Новата методика за такса смет все още не била изчистена в главите на експертите

Новата методика за такса смет все още не била изчистена в главите на експертите

© Надежда Чипева, КапиталИзпълнителната власт, Националното сдружение на общините и организациите на бизнеса все още не постигат приемлив компромис за това как трябва да се определя таксата смет. "Правилната пропорция и начин на определяне все още не са изчистени като единно становище в главите на  работната група", коментира по време на парламентарния контрол финасовият министър Владислав Горанов.


По думите му в работната група продължават да се защитават взаимноизключващи се становища и липсва конструтктивен диалог, затова е решено първо да се промени законът за местните данъци и чак след това да се пише новата методика.  


Той все пак прогнозира, че сега действащото несправедливо правило таксата да зависи от данъчната оценка на имота, ще бъде заменено с "облагане" според площта. И този подход не е пряко свързан с количеството на отпадъците, но е по-близко до тях, отколкото балансовата стойност на активите, каза министърът и допълни, че това е "най-лесното решение" спрямо други "относително сложни и нови за българската битност и нрав", каквото е, например,  продажбата на торби за смет с цел точното установяване на количеството отпадъци на конкретното домакинство. 
Горанов отговори на въпрос на Вили Лилков от Реформаторския блок, който посочи, че прилагането на сегашните правила затруднява бизнеса и прави непосилно плащането на данъка за собствениците на жилища в централните части на градовете.  "Ако и през 2016 г. таксата трябва да се изчислява по сегашната несъвършена и дори порочна методика, ще излъжем гражданите и ще допуснем тежки диспропорции", каза депутатът.


Министърът отговори, че и сегашният закон дава на общините  много различни възможности за определяне на размера на таксата като параметърът "данъчна оценка" е предвиден по изключение. "Тоест всички общини по изключение я прилагат, а не защото законът ги кара", изтъкна той.


В същото време Горанов предупреди, че пребалансирането от бизнеса и високоценените имоти към всички останали граждани ще натовари собствениците на масовите жилища " и то със сериозен процент". "Ако на пръв поглед въпросът звучи "дайте да облекчим гражданите", отговорът е, че с подобна промяна ще утежним гражданите, макар и да е по-справедливо от гледна точка на икономическата логика", посочи той. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK