ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Бюджетната комисия одобри идеята вноските за втора пенсия да отиват към НОИ

"Не може държавата да задължава човека да се осигурява допълнително в частен фонд", каза Стоянова, която при предишното управление на ГЕРБ не е възразявала срещу съществуването на втория стълб.

© Надежда Чипева, Капитал

"Не може държавата да задължава човека да се осигурява допълнително в частен фонд", каза Стоянова, която при предишното управление на ГЕРБ не е възразявала срещу съществуването на втория стълб.Парламентарната бюджетна комисия одобри за второ четене внесеното в последния момент предложение на ГЕРБ родените след 1959 г. осигуряващи се да могат да пренасочат еднократно вноската си за втора пенсия от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт. 


Идеята беше формулирана за пръв път в неделя на разговорите между правителството и синдикатите и вписана в съвместен меморандум. Срещу нея възразяват представителите на работодателските съюзи и пенсионните фондове, а икономист и синдикалист дори стигнаха до бой в телевизия тази сутрин след като в предаването изчерпаха словесните аргументи. 


Димитър Главчев от ГЕРБ направи уговорката, че има време да се обмислят детайлите. "Ако трябва да имаме конкуренция, може да се мисли и за това да имаме капиталов модел в НОИ, но това е тема за нов дебат, който сега е излишен", каза Главчев, цитиран от БТА.
Плюсовете според ГЕРБ

Депутатите от ГЕРБ защитиха идеята, която не е била подлагана на обществено обсъждане, нито консултирана с работодателските съюзи, с аргумента, че така осигурените получават по-големи възможности за избор къде да внасят - изцяло в т. нар. солидарен стълб в НОИ или с 5% от вноската - и в частен фонд, както от 2000 г. досега. "Не може държавата да задължава човека да се осигурява допълнително в частен фонд", каза Стоянова пред БНР като направи уговорката, че е родена преди 1959 г., не е задължена да внася в частен фонд и затова не е в конфликт на интереси. 


Самата тя призна, че управляващите не знаят каква ще е волята на хората и допусна, че може изобщо да няма интерес към връщане в НОИ. 


Свобода или закрепостяване


Според председателя на Асоциацията на пенсионните фондове Никола Абаджиев, който присъства на заседанието, изменението е закрепостяване, а не възможност за избор, особено за младите, които ще имат право да решат къде да се осигуряват само в началото на трудовия си път. Той съобщи, че всеки може да разчита  средно на 50 лв добавка, а при смърт, партидата се наследява от наследниците. От 2002 г. досега частните фондове са изплатили около 800 млн. лв. на осигурените лица при натрупани общо близо 8 млрд. лв. по личните партиди. Осем процента от хората сменят пенсионния си фонд, каза Абаджиев пред БНР.  


Работодателите се обявиха против


Представители на работодателските организации възразиха срещу това предложение, а синдикатите го подкрепиха, съобщи БТА.  


Иван Бойков от КРИБ заяви, че на база пенсионните фондове работи фондовата борса и изтеглянето на  капитали от тях към НОИ  ще се отрази зле на капиталовия пазар. Димитър Бранков от Българска стопанска  камара заяви, че се гласуват предложения, направени в последния момент без никакъв обществен дебат и  затова предложи приемането на текстовете трябва да бъде отложено  до 31 март следващата година. Подкрепиха го и депутати от БСП.


Други промени


Бюджетната комисия прие също, че от 2015 г. се увеличава с четири месеца стажът за пенсиониране, а възрастта ще остане замразена. От 1 януари 2015 година се увеличава минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 на 300 лева, а не на 420 лв., колкото предлагаше Министерският съвет.


С преходните и заключителни разпоредби на бюджета на ДОО бяха приети и текстове в Наказателния  кодекс, с които се криминализира укриването и неплащането на осигуровки за ДОО или здравно осигуряване с лишаване от свобода до пет години и с глоба до 2000 лв. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK