"Алфа рисърч": Алтернативата НОИ - частен фонд е битка за неинформираните граждани

"Алфа рисърч": Алтернативата НОИ - частен фонд е битка за неинформираните граждани

© Георги КожухаровЧетирийсет процента от осигурените за втора пенсия не знаят в кой пенсионен фонд участват, не са се интересували и едва сега - след разгорялата се политическа дискусия по темата, разбират значението на този избор. Колкото по-млади са хората, толкова по слабо са информирани. Това сочат резултатите от национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч", извършено между 15 и 23 януари.


В тази ситуация, ако някой иска да акумулира парите на "незаинтересованите", той би имал голямо поле за действие, коментират социолозите. Те предупреждават, че ако има механизъм за автоматично пренасочване на осигурени, той може да обхване вноските на около 800 000 души, което освен голям финансов ресурс би било и мощно средство за социално влияние.


Изследването показва, че дружествата, управляващи универсалните пенсионни фондове, досега са проявявали изключително слаба активност в привличането на клиенти и в тяхното информиране. Едва половината от работещите на възраст под 55 години, тоест осигурените за втора пенсия, знаят в кой фонд спестяват. Дори и най-информираните обаче не знаят каква е доходността. Пет процента са се позаинтерсували "кой е техният фонд" след началото на дебата и са успели да научат, други 4% също са проявили интерес, но така и не са успели да разберат.
Относително най-много знания имат работещите над 40 годишна възраст, които е трябвало да правят избор при създаването на втория стълб. С течение на времето, както активността по привличането на клиенти, така и отчетността пред вложителите от страна на фондовете, постепенно е намалявала, коментират социолозите.


Резултатите от проучването показват, че 7% или около 200 - 250 хиляди души в резултат на дебатите са решили да преместят парите си: 4% в друг частен пенсионен фонд, 3% - в НОИ. Убедени, че ще останат в досегашния си фонд, са 53%. Малко над една трета са колебаещите се или незаинтересованите как точно да постъпят. 


Социолозите предупреждават мениджърите на частните пенсионни фондове и представителите на държавата, че 43% от вложителите са убедени, че осигурявайки се "допълнително задължително", трябва да получат по-висока пенсия в сравнение с човек със сходна професия и длъжност, който не внася допълнителна пенсионна осигуровка. Ако след няколко години, когато започнат да се пенсионират първите вложители в УПФ, тези очаквания не бъдат оправдани, към сегашните проблеми с НОИ може да се насложи и още един, с не по-малко взривоопасен ефект, прогнозират авторите на изследването.


Резултатите са от национално-представително проучване на агенция Алфа Рисърч, реализирано в периода 15-23 януари, сред стратифицирана по тип населено място извадка и квота по пол, възраст и образование. Анкетирани са по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю 1026 пълнолетни жители в цялата страна. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK