Заплатите в Швейцария са най-високите в Европа

Заплатите в Швейцария са най-високите в Европа

© Kacper Pempel, ReutersВъзнагражденията за труд в Швейцария са най-високи в Европа. Това сочи проучване на Федералната статистическа служба, публикувано днес и цитирано от БТА.


През 2010 година служител на пълно работно време в промишления сектор или в услугите е разполагал средно с брутна годишна заплата, равняваща се на 63 549 евро, което е 13,8 пъти повече в сравнение с получаваното от български работник.


Швейцария заема лидерското място, изпреварвайки Норвегия (55 370 евро) и Дания (51 485 евро), посочва статистическата служба в публикацията си "Показатели на трудовия пазар 2015", разпространена днес според Швейцарската телеграфна агенция.
Най-ниските възнаграждения сред 15-те по-стари членки на ЕС са в Португалия (17 193 евро), Гърция (25 696 евро) и Испания (26 621 евро).


С отчитане на страните, присъединили се към ЕС след 2004 година, Румъния (6048 евро) и България (4618 евро) са в дъното.


Размерът на средногодишната брутна заплата в Швейцария обаче е повлиян от силния курс на швейцарския франк, отбелязва службата. За да бъдат сравнени заплатите, изразяващи реалната покупателна сила, възнагражденията в национална парична единица трябва да бъдат превърнати в обща виртуална валута, наречена стандарт на покупателната способност. В тази виртуална валута швейцарските заплати са само 4.3 пъти над българските.


В евро възнагражденията на швейцарските служители са 1.6 пъти над заплатите на австрийците и германците, 1.8 пъти по-високи от френските и два пъти над италианските заплати. При преизчисляване според покупателната способност разликите се свиват.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK