Новата методика за такса смет все още не била изчистена в главите на експертите

Новата методика за такса смет все още не била изчистена в главите на експертите

© Надежда Чипева, КапиталИзпълнителната власт, Националното сдружение на общините и организациите на бизнеса все още не постигат приемлив компромис за това как трябва да се определя таксата смет. "Правилната пропорция и начин на определяне все още не са изчистени като единно становище в главите на  работната група", коментира по време на парламентарния контрол финасовият министър Владислав Горанов.


По думите му в работната група продължават да се защитават взаимноизключващи се становища и липсва конструтктивен диалог, затова е решено първо да се промени законът за местните данъци и чак след това да се пише новата методика.  


Той все пак прогнозира, че сега действащото несправедливо правило таксата да зависи от данъчната оценка на имота, ще бъде заменено с "облагане" според площта. И този подход не е пряко свързан с количеството на отпадъците, но е по-близко до тях, отколкото балансовата стойност на активите, каза министърът и допълни, че това е "най-лесното решение" спрямо други "относително сложни и нови за българската битност и нрав", каквото е, например,  продажбата на торби за смет с цел точното установяване на количеството отпадъци на конкретното домакинство. 
Горанов отговори на въпрос на Вили Лилков от Реформаторския блок, който посочи, че прилагането на сегашните правила затруднява бизнеса и прави непосилно плащането на данъка за собствениците на жилища в централните части на градовете.  "Ако и през 2016 г. таксата трябва да се изчислява по сегашната несъвършена и дори порочна методика, ще излъжем гражданите и ще допуснем тежки диспропорции", каза депутатът.


Министърът отговори, че и сегашният закон дава на общините  много различни възможности за определяне на размера на таксата като параметърът "данъчна оценка" е предвиден по изключение. "Тоест всички общини по изключение я прилагат, а не защото законът ги кара", изтъкна той.


В същото време Горанов предупреди, че пребалансирането от бизнеса и високоценените имоти към всички останали граждани ще натовари собствениците на масовите жилища " и то със сериозен процент". "Ако на пръв поглед въпросът звучи "дайте да облекчим гражданите", отговорът е, че с подобна промяна ще утежним гражданите, макар и да е по-справедливо от гледна точка на икономическата логика", посочи той. 

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Е, хафте

  И шо станА са "диалога"?

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2684 Весело

  Ми да назначат екстремни спортисти на тяхно място.
  Нали мозъците им работели с 82% по-бързо.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Весело

  Сигурен съм , че правилната посока е в увеличаването на таксата..

  [email protected]
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  Ужас - в главите им само смет

 5. 5 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  "...сега действащото несправедливо правило таксата да зависи от данъчната оценка на имота, ще бъде заменено с "облагане" според площта."

  Пак поредна тъпотия. И ако сам човек живее в по-голямо жилище ще плаща много повече от многочленно семейство (и съответно произвеждащи много повече смет) , живеещо в малко жилище.
  Една несправедливост заменена с друга. Толкова ли не могат да измислят нещи свястно?

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 6. 6 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 584 Любопитно

  Интересно как никой не се досети за най-елементарното, сметта се произвежда от хората, най-логично е таксата да се разделя на броя на жителите на дадена община. Ще възразите, че от циганите няма да може да се събира, ами то и досега от тях никакви приходи не се събират, така че нищо ново няма да се случи!

 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Чувал съм, че в щатите мафията се занимава със сметта...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  Натовариха фирмите да плащат 6 пъти по-висока такса смет, защото "мърдат, да им е*** майката". Сега се чудят как да излезнат от капана и да съобщят тъжната вест, че ако се вземе база "на площ", фирмите и живущите в центъра ще бъдат разтоварени, а другите ще трябва да се бръкнат в джоба.

  Всичкото това на фона на апетитите за боклука, сетете се как преди 1-2 месеца "най-видните мъже на държавата" - Румен Вълка, Домусчиев, пернишките Титани и още няколко като тях се бяха събрали на висш форум, за да вземат решение по този основополагащ въпрос - как ще си разделят бизнеса с боклука. Скрап, боклук, пълнене на дупки, сеч на гори, лекарствата за здравната каса - това са все бизнеси, където не може да пуснем този или онзи да ни се помотва...

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Общинарите вместо да се напъват да мислят ,да видят как е в другите страни. Продават торби за смет ,в чиято цена е включена таксата. Събират смет само с такива торби.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#7] от "Николай Колев":

  И тук е така.

 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1328 Любопитно

  какво общо има количеството отпадъци с квадратурата бе тикви замаяни... са Боеко ше ни разкаже ли как до триесе годишна възраст е живял със семейството, прасетата зайците и кокошките на дванаесе квадрата за да не плаща такса смет

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#7] от "Николай Колев":

  В момента ние сме това ,което са били САЩ преди ПСВ.

 13. 13 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jessika":

  Това с площта е почти същото като данъчната оценка - няма нищо общо с количеството отпадъци.
  Не е нужно да си много умен, за да разбереш, че определяне на таксата на база брой живущи в имота, е доста по-справедливо. Поне има някаква зависимост между количеството отпадъци и броя на хората. Е, не е идеално ама поне е по-добре от сега.
  Между другото по този начин ще се санкционира, макар и косвено, регистрацията на много хора на един адрес.

 14. 14 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jessika":
  [quote#5:"Jessika"]И ако сам човек живее в по-голямо жилище ще плаща много повече от многочленно семейство (и съответно произвеждащи много повече смет) , живеещо в малко жилище. [/quote
  =========
  Jessi,
  Тия тъпанари упорито отбягват този най-справедлив вариант!
  В случая даже не се и споменава.
  В тази "държава" се гледа единствено да се забие на раята и после не да направят нещо полезно за нея, ами просто да откраднат събраното! А са ни роби ужким!

  Така е и с минетки, данъци, такси и т.н.

 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1328 Весело

  [quote#12:"hodounski"]В момента ние сме това ,което са били САЩ преди ПСВ. [/quote]

  хм, откога разправям да се разреши свободното носене на оръжие... обаче сериозно, ако матряла не измете мутрите след като му натресат това значи верно е време за евакуация

 16. 16 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jessika":

  Погрешка докладвах Вашето мнение, в опит да натисна +

 17. 17 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Да го изчисляват на броя регистрирани в имота, всичко останало е алабализъм.

 18. 18 Профил на Dimitar Minchev
  Dimitar Minchev
  Рейтинг: 225 Гневно

  Като са некадърни да се махат! Две години бистрят нещо и само вземат заплати. Плащам 216 лева такса смет за гола ливада. От 2011 год. чакам обяснение от Столична община за какво са изразходвни тези пари - колко контейнера са извозени и какво снегопояистване е направено. Пълно мълчание. Къде ли са отишли парите ?????

 19. 19 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#9] от "hodounski":
  [quote#9:"hodounski"] Продават торби за смет ,в чиято цена е включена таксата. Събират смет само с такива торби.[/quote]
  ...да, ама това работи в нормалните държави, тук на всяка кофа ще трябва да зачислят по един милиционер, който денонощно да бди за изхвърлянето....

 20. 20 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 497 Весело

  Пак се играе играта - уж мислим да е по-справедливо уж много сме загрижени, но крайната цел е да се увеличат постъпленията .И както знаем най-лесно е да вземеш от тези, които имат "повече".Няма значение какво количество смет генерира един имот, възможно е даже и да не генерира .

 21. 21 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 491 Весело

  " затова е решено първо да се промени законът за местните данъци и чак след това да се пише новата методика. "
  Ще се отложи с още една година , споко. Плащането на сметта според количеството. Натам вървят нещата. Реформа всяка тука оставете.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4998 Неутрално

  пладнешки обир господа и дами !!! от такса смет не ни остават пари за потребление на стоки и генериране на смет !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  [quote#20:"radoslavivanov"]възможно е даже и да не генерира[/quote]
  2 милиона българи в чужбина, смятай...

 24. 24 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1328 Весело

  [quote#9:"hodounski"]Общинарите вместо да се напъват да мислят ,да видят как е в другите страни. [/quote]
  ма той Владко го е измислил бе... ако откриеш съществена разлика между него, Маяма и Пиргова, обади се

  "относително сложни и нови за българската битност и нрав", каквото е, например, продажбата на торби за смет с цел точното установяване на количеството отпадъци на конкретното домакинство

  фащаш ли тънката мисла... нрава и битността на матряла предполага да плаща като поп и да си трае

 25. 25 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Аз пък мисля, че е безкрайно просто и който не ги вужда или е тъп или не иска да го види. Битов боклук се прави от хората, не от апартаменти или квадратни метри. Значи таксата трябва да се изчислява на брой живеещи е едно жилище, респ. работещи в едне предприятие или офис. Защо не го направят така. Може би защото милиони хора от панелките ще трябва да плащат повече. И справедливостта отива на кино заради натрапената солидарност. Същото е и със застраховката ГО, и с ред други неща.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  На снимката много кофи и всичките празни!

  Да не би "братчедите" да са ги събрали за вторични, а боклука хората да си го слагат в джобовете и който по-малко боклук събере толкова по-голям данък да плаща?!!!
  Така маи ще е най-справедливо!

 28. 28 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#13] от "marker":
  До коментар [#14] от "костича":
  До коментар [#25] от "Емо":
  До коментар [#17] от "deymus":

  Безспорно това би бил най-справедливият вариант. Обаче има друг проблем - няма как да се определи колко човека в действителност живеят в дадено жилище. Напр. много хора живеят в София, респ. правят боклук в София, обаче адресната им регистрация си е в родното им място и те там ще плащат местни данъци и такси. Така де факто парите за ТБО ще "изтичат" от София. Отделно, че и в самата София сума хора живеят на място, различно от адресната им регистрация.

  За съжаление, не мога да предложа по-добър, справедлив и приложим вариант. Поради това имам само един въпрос. Защо не разгледаме чуждия опит и по възможност да се поучим от него? В коментар #9 например, е изложено отлично решение, базирано на чуждия опит. Отделно, би било добре и да рециклираме повече.  SAVE EUROPE!!!
 29. 29 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#9] от "hodounski":

  Добро решение, но как ще накараме българина да го спазва, а не да си хвърля боклука както и където свари?

  SAVE EUROPE!!!
 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#29] от "Jorg Ancrath #savePalmyra":

  Явно трябва да минат 40 -те г. след робството.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK