Промени в закона за етажната собственост позволяват наемането на фирми-управители

Измененията ще позволят да се регистрират сдружения на собствениците за няколко сгради в режим на етажна собственост, които са изпълнени при свързано застрояване по смисъла на ЗУТ.

© Юлия Лазарова

Измененията ще позволят да се регистрират сдружения на собствениците за няколко сгради в режим на етажна собственост, които са изпълнени при свързано застрояване по смисъла на ЗУТ.Сдруженията на собственици на жилища в една сграда ще могат да наемат фирми за управление на етажната им собственост за срок от 2 години. Това предвиждат проектопромени в Закона за управление на етажната собственост, одобрени от правителството. 


Според сегашните разпоредби е възможно наемането на физически лица като не е уредено какъв да е срокът на договора. 


Наемането на специализирана компания, която да се грижи за имота, ще става със съгласието на собствениците на поне 50% от идеалните части. 
Проектозаконът допуска собствениците на жилища в сградата да могат да общуват по електронната поща или - ако живеят на друг адрес в страната, да бъдат уведомявани с традиционни писма за решенията на съседите си. 


Ако промените бъдат приети от Народното събрание така, както се предлагат, членовете на нововъзникнала етажна собственост ще бъдат задължени да изберат управителен съвет (управител) в 6-месечен срок от въвеждането на сградата в експлоатация.


Измененията ще позволят да се регистрират сдружения на собствениците за няколко сгради в режим на етажна собственост, които са изпълнени при свързано застрояване по смисъла на ЗУТ. 


Ако едно от жилищата смени собственика си, членството в сдружението се прехвърля на новия, но не и задълженията на продавача, освен ако при сделката не е уговорено друго. 


При неотложен ремонт собствениците ще са длъжни да осигурят достъп до помещенията, които трябва да бъдат обследвани или ремонтирани. 


Предложени са изменения в задълженията на собствениците за поддържането на сградата в добро техническо състояние и  забрана да извършват строителни и монтажни дейности, които ще го влошат. 

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Че досега как наемаха?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Пак лобистки поправки в законите. Това с управляващите компании е нож с две остриета. От една страна, уж е за улеснение в грижата за имота, а от друга страна, в зависимост от пълномощията им, дава простор за много нелоялни практики. В Русия, например, където многоетажната собственост се управлява от такива компании, са масови случаите на злоупотреби със заплащане на сметки и наемане подизпълнители, фалшификации на документи за собственост на жилища с цел продажба на трети лица, изнудване и подвеждане на възрастни собственици и инвалиди и т.н.

 3. 3 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  Да бе, да се чудиш досега, как са наемали, тия които са искали...! Варианти за сключване на договор, колкото искаш!
  А нещо по въпросите свързани със задълженията на собствениците, да си поддържат общите части, фасадите, околоблоковите пространства...? За тях, кога?! Търси ли се решение, как да се действа с тарикатите, които не осигуряват достъп за отчитане на водата и си мислят, че някой друг трябва да им я плаща! Ще могат ли при определена процедура, община и останалите съсобственици да изритват разни малоумници, които опъват нервите на всички останали и не плащат за асансьор, осветление и ремонт на покрива? Кога въобще по законен път ще могат да бъдат изритвани от панелките си всички селски тарикати с неплатени данъци, сметки за вода, асансьор или каквото се сетите, свързано с поддържането на сградите! Липсата на такава регулация е причина, кварталите ни да приличат на гета и края му се не вижда...!

  Искам да съм негър, в щата Алабама...! С белната усмивка щедро да ви лъжа: Колко съм нещастен, колко съм ви длъжен...!
 4. 4 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Ако едно от жилищата смени собственика си, членството в сдружението се прехвърля на новия, но не и задълженията на продавача, освен ако при сделката не е уговорено друго. "

  И това е нож с две остриета. Купувачите знаят, че няма да наследят някакъв дълг, обаче продавачите ще се измъкнат и после ги търси за парите. При ипотеките дълговете си вървят с жилището и продажбата на ипотекирано жилище реално сваля цената му с дълга. Същото трябва да е и за дълговете към етажната собственост.

 5. 5 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 958 Неутрално

  На мен ми е чудно как стоят нещата с жилищата в затворен комплекс, където таксите не са 10-20 лева на месец, а 100-200 и нагоре.
  Ако 50% от жилищата са си още на инвеститора, той може да си гласува да наеме свързана фирма за пропърти мениджмънт (те винаги слагат свързани фирми) и таксата да е и 300 лева, и останалите живущи трябва щат-не щат да плащат?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах