"Данък уикенд" означава данък и осигуровки и за работещите, предупреждават експерти

"Данък уикенд" означава данък и осигуровки и за работещите, предупреждават експерти

© Цветелина Белутова, КапиталПоследица от прилагането на т. нар. данък уикенд за фирмите, при който с ДДС ще се облагат частично вещи фирмена собственост, ако се ползват и за лични нужди, означава, че служителите ще дължат данък общ доход и осигуровки върху тези привилегии.


За това предупредиха счетоводители след като Министерството на финансите публикува  проект за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за данъка върху добавената стойност.  


Текстовете за облагане с ДДС на личното ползване съществуват и в сега действащия закон, както преди дни напомни и финансовият министър Владислав Горанов. Експертите обаче уточняват, че досега данъчната администрация е следила само за стоки и услуги фирмена собственост, които се ползват за лични нужди изцяло. Новият момент в ДДС законодателството е именно пропорционалното разделяне на ползването  - каква част е по работа, а каква - за лични нужди.
"Проблемът, че липсва методика и процедура, по която ясно и точно да се установява личното ползване е само част от пейзажа. По-големият проблем е това, че компаниите които си "признаят" за целите на ЗДДС, че дадени техни служители ползват безплатно фирмени стоки и услуги и за лични нужди, то следва да ги посочат поименно в дневника си продажби със съответната данъчна основа. С това работодателят на практика ще обяви, че е предоставил непарични доходи на свои служители, което води след себе си включването на тези непарични доходи във ведомостта за заплати и облагането им по Закона за данъците върху доходите на физическите (ЗДДФЛ), както и с осигуровки, чиито проценти са дори по-високи от тези на данъка", коментира Катя Крънчева от данъчно-счетоводния портал КиК Инфо.


Тя припомня, че в досегашната си практика НАП е приемала, че "безплатното ползване за лични нужди на стоки и услуги, платени от работодателя, всъщност са непарични доходи за самите служители, като това ползване следва да се оцени по пазарна цена и да се обложи с данък върху дохода за служителя и осигуровки за служителя и работодателя". Такива приходи могат да бъдат например акции на компанията, получени безвъзмездно като поощрение, поети от работодателя разходи за наем на жилище, се вижда от практиката на данъчните, както и стойността на безплатните за служителя лични разговори по служебния мобилен телефон, безплатното ползване на служебен автомобил за лични цели. 


Затова, по думите й, "липсата на ясни текстове по отношение на облагането на личното ползване допълнително ще породи данъчен риск за коректните данъкоплатци, които биха платили "данък уикенд".


"Въпреки, че в мотивите към проекта, финансовото министерство посочва, че промените няма да доведат до допълнителна финансова тежест за лицата, то на практика разходът за бизнеса ще е голям", казва Крънчева и изброява следните аргументи:


Първо: Всички компании трябва да поемат допълнителен разход по актуализацията на счетоводния си софтуер, във връзка с новия формат на Справка-декларация по ЗДДС и дневник продажби, независимо от това дали ще плащат "данък уикенд" или не.


Второ: Безспорно ресурсът по следенето и отчитането на така нареченото "пропорционално ползване" ще е доста сериозен, а процесът - трудоемък. 


Трето: Самите преценките по изчисленията ще са много субективни, което ще породи данъчен риск за коректните данъкоплатци, тъй като сумите посочени от тях за "данък уикенд" ще могат лесно да бъдат оборени от данъчната администрация при проверки и ревизии.


"Изчисленията показват, че често "данък уикенд" плюс последващи данъци и осигуровки върху сумите, пресметнати за пропорционалното лично ползване, като общо ще нахвърлят ползвания данъчен кредит за фирмените нужди, и тогава е възможно част от компаниите да се откажат да поискват фактури от контрагентите си, което ще увеличи сивата икономика", прогнозира Крънчева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK