Приходите на пенсионните дружества от такси нарастват от година на година

Временна комисия за пенсионните фондове се оглавява от депутата от БСП Корнелия Нинова.

© Георги Кожухаров

Временна комисия за пенсионните фондове се оглавява от депутата от БСП Корнелия Нинова.До два месеца Комисията за финансов надзор и пенсионоосигурителните дружества трябва да са готови с методиката за изчисляване на доходността на пенсионните фондове. В документа ще бъде записано и дали с нея ще се изчислява  номиналната, реалната им доходност или и двете. Това е част от препоръките в доклада на Временната парламентарна комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионните фондове, който Народното събрание ще обсъди днес. 


Комисията, ръководена от депутата от БСП Корнелия Нинова,  констатира празнота в законодателството, която затруднява установяването на крайните собственици на пенсионноосигурителните дружества и препоръчва тя да бъде запълнена. Членовете й са готови да излязат със законодателна инициатива и за разширяване на понятието "свързани лица".


В доклада звеното установява, че приходите на пенсионните дружества от такси и удръжки постоянно растат в годините. Те събират 1% инвестиционна такса и до 5% ,дръжта от всяка вноска. От доклада се разбира, че през 2014 г. от двете пера във втория стълб на осигуряване са събрани общо 116.5 хил. лв. при 7.5 хил. през 2003 г. За пръв път събраното от такси и удръжка надхвъря 50 хил. лв. през 2008 г., а през 2013 г. - и 100 хил. лв. Общият размер на събраното от дружествата под тази форма само във втория стълб на осигуряване възлиза на 661 хил. лв. за времето от 2003 г. до края на 2014 г.
Един от изводите на депутатите й е, че секторът би могъл да понесе бъдещо намаление на таксите. Какъв ще е размерът му обаче ще се решава при обсъждането на пакета пенсионни промени, които се очаква правителството да внесе в парламента идната седмица. 


Въпросът за това дали вноските от втория стълб на осигуряване да се прехвърлят в Сребърния фонд ще се решава политически от всяка паралментарна група самостоятелно, се посочва в доклада. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK