Българите все повече търсят алтернативи за спестяванията си, сочи анализ

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк", Крум Алексиев, директор "Маркетинг и клиентски сегменти" и Цветанка Минчева, директор "Банкиране на дребно".

© Уникредит Булбанк

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк", Крум Алексиев, директор "Маркетинг и клиентски сегменти" и Цветанка Минчева, директор "Банкиране на дребно".Българинът все по-често търси алтернативни форми за спестявания и инвестиции. Това е един от основните изводи в последния анализ на Уникредит Булбанк. Причината е в тенденцията за постепенно намаляване на лихвите по депозитите не само в България, а и в Европа. Към края на август привлечените средства в банките достигат близо 41 млрд. лв. (годишен ръст от 5 на сто), като се наблюдава забавяне в темповете на нарастване в сравнение с предходните години, посочват от институцията.


Лихвите на депозитите ще останат ниски, докато Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка не решат да вдигнат основния лихвен процент, каза пред журналисти Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на банката, цитиран от БТА.


Лихвите по депозитите за период от 6 и 12 месеца падат от 3 процента средно преди година до 1.5 процента, но има и значително по-ниски лихви, сочат данните на институцията.
Цветанка Минчева, директор банкиране на дребно в банката, обяснява, че целта на алтернативните форми за спестявания е да запазят и да увеличат стойността на парите във времето при оптимално съотношение риск/доходност.


"Въпреки значителната промяна на тенденцията за повече клиенти, насочващи се в тази посока, те все още представляват малък процент от хората със стандартни спестявания в банките", посочва Минчева, цитирана от пресцентъра на финансовата институция.


Около 74% от клиентите й, инвестирали средства във взаимни фондове, са над 45-годишна възраст. В същото време все повече млади хора заделят малки суми за пенсия в допълнителен пенсионен фонд – 72% от клиентите са на възраст до 45 години. Профилът на по-голямата част от тях са семейни с ипотечен кредит. Средната месечна вноска, която хората правят по партидите си в допълнителен пенсионен фонд, е 78 лв. Спестовните застраховки "Живот" са предпочитани както от по-младите (31-45 г.), така и от клиенти на средна възраст (46-60 г.).


"Увеличаването на брутните постъпления от осигурителни вноски на населението в доброволни пенсионни фондове със 77% за първото полугодие на 2015 г. спрямо година по-рано ясно показва промяната в начина на мислене на хората. Това са знаци за увеличаване на финансовата култура на населението в посока все по-голяма диверсификация на спестяванията", обяснява Минчева.


Пазарът на застраховки "Живот" в страната е нараснал с близо 24% за една година спрямо същия период на 2014 г. при набран премиен приход от 52.6 млн. лв.


За масовия клиент най-достъпният начин да се възползва от предимствата на капиталовите пазари е, като инвестира чрез малки равни месечни вноски в така наречените спестовни планове, посочват от банката. Оттам дават пример с такива планове на фонда за целева доходност - Pioneer. През последните две години е нараснал два пъти броят на хората, които заделят суми чрез него. Те са основно във възрастовата група 33-57 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Весело

  Аз си ги слагам в буркани.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Банките все повече започват да играят ролята на касички за съхраняване на пари. Те не носят никакви печалби за вложителите. А алтернативните методи за спестяване са твърде несигурни. Да влагаш парите си в пенсионни фондове си е чиста загуба, все едно да ги хвърлиш през прозореца, До десетина години тези фондове няма да съществуват. Същото се отнася за всякакви други фондове,спестовни планове и т,н,. които имат за цел забогатяване на инициаторите. Най-добрата инвестиция си остава недвижимият имот. Прединството му е, че той реално съществува, а не на книга или в мрежата.

 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Май нещо и балъци за БФБ не могат да се намерят.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 4. 4 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Банките престанаха да бъдат кредитни институции и се превърнаха в монополен събирач на такси и комисионни.
  Плюс обслужване на държавни институции и мега-корпорации.

  Удобно им е така и нищо чудно, че отчитат рекордни печалби за последните седем месеца.
  Виден банкер изуми всички наскоро, заявявайки по време на икономически форум, че банките практически са престанали да се занимават с рискова дейност, каквато се явява финансирането на дребния и среден бизнес.
  Емил Хърсев пък окачестви това изявление като скандално, казващо онова, което всички банкери знаят отдавна, но не е редно да съобщават.

 5. 5 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Единствената алтернатива в България, която търся, е къде по-далече да учат и живеят децата ми...

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  Повечето българи нямат нито познания,нито инвестиционна култура.Не малко хора се страхуват от загуба,което е напълно нормално.Никой не трябва да инвестира всичките си пари.С една част ,трябва да играе на сигурно.

 7. 7 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote#2:"proza"]Най-добрата инвестиция си остава недвижимият имот. Прединството му е, че той реално съществува, а не на книга или в мрежата. [/quote]
  +

  Особено когато към него има земя - в последна сметка, универсално невъзобновимият ресурс.

  https://goo.gl/8NG90J
 8. 8 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":

  Недвижимият имот не е бързоликвиден. Ако решиш да го продаваш бързо, продаваш на загуба. Освен това има разходи по ремонт и поддръжка, данъци и т.н. Цената му силно се влияе от пазара - в момент на предлагане без търсене може да падне няколко пъти...В момент на криза най-стабилната инвестиция е в портфейл от чужди валути, защото са бързоликвидни .

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 9. 9 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Едно време имаше едни чудесии, дето ги закриха, кога довтасаха вносните лихвари. Викаха им Взаимноспомагателни каси.
  Влагаш десет лева без лихва, а кога ти затрябват пари - теглиш също безлихвен.
  Сума народ вдигна къщи и вили чрез тази придобивка.
  Днес обаче подобна схема изобщо не пасва на онези, които управляват финансовата система, защото им бърка във рахатлъка, да не кажа, че ги прави излишни.
  То, и сега влагаш парите си в банка при практически никаква доходност, а лихврите се усмихват любезно.
  Виж, ако теглиш кредит, тукси те почват да искат майка си и баща си.
  Лихви, поръчителства, гаранции и обезпечения... Сакън, да не вземат да се прецакат.

 10. 10 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 992 Весело

  Аз ги дипля под възглавницата. Щото обичам да спя на високо.

 11. 11 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  И сега, като се събуди БФБ, като започнат едни ръстове там

 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Добре щеше де е, да обЯснат, що като има толкова пари в Българските банки, те не успяват да кредитират, а за огромни обекти, като санирането например, Лукарски тегли пари на заем от Германия !!!

 13. 13 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Засега най-добрата инвестиция е еднопосочният билет.

 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Аз съм се ориентирал към ДПОсигуряване и застраховка "Живот" с инвестиционен характер.
  И двете от тази година

 15. 15 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#9:"ПФК ''Леевски-Тиквак''"]Викаха им Взаимноспомагателни каси. [/quote]

  още ги има дори в банките между служителите, въпрос на желание и организация в съответното ведомство, факт е че и доста злоупотребиха с това и затова на доста места спряха да ги практикуват

  Cogito ergo sum :)
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8385 Неутрално

  Ясно е,че таксите на банките още ще растат, а основните безрискови доходи ще са отрицателни.
  Как ще се върнат взаимоспомагателните каси-навремето в големите предприятия имаше взаимно-спомагателна каса - всеки месец хората отделяха по 10 лева и ги даваха на касата. А пък като им дойде реда взимат кредит.През ведомостите. На същия принцип. Без лихви.Сега няма такива предприятия...

  karabastun1@abv.bg
 17. 17 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Принципът заложен преди доста години и във Взаимните каси и във пенсионните дружества е като расте общото да се увеличават и частните дялове. Сега с това безумно крадене, Вие и хиляда души да влагате само аз да крада и сте обречени. В банките примера е умножен по хиляди. Дори и КТБ, погледнете портфейла как беше разпределен над 80% в по-малко от 100 дружества. Предполагам че в останалите е същото иначе одиторите трябва да са супер нагли. Наистина най-добре е инвестиция в образование, но не всеки може, но най-добре е поне риска да е разпределен, част в банка, част в имот, част за качество на живот. Банките сега капитализираха яко фалита на КТБ, но винаги казвам това е пирова победа, казах го и по повод предишните "удари" на мошениците в БФБ. Доверието е най-ценното нещо в един бизнес, загуби ли го сектора по-добре бягай от него. Накрая оставате само мошеници.

 18. 18 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Алтернативи бол.
  На този свят е бъкано с какви ли не инвестициони фондове (активно управлявани или пасивни индексови), отделини акции и облигации, деривати (фючърси, опции, уорънтс, сиефдис, всякакви видове серификати)... не е казано, че трябва да са са само български такива.... стига да има кинти, проблем с влагането няма... може неограничени количества да се инвестират за кратко време.

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5342 Неутрално

  [quote#2:"proza"]Най-добрата инвестиция си остава недвижимият имот. Прединството му е, че той реално съществува, а не на книга или в мрежата. [/quote]
  Недостатъкът му е,че понякога може да се окаже непродаваем и неатрактивен за даване под наем.

 20. 20 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 277 Неутрално

  И всички алтернативи са насочени навън. Дотам я докарахме!

 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  [quote#9:"ПФК ''Леевски-Тиквак''"]Викаха им Взаимноспомагателни каси.
  Влагаш десет лева без лихва, а кога ти затрябват пари - теглиш също безлихвен. [/quote]
  Помня ги добре. Те бяха към предприятието в което работиш, т.е. далавера и кражба поне при онази система бяха изключени. Без никаква бюрокрация отпускаха малки суми от порядъка до 6 месечни заплати като единственото ти задължение беше да участваш с някаква поносима месечна сума от 15-20лв при заплати 120-160лв.

  Аз така веднъж бях закъсал и теглих заем, погасих го и след това повече не съм теглил но 10г вноските кротко се трупаха. Когато напуснах една много приятна сума ме чакаше да си я взема. "С малки суми но редовно", наистина е велик принцип. Е, когато няма мошеници да те окрадат и инфлация която да ги стопи.

  Иначе инвестирането във фондове действително е нещо за което си заслужава да се помисли. Но не в български фондове и с ясно осъзнаване какво и защо се избира. Иска си знания и лакомията е много опасна в такива неща.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4442 Весело

  До коментар [#1] от "Long One":
  ++++++++++++++++++++
  Така де ..............няма по-силна от Бурканбанк-!

 23. 23 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#18:"Ф.Нинов"]На този свят е бъкано с какви ли не инвестициони фондове (активно управлявани или пасивни индексови), отделини акции и облигации, деривати (фючърси, опции, уорънтс, сиефдис, всякакви видове серификати)... не е казано, че трябва да са са само български такива.... стига да има кинти, проблем с влагането няма... може неограничени количества да се инвестират за кратко време.[/quote]

  разглезай какво правят БГ професионалните Инвест Фондове ..

  не давай бодряшки съвети , някой ще те псува

  http://www.worldtopinvestor.com/pub/BG/index

 24. 24 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 588 Любопитно

  Нашите пенсионни фондове само фрегати и коктейли организират - добре инвсетират парите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK