ДЕОС: Девет стъпки за пенсионна реформа

ДЕОС: Девет стъпки за пенсионна реформа

© Георги КожухаровДвижението за европейско обединение и солидарност (ДЕОС) -  либерална политическа партия, създадена в социалните мрежи от участници в протестите срещу кабинета "Орешарски", предлага свой вариант на пенсионна реформа в девет стъпки. Ето пълния текст на публикацията, последвала предложението на ГЕРБ новопостъпващите на пазара на труда да могат да избират еднократно дали да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд или в солидарния стълб на НОИ, а всички останали да могат да прехвърлят в НОИ натрупаните в индивидуалните си партиди пари. 


Пенсията възможна


От разгорелия се дебат в края на миналата година (и продължаващ) едно е сигурно – реформата на пенсионно-осигурителния модел, макар закъсняла и непопулярна, е крайно наложителна. Прочее, като всяка друга реформа, дълго отлагана във времето. Другото сигурно е, че дебат също е необходим и той не бива да бъде политически оцветен.
Ето как може да изглежда бъдещият пенсионен модел на България:


1. Всички новопостъпили на пазара на труда се осигуряват само в частен пенсионен фонд. Цялата им вноска отива там и те имат право да изберат фонда си. Правилата за прехвърляне на партиди между фондовете се запазват.


2. Предвид увеличения ресурс на пенсинонните фондове са нужни гаранции за доброто прилагане на правилата от страна на регулатора. Засега Комисията за финансов надзор не се представя добре и демонстрира сериозна нужда от подобрение на дейността си. Правилата за инвестиции могат да съдържат възможности за търсене на по-висока доходност при спазване на по-широк диапазон на стабилност. Фондовете се задължават към повече прозрачност чрез по-лесно и удобно предоставяне на информация на своите вложители.


3. Въвежда се постоянно правило за увеличаване на пенсионната възраст и стаж, което да отчита повишената продължителност на живот.


4. Преразглеждат се всички критерии за категорийни работници, като се намира справедлив начин за намаляване на професиите, които подлежат на ранно пенсиониране. Преференциите за служителите от сектор "Сигурност и отбрана" се намаляват или премахват напълно, като на служителите се предоставят други, зависещи от ефективността на работата им, стимули.


5. Партидите на родените след 1959-та година в Националния осигурителен институт (НОИ) се индивидуализират. Това създава предпоставки за конкуренция между НОИ и частните фондове. Защото истински избор има само там, където има конкуренция.


6. Всяка година 50% от бюджетния излишък се превежда в НОИ, чието ръководство разиграва томбола с индивидуалните партиди и печелившите ЕГН-та прехвърлят индивидуалните си партиди в избрания вече частен пенсионен фонд.


7. Приватизацията се ускорява отново и приходите от нея отиват директно в Сребърния фонд. Държавата продължава да е голям собственик на активи (особено в енергетиката) и има възможности да генерира приходи от там.


8. НОИ изплаща и индексира редовно (по предварително известно правило) пенсиите на сегашните пенсионери до отпадането на всички от солидарния пенсионен модел (и последващо закриване на НОИ в сегашния му вид). 


9. Частните пенсионни фондове създават солидарен фонд, който поема изплащането на инвалидни и социални пенсии, като контролира по зададени правила критериите за получаването им, както и осъществява превенция срещу измамите с тях. Например – неправомерно отпуснати инвалидни пенсии да подлежат на съдебен контрол и връщане при открити нередности.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 374 Неутрално

  50% от бюджетния излишък.......смях

 2. 2 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  1. Всички новопостъпили на пазара на труда се осигуряват само в частен пенсионен фонд. Цялата им вноска отива там

  -----

  И от къде тогава на тези младежи ще идва пенсиите на бабите им и дедовците?

  Що за нео-либерална социопатщина !!!

  Да ги оставим да измрат старите, та да няма нужда да им се плащат пенсии, така ли е "реформата" ?

 3. 3 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 732 Неутрално

  2 слаби места веднага откривам. т1 нещо за девирсификация предвидено ли е? Или всички пари в 1 пирамидка. т.2 Хора все пак живеем в България, страната с най-стабилна банкова система от която беше извършен грабежът на века и то с надзора на държавата.

 4. 4 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Това на снимката какво е? Пенсионерите по системата предлагана от ДЕОС ?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 5. 5 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Думите "Всички новопостъпили на пазара на труда се осигуряват САМО в частен пенсионен фонд" достатъчно ясно показват кой им плаща на тези, чии интереси защитават. И отгоре на това се пишат протестиращи срещу КОЙ. Нали точно за това бяха протестите, да няма уреждане на частните интереси чрез източване и използване на държавата. А тези брутално ни ЗАДЪЛЖАВАТ да пълним новото КТБ.

  По-лошо от предишното, там поне ако си умен можеше да си вземеш парите и да бягаш. А тук ще седиш заробен докато дойде време до пенсия.И когато дойде след "някакви" си 40г и се окаже че парите ги няма дори гарантираните 200хил.лв. няма да ги имаш.

  Отгоре на това и неграмотни, не знаят че всичко което влиза в НОИ ВЕДНАГА отива за сегашните пенсии. Така че никакви лични реални партиди няма и не може да има поради простата причина, че тези пари реално ги няма, те са дадени за сегашните пенсии.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 6. 6 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Милиционерите няма да може да ги бутнете, щото да не забравяме че те пазят управляващите от народната любов. Техните преференции няма как да се бутнат.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 7. 7 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Некой пак ще ни разтега локуми за Чили.
  Ако тия са били опозиция на Орешарски и в подкрепа на ГЕРБ, по-добре е БГ да се закрие.

 8. 8 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2502 Весело

  Ама верно е смешно. Томас Мор репи да рупа с неговата "Утопия".

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Редуцирането на две поколения пенсионери доведе до изтичане на милиарди към финансовите ни доброжелатели!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Това с томболата избива рибата. Не че глупостта за всички вноски във втори стълб не е уникална.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  6. Всяка година 50% от бюджетния излишък се превежда в НОИ, чието ръководство разиграва томбола с индивидуалните партиди и печелившите ЕГН-та прехвърлят индивидуалните си партиди в избрания вече частен пенсионен фонд.

  Това направо свали мазилката с тапетите.
  А ако им дефицит - пак с томбола , но в обратната посока....

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  Всички коментиращи по-горе критикуват предложеното, но никой не предлага по-добро решение! Или всички сте съгласни с настоящия модел? Всички вноски да отиват в един кюп? И да няма никакъв стимул хората да плащат осигуровки върху реалните си доходи?

  Според мен това е едно добро (не най-доброто, но добро) предложение което може да се преработи, но пътят е един - индивидуални партиди и постепенно покриване на дефицита на НОИ от бюджета и от приватизация, а не от вноските на настоящите работещи.

 13. 13 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Томболата и мен ме накефи!
  Идеите наши, парите ваши!
  Няма милиция, ..няма полиция. ..
  Точно така разбираше живота и нашия скъп приятел архитект Ястребовски.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 471 Весело

  Точно такава е системата в Чили и се провали: "Провалите с приватизацията на пенсионната система в Чили и в други държави":
  http://alexanderbtodorov.com/2012/10/27/chiles-privatization-failures/

  А ето и българският пример с частните пирамидални фондове:
  "Asta La Vista принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“
  http://alexanderbtodorov.com/2014/12/19/astalavista_fack_private_funds/

  Сега в Чили, скоро и в България...

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 15. 15 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 426 Неутрално

  С тази си позиция ДЕОС категорично доказват своята абсолютна некомпетентност. В цял свят пенсиите на пенсионерите се изплащат от работещите в момента. Всякакви други мнения са изсмукани от нищото.
  В страна като България, чиито трудоспособни хора работят извън страната, същствена част от сумите за пенсия трябва да постъпват от бюджета, противното означава държавен геноцид (това е състоянето в момента).

 16. 16 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 845 Весело

  смешни вятърничеви идеи ,статията е подходяща за раздел "забавление"

 17. 17 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 964 Неутрално

  това е хубав модел.
  Съмнително за съжаление, че ще заработи в условията в БГ

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Бих могъл да приема този модел, само ако има още една опция - да имаме възможността да си управляваме и сами ( тези които пожелаят) средствата по личните си партиди, като единствено сме ограничени да ги изтегляме преди да сме се пенсионирали.
  И още нещо, държавата да раздава на новите пенсионери по един пистолет, та като видят резултата от управлението на средствата по партидата, да могат да си ги потърсят по-енергично.

 19. 19 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#1:"nikolov1905"]50% от бюджетния излишък.......смях[/quote]
  99% от бюджета е от заеми и 1% от данъци и такси

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 20. 20 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 636 Неутрално

  По-скоро обаче си мисля, че са некомпетентни, отколкото платени от пирамидите. Точно такива позиции наливат вода в мелницата на путинофилиците да обвиняват Европа в либерастия.

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  [quote#15:"new_ghost"]В цял свят пенсиите на пенсионерите се изплащат от работещите в момента.[/quote]

  Това не е вярно! Аз, например, имам лична партида!

 22. 22 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 387 Весело

  Създай условия за картел, пък след това се чуди как да го регулираш. Може да се пробваш и да го докажеш. Регулаторите пък ще се съобразят с разпоредбите за конфликт на интереси и няма да създадат ОПГ с регулираните.

  Едно не мога да разбера, как нещо задължително може да се прокламира като "дясно"?

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 23. 23 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#2] от "forumeco":

  От където идва повече от половината и сега - от ДДС и ДОД. Е, ще се наложи да се прекрати разхищението на обществени ресурси по други пера.

  Имато добри идеи, но имат нужда от добър икономист и финансист

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 24. 24 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Тези 9 стъпки в предложението на ДЕОС са доста спорни.Какви са правилата за финансов надзор върху частните пенсионни фондове?Не съм съгласна с предложението тези фондове да бъдат национализирани и всичко да отива в НОИ - това е кацата без дъно,която обаче никой не иска да ревизира.
  Необходима е незабавна реформа,но с визия за бъдещите пенсионери,а и сегашните пенсионери трябва да получават достойни пенсии,а не само "заслужили"личности.

  Tony
 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#12] от "vassilun":

  Ами и в момента става точно това, бюджета покрива дефицита на НОИ, като този дефицит е над 50% ( ако не се лъжа в момента е около 52%).
  И ако от утре се въведе този нов вариант, ще трябва от бюджета не излишъка и не по томбола, а задължително, да се прехвърлят пари от бюджета, към тези, вече само частни фондове, за да се изплащат текущите пенсии.
  За съжаление няма никаква разлика спрямо днешния ден, с изключение на това, че ще се извършва от частни оператори, а не от НОИ.

 26. 26 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#2:"forumeco"]И от къде тогава на тези младежи ще идва пенсиите на бабите им и дедовците? [/quote]

  От Позитано 20 те ги окрадоха те да ги изплащат като им се намалят техните пенсии.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 27. 27 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 845 Любопитно

  глупави и излишни спорове ,нека всеки да може да избира ,тези който обичат лотарията ,комара и риска ,те да слагат пари в частните фондове ,за останалите има държавен солидарен фонд

 28. 28 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 479 Весело

  Има няколко зрънца, които могат да се коментират, но като цяло написаното прилича на съчинено в час по ЗИП в някоя детска градина...

  TiGGo
 29. 29 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 722 Весело

  Когато 2012 предложих на Дянков и мин.фин. да се разреши притежаването на ДЦК от физически лица и да се считат за пенсионна вноска до 50 % от общата сума на вноската, само дето не ме напсуваха.
  Моето предложение беше:
  Когато си на 20 до 24- купуваш ДЦК с падеж 40 години
  Когато си от 25 до 29 двадесет и пет - купуваш с падеж 35
  От 35 до 39 .... падеж след 30 години
  От 40 до 44 .... падеж след 25 години
  От 45 до 49 .... падеж след 20 години
  От 50 до 54 .... падеж след 15 години
  От 55 до 59 - падеж след 10 години
  От 60 до 64 - падеж след 5 години

  По този начин всички вложени пари:
  1. се унаследяват от наследниците
  2. имаш гарантирана доходност от 4 % годишно, което сега се ползва само от инвеститори от първи ред
  3. парите на работещите ще финансират самата държава
  4. избягва се чрез лихви по външни заеми да изтича национален капитал
  5. Физически лица стават кредитори на държавата от първи ред и могат ако се обединят да изискват контрол на държавните разходи, както го правят СБ, МВФ, държатели на ДЦК и облигационери.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 30. 30 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#27] от "Stewie":

  Съгласен, обаче в този случай държавата да спре да субсидира НОИ и да го остави да плаща толкова, колкото може т.е. приблизително 1/2 от настоящите пенсии...
  По логиката на моментното състояние, за да правим коректно сравнение в пенсиите между НОИ и частните компании, трябва или да извадим субсидията, която НОИ получава, или да дадем аналогична и съпоставима на фондовете... Абсурдно звучи, нали... ама за да сме коректни в сравнението... иначе картинката нещо изкривена ми се струва...

  TiGGo
 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  [quote#25:"tsvetko_51"]Ами и в момента става точно това, бюджета покрива дефицита на НОИ[/quote]

  Така е! И за съжаление дефицитът е твърде голям за да може да се покрие с еднократна вноска. Но пътят за решаване на този проблем е само индивидуални партиди. В по-добри за БГ икономиката времена, би могло да се помисли и за външен заем.

 32. 32 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  По-неграмотно и малоумно мнение по темата не бях срещал. Явно първото тримесечие ще ме забавлява ежедневно. Дано...

 33. 33 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#10] от "ok":

  Това с томболата е голяма идея. Вместо изплащане на нормални пенсии, избират се 1000 пенсионера на лотариен принцип и на тях им се дават пенсиите, а на останалите се обяснява, че другите пари са отишли за такси за управление на пенсионния фонд.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 34. 34 Профил на gurini
  gurini
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#29] от "ironhorse":

  Е да де, супер е това предложение, но кой ще си резне клона от бюрокрацията да го направи, това може и да е втори стълб на предложената от ДЕОС реформа.

 35. 35 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#29] от "ironhorse":

  Изключително интересна идея.

 36. 36 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 504 Весело

  Те точно това искаха да направят - 50% от бюджетния дефицит да се финансира от частните пенсионни фондове като парите се прехвърлят в НОИ и намалят доплащането от бюджета. Лотарията е във вида - кой успял да спре прехвърлянето - успял.

  То държавата не е добър стопанин, ама чак толкова крайно приватизиране ... Но щом ще има конкуренция между частните фондове, може и да се получи.

 37. 37 Профил на gurini
  gurini
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#24] от "Free person":

  ДЕОС предлагат промяна на правилата, а вие критикувате сегашния модел, и сегашните предложения на ГЕРБ. Естествено, че трябва финансовия надзор на управлението на фондовете да се затегне. Но това е от приказката за налагане на държавността, която липсва и на много други места. Няма да ги изброявам, всички ги знаете. Та предложенията са разумни, до колкото се вижда са само схема, върху която да се проведе задълбочен разговор в обществото, за да се разреши точно този проблем нерешаван с години.

 38. 38 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 387 Неутрално

  [quote#29:"ironhorse"]Моето предложение беше:
  Когато си на 20 до 24- купуваш ДЦК с падеж 40 години [/quote]

  До коментар [#29] от "ironhorse":

  Вярвате ли все още, че парите, каквито са ДЦК, могат да пренасят стойност в дългосрочен план? Щото според мен не.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 39. 39 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Това са малоумия, с рационален момент.

  Ето моите предложения:
  1. От всеки получаващ доходи се събира една константна сума вместо ДОД, ДОО, ЗО, ПКБ и др. Тази сума се изчислява от НОИ като достатъчна за поддържане на:
  екзистенц минимум от социални плащания, безплатна спешна помощ, полиция и държавна администрация.
  По груби сметки и съвсем примерно това е около 300-400 лв по сегашни цени.
  2. всякакви други отчисления от заплати и доходи са доброволни, но работодателя и работник (тънкия момент!) ползват данъчни облекчения до определен процент, ако последния се самоосигурява в частни пенсионни и здравни фондове.
  3. на всеки на който държавата не е осигурила детска градина, училище или други обществени услуги по някаква причина се приспада от общата вноска издръжката на 1 дете, ако се представи документ че посещава частни училища/детски градини.
  4. Държавата създава специален фонд за кредитиране на нуждаещи се от здравни грижи на които здравните осигуровки не достигат за съответното лечение. След определен период ако този кредит не се погаси се предава за управление на агенцията по държавни вземания, за която се написват нов набор от законови норми целящи делата по тези казуси да приключват до месец.
  5. Просенето, събиране на суми за лечение чрез медиите и други благотворителни шитс се забраняват. Всички плащаме данъци не за да си сменят депутатите колите на 5 г, а за да се грижи за хората
  6. Връща се наборната военна служба, но доброволно. Който служи (включително редовен запас) му се намалява вноската към бюджета с 50%. Този тип (пара)военни ще се занимават основно с придобиване на умения полезни на обществото, ще помагат в бедствия и аварии, ще помагат и на някои ведомства при нужда, например на социалното ведомство да разтури някой катун.
  7. Връща се ергенския данък, при това не символично а по-така... солено, след определена възраст. Родителите с 1 дете ще плащат 50% от този данък. Родителите с 3 и повече деца ще получават намаление от общите си данъци. Така стимулите ще са само за работещи родители.
  8. Бюрото по труда няма да се занимава с намиране на работа. Вместо това ще възлага тази дейност на частни ейч-ар организации и ще следи за изпълнението и. За всеки който е регистриран, но останал без работа повече от 10 месеца се полагат данъчната вноска за 3 месеца в полза на ейч-ар организацията. За 5 месеца безработица вноска и половина и тн., така по-безработните ще са с предимство, макар и не-голямо. Всеки регистриран и останал без работа повече от 3 месеца задължително ще посещава курс за обучение по нещо - език, специализация, проджек мениджмънт и др.

  Офф, размечтах се...
  Това е в най-общи линии и не претендира за изчерпателност.

 40. 40 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#31] от "vassilun":

  Нови демагогии прикриват стари лъжи.
  1.Трябва да се премахнат социалните плащания от пенсионния фонд. Т.нар. инвалидни пенсии, социални пенсии на неработили, пенсии по болест и т.н. От грубо 2 милиона и 500 хиляди пенсионера около 800 000 са с инвалидни и социални пенсии.Мястото им е в социалното министерство, което да реве, че няма пари за социални плащания.
  2.Защо всички простотии се случват пак на 3- та категория труд? В белите страни разликите между категориите не са по-големи от 5 години. Тук в момента/2015 г./ мъже и жени от 3-та категория, които не могат да покрият изискването за 35 г. стаж за жените и 38 г. стаж за мъжете се ПЕНСИОНИРАТ НА 65 Г. И 8 МЕСЕЦА. ТОВА Е РЕАЛНАТА ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ В МОМЕНТА:
  http://www.nssi.bg/pensions/grantpensions/1854-posv13

  Колко искате да се увеличава, след като в Австрия е 58 г. за мъжете, а в Германия 65 г.? Само че и в Австрия,и в Германия може да се пенсионираш до 5 години по-рано, като ти намаляват пенсията до навършване на годините с 0.3% на месец.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 41. 41 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 210 Неутрално

  По точка 1ва - Задължен съм да внасям в частен фонд... значи трябваше да добавите, че тва било ДЯСНО либерална партия. Ма то друго освен дясни партии в България няма, та сигурно се подразбира.
  Плоска е викат Земята, и слънцето се върти около нея.
  Кво ли не правят парите, еле пък като са много и крадени(законно, ама все пак крадени).

 42. 42 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 722 Весело

  До коментар [#38] от "Иван55":

  Абсолютно !
  Дори държавата да фалира, дълговете си остават.
  Практически държавата няма как да фалира, а просто ще намали разходите си, ще приватизира де що има още държавно и ще брули с данъци.
  Т.е. дъговото бреме на държавата ВИНАГИ се поема от физическите и юридическите частни лица, които създават доход
  ДЦК са:
  съкровищни бонове
  съкровищни билети
  съкровищни облигации

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 43. 43 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 751 Любопитно

  Дали редакцията ще покани и други хумористи да изложат идеите си или има други причини периодично да ни занимават с този кръжок по приложен наивизъм?

  Нечии приятелчета ли са или просто ги подпират по идейна линия, щото са братя по либерална борба?

 44. 44 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  всякакви програми, мерки и стратегии, които не включват намаляване на привилегии и орязване на държавен щат, означават да се продължи строителството на кулата от карти.

  въпрос на време е този модел да се срине.

  няма как да ме накарат да плащам повече за нещо, което не получавам.

  значи аз да работя до 68, а чичко милиционер, дето за 20г висене по кръстовища е изкарал повече рушвети, отколкото аз с честен труд, да се пенсионира на 45?

  забравете.

 45. 45 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Решението е едно от много добрите които съм чул/прочел. Въпроса е че така не върви да крадеш едни пари... Освн това за шеф на КФН не върви да назначаваш толкова кадърни кадри, които ще вземат да си вършат работата...

  www.soundcloud.com/x2805
 46. 46 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 590 Неутрално

  От тъпо по-тъпо.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 47. 47 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#15] от "new_ghost":

  А аз не сикам няКОЙ да ми изплаща пенсията щото така или инаè заради това КОЙ няма да е останал никой в тази дръжава... То и сега всички роднини/познати във възраст да излизат на ттрудовия пазар излизат я в Англия, я в Америка или даже Австралия
  Така че с държавата искам да НЯМАМ нищо общо - ни НЗОК нито НОИ...

  www.soundcloud.com/x2805
 48. 48 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 590 Неутрално

  А вождовете на РБ наричат тези младежи "умни и интелигентни" и "бъдещото на България". Тъжно. Дори не могат да напишат нещо смислено, камо ли да го реализират.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 49. 49 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 590 Неутрално

  А вождовете на РБ наричат тези младежи "умни и интелигентни" и "бъдещото на България". Тъжно. Дори не могат да напишат нещо смислено, камо ли да го реализират.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 50. 50 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#47:"x2805"]Така че с държавата искам да НЯМАМ нищо общо - ни НЗОК нито НОИ... [/quote]
  Усещате ли се какво казвате? Не икате България, а искате някоя друга държава да Ви осигурява пенсията. Нашите работещи в друга държава хранят тамошните пенсионери. Ако там няма икономика също няма да има прилични пенсии, независимо от това дали сте се осигурявали добре или не.

 51. 51 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 635 Неутрално

  ДЕОС са доброжелателни аматьори.
  Защитават принципни позиции, които и аз подкрепям, без това да им пречи да ръсят очевидни глупости.

 52. 52 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Че ГЕРБ са опасни, е ясно.
  По-голяма опасност са подкрепящите го!

 53. 53 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Това с бюджетния излишък и томболата с ЕГН-та е несериозно дори и за масата в кварталната кръчма.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 54. 54 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 387 Неутрално

  [quote#38:"Иван55"]Вярвате ли все още, че парите, каквито са ДЦК, могат да пренасят стойност в дългосрочен план?[/quote]

  [quote#42:"ironhorse"]Абсолютно ! [/quote]
  Два примера:
  лев/USD 19.02.91г. - 28.25; 09.04.96г. - 79.033; днес 1662стари лв.
  МРЗ 2001г. - 80-100лв.; 2014 - 340лв.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  На мен ми харесва.След като държавата е национализирала след 9.09. пенсионните фондове,сега държавата да се грижи за пенсиитеа младите,които ще се пенсионират след 40-50 години,евентуално,да си имат лична партида и да получават това,което са внесли.

 56. 56 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#50] от "new_ghost":

  лека полека нашите пенсионери разчитащи изцяло на държавата си отиват (колкото и да е гаднао да го кажа). Съотношението нововлизащ - новоизлизащ от пазара става все по-неравностойно.. Така че според мен, дето хората ще стискат палци и ще ходят по врачки да разберат КОЙ ще им открадне пенсиите и КАК... ПО-добре да минават на отделни партиди/частни фондове и да няма крадене нон стоп и всякакви други глупости...

  www.soundcloud.com/x2805
 57. 57 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#50] от "new_ghost":

  Аз коментирам, че ако не са поименно парите НЯМА да ги има...
  А ако всеки си има собтвена сметка пито платено... ВСе по-малко хора влизат на пазара спрямо излизащите от пазара... Всичко живо гледащо ЛИПСАТА на реформи и заплатите отива да УЧИ и работи в чужбина.... Та аз си искам поименни сметки и НИКАВА обвързаност с държавата - нито някой да ми плаща нито аз да им плащам. Как да се осъшществи да си го измислят... Не съм се цанил аз за управляващ...

  www.soundcloud.com/x2805
 58. 58 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Весело
 59. 59 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#36] от "sanlivko":

  То хубаво, ама наличните в частните фондове пари няма да стигнат и за 2 години да покрият дефицита на НОИ. И след това какво - дефицита пак е на лице, ама и пари във фондовете няма - пита платено - кой е*л, е*л, ама в този случай от странана булката пак и основно са всички нормални, работещи, осигуряващи се, силно намалели българи...

  TiGGo
 60. 60 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#53:"virtual brain"]Това с бюджетния излишък и томболата с ЕГН-та е несериозно дори и за масата в кварталната кръчма.[/quote]
  ... ъхъ, ама мно'о "соцЯлно" звучи...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 61. 61 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#58:"Реформиран Соросоид"]Баси глупостите.... [/quote]
  ... с такОв капацитет- толкУ...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 62. 62 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#58] от "Реформиран Соросоид":


  [quote#58:"Реформиран Соросоид"]Баси глупостите.... [/quote]
  Все пак - систематизирани...

 63. 63 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#39] от "stormspell":

  Май бъркаш държавата с някой петролен социалистически протекторат...
  Звучи добре, ама пари няма.
  От друга гледна точка какво чудесно предложение - сабират се толкова пари, колкото са необходими... поравно! Ако питаш докторите, на тях все не им стига...
  Доста изкривен модел на семейно подоходно облагане... толериращ - ти кажи коя прослойка...
  В България има 200 000 двойки, които по една или друга причина НЕ МОГАТ да имат деца, въпреки, че искат... Работещи и в болшинството образовани... На тях какво данъче предлагате? Не се заяждам! Споделям само...
  Стига! Няма смисъл да да се чудим как да си изпечем на слънце глинено гърне, в което да си стоплим водата, ако евентуално успеем да запалим огън... - хората отдавна са я открили!

  TiGGo
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Dimitar Trifonov
  Dimitar Trifonov
  Рейтинг: 217 Весело

  ХаХаХА.Като се насраха по митингите с некомпетентност и малоумие,сега решили и експерти да стават.Браво!

 66. 66 Профил на Dragomir Dragomirov
  Dragomir Dragomirov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#50:"new_ghost"]Усещате ли се какво казвате? Не икате България, а искате някоя друга държава да Ви осигурява пенсията.[/quote]

  А Вие усещате ли какво казвате? Не искате Вие самите, а други хора да Ви осигуряват пенсията.

  "Show me a sane man and I will cure him."
 67. 67 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1398 Весело

  Верващият се познава по туй, че нема акъл да посочи решение за най - елементарен реален проблем, обачепък може да ти реши одма секакви глобални такива. Дет са вика, няма да може да направи економика на будка за вестници, че му е много сложно, обаче от ряз оправя положението as whole на наши и чужди народи.
  Тая му способност иде от туй, че си е избрал Висша Сила, на която верва. Висшата Сила пък решава секакви проблеми чрез Чудеса, които са непонятни за човешкия разум.
  До 1989 верващите верваха в идеите на юдея Бланк, дето ги водеха към далечно светло бъдеще, и в негово име търпяха настоящи несгоди. Обаче системата да земе да фалира, преди да дойде светлото бъдеще. Верващите се наложи да кльопат манифеста и се оказаха изеднъж сирачета в положението от песнята "Losing my religion" За да не страдат обаче, веднага им дадоха да верват в нещо друго. Голема част поверваха в идеите на юдея Фридман, дето ше ги води към далечно светло бъдеще.
  Ще настъпи момент, когато и тея верващи наместо дебела пенция ше кльопат либерални книжки. Нема страшно обаче. Ще им се даде да поверват в идеите на друг юдей. Както верващите, така и юдеите , даващи идеи да им бачкаш сега, за да те водят към далечно светло бъдеще , са вечни.

  В конкретния случай имаме верване в добрия честен частник (затуй и член 1) , който по вълшебен начин ти умножава парите за пенция. Ако сметнеме резултатите от първата третина, то вълшебният начин е се едно си турил парите на книжка и в края на годината един ти прибира половината лихва и ти оставя другата половина да си имаш и ти "доходност". Верващият обаче не може да смята - той затуй е и верващ, а и има още 2 третини време да обърнем резултата и настъпи светлото бъдеще.

 68. 68 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  преди няколко години отделих няколко дни да се запозная с различните видове пенсионни системи по света. за всички имаше и похвали и критики. понеже една и съща принципна схема работи добре в добрите държави и дава дефекти в лошите или при голяма промяна на демографската картина. в бразилия дават пари на няколко милиона на калпак - работили или не, осигирявали се или не. в сингпур държавата ги събира и инвестира. в австралия слагаш 10%, където искаш, но на стари години се оправяш сам. има и други. най-добри са май скандинавските.

  Никола Йорданов
 69. 69 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Задължително в частни фондове и ако може те да ги ръководят, ех уж будали били

 70. 70 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#59] от "Тихомир Гочев":

  Точно така изглежда. Някои хора мислят само краткосрочно.

 71. 71 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Абе тея ДЕОС им бях гледал подробно сайта наскоро и ми бяха станали симпатични. Даже мислех да им симпатизирам. ЕБАСИ ИДИОТСКИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, особено лобистките. Поредната политическа пръдна. Добре, че се разкриха бързо.

 72. 72 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#56:"x2805"]ПО-добре да минават на отделни партиди/частни фондове и да няма крадене нон стоп и всякакви други глупости...[/quote]
  Собственост значи кражба.(Това не съм го измислил аз, а го е казал много древен мислител, а и практиката в България го доказва категорично.)

 73. 73 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  т 1. ликвидира държавата
  т 2. премахва контрола ипод предлог за по-добра доходност се крадат парите
  т 3. нищо ново
  т 4. нищо ново
  т 5. има го и в момента, но няма правилник за прехвърлянето
  т 6. глупости на търкалета......комунизъм на хоризонта
  т 7. подаряваме НЕК на Русия
  т 8. идиотски фантасмагории
  т 9. размиване на всяка отговорност
  тези демонстрират тотална липса на разум или нас смятат за такива?
  Що се хабя, като на мястото на поста ми ще прочетете това:
  " Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица."

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 74. 74 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#72] от "new_ghost":

  Нещо не схванах - крадеш парите на си или на жена си или как?

  www.soundcloud.com/x2805
 75. 75 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#55] от "rosiraycheva50._":
  1944 г е мнооого далеч. НО до 1989 г парите във фонд ДОО оставащи в края на годината се зануляваха в баланса на държавния бюджет! На 1 януари пари от предишни години нямаше, нямаше натрупване. След 1990 г пък се измениха приходите, демографската картина и пари пак не оставаха. Последните години разходите за фалшиви инвалидни пенсии особено за мангалите...знаете за кого гласуват... напълно ни закопаха. Проблема не са пенсиите на военни полиция... проблема е в ниските приходи във фонд Пенсии от неплащане на осигуровки, сивия сектор ..И ОТКЛОНЯВАНЕТО на 28% от осигуровките на родените след 1959 г в ЧПФ. Костов и Нейков им осигуриха монополни приходи по закон, пиявиците си харчат и живеят...накрая пак държавата трябва да се погрижи за пенсионерите!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 76. 76 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 689 Любопитно

  [quote#30:"Тихомир Гочев"]държавата да спре да субсидира НОИ[/quote]
  Ако държавата си внася парите в НОИ изрядно за ученици и пенсионери и внася за държавните служители сътветно на заплатите им,а не символични суми, то тогава и няма да се налага да "субсидира" НОИ. Тия "субсидии" са просто невнесени пари. Защо за 450 лева заплата за работник в хазната и осигурителните фондове влизат 200 лева ,а за средна заплата и то чисто около 1000 лева на чантаджия и фуражка държавата внася 60 лева?
  Я ми обясни как след това да има пари и в здравната каса и в НОИ за разходите по здравето и пенсиите на чантаджиите и фуражките?

 77. 77 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  т. 1 - ДА! Всички започващи за пръв път работа могат да се известят, че имат 40 години пред себе си, за да се погрижат сами за пенсията+осигуряването си и всичките 17,% вноска ще отиват където те посочат. Това е добра превантивна мярка срещу криминогенната държавно-политическа среда, в която парите им ще бъдат в голяма степен откраднати или пропиляни. Виждаме, как полицията е отцепила половин Париж като превантивна мярка граждани да не пострадат от тероритстите. По същия начин поне на децата ни парите ни трябва да бъдат държани далеч от политиците-финансови терористи. Опасност от грабеж!

  т. 2 НЕ! Съчетаването на строг чиновнически контрол с възможности за "по-доходно" инвестиране е оксиморон и няма да работи. По-скоро ако държавата ще следи за нещо изобщо, то трябва да е безкрайно просто - примерно забрана за инвестиране в активи различни от акции на водещи индекси, заедно с ДЦК > АА+ и депозити в > АА+ банки.. Който иска друго, да говори с банката за финансови продукти и животозстраховки от каталога

  т. 3 Постоянно правило за вдигане на възрастта - ДА, най-добре да се изкопират съотношението (не годините, а съотношението) от Германия или друга държава с добре защитена от разхищения пенсионна система

  т. 4 За ранното пенсиониране може да се измисли и друг регламент, който желае да работи като футболистите до 35-годишна възраст, да се погрижи и да печели като тях, че и да плаща пенсионни вноски отгоре. Толкова, че все едно е работил цял живот за обикновената заплата

  т. 5 По-скоро да, но партидите в НОИ и сега са индивидуализирани, въпросът е, ще станат ли юридически неприкосновена собственост на осигурения, за да не могат да се национализират от конюнктурни правителства

  т. 6 Дефицит в НОИ, комбиниран с бюджетен излишък е от левия джоб в десния. По-правилно е да се каже - с останалите непохарчени приходи от данъци се покрива дупката в НОИ, така че...


  т. 7 Приватизация - енергетиката е фалирала и нищо чудно вече да има повече заеми, отколкото активи. Може да се приватизират/концесионират Летище София и РВД, докато не са ги натоварили с дългове и фалирали и тях, че поне 20 едри партийни клана са им се заточили....

  т. 8 Закриване на НОИ - О.К.

  т. 9 Частните фондове поемат инвалидните пенсии пропорционално на активите си - това е О.К.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 78. 78 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Абе какви са тея първолаци които са написали това, да се връщат в детската градина, не са подготвени за първи клас, или всичко това е някакъв майтап?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 79. 79 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#7] от "calc":

  Тези ДЕОС няма как да са били в подкрепа за Герб. Предполагам по идеите им. По-скоро са некви пушещи ганджа тийнейджъри, и в подкрепа на наш Раданчо. И също от идеите им виждам, че умствения им капацитет клони към нула. Към кръгла нула по-точно. Ужас!!

  Сега очакваме раданчо да се изцепи, че ги подкрепя, и ето как дискусиите (скандалите) били ползотворни. Ооо ужас!

  "Д" явно се шегува с нас. Ще цитирам един колега от форума: "писна ми от цирк, на път съм да умра от смях!"

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 80. 80 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  [quote#2:"forumeco"]1. Всички новопостъпили на пазара на труда се осигуряват само в частен пенсионен фонд. Цялата им вноска отива там -----

  И от къде тогава на тези младежи ще идва пенсиите на бабите им и дедовците? [/quote]

  Говорим само за 18, 20, 25-годишните, които тепърва сключват първия си трудов договор. Ако искаме да ликвидираме разходо-покривната система няма как това да се случи, докато вкарваме постоянно нови овце за стригане. За себе си няма да успеем, но един 40-годишен хоризонт е мислим.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 81. 81 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  [quote#77:"cinik"]. 1 - ДА! Всички започващи за пръв път работа могат да се известят, че имат 40 години пред себе си, за да се погрижат сами за пенсията+осигуряването си и всичките 17,% вноска ще отиват където те посочат. Това е добра превантивна мярка срещу криминогенната държавно-политическа среда, в която парите им ще бъдат в голяма степен откраднати или пропиляни. [/quote]
  Тава е отново да накараме хората ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да държат всичките яйца в една кошница! Нещо за диверсификация на риска? Ако човек иска да се осигурява на две места с по 50% от вноската си вероятноста да остане на сухо......

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 82. 82 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  [quote#29:"ironhorse"]да се разреши притежаването на ДЦК от физически лица и да се считат за пенсионна вноска до 50 % от общата сума на вноската [/quote]

  Според мен развитието трябва да е в обратнта посока - пенсионната система не бива да е зависима от МФ и БФБ. Иначе, закъса ли я държавата, изгоряха и активите на пенсионерите заедно с нея.

  [quote#29:"ironhorse"]По този начин ....:

  5. Физически лица стават кредитори на държавата от първи ред и могат ако се обединят да изискват контрол на държавните разходи, [/quote]

  Те стават както кредитори, така и длъжници от първи ред, защото са едновременно и данъкоплатците, от които държавата ще събира пари.

  Но и аз съм си мислел, как да обвържем по-добре гражданите с поощерения за джоба от здравите държавни финанси, за да можем така да се противопоставяме на популистите. Но нещо идеята не работи. Виж само пенсионерите - швейцарското правило включва във формулата си нарастването на осигурителния доход, тоест пенсионерите трябва да целуват по улиците всеки срещнат соросоид с лаптоп, но май никой не ги е светнал за тази компонента във формулата за актуализация.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 83. 83 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  [quote#81:"chichka"]Тава е отново да накараме хората ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да държат всичките яйца в една кошница! [/quote]

  Затова съм написал, че фондовете задължително трябва да имат ограничения къде да влагат и в какви пропорции, щом поемат такава отговорност за цялата ти пенсия. Даже съм добавил, че трябва да става в развити държави, а в България да не се влага изобщо, за да не носи пенсионната система риска от калпави правителства.

  В крайна сметка имаш и други примери, когато слагаш всичко в една кошница. Предполагам, никой не си е купил 2 гарсониери на мястото на 1 апартамент, само за да има резервен вариант.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 84. 84 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Имам само един въпрос към псевдодържавниците, предложили горните решения за пенсионнта ни система. Те предлагат ВСИчКИ ЗАДЪЛЖИТЕБНО ДА ВНАСЯТ ПЕНСИОННИ ВНОСКИ САМО В ЧАСТНИ ФОНДОВЕ. Но както е ясно от катастрофата на КТБ, частникът, работещ с чужди пари, винаги има възможност да обере вложителите и да фалира това, което управлява – било то банка, било то фонд. А у нас тези възможности са стопроцентово ефективни. Така че поне 20 или 30% от пенсионнитепфондове ще бъдат източени. Въпросът е: Кой ще компенсира вложителите, които насилствено са били принудени да дадат парите си на фондовете, превърнали се в пирамиди? Защото има само две възможности: Вложителите да пият по една студена вода и да останат без пари, или държавата да ги компенсира, кото използва парите от данъците. Но кой знае защо псевдодържавницине ни не казват нищо по този проблем и не го обосновават.

  И още един неудобен въпрос: Защо предложителите не ни кажат, как и защо преди няколко години на правителството на ГЕРБ му се наложи да вземе парите на един пенсионен фонд и да даде редовни пенсии на неговите вложители? Колко пари взе тогава държавата и колко ще изплати във вид на пенсии на съответните вложители? И защо тогава нито един от вложителите на закъсалия пенсионен фонд не се оплака от тази толкова критикуване от мошениците и бизнеса постъпка на тогавашното правителство?

  Защо не публикувате и не прокоментирате този безспорен факт, другари неолиберали, които сте така жадни за получаване на белите пари за черни дни на хората на наемния труд, които бизнесът с пенсионни фондове лесно може да ограби, но никой няма, пък и няма как, да го накара да компенсира на ограбените това, с което са ограбени?


 85. 85 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#81] от "chichka":

  ПС. Освен това, да си "минимизираш риска", като поддържаш солидарна система, значи да бъркаш в джоба на децата ти, защото не желаеш да поемеш отговорност за това, да намериш добро управление на пенсионните ти отчисления

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 86. 86 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#76] от "чобанмахала":

  Това с 200 лв. за заплата 450 виц ли трябваше да бъде? Защото е много далече от истината...
  А иначе си прав за чантаджиите.

  TiGGo
 87. 87 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  [quote#84:"glog"]И още един неудобен въпрос: Защо предложителите не ни кажат, как и защо преди няколко години на правителството на ГЕРБ му се наложи да вземе парите на един пенсионен фонд и да даде редовни пенсии на неговите вложители? Колко пари взе тогава държавата и колко ще изплати във вид на пенсии на съответните вложители? И защо тогава нито един от вложителите на закъсалия пенсионен фонд не се оплака от тази толкова критикуване от мошениците и бизнеса постъпка на тогавашното правителство? [/quote]
  моя милост е живия пример. Ако не бяха отложили категорийните пенсии от ППФ /всичките фондове, не само един ППФ/ то сега щях да съм с пенсия 66 лв. Но има и обективни фактори...срока на събиране на средства беше кратък 11-12 години и при макс. осигуровки дори да нямаше разходи и загуби....пенсиите щяха да са до 100-200 лв. или по-малко.
  Тогава Дянков спаси нас от мизерията, но спаси и фондовете, защото видяха, че им се разминава безотговорното харчене на парите на хората.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 88. 88 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#83] от "cinik":
  + ти е от мен. Но не съм съгласен, че на тази географска ширина, при тази съдебна система, при нашите контролни органи.....нещо ще оцелее.
  Дори и да има читав фонд...виждаш как по кметства и паланки се подписват и заверяват документи за смяна на фонд. Утре някой пресъхнал фонд ще манипулира 400-600 партиди от богат фонд при себе си и тях ще изпапа. Какво може да направи чичка като мен?
  Тезата ти е вярна, теоретично точна и би живяла... къде, след като в Англия с нейните контролни органи...Максуел източи, изпапа парите от четири фонда /вкл. най-големия на пощенските работници/ и сега пенсионерите висят на държавния солидарен фонд на социални пенсии!
  Потресен съм тази вечер от Иван Нейков по БТВ-при Ризова- лъжи, манипулации, лъжи, измами, лъжи..... Той не е заблуден или неграмотен, прави го умишлено!!!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 89. 89 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 689 Любопитно

  До коментар [#86] от "Тихомир Гочев":При заплата бруто 450 лева колко според теб внасят работникът и работодателят му в бюджета?

 90. 90 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#88] от "chichka":

  Ако ще те крадат, много по-доходоносно ще е да ти продадат апартамента с фалшиви документи, отколкото да отворят фонд-крадец, после да обикалят като Левски кметовете, за да фалшифицират прехвърлянето, после да го източат и накрая да осребряват активите. И най-накрая да се крият в Дубай или Белград.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 91. 91 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#89] от "чобанмахала":

  Ами без да ги смятам точно общите удръжки са около 170-180 лв. , но това не означава, че толкова влизат в бюджета. Най-малкото 22.50 влизат в УПФ. 17.8 % влизат във фонд пенсии, 8% здравни т.н. реално в бюджета влизат 10% ДОД. или около 39 лв.

  TiGGo
 92. 92 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Аз имам само 1 месец стаж, иска ми се (ако т.1 се осъществи) да мога да се осигурявам изцяло в частен пенсионен фонд, но дали ще е възможно, след като вече съм постъпил на пазара на труда?

 93. 93 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 426 Весело

  Приватизацията се ускорява отново и приходите от нея отиват" дирекно в джоба на банкстерите"--направете справка колко е средната продължителност на живота в България и колко години трябва да се работи за пенсия...

 94. 94 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  >50% от бюджетния излишък>
  Много умно! А ако е отрицателен, тогава се прехвърля отрицателна сума. Значи се взема от НОИ. То ГЕРБ това и иска!

 95. 95 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма европейска страна, където пенсионното осигуряване е изцяло частно. Те не ще да са по-глупави от нас. Поради простата причина, че преминаването от сегашната система към изцяло частна ще е труден и дълъг процес. По-добре е да поотстранят някои недостатъци на сегашната система, която по идея не е лоша, отколкото да започват изцяло нова.

 96. 96 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 471 Весело

  Аз пък искам държавата да не ме закрепостява насила с безумен закон да давам 5% от пенсионния си данък на Частни Пирамидални Фондове, които за добър ден веднага ме глобяват с 5% такса на всяка вноска, пък и ежегодно ми открадват и 1% от цялата ми внесена години наред сума. За сметка на което, с меринджейските си "умения" шефовете на тези пирамиди ми докарват отрицателна доходност на партидата и накрая ще ми покажат като дойде време за пенсия една конфигурация от три пръста с преобладаващ среден. А за тези им умения същият пенсионен закон ми отрязва 28% от държавната пенсия, която бих взел, ако цялата ми вноска за пенсионен данък беше там.
  Тоест искам ПРАВО НА ИЗБОР! Да се осигурявам само в държавното НОИ с целият риск на демографската катастрофа, политически, инфлационни и други заплахи, за които съм информиран или ако съм глупак да се пробвам в Частни Пирамидални Фондове, но ДОБРОВОЛНО, като поема целият риск от глупостта си и знам, че когато тази пирамида изгърми и държавата няма да ми дава нищо.
  Тоест изборът е между два стълба - държавен и частен, но да е доброволен и да няма никакви монополни частни крадльовци с държавна принуда под името Узаконени Пирамидални Фондове, на които да съм крепостен селянин.
  Това искам и го искам сега и веднага и ако може тутакси.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK