските си за пенсия!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 97. 97 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Разбирам го Владо Каролев - аз колкото пъти чуя Пламен Димитров да се изказва по икономически теми, толкова пъти ме "засърбяват ръцете"... По принцип никога не съм бил симпатизант на синдикати и синдикалисти, но този ми е особено антип@тичен и дразнещ.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 98. 98 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#87] от "Доби ВЕЛКОВ":

  няма значение дали заплатите ще им бъдат индексирани,а че Реп.бюджет ще запази парите си.Едно е да се удържа от заплата,друго е да вземат от РБюджет

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 99. 99 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#94] от "ХЕЙ":
  [quote#94:"ХЕЙ"]Каролев бил съветник на икономическия министър?!
  Но той не защитава държавата - заклеймява я! [/quote]
  Нормално - Държавата е най-големият враг на благоденствието на хората и заради това поне на думи Каролев е подходящ за икономически съветник на Божо.

 100. 100 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#96] от "ХЕЙ":


  [quote#96:"ХЕЙ"]Всички държавни служители трябва да плащат вноските си за пенсия! [/quote]
  И какво ще се постигне? По-нагоре обясних, че е без никаква полза...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK