Лихвите по депозитите на гражданите намаляха до 2.01%

Лихвите по депозитите на гражданите намаляха до 2.01%

© ShutterstockПрез февруари спрямо година по-рано средната лихва по срочните депозити на гражданите  в левове пада с 1.65 процентни пункта до 2.01%, а на тези в евро -  с 1.53 пункта до 1.83%, съобщи Българска народна банка.


Само за месец намалението на лихвите е с 0.35 пункта по левовите депозити и с 0.22 пункта по тези в евро.  


Доходността на срочните депозити на фирмите за година спада с 1.19 процентни пункта до 0.98%, а по тези в евро – с 1.08 пункта до 0.97%. Спрямо януари намалението на лихвите е с 0.17 пункта, а по тези в евро – с 0.06 пункта. 
Статистиката на БНБ отчита разнопосочно движение на лихвите по кредитите миналия месец. 


При фирмените левови кредити в размер до 1 млн. евро средната лихва за година спада с 0.52 процентни пункта и вече е 6.38%. Кредитите в евро в същия размер поевтиняват с 0.83 процентни пункта до 5.94%.


При по-големите фирмени кредити обаче тя се увеличава с 1.47 процентни пункта до 7.47%, ако са изтеглени в левове. При договорените в евро обаче тя намалява с 2.30 процентни пункта до 4.86%.

 
Сравнението с януари сочи поскъпване на малките фирмени кредити в левове с 0.007 пункта, а за тези в евро  -  поевтиняване с 0.26 пункта. При кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, средният лихвен процент също нараства - с 0.39 пункта, а в евро - спада с 3.16 пункта.

Средната лихва по потребителските кредити за последните 12 месеца намалява с 1.22 пункта до 10.79%, а по тези в евро – с 0.95 пункта до 8.49%. 
 
При жилищните кредити в левове тя се понижава с 0.63 пункта до 6.21%, а по жилищните кредити в евро – с  1.08 пункта до 6.30%. 


За месец средната лихва на потребителските кредити в левове намалява с 0.66 процентни пункта, а по тези в евро се увеличава с 0.15 пункта.  При жилищните кредити в левове тя се повишава с 0.03 пункта, а в евро се понижава с 0.53 пункта.
 

Годишният процент на разходите (ГПР) по кредитите за потребление в левове през февруари 2015 г. в сравнение със същия месец на 2014 г. намалява с 1.69 процентни пункта до 11.63%, а по кредитите за потребление в евро – с 1.74 пункта до 9.25%. При ипотечните кредити в левове намалението е с 0.93 пункта до 6.82%, а в евро – с 1.10 пункта до 7.08%.
 
Само през февруари ГПР на потребителските кредити в левове намалява с 0.71 пункта, а в евро нараства с 0.11 пункта.  При жилищните кредити в левове той намалява с 0.05 пункта, а по тези в евро − с 0.56 пункта.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bladeroko
  bladeroko
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ми то инфлацията е по-голяма..ще рече че няма изгода да се държат пари на депозит

 2. 2 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1057 Любопитно

  Свършиха високите лихви по депозити.
  Любопитно ми е дали по по-рискови банки като...*биип*, или....*бииип* нивата са все още около 5-6%, каквито бяха поне до октомври-ноември.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 650 Весело

  е те такава ножица нема! чакаме Левон да обясни защо...

 4. 4 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 298 Неутрално

  ОББ - лихва по 6-месечен депозит 0,6% на годишна база в лв. Уникредит - 0.65%. Райфайзен - 0.3%
  Интересно къде видяха тези 2% чиновниците от БНБ.

 5. 5 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#1] от "bladeroko":

  Че няма изгода - няма, но инфлацията не е по-голяма

 6. 6 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#1] от "bladeroko":

  Сетих се за приказката за "по-малкото зло"

 7. 7 Профил на Nikolay Slavov
  Nikolay Slavov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преди ни обясняваха как лихвите по депозитите са големи и затова са големи и лихвите по кредитите.Сега чакам поредната лъжа,щото лихвите по кредитите не мърдат надолу.

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  До коментар [#4] от "snower":


  [quote#4:"snower"]лихва по 6-месечен депозит 0,6% на годишна база в лв. Уникредит - 0.65%. Райфайзен - 0.3%
  Интересно къде видяха тези 2% чиновниците от БНБ.[/quote]

  Става дума не за новите предложения, които вие показвате, а за средната за месеца лихва на действащите и сключени назад във времето депозити, при това във всички, а не само в избраните от вас банки.
  Но по-големия и същински въпрос е ножицата на лихвите по кредити и депозити, дали е нормална, сравнено с европейската практика например, защото тази ножица е другата голяма спирачка пред бизнеса, заедно с тромавата и корумпирана администрация и липсата на елементарна правосъдна система.

 9. 9 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "zidane":

  няма търсене на кредити и кредит година храни. Отделно се хранят вече с доста такси. При тези лихви близки до нулата не ти е нужно да кредитираш много или да раздаваш нови кредити.

 10. 10 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Мен ми се струва, че лихвите по кредити падат много бързо? Особено след като отпаднаха таксите по погасяване.

 11. 11 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "snower":

  лихва по 6-месечен депозит 0,6, лихва по кредит : 6%
  interest margin : 5.4%... и после банките се оплакват как не били за пе4алба

 12. 12 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 650 Весело

  До коментар [#9] от "alabalko":

  търсене на фабричен хляб над 6 лв. също почти няма, нали?

 13. 13 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Лихвите по кредитите трябва да станат максимум 3-5 процента. И тогава може да има нова вълна масово взимане на кредити. Пак сега имат още някакви портфейли с кредити на огромни лихви. До 5-10 г. огромна част ще бъдат върнати или отписани. И какво правим? Ако само се приемат депозити и се правят преводи, това дали могат да се нарекат банки? Банките трябва да работят ръка за ръка с бизнеса, гражданите и властта за повишаване на икономическия растеж, а не да гледат да пробутат скъпи кредити на ръба на чистото лихварство.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 14. 14 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 613 Неутрално

  [quote#7:"wolfydo"]Сега чакам поредната лъжа,щото лихвите по кредитите не мърдат надолу. [/quote]

  Мърдат, мърдат.
  Дигни си задника от офис стола и го завлечи в банката и ще видиш как ще предоговориш.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8410 Неутрално

  Какви 2,1%,те лихвите вече са под 1%.

 16. 16 Профил на Filip Filipov
  Filip Filipov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#14:"Daniboy"]Мърдат, мърдат. [/quote]

  Следва да бъдат 3-4% при сегашните условия, т.е. 6+% е твърде
  висока лихва.

 17. 17 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  За това си харчете милионите

 18. 18 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не съм привърженик на теорията за световната конспирация, но май банките се оказаха с най-голяма полза от затварянето на КТБ миналата година. Това им дойде като по поръчка, за да сринат лихвите по депозитите, но да си задържат максимално тези по кредитите. Ако продължа разсъжденията си, то и бюджета получи основание да търси още по-ниски лихви при финансирането на дефицита на вътрешния пазар при това изобилие от пари.

 19. 19 Профил на chernomorski
  chernomorski
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Банковите лихви в България са един добре утвърден механизъм за ограбване на българите. Такива разлики между депозитни и кредитни лихви няма никъде!

 20. 20 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 165 Неутрално

  С тези ниски лихви по депозити банките могат да правят бизнес и по следната схема:
  Дават на вложителите 1- 1.5 % процента и си купуват ДЦК от 20 годишната емисия на 3.65%. Ипотечни кредити за 7-8% ГПР само за клиенти с качествени имоти и над 50% самоучастие и потрбителски кредити на заможни клиенти с добри професии, високи доходи и много имоти (т.е. супер сигурни клиенти) на лихва над 10%. Не поемаш никакви рискове с бизнес кредитиране.Цакаш здраво за такси и си назначаваш някой устат мазен изпълнителен директор , който да ходи по телевизиите да разказва колко стабила банка е а другите са нестабилни. Хората си дават парите на влог. Няма как да не е печеливша банката! А може и да се направи промоция за по-висока лихва по дългосрочните депозити до около 3%, но след 2 месеца банката да намали лихвите по вече сключените договори за депозит, което е законно в момента.

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд. https://www.youtube.com/watch?v=tp5wT7SWdls
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK