Земеделските стопани избират до 31 декември как да бъдат облагани

Земеделските стопани избират до 31 декември как да бъдат облагани

© Красимир ЮскеселиевФизическите лица, които са регистрирани като земеделски производители, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2015 г., напомниха от Националната агенция за приходите.


В случай че изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци, трябва да прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години. Правото на избор се упражнява с подаване на декларация в срок до 31 декември на предходната година. За 2015 срокът за подаване на декларацията е 31 декември тази година.


Правото на избор за облагане с данък върху годишната данъчна основа се упражнява чрез подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ, като веднъж подадена, декларацията важи за целия петгодишен период, през който лицето ще се облага по реда, предвиден за едноличните търговци.
Образец на декларацията може да бъде намерен на сайта на приходната агенция www.nap.bg и в офисите за обслужване на НАП в цялата страна.


Декларацията се подава лично от земеделския производител или негов упълномощен представител в местния офис на агенцията по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде и чрез пощенски оператор.


Повече информация за попълване на декларациите и за плащане на дължимите данъци клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация 0700 18 700 на цената на един разговор.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 426 Неутрално

  да се чете така:

  Земеделските стопани избират до 31 декември как да бъдат обрани!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 2. 2 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Скоро дребните производители ще изчезнат...

 3. 3 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 939 Неутрално

  бумащина да има.

  едните декларират, другите записват кой какво декларирал, накрая теглиш чертата и виждаш, че парите за чиновници са повече от парите за пенЦии.

  тъпо, по български.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK