НАП започва да звъни на неплатилите актове за нарушения на пътя

НАП започва да звъни на неплатилите актове за нарушения на пътя

© Юлия ЛазароваСлужители на НАП започват да звънят на 3600 физически лица, които не са платили своите актове към КАТ и другите органи на МВР. Обажданията ще бъдат направени в следващите 30 дни, съобщават от приходното ведомство.


Задълженията им към бюджета са общо 3.3 млн. лв. В информационната кампания са включени всички физически лица, които имат непогасени задължения в общ размер до 5 хил. лв.


Предишни информационни кампании на НАП са доказали, че телефонният контакт е ефективен и евтин метод за насърчаване на клиентите доброволно да покрият дълговете си към бюджета. Данните сочат, че след телефонен разговор над 70% от длъжниците внасят задълженията си в уговорения срок, казват от НАП.
Невнасянето на публичните задължения в 14-дневен срок след позвъняването може да доведе до налагането на обезпечителни мерки и започване на процедура за принудително събиране на дълговете.


Един от най-често използваните способи за събиране на дългове е налагането на запор върху заплатата на длъжника или на притежаваните от него моторни превозни средства и продаването им на търг. От НАП уверяват, че ако в двуседмичния срок след позвъняването постъпи плащане, няма да се пристъпва към продажба на имуществото на длъжника.


За длъжниците с актове към МВР в размер над 5000 лв. публичните изпълнители на НАП директно ще пристъпват към налагането на запори, изземване на моторни превозни средства и публична продажба.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Неутрално

  3600 неплатили ми се виждат малко - от друга страна 3 300 000 лева ми се виждат много - по хиляда лева ли идва глобата средно???

  [email protected]
 2. 2 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Никой не е казал, че всеки от длъжниците има само по 1 акт.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Писмо с обратна разписка не е ли по-надежден документ от дрънкането на телефони?
  Колко ли плаща НАП за тел. услуги?!

 4. 4 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  3600 са физическите лица, а не актовете. Нищо не пречи едно лице да има повече от един съставен акт.

 5. 5 Профил на barking_dog
  barking_dog
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "xmm":

  Най-евтино е с имейл, но тогава много малко хора биха обърнали внимание. При телефонен разговор личната нагажираност е много по-голяма и ефективността мначително се повишава.

 6. 6 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Така ...
  Ако на някой форумец му се обадят, първо да пита или установи сам кога е влязло в сила издаденото НП. Ако са минали 3 години, да го духат - това е абсолютният давностен срок.

  Не поощтрявам джигитите на пътя, но докато не се монтират микро камери на рамото на всеки полицай (в ЮК е така), корупция и вандалщина от страна на тумбаците, винаги ще има.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 7. 7 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Престъпление- наказание, по най- бързия начин, докато усещането за вина е актуално! Успокоил си се, отдавна си забравил и някой почне да ти звъни! "Сър Пърсивал уонтс хис мъни!" - както се казваше в легендарния филм "Кет Балу"!

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#5] от "barking_dog":

  Не всеки си е оставил имейл в НАП.Телефон и адрес - да.
  И все пак по телефон няма записано обвързване,за разлика от писмото.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Защо,досега не ги ли търсеха?

 10. 10 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В Испания има закон, който опълномощява агенцията им по приходи/данъчна агенция да изисква сумите по неплатени глоби за всеки един данъкоплатец и пътен водач чрез директен дебит без одобрението на гражданина. В една държава, сравнително близка по манталитет, това е едно работещо решение, което носи със себе си и висок процент на събираемост.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 11. 11 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Аз имам 2-3-ма познати с актове между 1к и 3к лева. И наскоро един който плати 3500лв..

 12. 12 Профил на sb
  sb
  Рейтинг: 395 Неутрално

  То не е достатъчно само да са ти написали акт, но трябва и наказателното постановление да е връчено по надлежния ред.

  Последно ми писаха акт преди 7-8 години и тогава за да си взема талона трябваше да си платя глобата на каса в КАТ. Незнам дали са променили системата и дали в цялата страна е така или само в София, но това работеше - плащаш и караш (или не плащаш и караш без талон / книжка и рискуваш доста по-солена глоба)

 13. 13 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 949 Неутрално

  По нашенско можеш да се правиш на ударен, докато не се явил на годишен преглед на МПС. Там ти казват—имаш неплатени глоби. Разрешителното важи само за седмица/10 дена. След това си без разрешително И ВАЛИДНА ЗАСТРАХОВКИ!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 14. 14 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 289 Неутрално

  А на бас, че поне 200 човека от тези 3600 "герои" са на социални помощи. Има ли смисъл да описвам схемата за събиране на тези пари или от НАП сами могат да се сетят?

 15. 15 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 340 Любопитно

  3600 не признаващи законите в България и не платили глобите си. Има ли някой който да си плаща глобите?!

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 16. 16 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Мда със звънене далече ще стигнат... по-добре като очевадно са неспособни да се справят, вместо да се занимават с простотиите си да продават дълга на фирмите за събиране на дългове - те знаят как да се справят с тарикатите... ама то това не е целта а да се симулира дейност барем матряла се хване на глупостите.

 17. 17 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#12] от "sb":
  Шофиране без контролен талон се наказва с глоба от 10 лева.

  Освен това имам съдебно решение, в което пише, че отнемането на контролни точки не било наказание и не подлежало на съдебен контрол (при все, че под 10 или 13 точки трябва да върнеш СУМПС, съгласно наредбата), а контролният талон бил за статистика на нарушенията в МВР, при все че в закона пише че талона е неразделна част от СУМПС.
  Сега си карам с последното НП (успях да отменя почти всичко, но за колана го оставиха) и ако ми направят нов акт за липса на талон, право в съда отивам и показвам съдебното решение.

  Бедата е, че малоумници пишат законите и понеже не им се мисли и съобразява с Конституцията, почват да вписват текстове, които са откровено противоконституционни.
  Съдиите виждат, ама не щат да впишат че цялата наредба за отнемане на контролни точки е противоконституционна, а изписват "блестящи" съдебни решения.
  Е, аз сега с техните камъни по техните глави.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 18. 18 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#16] от "sqrt":

  Държавата може да дава на частни колекторски фирми и ЧСИ само частни държавни вземания.
  Санкции, глоби и лихви са публични вземания.
  Иначе ЧСИ с блясък в очите биха поели да олапат още милиони за хонорари, но ако стане което и да е правителство ще бъде пометено.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 19. 19 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Тва са глупости за наивници... аз имам 4 неплатени акта от 2г (не че съм горд), но кво прави бг администрацията за да си ги събере от мен - нищо. Карам си без талон и съм спокоен. Това са някви 200 лв, ами тия като мен с 10 бона - убеден съм че пак нищо не прави. Не мисля че някъде в другите бели страни ще те оставят 2г да си свиркаш зад волана с 4 неплатени акта.

 20. 20 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2593 Весело

  Голяма част от неплатилите и подгонени от НАП, всъщност отдавна са го сторили и да но си пазят бележките, иначе ще берат ядове и ще попълват молби!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 21. 21 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А прословутия кабел между НАП и КАТ, който не могат да прекарат вече 25 години ?
  Или да не питам ?
  По-добре е хаос и разправии, кой платил, пък не се отразило в системата, разкарване на грхората насам натам и все по вина на държавни институции.
  Тоя катаджийски кабел е като оня митничарския.
  И него ще го прекарат на кукуво лято.

 22. 22 Профил на royaldnk
  royaldnk
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Стремглавото увеличение на идиотите в БГ отдавна трябваше да бъде използвано от държата, ако такава реално имаше. Повече от половината българи започнаха да избиват комплекса си за малоценност чрез гонки, дрифтове или просташко и арогантно поведение на пътя. Малкият им п*нис няма да порасне от това, но тези идиоти не рабират, че заради тях страдат невинни. Защо държавата и нормалните българи да не печелят от тъпотата на тези дебили? Ако всяка година от пътните дебили се съберат по само 1000 лева, това са повече от 200 - 300 млн. годишно, т.е. по половин магистрала, построена благодарение безмерната тъпота и комплексарщина на българския мъж-дебил Успех на НАП и дано се сетят половината пари първата година да инвестират в нови камери по всички пътища, та следващата да съберат поне половин милиард

 23. 23 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  не, просто тия имат по няколко.

 24. 24 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#3] от "xmm":

  Не, защото длъжниците се крият. Преди месец бях свидетел на една такава случка с един чешит от нашия вход. Въобще не пусна куриера и го изгони. Как да достави пратката, че и да вземе подпис ? не става.

 25. 25 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  МВР се обръща към гражданите които получават обаждания от непознати телефони ,за телефонни измамници се обаждайте в най близкото поделение на МВР.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 26. 26 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Това хубаво. Но кога ще хвърлят такава енергия за едни други субекти, които укриват и не плащат не 3, а 300 милиона?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 27. 27 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Супер инициатива!

  Fail with honour then succeed by fraud
 28. 28 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 450 Гневно

  По телефона. Все едно са гаджета и се канят на среща. Лихви, запор и отнемане автоматично, какво се шикалкавите!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 29. 29 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Нап сега ли започна да звъни? Ами аз когато нарушавах правилата в средна европал ми слагаха документче за плащане под чистачките. Ако не го пратя до 2 седмици, ми пращаха предупреждение по пощата и глобата скачаше двойно. Ако и това не си платя, след седмица трябваше или да плащам, или пандела. Защо това, дето функционира по света, тук не върви? Корупция? Хич йок! Импотентна администрация! На 4 години герберската рода от село сменя бесепарската и т.н. А никой по света не пипа администрацията! Но тук властта гледа как да си нареди роднините от село на държавна хранилка! Е, това е!

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 30. 30 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 684 Гневно

  До коментар [#17] от "ironhorse":

  Хубаво е, че настроението ти е "весело", и че си успял да пре.беш системата. Ти си басимуси якия пич и драйвер и няколко акта не могат да променят това, нали? И така, докато не пометеш тумба деца на някой завой.

 31. 31 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Ще се обаждат ли на Ковачки за 100-те милиона неплатени осигуровки и преки данъци?

 32. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Сто пъти променяха ЗДвП. И що? Щото некой не си е вършил раб'тата... Ама, ако е рекет или подкуп, веднага ще си приберат мангите

 33. 33 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#30] от "sow29372525":

  Ужажаеми, моите актове и НП са САМО за колан и телефон и то от пловдивски ченгета, които само като ми видят номера и скачат с палката на капака.
  Аз подкупи не давам и затова съм подложен на полицейски произвол. Обаче аз си обжалвам в съда и ги правя луди калинки.
  Засега са ме оставили намира.
  Нямам нито един акт и НП за алкохол, защото не карам пил.
  Имам няколко фиша за превишена скорост, по околовръстни пътища, където за някоя паланка са сложили 60, а аз си карам с 90.
  До един съм ги бутнал в съда.
  Това, че мога да се защитя, не ме прави престъпник.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 34. 34 Профил на Dimitar Grigorov
  Dimitar Grigorov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Какво збьнене,трябва яки глоби и запори на заплати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK