Обезщетение за право на пенсия се плаща и без пенсиониране

Обезщетение за право на пенсия се плаща и без пенсиониране

© Георги КожухаровРаботодателят е длъжен да изплати на служител с право на пенсия обезщетение, ако той напусне. Не е задължително обаче служителят да се пенсионира след напускането. Това разясни Главната инспекция по труда (ГИТ) по повод промени в Кодекса за социално осигуряване, влезли в сила от 1 януари, за които има запитвания от граждани. 


С измененията се даде възможност служителите да се пенсионират без да се прекратява трудовото или служебното им правоотношение. Досега беше задължително осигуряването им да се спре поне за ден. 


В Кодекса на труда и в Закона за държавния служител е регламентирано, че това е вид обезщетение, което се изплаща при прекратяване на правоотношението. Условието за изплащането е към момента на прекратяването на договора работещият да е придобил право на пенсия, независимо дали се е възползвал от него или не. Това означава, че обезщетението остава дължимо и когато междувременно човек се е пенсионирал без да прекрати осигуряването си, допълват от инспекцията.
Обезщетението за придобито право на пенсия се изплаща само веднъж. Ако работник или служител е получил това обезщетение от един работодател, дори да упражни правото си на пенсия при друг, новият работодател не му го дължи. 


Според Кодекса на труда обезщетението е от две брутни заплати при прекратяване на трудовия договор и 6 заплати, ако стажът при последния работодател е поне 10 години. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK