Колко кода са нужни, за да видиш вноските си за пенсия

Колко кода са нужни, за да видиш вноските си за пенсия

© Надежда Чипева, КапиталОтбелязан знак "+" за внесена пенсионна осигуровка за един от месеците на 2009 г. в онлайн системата на Националния осигурителен институт (НОИ). Общо 0 лева за същия месец в електронните системи на пенсионния фонд и Националната агенция за приходите (НАП). Същевременно работодателят е превел вноската.


До тази информация стига читател на "Дневник" в началото на тази година, след като е взел и трите необходими кода за проверка - по един персонален идентификационен код (ПИК) от НОИ и от НАП, както и още един код от съответния пенсионен фонд. Все още не е известно какъв и чий е пропускът, но със сигурност не е на работещия. Това е само един от примерите, който показва, че именно той - като засегнатата страна, трябва да търси решение от институция на институция, всяка от които има различен код за достъп до част от информацията.


В търсене на пенсионния фонд
Ако, например не знаеш, а искаш да провериш в кой пенсионен фонд отиват осигуровките ти, е необходим код от НАП. При опит на репортер на "Дневник" да получи този код от клон на данъчните в центъра на София, служителите посочиха, че това става само в клона по постоянен адрес. С този код от тази година е възможно подаването на годишната данъчна декларация за доходите онлайн, а не само с електронен подпис.


На въпрос към служител дали в системата на НАП с въвеждането на кода се разбира и в кой пенсионен фонд си, той пренасочи към НОИ. В осигурителния институт пък уточниха, че с кода за тяхната система такава информация няма, а са написани изплатените болнични и дали в дадения месец е постъпила вноска за пенсия при тях, като това е отбелязано със знака "+".


В клона на НАП по постоянен адрес служител първоначално също прехвърли въпроса за фонда към НОИ, но след като разбра, че от осигурителния институт са пренасочили този въпрос към тях, заяви, че след получаването на техния код, "ще се види какво има в системата ни". Код във втория работен ден на годината - 6 януари,не можеше да се получи, защото системата на НАП не работеше, заради обичайно годишно счетоводно приключване. По принцип процедурата отнемала няколко минути.


И все пак не НОИ, а НАП


Информация за пенсионния фонд без код можели да дадат от отдела на данъчните "Допълнително задължително пенсионно осигуряване", който в София в момента се намира на ул. "Врабча" 23. На първия етаж, в стаи 9 и 10, информация за фонда се дава сравнително бързо срещу документ за самоличност.


Системата на данъчните проработи на 7 януари. Проверка на репортера на "Дневник" показа, че с кода на НАП информация кой е фондът и какви са постъпилите вноски има въпреки твърденията на служителите на данъчната администрация.


Все пак, за да е изцяло потвърдено, че в отделните институции информацията за един и същ човек не се различава, следва проверка и в системата на съответния фонд. Всеки фонд има различна практика, някои изискват задължително гражданинът да посети офис, други - установяват самоличността на клиента си по телефона или мейла с въпроси за лични данни. След получаването и на третия код, вече може да се провери дали парите са постъпили по личната партида.


Цялото обикаляне от офис на офис отне няколко часа от два работни дни. Като не се включва решаването на проблем, какъвто читателят на "Дневник" е установил. Тогава обикалянето продължава.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3538 Весело

  общо взето един . на бордната карта . не само вноските , но и пенсия можеш да видиш един ден ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2396 Весело

  Даа, за да е ТИ е, сложно, че във века и със средствата за информация, на БГ системата и е по-лесно!

  Коментиране на анализираното, вече...
 3. 3 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 578 Гневно

  Мда - държава на абсурдите. На фона на това имаме ~130 000 държавни служители срещу 38 000 във Швецайрия. Няма нужда да коментирам кои са по-ефективни, нали ?

  Отделно всичко изброено в статията е следвстие от липсата на единна стратегия за развитие на електронно правителство и услуги. Просто всеки краде колкото може и възлага на "приятели" да напишат някоя поредна кръпка.

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3937 Неутрално
 5. 5 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1963 Весело

  С всеки опит, да се "докоснеш" до тайните на държавната бюрокрация, се уверяваш, че електронното правителство, е най-добрия начин за "преборването" И!

 6. 6 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 904 Неутрално

  На НОИ му е през шнура за работника колко внася и кога внася. Тия пари на секундата се преразределят. Смисълът на цялото упражение е, работника да разбере с колко го изтърсват от държавата с пари, които никога няма да види.
  Сменете термина "осигуровки за пенсия" с "данък солидараност" например, че и овцете ни се смеят вече.

 7. 7 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Защо да бъде просто, когато може да е сложно.
  Хватката на бюрокрацията е точно такава: каквото ние ти кажем това е; ако искаш да знаеш повече или си търсиш правото - ела си ги търси сам, но тогава ние водим играта.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 8. 8 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "john_law":

  Според мойто скромно мнение - всичко започва и свършва с политиците тука.

  Сигурен съм, че ако сложиш 35 000 служителя в администрацията, млади, сериозни, на сериозно възнаграждение, с едни читави закони, които се спазват - и до месец ще тръгне всичко като хората.

  А познай на кой не му изнася това?

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  С две думи -Българска работа.

 10. 10 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 539 Неутрално

  1. Кодът на НАП и НОИ предстои да бъде унифициран
  2. Питай работодателя си в кой фонд те осигурява - така ти остава единствено да вземеш код от фонда.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  [quote#6:"Индиана"]Сменете термина "осигуровки за пенсия" с "данък солидараност" например, че и овцете ни се смеят вече.[/quote]
  +++++
  И аз отдавна го предлагам. Голямо объркване и големи илюзии има с тези "пенсионни вноски". Огромната част от хората живеят с излюзията, че това е нещо като банков влог където парите се трупат и като остарееш от там ще ти дават пенсията.

  Да ама НЕ! тези пари веднага отиват за сегашните пенсии. Че дори и не стигат та държавата допълва. Затова и всички приказки как ще бъдат откраднати са глупости. Краде се нещо което го има натрупано а тук се изяжда буквално месец за месец.

  А тази илюзия за пенсионните вноски в НОИ които се трупат и ни чакат според мен се поддържа съвсем съзнателно, да преглътнат хората по-лесно че това всъщност е данък. Дори и "реформаторите", и те се присъединиха към хора на манипулаторите, да имало "индивидуални партиди". Какви ще са тези партиди като в тях няма да има никакви реални пари защото всичко е дадено за сегашните пенсии? Ама да си правим PR, останалото няма значение.

  Да им се каже най-после на хората истината, че това е данък с който се дават сегашните пенсии и че в бъдеще със същият данък ще се дават техните пенсии и да се свършва с илюзиите. Колкото събере държавата и колкото даде, толкова. Ако иска повече да си търси решението. Защото сега вместо да се погледне истината в очите се правят само балетни стъпки около нея.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално
 13. 13 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Статията определено насочва към мнението, че нищо не става в системата ел.система на държавата. Което въобще не е така. Абсолютно навсякъде стават грешки и когато се намират се прави необходимото за да се коригират.

  А и никой не иска да плаща данъци и осигуровки по принцип.

  Ivanski
 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  Сегашната пенсионна система е изкуствено усложнена като всичко до което се докосне чиновник. А всъщност има да се решат две прости задачи:
  1. Да се съберат от работещите парите от които ще се изплащат сегашните пенсии.
  2. При определяне размера на пенсиите да има някаква справедливост в смисъл този който е давал по-големи вноски да получава по-голяма пенсия.

  Според мен това се решава елементарно. Налага се "Данък солидарност" или както искате го наречете. Събирането му става с механизмите за събирането на данъците и съответно последствията ако не се плаща както е за всичките данъци.

  Тънкият момент е при определянето на индивидуалният принос. Затова предлагам механизмът на индивидуалните сметки където да се отчита кой колко е внасял. И всяка година това да се преизчислява като "пенсионни точки". За целта внесената сума се дели на минималната работна заплата за съответната година. И един ще има внесени примерно 10 МРЗ а друг 20 МРЗ, съответно първият ще има 10 точки а вторият 20 точки.

  Тези пенсионни точки да се събират и накрая при пенсионирането първият ще има събрани примерно 500 точки а вторият 1000. Сумата от данъка за цялата държава за съответната година се дели на общият брой пенсионни точки и се получава колко лева се полагат на пенсионна точка. По този начин вторият ще получава 2 пъти по-голяма пенсия от първият.

  Предимство на схемата е, че тя е инфлационно независима и е привързана към жизненото равнище и покупателната способност за съответната година чрез механизмът на МРЗ. И е изключително проста за прилагане, на практика целият огромен апарат на НОИ става излишен. Просто индивидуални партиди където се отчитат помесечно парите за годината и накрая се преизчисляват в МРЗ след това натрупването продължава. Елементарна база данни.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  И впрочем при схемата която предлагам държавата няма да може да се измъква като не осигурява своите служители. Защото това мигновено ще се отрази на пенсионните точки които те ще съберат, не вярвам да стоят мълчаливи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Целта на ''пенсионната'' система е НЕ да видиш или получиш вноските си. Точно обратното, никога да не ги видиш.

 17. 17 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Винаги съм казвал, че работодателите трябва да осигуряват служителите си на минимална заплата и да им плащат останалото към заплатата.

  Мнозина биха ги профукали вместо да пестят или инвестират, но дори и така да е поне сами ще са си виновни.

  Човек не трябва да гледа по-далече от КТБ и 4-те милиарда дупка за да разбере що за стопанин е държавата.

  Пък и тези , които видяхме как родителите ни останаха на жалки подаяния за 40 години нископлатен труд...

  АКо има някакво утешение, то е, че и на Запад нещата не са по-различни в дългосрочен план. Само изглеждат такива понякога, но не са.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 18. 18 Профил на scmj
  scmj
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз съм в Доверие. Всяка година от както съм там ми се изпраща писмо с и нформацията за сумите и движението по партидата.
  Проактивно информиране от тяхна страна с други думи. Не знам как е при другите фондове, но аз от Доверие съм доволна, няма скрити неща.

 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3937 Весело

  До коментар [#10] от "Николов":


  [quote#10:"Николов"] Питай работодателя си в кой фонд те осигурява [/quote]
  Той не знае. Той превежда на НАП. НАП на фонда. Ако си смениш фонда ще знае само НАП.

 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3749 Весело

  АНАЛИЗ на коментар #13 от Ivanski

  "Абсолютно" говори за комплекси и склонност към авторитаризъм от страна на говорещия.

  Говори, че говорещият е неуверен и гузен.

  В случая, бюрократът твърди, че Абсолютно винаги ставали грешки, но се правило необходимото за да бъдат корегирани.

  Дали се прави необходимото?
  Когато се намери грешка?
  Навреме се реагира?
  С необходимите резултати??

  След което бюрократът оправадава своята индивидуална служебна и гражданска некоректност с Абсолютистко обобщение с квантор "Никой". С твърдение за Всички Граждани.

  Служител инсинуира против Суверена.
  Против Целия Суверен!

  Негоден служител.
  Служител - вредител.

  коментар [#13] от "Ivanski":

  Статията определено насочва към мнението,
  че нищо не става в системата ел.система на държавата.

  Което въобще не е така.

  Абсолютно навсякъде стават грешки

  и

  когато се намират

  се прави необходимото за да се коригират.

  А и никой не иска да плаща данъци и осигуровки
  по принцип.

 21. 21 Профил на Калина Лазарова
  Калина Лазарова
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#10:"Николов"]1. Кодът на НАП и НОИ предстои да бъде унифициран
  2. Питай работодателя си в кой фонд те осигурява - така ти остава единствено да вземеш код от фонда.
  [/quote]
  Работодателя превежда в НАП осигуровките и въобще не знае в кой фонд се преразпределят.

  http://kalinalazarova.wordpress.com/
 22. 22 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Схемата е проста.. държавата ми отнема пари, за да ги даде на някой друг с обещанието, че след години ще отнема пари от следващите, за да ги дава на мен.. чисто държавно Понци..

  Не мога да си представя, че някой ще има по-голяма мотивация и интерес да управлява парите ми за старост отколкото самия мен. Дайте свобода на хората да избират дали, как и къде да спестяват!!!

 23. 23 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Първият ми работодател преди десетина години ми е открил сметка в ПФ, без да ме уведоми. Тогава не били длъжни. Писма с извлечения до миналия месец не получавах, защото не съм искал. Няма как да съм искал, защото не знаех къде съм. Вече като служител в една от двете трибуквени агенции имам и от двата кода. Информация няма, колегите ми казаха, че ако ми трябват за тази цел, няма да видя. Как установих най-накрая къде съм? Избрах просто един от фондовете, за да се прехвърля там, те ме провериха и даже се оказа, че съм при тях.
  Да, звучи абсурдно

 24. 24 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#17] от "Боби Колев":

  А аз винаги съм казвал, че договорът между предприемач и работник трябва да бъде за чиста сума, без участието на Държавата. Едва след това да бъде ангажимент на 2-те страни да си уреждат отношенията с държавата - данъци, осигуровки и прочее..

 25. 25 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1087 Весело

  Единственото сигурно е, че бюрокрацията се размножава чрез просто делене. Всеки нов ред в някаква наредба или закон отваря поне по едно място за нашия хрантутник

 26. 26 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 963 Неутрално

  ... хм, особености на българската номенклатурна мисАл...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 27. 27 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fred":

  "Налага се "Данък солидарност" или както искате го наречете. Събирането му става с механизмите за събирането на..бла,бла "

  С пладнешките бандити от НАП и НОИ няма как да съм солидарен !

  (

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#25] от "ju.li":
  Има едно интересно четиво: "Законите на Паркинсон", намери прочети, помисли, пак прочети.....и ще благодариш!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1087 Весело

  До коментар [#29] от "chichka":

  Защо помислихте, че това не е парафраза?

  П.П. И правя разликата м/у парафраза и перифраза

 31. 31 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Защо да е лесно, като може да е трудно и да ги благословиш

 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  [quote#28:"chichka"]Да, така е, и така трябва да бъде. Нима не го знаете? Или някой грамотен, можещ да пише тук не го знае?
  Не го знаят манго в гетото, но него не го касае. [/quote]
  Не го знаят и някои от политиците ни които предлагат сегашните вноски да се разделят в индивидуални партиди. Какво ще има в тези партиди, едни суми във "Внесъл" приятно увеличаващи се зад които обаче няма реални пари които някой ден да си вземеш. Отново илюзията, че в НОИ някъде нещо се трупа за старините.

  Или не знаят механизмът по който сегашните вноски стават пенсии сега в момента или го знаят но старателно го премълчават заради популистките си цели. Не знам кое от двете е по-лошото.

  Впрочем от дискусиите тук във форумът оставам с впечатлението, че доста и от читателите на Дневник не осъзнават факта, че сегашните вноски са данък и парите от него се харчат сега в момента за сегашните пенсии, а не да се трупат за бъдещите им пенсии. Това трябва да се обяснява докато стане ясно и на най-последният глупак. Чак тогава ще може да се водят реални дискусии за положението и промени в сегашната пенсионна система.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  [quote#23:"Стефан"]Как установих най-накрая къде съм? Избрах просто един от фондовете, за да се прехвърля там, те ме провериха и даже се оказа, че съм при тях.[/quote]
  УНИКАЛНО!

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#31] от "shileto":

  Колкото по-трудно, толкова по-добре....

 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  [quote#27:"Ерих Хартман"]С пладнешките бандити от НАП и НОИ няма как да съм солидарен ![/quote]
  Името на данъка няма никакво значение, ако искате вместо "данък солидарност" го наречете "пенсионен данък", все ми е тази.

  Но тези пари ще ви бъдат събрани независимо дали го искате, просто държавата трябва да вземе от някъде парите за сегашните пенсии. И единственият начин да ги вземе е от работещите, няма от къде другаде. Впрочем МОЖЕШЕ и от приватизацията което щеше да е справедливо, тези заводи са градени с труда на сегашните пенсионери. Но тогава трябваше да се осъществява друг сценарий.

  И тези които сега се пишат реформатори на пенсионната система тогава съвсем съзнателно си затвориха очите за идеята, че тези пари от приватизацията е редно да са за пенсиите на тези с чийто труд и удръжки е градено това което се приватизира.

  Другият вариант за събиране на пенсионният данък е чрез ДДС, там е най-лесно, с всяка баничка която си купуваш, с всяко кафе ще внасяш и пенсионният данък. Проблемът е, че няма да се знае индивидуалният принос за бъдещата пенсия така че засега с "пенсионен данък" си остава най-чистият вариант.

  А ти като искаш да нямаш нищо общо с НОИ няма проблем. Подписваш декларация, че се отказваш от бъдещата си пенсия, държавата ти събира с репресивните си механизми пенсионният ти данък, а в НОИ нищо не ти се води и ето че вече нямаш нищо общо с тях.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Колко кода са нужни, за да видиш вноските си за пенсия?

  Колкото се може повече - когато най-накрая си видиш вноските и каква пенсия те очаква единственото което ще ти остане е скубане на коси и доста нецензурни изрази.

 37. 37 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Пълна простотия. Някой сериозно ли мисли, че след 30-40 години ще има кой да изплаща пенсии в България, при положение, че се топим с над 50 000 човека на година???

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  [quote#22:"Ivan Stoev"]Не мога да си представя, че някой ще има по-голяма мотивация и интерес да управлява парите ми за старост отколкото самия мен.[/quote]
  Показва че нищо не си разбрал. Сегашните удръжки не са за ТВОЯТА старост, с тях се дават пенсиите на сегашните пенсионери.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на dejo
  dejo
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Всъщност въобще не чак толкова сложно, но наистина не е ясно описано (все още).

  Аз проучих нещата в интернет, сайта на НАП. От там сваляш едно заявление и го носиш в най-близкия офис на НАП. Там за 5 минути ти издават ПИК-а, а след 1 час кода вече е активен и можеш да си провериш колко и към кой фонд имаш натрупани в ДЗПУ.

 40. 40 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 699 Неутрално

  [quote#32:"Fred"]

  Впрочем от дискусиите тук във форумът оставам с впечатлението, че доста и от читателите на Дневник не осъзнават факта, че сегашните вноски са данък и парите от него се харчат сега в момента за сегашните пенсии, а не да се трупат за бъдещите им пенсии. Това [/quote]
  Българинът като ли се събужда от дълбока социална кататония.
  Национален осигурителен институт. Еквивалентната служба в Австрия е Социалноосигурителен институт. Те по-ясно са дефинирали за какво ежемесечно се внасят суми от заплатата към държавата. Защото ако утре някой не е способен да работи(инвалидизиране), то от общата, солидарна сума ще получава социална пенсия, без да е навършил необходимата възраст. И тук са под пара от очаквания бум на пенсионери и намаляващия % на работещи и намалена раждаемост.
  Затова, най-разумното е да се избере една от десетките възможности на доказали се от десетилетия частни фондови организации, които или ще ти изплащат допълнение към пенсията, или можеш като се пенсионираш да си получиш парите накуп, заедно с лихвите.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 41. 41 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 699 Неутрално

  [quote#38:"Fred"]
  Показва че нищо не си разбрал. Сегашните удръжки не са за ТВОЯТА старост, с тях се дават пенсиите на сегашните пенсионери. [/quote]
  Поздравления за търпението ви. Как е възможно възрасти, пълнолетни хора да не знаят такива елементарни неща?
  Мили хора, не ми сърдете. Но е крайно време да се погрижите за собствения си живот. Информирайте се и пресявайте наученото. И двамата ми родители починаха месец, след като се пенсионираха. Погребах ги с първите им пенсии. Друго не видях.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 42. 42 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  [quote#32:"Fred"]Не го знаят и някои от политиците ни които предлагат сегашните вноски да се разделят в индивидуални партиди. Какво ще има в тези партиди, едни суми във "Внесъл" приятно увеличаващи се зад които обаче няма реални пари които някой ден да си вземеш. Отново илюзията, че в НОИ някъде нещо се трупа за старините. [/quote]
  +++ от мен, напълно съгласен, за знанията на политиците ни
  Но в НОИ по персонален регистър си има отбелязано кой месец колко пари са ти внесени от 1997 г. и на тази база вече се изчисляват пенсиите. Кои години, кои месеци колко ти е заплатата, вноската...аналитично по имена. Естествено парите от Иван са в общия кюп с Хасан.
  Нима в ЧПФ не е същото, парите постъпват в една каца и само аналитично по имена има партиди. И тук парите на Иван не се събират в едно чекмедже с надпис Иван, а са в общия кюп с парите на Хасан. манипулацията, че в ЧПФ човек си има "неговите пари" е за малоумници, дано не обидя някой съфорумец. НО ЧП обещава един ден да ти изплаща пенсия според внесените от теб пари, увеличени чрез инвестиране. Докато НОИ обещава да ти изплати пенсия според внесените от теб пари...които набира към него момент от другите осигурени.
  Вие го знаете, но много тук не го разбират, пиша за тях.
  лек ден.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 43. 43 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  Българската бюрокрация (създадена съзнателно да тероризира гражданите) е номер едно в света. Сега да ви кажа как става откриването на онлайн акаунт в системата на американската "social security". Значи, има си уебсайт, влизаш там - има прозорче за регистриране, кликваш - трябва да отговориш на няколко елементарни въпроса, като сошъл секюрити номер (нещо като българският есграон), къде живееш и т.н. След това ти дават възможност да си избереш юзернейм и пасуърд. И това е....От тук нататък във всеки един момент може да влезеш там, да видиш какви са ти били годишните заплати през целият ти живот, колко ще получаваш при пенсиониране, ако в този даден момент спреш да работиш, колко ще получаваш при пенсиониране, ако продължиш да работиш и получаваш една и съща заплата до пенсионирането (взема се заплатата през последната година за модел), има и си калкулатор, с който може да изчислиш колко ще бъде пенсията ти при еди колко си увеличаване на заплатата ти всяка година и т.н. Освен това, ти се показва сумата, която ще получаваш при пенсиониране при инвалидност, колко ще получава съпругата или съпугът ти, ако ти се споминеш преди преди пенсиониране, или пък след пенсиониране. Виждаш също и датата, на която може да се пенсионираш (можеш, защото в Щатите няма задължително пенсиониране), както и колко ще получаваш, ако решиш да се пенсионираш по-рано (най-ранната възраст за пенсиониране е 62 години) и т.н.

 44. 44 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  [quote#22:"Ivan Stoev"]Дайте свобода на хората да избират дали, как и къде да спестяват!!! [/quote]

  Трябва да се напомни на българските политици, че Америка е открита отдавна, а също е открито как да се решат проблемите за пенсиите по най-добър начин за всички - държава, работодатели, работещи и пенсионери. Ето каква е американската система:

  1) Първо, всеки, който е работил минимум 10 години има право на държавна пенсия (това е т.нар. Social Security). Вноските в този държавен пенсионен фонд се удържат на всеки легално работещ в САЩ. Можеш да започнеш да получаваш пенсия на 62 годишна възраст, но тогава ще получаваш около 32 процента по-малко от реалната ти пенсия, която би получавал на 65, 66 или 67 годишна възраст. Хората официално могат да се пенсионират на посочените по-горе възрасти в зависимост от това кога са родени. Казвам "могат" и това е един много съществен детайл. Ако искат и имат възможност, всички могат да работят дотогава, докато обстоятелствата позволяват - познавам хора, които са на 75-76 години и продължават да работят. Ако работиш например 4 години над определената ти пенсионна възраст, ти ще получаваш 32 процента по-висока пенсия, отколкото ако се пенсионираш на определената ти от закона възраст. Всяка година държавните пенсии могат да се индексират в зависимост от инфлацията (но това не е задължително). Всеки човек може да си отвори онлайн сметка в Social Security уеб страницата и да следи всичко, свързано с пенсията му - колко ще получава на определена възраст, колко, ако спре да работи, колко ще получават съпругът или съпругата, ако съответния човек се спомине без време или с време и т.н. Преди се изпращаха специални стейтмени на рождения ти ден, но сега всичко е вече електронно.

  2) По месторабота също може да получаваш пенсия, но този път от работодателя ти. Тази пенсия обикновено е на базата на годишната заплата, върху която се начислява определен процент отгоре, който влиза в твоята пенсионна сметка. Например ако получаваш 70 хиляди дол. годишно, в сметката ти влизат всяка година 7 хиляди, които получават лихва да кажем 5 процента. Разбира се лихвата се дава върху вече акумулираната сума. Ако имаш натрупани 200 000, в края на годината ще получиш 10 000 + 7-те хиляди = 17 хиляди. Тези пенсии, давани от работодателите са били доста разпространени миналия век, но сега са почти на изчезване. Постепенно, те бяха заместени от т.нар. retirements plans 401K, 403 B и т.н.

  3) Това са третите начини за спестяване. Те излизат много по-евтино на работодателите от традиционните пенсионни планове, защото работниците сами си внасят пари (понякога работодателите "мачват" (допълват) между 10 и 50 процента от внесеното от работниците. Парите влизат в инвестиционни фондове и са на практика пари, които са инвестирани на стоковата и на бонд борсата и разбира се не са гарантирани - могат да се загубят или увеличат, в зависимост от пазара, времето на инвестиране, начина на управление и още много други фактори. Тези пари могат да започнат да се изтеглят от хората, когато навършат 59.5 години.

  4)Има и още един начин за спестяване -т.нар IRA's, индивидуални пенсионни сметки, които на практика са като 401К плановете, но извън работата ти. Те ти дават, обаче по-голяма свобода на избор за инвестиционни инструменти.

  В общи линии така е в Америка, но само в общи линии, има хиляди други детайли, които в случая е невъзможно да се споменат по разбираеми причини.

 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  [quote#42:"chichka"]Но в НОИ по персонален регистър си има отбелязано кой месец колко пари са ти внесени от 1997 г. и на тази база вече се изчисляват пенсиите. [/quote]
  Сегашната система на НОИ има един съществен недостатък в сравнение с предложеното от мен преизчисляване на вноските към минималната работна заплата (МРЗ) за годината в която са внасяни. А то е, че покупателната способност на 100лв и жизненото равнище което те даваха например 1999г не могат да се сравняват с тези на 100лв сега. Защото 1999г заплатите бяха $100 а сега са $400.

  По този начин по-старите пенсионери определено изостават като размер на пенсиите от по-новите и това се отчита от всичките експерти. Да не говоря за елементарният случай на хиперинфлацията когато 100лв стават просто хартия и всичките събирани десетилетия вноски просто изгарят.

  От тази гледна точка мисля, че изчисляването в МРЗ и вързани към нея пенсионни точки е по-справедливо. Образно казано ако 1999г съм внасял колкото за 1 МРЗ то в 2015г е справедливо да получавам колкото за нея /може и с коефициент в зависимост от броят на работещите/. Ако благоденствието в държавата е нараснало и съответно МРЗ значи тя ще има силите да даде по-добър живот на пенсионерите си. Ако се намира в труден период заедно с всички ще опъват каиша и пенсионерите.

  Така се спасяваме от номерата с хиперинфлацията. Парите все едно няма да станат повече от това което ще се събере като данъци, единствено може да се мисли как да се разпределят така че да е възможно по-справедливо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fred":

  Фред президент!

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 47. 47 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  [quote#45:"Fred"]Сегашната система на НОИ има един съществен недостатък в сравнение с предложеното от мен преизчисляване на вноските към минималната работна заплата (МРЗ) за годината в която са внасяни. А то е, че покупателната способност на 100лв и жизненото равнище което те даваха например 1999г не могат да се сравняват с тези на 100лв сега. Защото 1999г заплатите бяха $100 а сега са $400. [/quote]

  Напълно съм съгласен с теб. В Щатите всяка година Social Security индексират получаваните в момента пенсии с определен процент, който се равнява на нивото на инфлацията от предходната година. Елементарно решение, но няма кой да го вземе в нашата Татковина.

 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#44] от "GreenEyes":

  Благодаря. Когато бях в Америка някъде 2000г в общи линии от разговори с приятеля се запознах с американската пенсионна система също и с възможностите на инвестиционните фондове. Определено бях впечатлен и съм привърженик на тази система. Ако сега критикувам това не са принципите на системата или инвестиционният характер на вторият стълб а българската им реализация.

  И още нещо ми направи впечатление, приятеля в разговор ми каза, че за всеки долар който той внесе в пенсионната система работодателя му дава долар и от себе си. И е точно така, той знаеше колко ще получава като се пенсионира, тогава ми каза че като навърши годините ще има във фонда си $300,000 /това бяха някъде около заплатата му там за 5 години/. А след години ми спомена, че вече очаква $1 млн.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  [quote#48:"Fred"]И още нещо ми направи впечатление, приятеля в разговор ми каза, че за всеки долар който той внесе в пенсионната система работодателя му дава долар и от себе си. И е точно така, той знаеше колко ще получава като се пенсионира, тогава ми каза че като навърши годините ще има във фонда си $300,000 /това бяха някъде около заплатата му там за 5 години/. А след години ми спомена, че вече очаква $1 млн. [/quote]

  Вероятно е ставало дума за 401 K план, който почти навсякъде замени традиционните пенсионни планове, които компаниите предлагаха масово преди 30-40 години. 401 К плановете са на практика инвестиционни (изброил съм ги като третата възможност за спестяване за пенсиониране в предишния си коментар). Напълно доброволни са и е избор на работника дали да участва в тях или не. Обикновени това са планове, които са различни по насоките на инвестиране и за всяка компания, зависят от това коя финансова групировка е натоварена да прави този план. Обикновено ти се дават 10-15 "mutual funds", които са за инвестиране в акции или бондс. Някои са много агресивни, тоест с голям риск, други са консервативни, има и балансирани, където в един фонд се инвестират и акции и бондс. Аз лично, сам си правя портфолиото и досега не съм бил разочарован от избора си, разбира се трябва много четене и следене на пазарите. В края на годината си правя рекапитулация и ако е необходимо ребалансирам инвестициите си. При 401 к плановете, много компании допълват различен процент от това, което ти внасяш всеки месец. В моя случай допълването е до 5000 долара, тоест ако аз внасям годишно 5 хил. долара, компанията допълва още 5 хиляди долара нейни пари. Това разбира се не означава, че аз ще внасям само 5000 долара. Има си обаче и лимит, колко може да внасяш в тези планове за една година, за 2015 година лимитът е 18 хиляди долара, ако си над 50 години - 24 хиляди долара. Имам един комшия, който е обикновен учител, но е започнал да внася пари в такъв план много отдавна, и преди време на едно парти, малко подпийнал, се разприказва, че една година преди пенсиониране има към 950 хиляди долара в неговия 401 к план. Въобще това е един допълнителен инструмент, за да допълниш парите, които ще получиш при пенсиониране от държавната си пенсия.

 50. 50 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Мрън мрън мрън, колко кода били нужни. Ми купете си електронен подпис и ще е само той, един единствен.

 51. 51 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 878 Любопитно

  До коментар [#18] от "starcounter":
  той и Мадоф дълго време изпращаше подрбона и точна информация за двежението по партидите на вложителите.
  Радвай се на Доверие , докато можеш.

  Тиква под наем.
 52. 52 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#50] от "Реформиран Соросоид":
  Соросоиден реформатор, ти купи ли си или си продавач!?

  Тиква под наем.
 53. 53 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 878 Весело

  До коментар [#48] от "Fred":
  Печатницата за пари няма равна. И един приятел бе така , докато се осети , кешира включително и кредитните си лимити и се изнесе за путинова Русия. сега си клати мадурите и си следи кредитния рейтинг колко му е нисък. подава декларации че инвестициите му са неуспешни и чака да мине 7година за да му възтановят кредитния рейтинг Те така я карат някой путинофили

  Тиква под наем.
 54. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#49] от "GreenEyes":

  Американската система е много хитра, увлича те да станеш инвеститор вместо парите ти да стоят в банката и друг да решава вместо теб къде да ти отидат. Приятелят ми например имаше в банката спестявания само колкото 6 месечни заплати всичко останало в акции и пенсионни фондове. А моите спестявания бяха колкото 2 годишни заплати /български естествено/. На теория излизаше, че относително съм по-богат от него.

  Естествено това е нож с 2 остриета, може и много да се спечели но и доста да се загуби. Но при всички случаи активно те въвлича в икономическата игра и влива пари, енергия и инициативност в икономиката. А не да стоиш както тук и да разчиташ на банковите лихви, най-мързеливият възможен начин за увеличаване на парите а и най-неефективен.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 55. 55 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 783 Любопитно

  Във фондовете няма лична СМЕТКА,
  а лична ПАРТИДА!
  Партидата е картонена кутия сок със забодена сламка, а другият ѝ край е в устата на фонда!?
  Аз съм за лична пенсионна сметка, но не зная как?
  В САЩ при фалирането на гиганти("Енрон"...) фалираха и пенсионните им фондове, имаше самоубийства!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 56. 56 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  [quote#54:"Fred"]Американската система е много хитра, увлича те да станеш инвеститор вместо парите ти да стоят в банката и друг да решава вместо теб къде да ти отидат.[/quote]

  Тя и цялата американска икономика се базира на инициативността на хората, затова май в момента е най-динамичната и всеки иска да инвестира в САЩ. Преди време бях чел колко много спестявали европейците, сигурно е така,може би и това е една от причините повечето икономики в Европа да са в постоянна рецесия или с микроскопичен прираст. Ако не се ангажира инициативността и склонността на хората към поемане на риск, няма напредък, доказано е от историята. По отношение инвестиционните фондове (в Щатите предпочитат да ги наричатпенсионни планове - retirement plans) рискове има, но те се намаляват с диверсификацията, освен това като наближи време за пенсиониране всичко може да се прехвърли в CD's с гарантирана лихва. Както споменах това е само един от начините, човек да си осигури по-спокойни старини.

 57. 57 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  [quote#55:"Geoimg*"]В САЩ при фалирането на гиганти("Енрон"...) фалираха и пенсионните им фондове, имаше самоубийства! [/quote]
  Имаш предвид "пенсионния фонд" на Енрон, а не въобще нали? Ами като фалира компанията и ти си инвестирал само в акциите на тази компания ... накрая ще получиш стотинки, ако въобще получиш нещо. В този смисъл т.нар. пенсионен фонд на Енрон, не е пенсионен фонд, а избор на служителите в компанията определена част от заплатата им да се превежда в техен акаунт като еквивалент на определен брой акции. Това се нарича "stock option" и няма нищо общо с 401 К план и останалите пенсионни планове.

 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  [quote#56:"GreenEyes"]По отношение инвестиционните фондове (в Щатите предпочитат да ги наричатпенсионни планове - retirement plans)[/quote]
  Имаше и други, чисто инвестиционни. Даваш парите и те ги влагат в различни инструменти, акции и т.н. срещу дребна комисионна. Някои предлагаха направо фантастични условия, удвояване на парите за 4-5г. Естествено такива са високорискове фондове, вместо удвояване могат да останат и наполовина. Но никой не е длъжен да ги дава там, има цяла гама от най-различни по характер, риск и доходност.

  Особено ми харесва това което чета напоследък по компютърните списания, така нареченият Kickstarter. Начин за събиране на пари за финансиране разработването и производството на нещо с нова идея в него от дребните инвеститори, не да убеждават тежките финансови мастодонти. Които опита показва, че са тежко подвижни и често пропускат да забележат и подкрепят революционни идеи с бъдеще в тях.

  Безспорно от гледна точка на динамиката и възможностите в момента Америка е най-доброто място за хора с идеи в главата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  [quote#57:"GreenEyes"]В този смисъл т.нар. пенсионен фонд на Енрон, не е пенсионен фонд, а избор на служителите в компанията определена част от заплатата им да се превежда в техен акаунт като еквивалент на определен брой акции. [/quote]
  Което преведено в българските условия означава, че служителите на Ковачки "избират" вместо в пари заплатата им да се изплаща в бонове за магазините пак на Ковачки. В които често няма нищо а когато пуснат едни жалки кренвирши настъпва бой кой да се добере до тях.

  Аз залагам 100:1, че служителите на Ковачки съвсем "доброволно" ще изберат пенсионният фонд пак на Ковачки. И че той ще бъде окраден също както КТБ.

  Ето защо казвам, че не можем автоматично да въвеждаме западните решения тук. Защото при нас мафията си има държава и може да провали и най-доброто западно решение. Когато се предлага нещо първо трябва да се предвиди как ще работи в нашите условия и да се вземат необходимите предпазни мерки. Иначе катастрофата е гарантирана.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 60. 60 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#10] от "Николов":

  Глупост сте написали! Работодателят внася осигуровките в НОИ, където става разпределението към съответния фонд и освен ако прехвърлянето към съответния фонд не е станало с негово съгласие/съдействие/заповед към работника няма никаква идея кой ефонда на конкретен работник! Идеята той да не знае е: 1. да не оказва натиск и 2. при смяна на работодателя да не се налага новия работодател да издирва къде трябва да внася и 3. тази информация се класифицира като "лични данни " и не е работа на работодателя...

  TiGGo
 61. 61 Профил на bborisova
  bborisova
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#10] от "Николов":

  Николов, работодателят не знае в кой фонд отиват вноските на работника му. Изпраща ги в НОИ, от там - в НАП и данъчните са тези, които знаят какво и колко.

 62. 62 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#56] от "GreenEyes":

  Всъщност пенсионната система на Америка не е в никой случай по-добра - харчат се парите сега срещу обещанията моите пари да ги плащат младите след Н години.

  Т.е. както беше при социализма в България.

  Краният резултат от това е предизвестен. Не е ясно кога точно ще има изгърмели, но че ще има е извън всяко съмнение.

  Затова - минимални средства към държавата и всяка коза за свой крак!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 63. 63 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#59] от "Fred":

  Говорите като работещ при Ковачки... правилно! Само не знам с какво тоя ..... държи вече х на брой правитества... вероятно става дума за пари, че никой не го закача?

  TiGGo
 64. 64 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#23] от "Стефан":

  Предполага се, че като служител в "в трибуквените агенции" трябва да сте запознат малко повече с финансовата и осигурителна уредба в страната... Само като чета разсъжденията ви и ми се изправя косата, че има вероятност служители като вас да поемат "управлението" на натрупаните в УПФ пари!
  За съжаление нивото в " трибуквените агенции" е меко казано не достатъчно добро...

  TiGGo
 65. 65 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#42] от "chichka":

  Има доста разлики между двете системи... Можем да запонем с това, че в УПФ парите са налични - в депозити, облигации, акции, недвижими имоти ит.н. и те чакат да се пенсионираш... Докато в НОИ разчитат, че някой, който вероятно още не е роден ще:
  1. Бъде роден.
  2. Ще започне някаква работа.
  3. Ще внася някакви осигуровки от които евентуално да има нещо и за тебе...

  TiGGo
 66. 66 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#28] от "chichka":

  Интерсно! Че е така, така е! Ама не разбрах защо трябва да е така? Реално, ако оставим НОИ да плаща само толкова, с колкото разполага то сравнението между тях и частните фондове би било смешно! Субсидията, която по принцип си е чисто политическо решение и днес я има, но утре по ред причини може да я няма доста изкривява картинката... Ако не беше страшно, щеше да е смешно, че със субсидия около 100% от приходите изобщо се води дискусия кой вариант е по-добър! Положението е трагично бих казал...

  TiGGo
 67. 67 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да обобщя за всички служители в "трибуквените агенции".
  Кода, който е необходим е от НАП!
  Отваряте справката и търсите "ДЗПО", което означава "допълнително задължително пенсионно осигуряване", като е налична информация за това, дали изборът е бил личен или, ако не е упражнено това право на избор до 3 месеца от началото на осигуряването за първи път в живота му, човекът е бил служебно разпределен от НОИ!
  Ба'си то пък едни агенции...

  TiGGo
 68. 68 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Най-добрият данъкоплатец е този който цял живот прави вноски и точно когато дойде време да се пенсионира се помине. Зловещо, нали? Сегашната пенсионна система е абсурдна. Разходо-покривния модел е обречен. На този модел влияят фактори като инфлацията, безработицата, прирастът на населението,...Населението на България вече е под 7 млн. ! Новите поколения масово емигрират. Кой ще плаща пенсиите на бъдещите пенсионери? Системата на Бисмарк върши работа при положителен прираст на населението над 2.1%, ниски нива на безработица и ниска инфлация. Тази система е на повече от 100 години и е време да се замени с нова, по-добра система. Иначе ни очаква повишаване на пенсионните вноски, увеличаване на възрастта за пенсиониране и т.н. , докато системата не се срути.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 69. 69 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Каша! Каша в НОЙ, НАП, Фондовете, в главите на самите осигуряващи се! Първо, трябва заинтересованите осигуряващи да си оправят кашата и да се ориентират в това, което знаят и искат. После, нещата ще се оправят. Няма да толкова лесно да ги мотаят! По късия път: подаваш заявление в един фонд, който и да е частен и веднага, след прехвърлянето, получаваш пълна информация за вноските си. Ако една година не ти хареса доходността, местиш се. Имаш възможност да я сравняваш по интернет! Самите фондове всяка година ти пращат писмо - извлечение с което описват до къде са стигнали партидите. Дялове, доходност, сума!

  goblenka
 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2495 Любопитно

  [quote#68:"б_еко"]Тази система е на повече от 100 години и е време да се замени [/quote]Не става от днес за утре ... Ако системата се замени днес - първият който ще се пенсионира изцяло по нея ще е през 2069 година.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  [quote#17:"Боби Колев"] работодателите трябва да осигуряват служители[/quote]От какъв зор ??? Работодателят /каквото и да означава това/ да заплаща за извършена работа редовно, а всеки да си се осигурява сам. Така всеки ще си знае на каква сума се е осигурил и ЛИЧНО ще си пази квитанцията за вноската.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 72. 72 Профил на knowing
  knowing
  Рейтинг: 8 Разстроено

  почти всички коментари показват само, че много могат да пишат, малко могат да четат. нещо твърде типично за интернет-обществото ...
  ако бяхте прочели текста на "статията" (не знам как се нарича такова писание), щяхте да разберете колко вярна е констатацията, че живеем във време, когато най-големите ни експерти са хора, които до вчера са питали: "извинете, мога ли да отида до тоалетната?"
  трябва да знаете, че изобщо не е толкова трудно да разберете в кой пенсионен фонд се осигурявате. и изобщо не отнема дни ...
  просто трябва да знаете какво правите и да можете да обясните ясно какво искате на служителите в посещаваните от вас институции.
  разбира се, това е задача от малко по-различно естество, затова някои я намират за по-сложна от намирането на заведение за нощни танци в Студентски град.
  всъщност, писанието започва с "плюсчета" и "минусчета" срещу месеци и години в осигуряването на "приятел". обожавам писачи, които имат амбицията да внушат нещо. не защото го разбират, а защото без хонорар няма как да си платят наема за квартирата.
  плюсчетата и минусчетата носят информация само тогава, когато наблюдаващият ги може да прочете какво пише над таблицата с тях. тоест, за какво се отнасят.
  НОИ не се занимава от достатъчно много време с отчитане на вноските за ДЗПО. няма как да получите информация от тях на тази тема. гледайте си тяхната таблица колкото искате в търсене на допълнителната си пенсия. правилното място е НАП.
  "работодателят е превел вноската"?!? то, това е, като да напишеш статийката си, а накрая да нахвърлиш малко препинателни знаци и да им кажеш да си отидат по местата ... в НАП са задръстени от "преведени" вноски от работодатели, които нито са обяснили надлежно за какво се отнасят, нито са положили усилия да равнят сумите от "обяснението" (разбирай: "декларациите" с преведената сума. ето защо няма да имаме държавни пенсии: парите ни се харчат за кристални топки, по които в НАП да гадаят какво са получили по сметките.
  иначе, нищо ново. недорасли българи изказват срещу хонорар недоволство от родината си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK