Застрахователи прогнозират поскъпване на "Гражданска отговорност"

Застрахователи прогнозират поскъпване на "Гражданска отговорност"

© Цветелина Белутова, КапиталЗадължителната застраховка "Гражданска отговорност" може да поскъпне с до 30 на сто след влизането на промените в Кодекса за застраховането, прогнозират застрахователи пред "Труд". Проектът за нов кодекс беше одобрен от правителството в сряда, предстои да бъде гледан от Народното събрание.


Основната причина, заради която се прогнозира евентуалното поскъпване, е това, че в проекта за нов кодекс е предвидено десетократно увеличение на лимита за отговорност при катастрофа. В момента максимумът е 1 млн. лв. при смърт на човек като не се вземат предвид броя на пострадалите.


В допълнение застраховката вече ще съдържа така наречената "Зелена карта". Този сертификат се изисква при пътуване извън страни от Европейския съюз и тъй като оскъпява полиците в момента застрахователите го предлагат отделно на желаещите.
Петрозар Петков, шеф на "Бул инс" коментира пред вестника, че средната цена на застраховката у нас в момента е 70 евро, а отговорността е еднаква с част от страните в ЕС. В същото време вече имало съдебни искове с 4-5 ищци, при което съдът присъжда обезщетение от по 200-300 хил. лв. "Три-четири такива случая могат да потопят една застрахователна компания", обяснява той.


По думите му само това ще повиши цената на полицата с 25 на сто. Отделно, за да е адекватна застраховката на посочените нови лимити на отговорност тя трябвало да достигне 150-200 евро.


Други застрахователи също прогнозират поскъпване макар да н е се ангажират с точни прогнози.


Според Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, обаче не трябва да има поскъпване. То посочва, че застрахователите вече нямат право да искат допълнително средства за "Зелена карта".


"Лимитът на "Гражданска отговорност" касае обезщетенията само в България. А нито доходите у нас, нито обезщетенията се доближават до сегашните лимити", обяснява тя.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Тоя филм го гледаме всяка година, приблизително по едно и също време.
  Вече не ми прави и впечатление.

 2. 2 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Петрозар Петков, шеф на "Бул инс" коментира пред вестника, че средната цена на застраховката у нас в момента е 70 евро, а отговорността е еднаква с част от страните в ЕС. В същото време вече имало съдебни искове с 4-5 ищци, при което съдът присъжда обезщетение от по 200-300 хил. лв. "Три-четири такива случая могат да потопят една застрахователна компания", обяснява той.


  Не знам дали тоя Петрозар се усеща каква лоша реклама направи на БулИнс току-що. Носеха се слухове миналото лято, че имали затруднения да изплащат обезщетенията от градушката на 8.юли 2014 г. Явно са били в някаква степен основателни.

 3. 3 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Колко пъти в България са изплатили половин или 1 милион лева за смърт на трето лице? Колко пъти? Защото животът сигурно го оценява съдът на няколко десетки хиляди. В чужбина така или иначе досега важат минималните прагове за всяка държава. Доколкото си спомням в Германия беше 5 милиона евро за хора. Т.е. сега пищят за повече пари, но ако няма картел просто някои ще вдигнат, други не и пазарът ще се урегулира сам.

 4. 4 Профил на portocala
  portocala
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Новия закон е лобистки. Съществуващата Гражданска си върши работата. Товарят я с още глупости та да има формална причина да се събират повече пари.

 5. 5 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 442 Неутрално

  съдът присъжда обезщетение от по 200-300 хил. лв. "Три-четири такива случая могат да потопят една застрахователна компания"

  явно иде реч за доста добра, сигурна и успешна застрахователна компания...

 6. 6 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Нищо ново под слънцето! Те постоянно си я вдигат!

 7. 7 Профил на Константин
  Константин
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Нека поскъпне за често провиняващите се шофьори. Редно ли е шофьор, който никога не е предизвиквал ПТП и такъв, който е предизвиквал 10 да плащат еднакво?

 8. 8 Профил на Qnyx
  Qnyx
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако три-четири такива случая могат да потопят застрахователна компания трябва да се бяга далеч от нея

  Trust no one.
 9. 9 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 441 Любопитно

  Я покажете статистика колко са изплатени в обезщетения за 2014 г. и колко са събрани от ГО и тогава ще си говорим?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 10. 10 Профил на hsi
  hsi
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Не знам как са я писали тази статия ... но ситуацията в момента у нас е следната:
  Лимити на отговорност за Р.България, считано от 11.06.2012г.
  1. За неимуществени вреди, в следствие на телесно увреждане или смърт:
  а) 2 000 000 лв. за всяко събитие при едно пострадало лице;
  б) 10 000 000 лв. за всяко събитие при две или повече пострадали лица.

  2. За имуществени вреди - 2 000 000 лв. за всяко събитие.

  Така че, тази статия буди недоумение ...

  Отделно, наистина съдът у нас присъжда доволно ниски обезщетения за пострадали хора ...
  А за автомобилите, да не говорим ... хем си невинен, хем си доплащаш на майстора за да ти се оправи автомобила в състоянието преди ПТП-то.
  Смешки отвсякъде от страна на застрахователите ...

 11. 11 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#7] от "Константин":

  Точно това се бях замислил, че си поднових книжката преди няколко месеца и си взех златният талон, които можех още преди 4 години да взема, ама не ми се занимаваше с КАТ, а и като нямам фишове и актове не съм ходил дотам от 10 години.

  В Германия мисля че имаше отстъпка ако човек е изряден шофьор.

 12. 12 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 575 Неутрално

  В белите страни обещетенията по ГО нямат лимит. Да, 10 пъти са по-скъпи, но поне вършат някаква работа, докато у нас ГО е по-скоро данък.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  [quote#9:"Mark Twain"]Я покажете статистика колко са изплатени в обезщетения за 2014 г. и колко са събрани от ГО и тогава ще си говорим? [/quote]

  http://www.fsc.bg/public/upload/files/menu/Statistka-obshto-zastrahovane-2014.xls

  зел - 550 млн
  Nr 10 - Premiums

  дал - 344 млн
  Nr 10 - Payments

 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  Ако си раздават като бонуси и заплати, скъпи офиси и коли сумите от застраховки е ясно, че няма да има много пари за раздаване на обещетения.
  Сигурно е регламентирано това в закона надявам се....

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Неизвестно защо БГ-човека си мисли, че едва ли не, негово конституционно право е да кара автомобил, при това да не плаща за това.
  Причината за ниската цена на ГО до момента са обидно /и незаконно/ ниските обезщетения, които БГ-съд присъжда на пострадалите българи. Когато обаче се кара и в чужбина, там обезщетенията са милионни, и застрахователите, за да ги платят, трябва да имат адекватни постъпления ... кое не е ясно ???
  Ясен е само популизма /ниски са ни доходите/ ... ми като са ниски, няма да караш кола, и нямаш проблеми с ГО !
  И не - ГО не е "данък" - ако караш без застраховка и причиниш вреди, ГФ ще ги плати, но след това ще те осъди, и ще плащат поколенията след теб до девето коляно ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 517 Неутрално

  [quote#7:"Константин"]Нека поскъпне за често провиняващите се шофьори. Редно ли е шофьор, който никога не е предизвиквал ПТП и такъв, който е предизвиквал 10 да плащат еднакво? [/quote]

  Не е редно! В много страни стойността на застраховката зависи именно от това това дали през последните години си имал ПТП или не. Но при нас нещата рядко са като в уредените държави.

 17. 17 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Пак ли ще ремонтират лъскавите офиси та искат вдигане и тези 70 еврови застраховки къде са, нагло лъжат

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#7] от "Константин":

  А-а-а-а..., застрахователите много се пазят от тая работа! И положението в момента ги устройва! Малки лимити ама никаква или някаква размита отговорност! Особено при смъртни случаи! Да не си мислите, че смешните присъдени обезщетения не са съгласувани?
  И точно това е другия фактор, който намаля ПТП-тата! Ако друснат на някой пътен бабаит ГО за няколко хиляди лева, стой та гледай! Другото, което застрахователите не могат да обяснят, защо се застрахова колата, а не шофьора!? Колата, сама по себе си не прави ПТП! Имай си лична застраховка ГО, пък се качвай на която кола искаш! В някои държави е точно така!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#7:"Константин"]Нека поскъпне за често провиняващите се шофьори. Редно ли е шофьор, който никога не е предизвиквал ПТП и такъв, който е предизвиквал 10 да плащат еднакво?[/quote]

  ++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 20. 20 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Това е държавен и ЕС рекет. Съдебната практика в страната не присъжда такива високи обезщетения и не всеки излиза с колата си в чужбина. Честито на гласувалите за ГЕРБ и ЕС!

 21. 21 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 664 Весело

  Застрахователи прогнозират поскъпване на "Гражданска отговорност"
  А какво прогнозират собствениците на автомобили, заради които застрахователите имат работа...

 22. 22 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Те всяка година прогнозират поскъпване и всяка година плащам все по-евтина гражданска. Не знам изобщо защо се хабят да ги пеят тези мантри.

 23. 23 Профил на TheTime
  TheTime
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мечката казала: "Тази година ще има много круши...", попитали я защо - "Защото ми се ядат..."

 24. 24 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 517 Весело

  [quote#23:"TheTime"]Мечката казала: "Тази година ще има много круши...", попитали я защо - "Защото ми се ядат..." [/quote]

  Това не бях го чувал, но е много на място.

 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  И застрахователите искат да получават картелни печалби.Няма оправия у нас.

 26. 26 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  с този остарял авто парк как застраховат не ми е ясно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK