Приходите на пенсионните дружества от такси нарастват от година на година

Временна комисия за пенсионните фондове се оглавява от депутата от БСП Корнелия Нинова.

© Георги Кожухаров

Временна комисия за пенсионните фондове се оглавява от депутата от БСП Корнелия Нинова.До два месеца Комисията за финансов надзор и пенсионоосигурителните дружества трябва да са готови с методиката за изчисляване на доходността на пенсионните фондове. В документа ще бъде записано и дали с нея ще се изчислява  номиналната, реалната им доходност или и двете. Това е част от препоръките в доклада на Временната парламентарна комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионните фондове, който Народното събрание ще обсъди днес. 


Комисията, ръководена от депутата от БСП Корнелия Нинова,  констатира празнота в законодателството, която затруднява установяването на крайните собственици на пенсионноосигурителните дружества и препоръчва тя да бъде запълнена. Членовете й са готови да излязат със законодателна инициатива и за разширяване на понятието "свързани лица".


В доклада звеното установява, че приходите на пенсионните дружества от такси и удръжки постоянно растат в годините. Те събират 1% инвестиционна такса и до 5% ,дръжта от всяка вноска. От доклада се разбира, че през 2014 г. от двете пера във втория стълб на осигуряване са събрани общо 116.5 хил. лв. при 7.5 хил. през 2003 г. За пръв път събраното от такси и удръжка надхвъря 50 хил. лв. през 2008 г., а през 2013 г. - и 100 хил. лв. Общият размер на събраното от дружествата под тази форма само във втория стълб на осигуряване възлиза на 661 хил. лв. за времето от 2003 г. до края на 2014 г.
Един от изводите на депутатите й е, че секторът би могъл да понесе бъдещо намаление на таксите. Какъв ще е размерът му обаче ще се решава при обсъждането на пакета пенсионни промени, които се очаква правителството да внесе в парламента идната седмица. 


Въпросът за това дали вноските от втория стълб на осигуряване да се прехвърлят в Сребърния фонд ще се решава политически от всяка паралментарна група самостоятелно, се посочва в доклада. 

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Гневно

  Защото са комуноидни крадци! На какво прилича това - 5%+1% такси прибират, все едно сме взели кредит от тях!

 2. 2 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  "До два месеца Комисията за финансов надзор и пенсионоосигурителните дружества трябва да са готови с методиката за изчисляване на доходността на пенсионните фондове."

  "В доклада звеното установява, че приходите на пенсионните дружества от такси и удръжки постоянно растат в годините."

  Е как така до два месеца едва сега ще се съставя методика за изчисляване на доходност от една страна, а от друга се констатира постоянен растеж на същите през годините?!
  Абсолютно противоречие.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Нека растат.Намерили са почва,прихванали се.

 4. 4 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Това е култов извод.
  Обикновено таксите са проценти и тези проценти не се променят. Променя се обаче базата (средния осигурителен доход от който зависи размера на вноската и размера на средствата, които управлява фонда). Предложението ми беше инвестиционната такса да се промени като процент и да се промени базата, т.е. да не се начислява върху размера на натрупаните средства, а върху постигнатата доходност, тъй като ако се запази сегашния начин в определен момент, когато натрупаните средства са много, а доходността през даден период е ниска, това може да доведе до декапитализация на определени фондове.

 5. 5 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#4] от "Uprsport":

  Предложената от теб методология стимулира рисковото инвестиране. По-високата доходност върви с по-висок риск. Затова не става.

  Що не прочетеш някоя книжка, преди да пишеш глупости

 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Логично е да нарастват - минималният доход се вдига всяка година.

 7. 7 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#6] от "xmm":

  Ни е само оттуй. 1 - ния % финална такса е върху assets , демек върху топтан натрупаното от всички години до момента.

  Апък хилядарките в матряла са милиони. Разликата се получава оттова, че журналиста по дефиниция е уманитар и изпитва огромни трудности с "цифрите".

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  И аз мисля, че това е пълно безобразие, ние им даваме едни пари, с които те да работят и да печелят за тях и за нас, а те си вземат тяхното и за нас...каквото и ако остане.
  Аз разбирам ако се договаряме с тях, даже и за по-голям процент, но от печалбата, получена в резултат на тяхната дейност и ако няма такава, няма за нас, няма и за тях.
  А това съм го преживял конкретно, когато по моята доброволна партида няма печалба, напротив има загуба, но те си вземат техния процент за 'доброто" обслужване и аз просто си взех парите, за да се грижа сам за тях.

 9. 9 Профил на it
  it
  Рейтинг: 437 Неутрално

  А доходността на НОИ кога ще я сметнем?

 10. 10 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Автора да вземе да пренапише статията...щото цифрите са тотално объркани!!! Авторе!!!!! събуди се!!!!

  сократ1
 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Бе наистина ли има будали, дето вярват, че ще получават пенсия от частен фонд. Те трябва да събират пари поне 100 години, докато почнат да плащат. А дотогава парите или ще са изядени, или окрадени, или инфлацията ще ги изгори. Сегашните пенсионери разчитат на бюджета, но той на частните няма да им даде и стотинка.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Много ясно,че ще се увеличава.Парите там се увеличават непрекъснато.
  "...през 2014 г. от двете пера във втория стълб на осигуряване са събрани общо 116.5 хил. "
  Това вероятно са такси.Не ми изглежда голяма сумата,все пак и те имат разходи.

 13. 13 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 547 Весело

  "са събрани общо 116.5 хил. лв. "
  Въй, че те с тез пари една по една секретарка на фонд не могат да наемат бе! Ма хиляди, милиони - тез математики много ги мразя аз от училище още.

 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 958 Весело

  [quote#0:"статията"] " и до 5% ,дръжта от всяка вноска." [/quote] -това ми е ясно

  а някой може ли да обясни какво точно представлява :


  [quote#0:"статията"] "1% инвестиционна такса" [/quote]

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#4] от "Uprsport":

  Прав си, но пък тук има и така наречения морален хазарт - тоест, ако събраните пари са само на база на резултатите, това ще тласка мениджърите на фондовете да поемат по-големи рискове, което пък може да доведе до много по-високи загуби в момент на срив (а сривове се случват редовно). Така че според мен справедливо ще е да се въведе намаляваща скала на база управлявани средства - след определен размер таксата пада, защото разходите по управление на парите не растат пропорционално на количеството им. За момента според мен трябва да се намалят директно входящите вноски, които не знам защо са 5% - 3% са според мен пределния максимум, дори и 2% са нормални за такъв тип фондове, защото тук нямаш опция да си изтеглиш парите предварително. Отделно общата инвестиционна такса повече от 0,75% не може да бъде за фондове, които задължително инвестират поне 50% от парите в ДЦК. Така на практика всяка година в сметките на хората ще остават поне 2,25% повече, което с натрупването през годините е страшно много, особено при по-големи вноски.

 16. 16 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#12] от "rosiraycheva50._":

  Не ти изглежда, защото журналиста е объркал цифрите и не са хиляди, а милиони (най-вероятно в изходните му данни цифрите са били нещо от сорта на 115 000 хил. лв, както е прието да се пише във финансовите отчети, но това за както се изказаха по-горе е прекалено сложно за "хуманитарния" мозък, че да го превърне в млн.)

 17. 17 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#15] от "ugi":

  Затова има правила за инвестиране и регулатор - само, че не му вярваме защото е политическо назначение - също като това тук:
  http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2015/05/14/2532136_prihodite_na_pensionnite_drujestva_ot_taksi_narastvat/?ref=rss

 18. 18 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#17] от "Uprsport":

  Виж сега - не може да се налага свръх консервативна политика на инвестиране, да връзваш ръцете на фонд мениджърите да управляват свободно парите и след това да им налагаш да печелят само от доходността (която при този профил е максимум 5-6% на година, в добрите години). Просто никой няма да се съгласи да играе по тези правила. Е, може, ако взима 50-70% от печалбата на фонда, но тогава пак няма да си доволен.
  На процент от печалбата работят само и единствено хедж фондовете, но там фонд мениджъра има пълна свобода на действие, рискът е огромен и поради тази причина и печалбите и загубите също могат да бъдат огромни. Но там всеки отива с ясното съзнание какво го очаква и какво може да се случи. При пенсионните фондове се търси най-вече сигурност и запазване стойността на парите.

 19. 19 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#18] от "ugi":

  Относно функционирането и управлението на пенсионните фондове съм писал много, друго мое предложение беше въвеждането на т.н. мултифондове и т.н.
  Първия си коментар под статията го написах не толкова да коментирам пенсионните фондове, а председателя на тази комисия и култовото
  "В доклада звеното установява, че приходите на пенсионните дружества от такси и удръжки постоянно растат в годините. "
  Това според мен е като да установиш например че третата буква в азбуката е В.

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Да прочета комуняги да ми умуват върху пенсията е все едно да видя роми в близост до пачката с арматурно желязо за вилата ми.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 21. 21 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  [quote#14:"Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ"]а някой може ли да обясни какво точно представлява :

  "1% инвестиционна такса" [/quote]

  Ми схемата е:

  първа година:
  даваш 100 кинти вноска , от нея ти дърпат 5 лв входна такса, на 95-тях лв ти правят (примерно) 5% "доходност" , стават ти 99,75 лв , оттях минус 1% "инвестиционни" = 98,75

  втора година:
  (((100 - 5) + 98,75) + 5%) - 1% = 201,40

  трета година:
  (((100 - 5) + 201,40) + 5%) - 1% = 308,10

  и така нататъка. Единия % е върху целия куп до момента.

 22. 22 Профил на stdmv
  stdmv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Я проверете числата. За 100 хил лв такси никой няма да си вдигне ...

 23. 23 Профил на
  Рейтинг: 217 Неутрално

  в пазарджик офиса на пок доверие има издръжка за наем и консумативи и заплати минимум 3500лв. на месец. В какво инвестират фондовете, мисля че във заплатки и кражби чрез издръжка от таксите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK