Банките продават все повече лоши кредити на колекторските фирми

Банките продават все повече лоши кредити на колекторските фирми

© Юлия ЛазароваНад два пъти се е увеличил обемът на несъбираемите вземания, които банките са продали на колекторските агенции през втората половина на миналата година в сравнение с първите шест месеца. От Асоциацията на колекторските агенции в България отчитат рекорден ръст на продадените лоши кредити от банките през периода.


"Докато досега най-голям дял на продадените задължения имаха телекомите, в последните месеци това са банките", коментира Милена Виденова, регионален мениджър на "Кофас България" и заместник-председател на асоциацията пред в. "Сега". 


Към края на третото тримесечие на 2015 г. дълговете към банките, прехвърлени към колекторите, са 41% от всички, а тези към телекоми - 44%.
Според Виденова през 2016 г. тенденцията на прехвърляне на лоши кредити на банките към колекторите ще се засилва. 


Тъкмо на това се дължи и спадът в кредитирането, отчетен през 2015 г. За цялата година статистиката все още не е налична, но за първото полугодие продадените лоши кредити от банките са 149 млн. лв. при 34 млн. лв. за същия период на предходната година, показват данните на колекторите.

Банките продават на колекторите основно портфейли с лоши кредити на граждани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK