Банки са ощетявали клиентите си с кредити в швейцарски франкове

Банки са ощетявали клиентите си с кредити в швейцарски франкове

© Kacper Pempel, ReutersКомисията за защита на потребителите (КЗП) препоръча на банките да премахнат неравноправни клаузи от договорите си за ипотечни кредити в швейцарски франков.


Кредитите се отпускат в швейцарски франкове, клиентите получават сумата през курс купува на банката в евро, като в същото време е предвидено погасителните вноски да се изчисляват в швейцарски франкове по курс продава към датата на падежа, гласи съобщение на страницата на комисията.


Контролният орган извърши проверка по случаите във връзка с жалби на граждани, които са предоставили договорите си.
Комисията е открила четири текста в договорите за такива продукти, които според нея ощетяват клиентите на банките. В тях няма критерий и методика за определяне на базовия лихвен процент, който е основен компонент при формирането на основната лихва. В същото време размерът на всяка вноска по кредита става известен в деня, в който трябва да се плати и зависи от курс продава на швейцарския франк.


В същото време при отпускането на заема сумата се изчислява по курс купува на банката в евро. Така целият риск от промяната в курса на валутата се поема от клиента.


Имало и разминаване в начина на броене на сроковете при погасяване на вноските с уредения в българското законодателство метод.


КЗП препоръчва на кредитните институции в срок от 14 дни да премахнат или променят констатираните неравноправни клаузи в договорите си така, че те да не поставят в неравновесие правата и задълженията на двете страни. В случай че дружествата не се съобразят с препоръките, КЗП ще заведе колективен иск в съда за прогласяването им за нищожни.


На 15 януари Швейцарската централна банка премахна поддържания обменен курс от 1.20 франка за едно евро, което оскъпи рязко местната валута и вноските на потребители, взели франкови заеми. Проблемът е особено остър в Полша, Хърватия и Унгария.


Активни в предлагането на тези кредити бяха Пощенска банка, HVB Bank Biochim (съществувалата преди вливането си в Уникредит Булбанк), Банка Пиреос.


Жилищните кредити в швейцарски франкове нашумяха у нас през 2005 г. в разгара на кредитния бум, като лихвите бяха около 4 на сто, като имаше оферти и за нулева лихва за определен период.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK