Бюджетната комисия одобри идеята вноските за втора пенсия да отиват към НОИ

"Не може държавата да задължава човека да се осигурява допълнително в частен фонд", каза Стоянова, която при предишното управление на ГЕРБ не е възразявала срещу съществуването на втория стълб.

© Надежда Чипева, Капитал

"Не може държавата да задължава човека да се осигурява допълнително в частен фонд", каза Стоянова, която при предишното управление на ГЕРБ не е възразявала срещу съществуването на втория стълб.Парламентарната бюджетна комисия одобри за второ четене внесеното в последния момент предложение на ГЕРБ родените след 1959 г. осигуряващи се да могат да пренасочат еднократно вноската си за втора пенсия от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт. 


Идеята беше формулирана за пръв път в неделя на разговорите между правителството и синдикатите и вписана в съвместен меморандум. Срещу нея възразяват представителите на работодателските съюзи и пенсионните фондове, а икономист и синдикалист дори стигнаха до бой в телевизия тази сутрин след като в предаването изчерпаха словесните аргументи. 


Димитър Главчев от ГЕРБ направи уговорката, че има време да се обмислят детайлите. "Ако трябва да имаме конкуренция, може да се мисли и за това да имаме капиталов модел в НОИ, но това е тема за нов дебат, който сега е излишен", каза Главчев, цитиран от БТА.
Плюсовете според ГЕРБ

Депутатите от ГЕРБ защитиха идеята, която не е била подлагана на обществено обсъждане, нито консултирана с работодателските съюзи, с аргумента, че така осигурените получават по-големи възможности за избор къде да внасят - изцяло в т. нар. солидарен стълб в НОИ или с 5% от вноската - и в частен фонд, както от 2000 г. досега. "Не може държавата да задължава човека да се осигурява допълнително в частен фонд", каза Стоянова пред БНР като направи уговорката, че е родена преди 1959 г., не е задължена да внася в частен фонд и затова не е в конфликт на интереси. 


Самата тя призна, че управляващите не знаят каква ще е волята на хората и допусна, че може изобщо да няма интерес към връщане в НОИ. 


Свобода или закрепостяване


Според председателя на Асоциацията на пенсионните фондове Никола Абаджиев, който присъства на заседанието, изменението е закрепостяване, а не възможност за избор, особено за младите, които ще имат право да решат къде да се осигуряват само в началото на трудовия си път. Той съобщи, че всеки може да разчита  средно на 50 лв добавка, а при смърт, партидата се наследява от наследниците. От 2002 г. досега частните фондове са изплатили около 800 млн. лв. на осигурените лица при натрупани общо близо 8 млрд. лв. по личните партиди. Осем процента от хората сменят пенсионния си фонд, каза Абаджиев пред БНР.  


Работодателите се обявиха против


Представители на работодателските организации възразиха срещу това предложение, а синдикатите го подкрепиха, съобщи БТА.  


Иван Бойков от КРИБ заяви, че на база пенсионните фондове работи фондовата борса и изтеглянето на  капитали от тях към НОИ  ще се отрази зле на капиталовия пазар. Димитър Бранков от Българска стопанска  камара заяви, че се гласуват предложения, направени в последния момент без никакъв обществен дебат и  затова предложи приемането на текстовете трябва да бъде отложено  до 31 март следващата година. Подкрепиха го и депутати от БСП.


Други промени


Бюджетната комисия прие също, че от 2015 г. се увеличава с четири месеца стажът за пенсиониране, а възрастта ще остане замразена. От 1 януари 2015 година се увеличава минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 на 300 лева, а не на 420 лв., колкото предлагаше Министерският съвет.


С преходните и заключителни разпоредби на бюджета на ДОО бяха приети и текстове в Наказателния  кодекс, с които се криминализира укриването и неплащането на осигуровки за ДОО или здравно осигуряване с лишаване от свобода до пет години и с глоба до 2000 лв. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Пълна каша ще настане, не изключвам и да има атакуване пред съда на закона в частта му за само еднократно преминаване от един фонд в НОИ...

 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Тая жена е трябвало да стане фелтфебел! Съвсем по фелтфебелски се разпорежда с финансиите.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Дневник, дайте, ако можете, точният текст който са обсъждали. Конкретният законопроект. Или поне напишете в кой закон за изменение и допълнение е това чудо, и къде е закачено в сайта на Народното събрание.
  Освен, разбира се, ако не преразказвате статии от други издания

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Преди откраднахте едни милиард от здравните вноски, сега пак някаква подобна мярка готвите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Мендо,израз като "еднократно" в този гъвкав живот НЯМА.

 6. 6 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1320 Неутрално
 7. 7 Профил на ivob
  ivob
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Честито на неграмотните цървули те ще стават още по-бедни, а тези които искат ще се осигуряват допълнително и след години ще настъпи голямо социално разделение, което политиците няма да могат да управляват. В допълнение, държавата несправедливо ще коменсира цървулите с по-големи пенсии, за да няма социално напрежение...

 8. 8 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Не, благодаря, няма да "се възползавм" от дадената ми "възможност" , парите ми да бъдат откраднати!

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Ще чакаме да си кажат мнението специалистите.

 10. 10 Профил на ice_man
  ice_man
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Дотук с реформите от ГЕРБ, ясно показаха, че не са дясна партия!

  Популизъм, некадърност и икономическа неграмотност.

  Каролев и работодателите ясно им го казаха, но чугунените милиционерски глави явно не разбират.

  Време е за Терминал 2...

 11. 11 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ах какво подвеждащо заглавие , ама явно някой не му харесва идеята, хората да имат избор , който иска държавно нека се премести към НОИ, но това не устройва замесените в грабежа на фондовете. Забавното е, че уж либертарианци като Каролев са против, нали хората трябваше да бъдат свободни да избират бе Владо.

 12. 12 Профил на prisoner
  prisoner
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Дневник, във втора статия днес упорито продължавате да пишете "родените след 1958 г.". Всъщност става въпрос за родените след 1959, т.е. от 1960 нататък.

 13. 13 Профил на Vyara Vladeva
  Vyara Vladeva
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#3] от "Реформиран Соросоид":

  КСО и Закона за бюджета на НОИ за догодина, доколкото разбрах от други медии

 14. 14 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#10:"icemax"]Дотук с реформите от ГЕРБ, ясно показаха, че не са дясна партия!
  [/quote]
  Всъщност това е най дясното решение на ГЕРБ, дава право на избор на хората, който те да направят, а от това по дясно няма. Досега системата на Костов беше , искаш не искаш парите ти отиват доброволно , но задлжително във фонд, единственият избор е дали във фонда на Гошо или Пешо, но задължително при някой от тях, сега хората вече имат избор да не дават парите на Гошо или Пешо, ако с доволни от тях може и да ги оставят . Тази мярка създава вече реална конкуренция, а от това по дясно няма.

 15. 15 Профил на Vyara Vladeva
  Vyara Vladeva
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#14:"Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/"]Всъщност това е най дясното решение на ГЕРБ[/quote]

  Колко да е дясно това решение? - Толкова, колкото левият ми крак е десен

 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Който желае...какво неясно има. Който не желае - няма...

 17. 17 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ... хм, който сака да си загуби личните Фноски, да ги мЕсти у НОИ...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 18. 18 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 382 Неутрално

  В тази връзка защо вече четвърта година се бавят промените в КСО според които удръжките от осигурителните вноски трябваше да се намалят от 5% на 3% и инвестиционната такса трабваше да се намали от 1% на 0.6%. Представете си колко пари си плаща всеки за 40 години пасивно управление на бъдещата си пенсия!

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Какъв е смисъла тогава от втората пенсия,когато всичко ще отива в кюпа.

 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Не може държавата да задължава човека да се осигурява допълнително в частен фонд", каза Стоянова

  Правилно. Има много прецакани...

 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  До коментар [#14] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Фондовете за пенсионно осигуряване никога не са били на Гошо или Пешо. И при Костов и сега фондовете са собственост на ОСИГУРЕНИТЕ лица.
  Гошо или Пешо само управляваха тези фондове и както виждаме по резултатите несравнимо по-добре от управляваните от Бойко фондове. Не знам дали е необходимо да давам примери.

 22. 22 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Заглавието е подвеждащо, никакви вноски не отиват в НОИ. Просто се дава избор на хората и който иска може да си остане с частния фонд.

 23. 23 Профил на ice_man
  ice_man
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#14] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Избор щеше да имам, ако се предвиждаше възможност да избирам и обратния вариант, тоест да мога да си прехвърля досега събраните пари от НОИ в частния фонд и цялата ми вноска оттук нататък да отива също в частния фонд! Но такава възможност няма!

  А това сегашното си чиста проба евтин популизъм.

 24. 24 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Това е абсолютна простотия! Вместо всички да имат отделна осигурителна сметка ,както е в нормалните държави,която да не се пипа от друг освен осигуряващото се лице, ние ще махнем и единствената стъпка в правилната посока по въпроса!

 25. 25 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 398 Неутрално

  За мен това си е най-вече атака срещу схемата ПФонд-банка-икономическа група, което е нещо като схемата КТБ, но на по-високо ниво. Затова и силният отзвук в медиите. Смислящите хора като правило не разчитат нито на задължителните осигуровки, нито на доброволните колективни осигурителни схеми. Спасяването на давещите се...

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 26. 26 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#14] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":
  Щях да съм съгласен, ако я нямаше опцията по подразбиране и еднократния избор. Как човек на 20 години може да няма право да променя избора си? Това не е конкуренция. Да направят капиталова част на НОИ, тя да почне да инвестира и да носи доходност, човек спокойно да може да скача между НОИ и частните - тогава ще имаш избор и конкуренция на база постигнатите резултати. Сегашното не е.

 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#24] от "SSmart":

  Никой нищо не маха. Чети внимателно какво се предлага...

 28. 28 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Поредната "Велика " идея.......,а защо не всеки сам да си решава...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 29. 29 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално


  [quote#21:"svoboden"]Гошо или Пешо само управляваха тези фондове и както виждаме по резултатите несравнимо по-добре от управляваните от Бойко фондове. Не знам дали е необходимо да давам примери. [/quote]

  Това нека хората го кажат дали добре са ги управлявали и кой по добре ще се справи. При условие, че досега един лев не са изплатили , а само прибират вноски, като вземат да изплаат тогава ще сравняваме.
  [quote#21:"svoboden"]И при Костов и сега фондовете са собственост на ОСИГУРЕНИТЕ лица. [/quote]
  Абе то и по времето на комунизма държавата беше на хората, а комунистите само я управляваха и накрая се видя кой се е облажил от цялата схема.

 30. 30 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Те с вноските за първа пенсия не се справят, тръгнали да ми искат и втората!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#26] от "ugi":

  Кой те кара на 20? Може да го направиш на 40...но и тогава никой не те кара.

 32. 32 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Няма лошо да можеш да избираш , но ако действително само веднъж може да си преместиш партидата с вноските това вече е заробване .
  А ако разрешат да можеш да избираш и да си сменяш фонда веднъж или два пъти в годината и сам да избираш кои фондове дават най добрите условия съм за.

 33. 33 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Една крачка напред, две назад. Но в крайна сметка, да, всеки си е отговорен, ако някой иска да кредитира държавен фонд, извън задължителната част (то и това си е задължително, но с избор), нека така да е.

 34. 34 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#27] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Да, ясно! Но самата идея е крачка назад ! А трябва да се върви в посока всеки със лична осигурителна сметка, с която да няма право да се разпорежда министърът на финансите!

 35. 35 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Егати дясната партия, която национализира...
  Реформатори - наблюдатели?

 36. 36 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#14] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Ако мотива е "право на избор", да бъдат така добри да ми позволят да избирам цялата ми вноска да отива в частен фонд по индивидуална партида. Останалото са празни приказки за наивници.

 37. 37 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#13] от "faith13":

  В сайта на Народното събрание е публикуван само Закона за бюджета на ДОО за 2015 година, и там ги няма въпросните текстове, които се коментират по медиите.
  От други места научих, че някои от медиите са получили конкретни текстове и се опитват да ги коментират. Но ги коментират журналисти. Не че има нещо лошо в тяхната професия, но съвсем друг е погледа на счетоводител.

 38. 38 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#34] от "SSmart":

  А сега как е колега? Набраните средства в УПФ, които са лично ваши, защо не ги получавате след пенсиониране? Офицер сте, ще чакате до 65. Дотогава кой разполага с тях? Всеки да избира къде и как...това е правилно.

 39. 39 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ако фондовете се справяха толкова добре с управлението на парите на хората не би бил този вой от страна на фондовете и защитниците им, но те са наясно как управляват парите на хората, знаят и , че хората знаят какви ги вършат и мнозинството им биха били шута на момента. Затова ги стяга чепика от фондовете и пускат тотални лъжи в употреба. Хората си получават извлеченията и са наясно какво са вложили и колко са им по партидите, каква е инфлацията и какво могат да си купят парите от толкова добре и професионално управляваните фондове. Всичко друго е демагогия.

 40. 40 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#36] от "buran":

  Ако случайно станеш безработен няма да искаш от държавата нищо, нали?

 41. 41 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Гневно

  "от 2015 г. се увеличава с четири месеца стажът за пенсиониране, а възрастта ще остане замразена" - Чиновниците в силовите министерства пак ги оставиха да се пенсионират рано с по 20 заплати!?

 42. 42 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#36:"buran"]Ако мотива е "право на избор", да бъдат така добри да ми позволят да избирам цялата ми вноска да отива в частен фонд по индивидуална партида.[/quote]

  По голямо право на избор в рамките на сегашният модел.

 43. 43 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Ще отидат и повече няма да се видят.

 44. 44 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#38] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Казвам само ,че това е стъпка в правилната посока и не трябва да се премахва! Ние и нормалната пенсия скоро няма да получаваме преди 65........

 45. 45 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#31] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Визирам хората, които започват първа работа. Аз съм си във добър фонд и изобщо не мисля да минавам към НОИ.

 46. 46 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#14] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  щеше да е дясно ако дадат право на хората да НЕ ползват НОИ и да се застраховат на 100% на свободния пазар. В случая, обаче, те правят тоно обратното. Премахват малкото дясно, което имаше, прехвърляйки пари от частните фондове към НОИ... е, надявам се да е по желание на човека де. Защото ако смятат да ни прехвърлят партидите ако не кажем специално, че не искаме да ги прехвърлят ще е голяма простотия

 47. 47 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#40] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Пич, толкова разбираш, ама се обаждаш... НОИ има няколко фонда. В случая коментираме пенсиите, не коментираме фонд "Общо заболяване и майчинство", нито фонд "Безработица"
  коментираме фонд "Пенсии". Само за него има втори стълб - задължително допълнително осигуряване в частни пенсионни фондове.
  Иначе за общо заболяване и майчинство - има си здравно осигурителни фондове, но те са добровлни, както и третия стълб - добровлните фондове за пенсии (т.нар. трети стълб). И за твоя информация - осигурявам се в такъв фонд.
  За безработица - няма алтернатива, само НОИ...

 48. 48 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Факт е,че почти всички работодатели притискат работниците си да се осигуряват в определен пенсионен фонд и така всеки частен пенсионен фонд си има лобисти.
  Но от друга страна държавата/доказано е/ не е добър стопанин.Не можеш да задължиш някой да те принуди доживотно да си венчан за държавата.

  Tony
 49. 49 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 587 Неутрално

  [quote#46:"kki"]щеше да е дясно ако дадат право на хората да НЕ ползват НОИ и да се застраховат на 100% на свободния пазар[/quote]

  Я дайте един пример на ЧПФ, при който доходността за последните 10 г. е по-висока от средния ръст на пенсиите, изплащани от НОИ за същия период, за да видим колко всъщност смислено е "хората да НЕ ползват НОИ"?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 50. 50 Профил на cecom
  cecom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първо "пенсия" по болест- не е пенсия, а социална помощ
  Второ социална "пенсия"- не е пенсия, а социална помощ.
  Тези не две пенсии не трябва да се плащат от НОИ, а от социалното министерство.
  В НОИ трябва да са само пенсии за внесен осигурителен стаж и възраст.
  Защото сега се плаща за първото и второто от осигуровките, които са внасяли работещите. Особено, като знам, че всяко новородено маргиналче е с някакъв "здравен" проблем.
  Ако не с е изчисти този проблем при в НОИ никога няма да има.
  Друг е въпроса с внасянето на осигуровки там вече с по здрави законодателни мерки може процеса да е контролируем, но с бай мангау измеренията трябва да са други - кардинални, краини и радикални.

 51. 51 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Истинската управленска коалиция - БОСТАН - пак лъсна пред кулисите...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 52. 52 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#47] от "buran":

  Мерси, че ме открехна, нямам никакви познания...

 53. 53 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Комисията одобрила! А, какво ще кажат хората? Аз съм против! Веднъж НОЙ беше източен по соц. време! После - фалира пак! Сега пак е на червено и то драстично! Да! Аз съм против!

  goblenka
 54. 54 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#50] от "cecom":

  Прав си! Но да си чул да се говори за това? Проекто решение за преместване на тия "пенсии" към социалното министерство?

  goblenka
 55. 55 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#49] от "bgkurshum":

  Искаш да ме убедиш, че НОЙ инвестира парите от фонда и има доходност? Я, стига!

  goblenka
 56. 56 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#48] от "Free person":

  Да! Има лобисти и те печелят много добре! Не, това е проблемът! Проблемът е в ниските доходи, от там - ниски вноски, които и без това са само 5% от осигурителната вноска!

  goblenka
 57. 57 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#46] от "kki":

  Съгласна съм с теб! Свидетели сме на пълно отсъствие на държавата, когато имаме нужда от нея и свръх тежест от нейна страна, когато нямаме! Всеки мислещ човек, отговорен към себе си и близките си, трябва да се заеме със задачата да се погрижи за старостта си на време! Не да чака на държавата! За родените до 1960-та е късно! По-късно родените са пропуснали 25 години, или по-малко! Зависи кога са родени! Но, младите, родените след 1990-та имат време да се погрижат за себе си! Ако не го направят, ако разчитат на държавата, няма на кого да се сърдят, че нямат пенсии, или, че пенсията им по-ниска от социална помощ!

  goblenka
 58. 58 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#41] от "dobrich":

  Питам, то къде ще се трупа стаж, като нуждаещите се от него са извън трудовия пазар и просто "чакат" ?!

  goblenka
 59. 59 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#39] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Воят се дължи на това, че може да изгубят част от портфейлите си! Никой не иска такова нещо! А, големият вой ще настане, когато заблудените разберат, че са изгубили спестените си за старост пари!

  goblenka
 60. 60 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#38] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Ако не доживее тази възраст, ще ги получи посочен от него наследник, или по реда за разпределяне на наследството!

  goblenka
 61. 61 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#32] от "lout66":

  Няма конкуренция между НОЙ и частните фондове! Има такава само между частните фондове! Така че, какъв избор да направиш? НОЙ, или частен фонд! Това е!

  goblenka
 62. 62 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#29] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Какво да ти изплащат при толкова ниски нетни вноски? Какво си набрал?

  goblenka
 63. 63 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#40] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Да останеш безработен не е случайност! Иначе, живеем в случайна държава! И, тази държава не е опора на безработните! Не е! Тя просто ги регистрира за малко и ги изхвърля зад борда!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK