НАП пусна още две услуги, достъпни с ПИК

НАП пусна още две услуги, достъпни с ПИК

© Юлия ЛазароваС ПИК от днес ще бъдат достъпни още две нови електронни услуги на НАП, съобщиха от ведомството.


Самоосигуряващите се ще могат да подават две нови заявления – за приоритетно плащане на осигурителни вноски и заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.


С ПИК клиентите на НАП могат да ползват много електронни услуги, които им спестяват разходката до офисите на агенцията, а при подаване на годишните си декларации за облагане на доходите с персонален код гражданите ползват облекчение от 5% от данъка за довнасяне.
Освен данъчната декларация за облагане на доходите с персонален код на НАП гражданите могат да подават по интернет и много други документи – осигурителни декларации образец 1, 6, 5 и 7, справка за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ), както и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие. С ПИК клиентите на НАП могат да проверяват още какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и др.


С ПИК на НАП могат да се ползват и услуги на много други администрации, като например електронни услуги на НОИ, да се проверяват задълженията за местни данъци и такси, както и да се плащат местни данъци и такси на някои общини.


Повече информация за това какви услуги предоставя НАП с ПИК, можете да видите в информационното видео, публикувано в официалния канал на агенцията в YouTube.


6.5 милиона справки са направили с личния си персонален идентификационен код (ПИК) клиентите на НАП през 2016 г., сочи статистиката на приходната агенция.


Най-много с ПИК гражданите са проверявали своите задължения, като за първите шест месеца на годината тази услуга на НАП е ползвана близо 2 милиона пъти. Справка за осигурителния доход клиентите на НАП са направили 550 хиляди пъти, а за извършените плащания към НАП – 750 000.


В същото време от началото на годината до края на юни по интернет с ПИК в НАП са подадени общо 283 хил. декларации, като 83 хил. от тях са годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица.


С ПИК има подадени най-много осигурителни декларации образец 1 – 114 хил. броя. Персоналният код на НАП е безплатен и безсрочен и се издава в офиса на НАП по постоянен адрес. До момента в цялата страна има издадени близо 500 хил. персонални кода.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 905 Весело

  Една добре работеща е-услуга - браво на НАП!

  Ако го обяснят и на по-достъпен език ще стане безценно

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  Подобряване на капана, за да е приятен на мишката...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#1] от "Луд Общественик":

  Мисля, че тези, които наистина ги интересува темата, чудесно ще разберат написаното.
  Кое смяташ, че е на недостъпен език?

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Просто и ефектвино. Електронното преброяване мина с 50% преброени електронно, което беше сред европейските рекорди. С този ПИН също върви добре, защото електронните подписи си искат своето - подновяване, настройки, една настройка - за банката, друга - за търговския регистър, трета - за НАП. Флашката се поврежда от време на време, софтуерът обновява версия без да си разбрал. Може да си скъсаш нервите.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  [quote#2:"Николай Теллалов"]Подобряване на капана, за да е приятен на мишката... [/quote]
  Ако ти харесва старият дизайн на капана, никой не ти пречи да се редиш пред гишетата на НАП с малко билетче в ръка и да гледаш втренчено електронното табло, очаквайки номера си

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#4] от "cinik":

  И още никой не се е намерил да го оспори!
  Аз съм крайно учудена - мислех, че веднага ще наскачат една каруца "експерти" да обясняват как данните от преброяването са мегаманипулирани и реално сме два милиона и сто хиляди, но гадните хакери са ни подлъгали за пореден път.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на modus operandi
  modus operandi
  Рейтинг: 229 Весело

  Недялко Недялков ще облажи

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  Все услуги да им плащаме.

 9. 9 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#8] от "pet_fire":

  Че няма да пуснат услуги, чрез които да ги проверяваме как си вършат работата, я И кого преследват за 2000 лв, а на кого не обръщат внимание, нищо че дължи 2 млн.

  Мда.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  НАП знае поне 1000 начина да събира данъци от бедните , старите и болните, ама още се чудят как да вземат някой лев от скъпо патените финансови директори на компаниите на финансовите анархисти и банкерите които вилнеят в скромната ни колония!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на lisungerche
  lisungerche
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "Луд Общественик":

  Абсолютно! Това ако не си счетоводител, ходи го разбери

 12. 12 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  нормално. Този, който дължи милиони в данъци може да си наеме счетоводители и адвокати за хиляди и да не се наложи да плати данъците. Малкият човек не може да си позволи такъв разход.

  А проблемът е в парламента, където гласуват дупките в законите. Разбира се тези дупки са в услуга на тези, които си наемат счетита и адвокати.

 13. 13 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#5:"dogwoman"]никой не ти пречи да се редиш пред гишетата на НАП с малко билетче в ръка и да гледаш втренчено електронното табло, очаквайки номера си [/quote]

  Да речем в с. Горно Нанадолнище , там и лисчета няма , камо ли табло , но друго си е да си навъсен критикар .

 14. 14 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1063 Весело

  Колкото повече услуги се ползват по електронен път, толкова повече се пести. В Агенцията по вписванията данните също се подават по ел.път, но опашките се вият и извън сградата.

 15. 15 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ако представите значението на абревиетурата ПИК още в самото начало на статията, ще бъде доста по-приятна за четене. Моля!

 16. 16 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Персоналният идентификационен код/ПИК/ е доста добра услуга. Колкото повече такива има, толкова по-добре !

 17. 17 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Единственото неудобство е че за ПИК трябва да се ходи лично в офис на НАП.

 18. 18 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Засега НАП и НОИ изпревариха всички БГ институции по електронни услуги - другите министерства, общини, КАТ, здравна каса и т.н. - колко години ще им трябва?

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Голямо улеснение е. Един път отиваш само за кода и после си го ползваш без ограничение.

 20. 20 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  улеснение ,не знам защо е създадено усложнението за неосигурени здравно да пускат освен плащането и декларация 7 , щом си внасяш сам парите ,явно е ,че сам се осигуряваш , това трялва да отпадне

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  Не съм пробвал пик, не знам каква е разликата. От 15 години ползвам ел. подпис и имах в началото проблеми, че почти нямаше услуги, свързани него. При НАП работи отлично.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  Данъците са кражба

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK