Лихвата за просрочени задължения да бъде намалена, предлагат от Реформаторския блок

Иван Иванов, Петър Славов, Вили Лилков, Радан Кънев

© Пресцентър на ДСБ

Иван Иванов, Петър Славов, Вили Лилков, Радан КъневРазмерът на законовата лихва за просрочени задължения да бъде намалена до основния лихвен процент на БНБ (ОЛП) плюс 4 процентни пункта за граждани и ОЛП плюс 8 процентни пункта за търговски фирми. Това предвижда проект за промяна на Закона за задълженията и договорите, който ще бъде внесен от депутати от Реформаторския блок. В момента при забавени плащания се плаща основната лихва на БНБ плюс 10 процентни пункта.


Не са единични случаите, когато хората се оплакват, че след години разбират за свои задължения, но заради лихвите дължат с 50 и повече процента над първоначалната сума, обясни депутатът Петър Славов от гражданската квота на Реформаторския блок. "Най-често физически лица, жертва на подобни лоши практики се оказват малки семейни фирми, възрастни хора, пенсионери и социално слаби граждани, които игнорират водените срещу тях съдебни дела от т.нар. фирми монополисти в топлофикацията, електроразпределението и други и в резултат често са доведени до необходимост да заплатят суми, значително надвишаващи първоначалния дълг, а оттам и до отчаяние", пише в мотивите на проекта.


Вили Лилков (ДСБ) обясни и че има сериозно разминаване между практиката за определяне на законовата лихва за просрочени задължения в страните от ЕС и България. В страните от ЕС е приет размер от не повече от 8 процентни пункта като надбавка съгласно Директива 2011/700/ЕС.


Сега действащият закон е приет преди повече от 20 години в съвсем различна икономическа и финансова обстановка и в момента не е адекватен на сегашната, смятат вносителите на проектозакона. Те са Вили Лилков и Радан Кънев от ДСБ и депутатите от Гражданския съвет Петър Славов и зам.-председателят на НС Иван Иванов.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Правилно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 502 Неутрално

  А къде бяхте преди изборите? До кога промени които да касаят директно хората ще виждаме само преди избори? Ми да ги направим тогава два пъти в годината, а?

  Дела трябват, а не думи.
 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  сега е 16% доколкото знам ,това си е жива далавера да осъдиш някого и той да протака задължението , все едно държиш огромни суми в банката ,където лихвата е до 1 процент

 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Не мога да коментирам политически предложения без правна стойност. Нека НС да гласува поне на 1во четене ЗИДЗЗД и чак тогава човек може да си състави мнение според писменият текст на законопроекта. Да не забравяме, че това НС има практиката много често да променя духа и доста неща от един законопроект между първото и второто му четене в НС...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Това го предлага "дясна" партия? Представям си ако беше лява - сигурно щеше да опрости всички дългове или вместо наказателна лихва да има бонус и лотария за неплатилите.

  Не е ли по-добре да се направи така, че да не е възможно "хората да се оплакват, че след години разбират за свои задължения"?

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Удобно се прескача, че преди освен лихва се дължеше и наказание в размер на неплатения налог, що се отнася до данъците. Ако говорим за сметките към фирми и т.н., мисля, че няма да е лошо да има нещо като централен регистър, към който да се пращат некоректните платци, нещо като кредитния регистър и от там дам да се изчистват натрупаните задължения, което ако се прави разумно, в рамките на няколко години ще изчисти всички "забравени" задължения. Да не забравяме, че сме страна с огромна междуфирмена задлъжнялост.

 7. 7 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Напълно подкрепям предложението на вносителите.

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivanko77":

  Мисля, че в Хърватия използват подобен начин за разплащане между фирмите. Те не си плащат директно една на друга, а чрез тази система.
  Поне така беше преди десетина години, възможно е вече да не е вярно.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на Mr.Strong
  Mr.Strong
  Рейтинг: 470 Любопитно

  уау! ОЛП + 4%!!!
  че то кой ще плаща тогава редовна лихва около 8 - 9%, да не говорим за 12 - 14%? то има изгода да не плащаш, да стане съдебен и едва тогава. вярно че си има негативните последствия като лоша кредитна история, ама...

 10. 10 Профил на Патриотка Точева-Клопова
  Патриотка Точева-Клопова
  Рейтинг: Гневно

  [quote#1:"lz2"]Правилно![/quote]

  ---
  Не се връзвай на Кънев и лилков

 11. 11 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Няма лошо нека да намалят лихвения процент. Нека следваме европейските практики, но нека ги следваме до край.

  В тази връзка много по-важно за физическите лица от намаляването на лихвения процент е най-накрая да бъде приет закон за личната несъстоятелност. Също така е важно е българският потребител да бъде възпитан, че когато консумира нещо, то следва и плащане - в тази връзка европейските практики са доста сурови и никакви шикалкавения не минават.

 12. 12 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  Стига глупости. Законната лихва за 1 година върху 1000 лв в момента 102,15 лв и то само ако не си внесъл и един лев щото тя се изчислява ежедневно. Извинявайте ама да не си получил нито лев за 1 година и затова да ти дължат 102,15 лв не е никаква далавера.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 13. 13 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Винаги се чудя как Държавата по цял ден се занимава с некоректните, а никога няма време за коректните. Наистина може да е голяма лихвата не съм експерт, но защо един не каже как са банковите кредити за фирмите и гражданите в ЕС с отлично кредитно досие. Защо Държавата не подгони всички които бавят заплати и т.н., а прословутите реформатори се занимават дали нещо ще е +10% както е досега или ще е +8%. Да не говорим за порочна практика на събиране на задължения погасени по давност. Липсват всякакви приоритети, а се намира нещо и политици, медии и законотворци се впрягат и с обичайното клише "така е в ЕС" се пробва нещо.

 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 832 Неутрално

  В страните от ЕС е приет размер от не повече от 8 процентни пункта като надбавка, съгласно Директива 2011/700/ЕС.
  ...
  Ако това е вярно /не съм чел директивата/ - няма какво да се говори. Дори съдът е длъжен служебно да приложи директивата, и да редуцира размера на задълженията. Но има и вреди от непозволено увреждане, при които няма нужда да се толерират престъпниците и нарушителите, които са ги причинили ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Най-често физически лица, жертва на подобни лоши практики се оказват малки семейни фирми, възрастни хора, пенсионери и социално слаби граждани, които игнорират водените срещу тях съдебни дела от т.нар. "фирми монополисти" в топлофикацията, електроразпределението и други и в резултат често са доведени до необходимост да заплатят суми, значително надвишаващи първоначалния дълг
  ___________
  Най-важното е ,че старейшините на реформаторския блок още навремето намериха начини как големите картели,монополи и финансови анархисти да бъдат бенефициенти по колониалния ЗНИ чл.2 и тяхното никога да не се губи !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":

  Ами направено е - има погасителна давност - 3 години за периодични вземания, 5 за останалите. Данъчните са с по-дълга погасителна давност, но очевидно тук не става дума за тях.

 17. 17 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  Ами явно нищо не знаеш. Пък дори и статията не си прочел. ОЛП е 0.00%, законовата лихва съответно е 10.00%

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 885 Весело


  [quote#3:"edin drug"]
  сега е 16% доколкото знам ,[/quote]

  На тези от които го знаете им кажете, че повече за нищо няма да ги питате!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  "С влизането в сила на разпоредбите на постановлението, от 1 януари 2015 г. годишният размер на законната лихва за просрочени парични задължения се определя в размер на основния лихвен процент на БНБ в сила от 1 януари, съответно от 1 юли, на текущата година плюс 10 процентни пункта. Дневният размер на законната лихва за просрочени парични задължения се определя като равен на 1/360 част от годишния й размер.


  В Преамбюла на Директивата изрично е посочено, че „Обхватът на настоящата директива следва да се ограничи до плащанията, извършвани като възнаграждение по търговски сделки. В настоящата директива не следва да се уреждат сделките, извършвани с потребителите, нито лихвите във връзка с други видове плащания“. Изискването за минимален размер на лихвата за забава се отнася само за отношенията между търговци..."

 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#16] от "zenola":

  Тогава защо е нужно това?
  Според мен стимулира хайлязите и кара онези, които си плащат всичко навреме, да се чувстват като глупаци.
  За кой ли път.

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  [quote#2:"Infernus"]А къде бяхте преди изборите? До кога промени които да касаят директно хората ще виждаме само преди избори?[/quote]

  Нещо се обърка.. преди или след избори? Щото тая работа е след избори, баш когато искаш.
  [quote#5:"dogwoman"]Това го предлага "дясна" партия? [/quote]
  Разбира се, че го прави дясна партия. С подобни лихви се създават вземания в пъти по-големи от стойността на главницата/продукта/услугата, което вземане не носи добавена стойност, не носи приход, не развива нищо, а и в голяма степен от случаите се превръща в лош кредит или необслужвано задължение. Което води до допълнителни разходи, които също не създават добавена стойност. Като резултат - един воденичен камък в икономиката ни, който я бави и влече надолу. Десните партии обичат да развиват икономиката, логично - предпочитат да отрежат камъка, който я дави.
  Левите партии нямат такива проблеми - слагат лихви, тежести и какво ли не.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 626 Весело

  Популизмът се оказа заразен ...

 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1294 Весело

  [quote#5:"dogwoman"]по-добре [/quote]
  о, гарантирано по-добре... от Герб

  'В някои от държавите членки на ЕС размерът на законната лихва е диференциран по отношение на забава на физически лица, които не са търговци- например в Австрия размерът на законната лихва за физически лица е 4 %, а между търговци- 9,2 пункта + основния лихвен процент за страната; в Германия- размерът на законната лихва за физически лица е 5 % плюс основния лихвен процент за страната, а между търговци- 8 пункта + основния лихвен процент за страната.

  В Република България размерът на законната лихва не е диференциран по отношение на гражданите и търговците.
  ----------------
  В сравнителен анализ, изготвен по поръчение на Реформаторския блок установихме, че законната лихва за забава в България е двойно по-висока от този в Австрия и Германия и значително по-висока от средния в ЕС по отношение на физическите лица, което не съответства на разликите в жизнения стандарта на гражданите на РБ и на горепосочените други две държави членки на ЕС..."

 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 885 Весело

  До коментар [#17] от "buran":

  Е! Може и да поназнайва нещичко! Ама то не е свързано с дребните неща! Виж това световна политика, глобално затопляне там го търси!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  [quote#21:"Darth Plagueis"]Разбира се, че го прави дясна партия. С подобни лихви се създават вземания в пъти по-големи от стойността на главницата/продукта/услугата, което вземане не носи добавена стойност, [/quote]
  Айде бе! В пъти по-големи??? Направо с хиляди проценти по-големи.
  Информирай се малко по темата, че чак е смешно.
  "Десните партии обичат да развиват икономиката, логично - предпочитат да отрежат камъка, който я дави. "
  Божеееее! Гледай поне под какви статии ги пишеш тия неща. Каква икономика, ти прочете ли изобщо за какво иде реч?

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Това ли е отговорът на РБ на акцията на ГЕРБ с бурката в надпреварата по популизъм?

  Какво да си помисли човек за следния аргумент?

  "Вили Лилков (ДСБ) обясни и че има сериозно разминаване между страните от ЕС и България. В ЕС е приет размер от не повече от 8 процентни пункта като надбавка съгласно Директива 2011/700/ЕС. "

  Тоест 8% спрямо 10% е сериозно разминаване...Стига да го изкажеш пред камерата със сбръчкано от мислене чело и зрителят на подсъзнателно ниво решава, че няма нужда сам да помисли какво му пробутват...

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 27. 27 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 832 Неутрално

  [quote#19:"extraCACA"] Изискването за минимален размер на лихвата за забава се отнася само за отношенията между търговци..." [/quote]
  Ако е така, значи "вносителите" просто послъгват

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 28. 28 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1294 Весело

  [quote#20:"dogwoman"]Тогава защо е нужно това? [/quote]
  щото ви карат от Брюксел... Гроб прилага директиви е ситуацията лельо... естествено, с отвращение

 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 885 Неутрално

  [quote#23:"extraCACA"]законната лихва за забава в България е двойно по-висока от този в Австрия и Германия и значително по-висока от средния в ЕС по отношение на физическите лица, което не съответства на разликите в жизнения стандарта на гражданите на РБ и на горепосочените други две държави членки на ЕС..."[/quote]

  А също така не съответства и на посоката на вятъра по тези ширини! Какво общо има законовата лихва с жизнения стандарт!!!???? Единственото спрямо което би следвало да се съпоставя тази разлика е инфлацията в БГ и другите страни.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#23] от "extraCACA":

  И ти си наплякал куп глупости, ще ме извиняваш. Ако основното е било да намериш място да напишеш "ГЕРБ" и това изпълва денят ти със смисъл - ОК, разбирам.
  Останалото е пълна плява.
  Ако някой иска да направи нещо полезно, нека да направи кампания за повишаване на финансовата грамотност на българите, щото покрай последните събития с популярни каси и пр. косата ми се изправи какви хора има.
  Вместо това слушаме популистки щуротии в стил "не плащайте, братя".

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#14] от "роджър":

  Ми не е вярно "„законна лихва за забава на плащане“ означава проста лихва за забава на плащане при процент, който е равен на сумата от основния лихвен процент и най-малко осем процентни пункта;" Забележи "НАЙ-МАЛКО" - т.е твърдението, че "В страните от ЕС е приет размер от не повече от 8 процентни пункта като надбавка съгласно Директива 2011/700/ЕС." е ЛЪЖА.

  Ето прочети чл. 2 т. 6 - http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:048:0001:0010:bg:PDF

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 32. 32 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1294 Весело

  [quote#27:"роджър"]Ако е така, значи "вносителите" просто послъгват [/quote]
  несъмнено


  [quote#23:"extraCACA"]В Република България размерът на законната лихва не е диференциран по отношение на гражданите и търговците.
  ----------------
  В сравнителен анализ, изготвен по поръчение на Реформаторския блок установихме, че законната лихва за забава в България е двойно по-висока от този в Австрия и Германия и значително по-висока от средния в ЕС по отношение на физическите лица, което не съответства на разликите в жизнения стандарта на гражданите на РБ[/quote]

 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#25] от "dogwoman":

  Празни аргументи, празни хора. Гледам какво пиша, а ти ако не знаеш как се отразяват финансовите задължения и вътрешната задлъжнялост върху икономиката, тичай бързо в районното да питаш.
  И да, в пъти по-големи задължения стават. Случаи - дал бог. Лихвата е сложна, стига да си минала трети клас или когато там се учеше...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":

  ДСБ не са никаква дясна партия... това, че те така се наричат нищо не означава.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 35. 35 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1294 Весело

  [quote#30:"dogwoman"]И ти си наплякал куп глупости, ще ме извиняваш. [/quote]
  тва е от сайта на парламента, бабче... що се отнася до ограмотителната кампания - можете да се кооперирате със столичния зоопарк, понеже главпрока е зает да печата стикери за бабите

 36. 36 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  И тия забиват популизъм здраво ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 37. 37 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#3:"edin drug"]сега е 16% доколкото знам ,това си е жива далавера да осъдиш някого и той да протака задължението , все едно държиш огромни суми в банката ,където лихвата е до 1 процент[/quote]

  В момента е точно 10%

 38. 38 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#14] от "роджър":

  Ми не е вярно, РБ пак се изложиха. Тази директива въобще не е приложима за физически лица. Директивата е освен това 2011/7

  Член 1
  Предмет и приложно поле
  1. Целта на настоящата директива е борбата със забавата на плащане по търговските сделки с оглед гарантирането на правилното функциониране на вътрешния пазар, като се насърчава конкурентоспособността на предприятията, и по- специално на малките и средните предприятия.
  2. Настоящата директива се прилага за всички плащания, извършвани като възнаграждение по търговски сделки.
  3. Държавите-членки могат да изключат вземанията, които са предмет на процедура по несъстоятелност на длъжника, включително процедура, чиято цел е да се преструктурира дългът.

 39. 39 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#31] от "bludniq_sin":

  То няма и директива с такъв номер. Директивата е 2011/7/ЕС и съвсем ясно пише това, което си цитирал.
  "..statutory interest for late payment’ means simple interest
  for late payment at a rate which is equal to the sum of the
  reference rate and AT LEAST eight percentage points;

  Доброто е заразно
 40. 40 Профил на bobinews
  bobinews
  Рейтинг: 233 Неутрално

  оф, айде да отиват на море и да не се напъват с такива "гениални" идеи в тая жега. Това ли е най-големият проблем, които трябва да бъде разрешен? След като си ползвал някаква услуга и не си се издължил - нормално е да си платиш всичко с лихвите, били те и 100%.

 41. 41 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#14:"роджър"]В страните от ЕС е приет размер от не повече от 8 процентни пункта като надбавка, съгласно Директива 2011/700/ЕС[/quote]

  Ами не е вярно )))) буквалният текст от директивата е:

  "„законна лихва за забава на плащане“ означава проста лихва
  за забава на плащане при процент, който е равен на сумата
  от основния лихвен процент и най-малко осем процентни
  пункта;"
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:048:0001:0010:bg:PDF

 42. 42 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1294 Любопитно

  [quote#38:"zenola"]Ми не е вярно, РБ пак се изложиха. Тази директива въобще не е приложима за физически лица. [/quote]
  и къде казват че е... щото според тях на практика тъдява се прилага И към физически без да е приложима?
  Еднакъв ли е %-та или не?

 43. 43 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#21] от "Darth Plagueis":

  не съм съвсем съгласен .. опитай се да конструираш пример. Ето - на 1000 лв задължение, законната лихва от 01.01.2015 до 01.01.2016 е била 101.82 лв. Доста време ще отнеме да се натрупа лихва, чиято стойност да е в пъти по-голяма от стойността на главницата, но дори това да се случи идва въпросът - 1) защо длъжникът не е правил никакви плащания да погаси задължението си (щото такова натрупване означава тотално неплащане); 2) Законодателят е предвидил давностни срокове които текат при бездействие на кредитора; 3) законодателят е предвидил срокове за перемиране на изпълнителни дела отново при бездействие на кредитора; 4) законодателят е предвидил несеквестируемост на определени вземания и собствености на длъжниците които ги предпазват от изпълнение върху цялото им имущество.

  В един момент се получава така, че законодателят санкционира строго кредитора ако той се бави, поставя му ограничения за това в каква степен може принудително да действа срещу длъжниците си, поставил е ограничения за размера на неустойките когато се договарят две лица и тн .. и освен, че тия неща стимулират някои /много/ длъжници (особено физически лица) да не плащат задълженията си, сега ще ги стимулира още повече да не го правят щото намалява допълнително санкцията за неплащане. Ми то в определени хипотези ще е по-изгодно да не платиш определена сума на доставчика ти на дадена стока примерно отколкото да теглиш кредит за тая стока щото ако искам да купя компютри за 10 хил лева и ги поръчам и ми ги доставят и аз се замотая с плащането накрая ще дължа 10 хил лева + 4% лихва за забава, а ако тегля кредит за 10 хил лева ще дължа 12% лихва примерно .. Нещо не ми се връзва тая работа ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 44. 44 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#42] от "extraCACA":

  Нищо в тази директива не изисква диференциране на лихвите за забава спрямо физически лица и фирми. Както и нищо в тази директива не ограничава размера на лихвата за забава до 8% за когото и да било.

 45. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#43] от "bludniq_sin":

  Давам ти реален пример - отиваш да плащаш сметката си от Мтел в Хенди, после се оказваш с подписан договор, без да имаш дори идеята за това (както казах, реален пример, доста богат). В един момент, Мтел те съдят за натрупани задължения, за които нямаш идея. Ето ти обяснение що не си правил нищо за погасяване.
  А докато развалиш договора със съд могат да минат години.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 46 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1294 Весело

  [quote#44:"zenola"]Нищо в тази директива не изисква диференциране на лихвите за забава спрямо физически лица и фирми.[/quote]
  а в Германия какво го изисква - физ. лица не са толкоз ларж ли... сиреч, цънцери си падат?

  вижте там, другаре за някоя гражданска организация, настояваща за повишение вместо да копате из директивите

 47. 47 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#35] от "extraCACA":

  те съвсем са се оляли Ето пример - 365 дни (1 г.) лихва за забава за задължение от 1000 евро - Примерът е за юридически лица.

  България
  1000 евро стават - 1100 евро;

  Австрия
  1000 евро - 1090.8

  Германия
  1000 евро - 1081.7

  Хърватия
  1000 евро - 1100.5

  Като законната лихва има санкционен характер. Колкото по-голям е рискът от неизпълнение толкова е по-логично санкцията за това да е по-висока (за да действа превантивно) - така и банките когато правят оценките на риска за своите продукти предвиждат по-високи лихви например при нас защото рисковете са по-големи в БГ отколкото в други страни. По същата причина е съвсем резонно лихвата за забава при нас да е по-висока отколкото в други европейски държави.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 48. 48 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  [quote#45:"Darth Plagueis"]Давам ти реален пример - отиваш да плащаш сметката си от Мтел в Хенди, после се оказваш с подписан договор, без да имаш дори идеята за това (както казах, реален пример, доста богат). В един момент, Мтел те съдят за натрупани задължения, за които нямаш идея. Ето ти обяснение що не си правил нищо за погасяване.
  А докато развалиш договора със съд могат да минат години. [/quote]

  И аз ти оборвам примера с това, че той няма абсолютно нищо общо с понятието законна лихва.

  1) Практика по съдилищата бол, че такива договори падат в съда - ще ги съдиш (е наскоро колега беше служебен защитник на един такъв - осъдиха го)
  2) НАтрупаните ти задължения от такъв договор са за месечни такси - не е за законна лихва. Те са периодични и за тях се прилага кратката 3 годишна погасителна давност.
  3) Като оспориш договора и се съдите ще поискаш обезпечителна мярка да се спре изпълнителното производство ако има образувано такова срещу теб и така няма да се предприемат изпълнителни действия.

  И отново - примерът който ми даваш няма нищо общо с натрупване на законна лихва, а е пример за нелоялни търговски практики (+ престъпление относно договорът) и е тема на друг разговор, защото си прав, че се случва сравнително често, но аз мога да кажа пък от опит, че до това често се стига щото много народ няма културата да отиде при адвокат, да му даде едни пари и той да оправи работата като и парите дори му възстанови след това. Народът се опитва да се справи по всякакъв друг начин - по форуми пише и се оплаква, в телевизията ходи да реве ...

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 49. 49 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1294 Весело

  [quote#47:"bludniq_sin"]рисковете са по-големи в БГ отколкото в други страни[/quote]
  хубава работа, какви рискове при Герб ве... втори успешен мандат сепак?

 50. 50 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  [quote#42:"extraCACA"]и къде казват че е... щото според тях на практика тъдява се прилага И към физически без да е приложима? [/quote]
  параграф осем:
  Обхватът на настоящата директива следва да се ограничи
  до плащанията, извършвани като възнаграждение по
  ТЪРГОВСКИ сделки. В настоящата директива не следва да
  се уреждат сделките, извършвани с потребителите, нито
  лихвите във връзка с други видове плащания, например
  плащанията, извършвани по силата на законодателството
  за чековете и полиците, или плащанията, извършвани в
  рамките на обезщетения за щети, включително тези,
  извършвани от застрахователните компании.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 51. 51 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#48] от "bludniq_sin":

  Абсолютно съм съгласен (с т.2 нямам особено понятие, просто я приемам), но с бързата работа на съда, докато ти обърнат внимание, и докато изобщо започне делото ти, съдия изпълнителя отдавна ще те е направил на нищо.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 52 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1632 Весело

  Популистка акция и поредно доказателство, че ДСБ са от леви по-леви. И са от един и същ дол червени дренки с др. Манолова. Загрижили се за неизправните длъжници, видиш ли... а и Раданчо се притурил към вносителите като на всяка манджа мерудия, хаха... Ама защо си на второ място, бе Кънев?! Уж "лидер", уж не нам кво...

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 53. 53 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1294 Весело

  До коментар [#50] от "bludniq_sin":

  еднакъв ли е на практика %-та в двата случая попитах?

  а, и не е зле да прочетеш за какво точно говорят вносителите, вместо да рецитираш несъществуваща, както уточнихте по-горе директива

 54. 54 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1294 Весело

  [quote#52:"Непукистка"]. И са от един и същ дол червени дренки с др. Манолова. [/quote]

  [quote#23:"extraCACA"] в Австрия размерът на законната лихва за физически лица е 4 %, а между търговци- 9,2 пункта + основния лихвен процент за страната; в Германия- размерът на законната лихва за физически лица е 5 % плюс основния лихвен процент за страната, а между търговци- 8 пункта + основния лихвен процент за страната[/quote]

 55. 55 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#46] от "extraCACA":

  Аз не съм против намаляването и диференцирането, просто не е необходимо за това да се търси основание в европейското право. Позоваването на неотносими актове показва правно невежество, което доста тъжно, особено когато се проявява от депутати.

  А що се отнася до сравнението с Германия - първо пробвайте там да не си платите дори една най-елементарна сметка за електричество и тогава да се върнем пак към сравненията.

 56. 56 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#53] от "extraCACA":

  аз знам за какво говорят те, въпросът е, че очевидно те не знаят за какво говорят и те не са чели. Искат да намалят законната лихва за бизнеса и да я диференцират от законната лихва за физически лица, като посладната е още по ниска като се аргументират с директива която очевидно не засяга физическите лица и като очевидно лъжат, че директивата определяла максимален размер от 8 процентни пункта, като в директивата този е МИНИМАЛНИЯТ размер.

  Относно това колко е лихвата за забава за физически лица в други държави - в германия е 5% до колкото видях, в други държави е 6-7%, видях, че в австрия май е 4%., но е абсурдно ние да определяме подобен процент без прецизни икономически и юридически аргументи, а ако това са аргументите на вносителите (позовавайки се на директива, която не засяга физически лица и лъжейки за това дали директивата предвижда минимален или максимален размер на законната лихва) то очаквам с нетърпение да чуя икономическите и юридическите им аргументи. Подозирам фрапираща несъстоятелност.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 57. 57 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1294 Любопитно

  [quote#55:"zenola"] не е необходимо за това да се търси основание в европейското право[/quote]

  не забелязах да търсят основание в това... що не вземете да прочетете какво точно пишат или опорката ще изреве?

  Що се отняся до Германия и пр. примери - фактите са си факти и с проба и без... и да, да - знам че на правата партийна линия матряла и е крив

 58. 58 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#51] от "Darth Plagueis":

  Да, неприятно е като се забърка и частен съдебен изпълнител, но дори и тогава имаш ходове в голяма част от ситуациите и не говоря за схеми, а за съвсем законни възможности за защита особено ако задължението е изфабрикувано. Но за тази цел не трябва самодейност, а трябва да се обърне човек към специалист. Но благодарение на много и различни фактори в хората се е насадило усещането, че адвокатите са напаст, която само дебне да им вземе пари без да свърши никаква работа. Това естествено се случва, но се случва и при автомонтьорите, при зъболекарите и тн където тяхната некомпетентност понякога може да ти коства живота, а в случаите които ние визираме некомпетентността на адвоката може да ти коства в най-лошия случай загуба на пари и изглежда българинът е по-склонен да рискува здравето и живота си при лекар или автомонтьор отколкото да рискува едни пари за да спаси други пари при адвокат.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 59. 59 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  [quote#57:"extraCACA"]що не вземете да прочетете какво точно пишат или опорката ще изреве? [/quote]
  я кажи какво точно пишат, че явно пропускаме. Систематизирай набързо арументите им, че да може и ние да видим какво толкова пишат и сме пропуснали ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 60. 60 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1632 Любопитно

  До коментар [#54] от "extraCACA":

  Не са ти ясни нещата, не се самоцитирай. Опитахте се да ни направите като Румъния, а виждаме социализмът там е в действие - и те притиснаха големите вериги по примера на др. Нинова. Сега ни пробутвате КГБ централата за ЕС - Австрия, където се набутаха всички комуняги, барабар с куфарчетата си. В същото време социалистът посланик др. Кабан, също много ваш човек, си позволява да приказва където седне и където падне за Пеевски (за какво ли лъже, след като и децата знаят, че Пеевски е "сламен човек" на Кремъл-Доган-Мултигруп) или пряко да участва в съдебните вътрешно-мафиотски битки....
  Аре стига, а?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 61. 61 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1294 Любопитно

  [quote#56:"bludniq_sin"]като се аргументират с директива [/quote]
  и кой се аргументира с нея?

  "С Постановление № 426 на МС се отменя Постановление № 100 на МС от 2012 г., като България въвежда разпоредби от Директива 2011/7/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 16 февруари 2011 г. относно борбата със забавяне на плащането по търговски сделки (OB, L 48/1 от 23 февруари 2011 г.). С приемане на Директива 2011/700/ЕС на Европейския парламент и на Съвета относно борбата със забавяне на плащането по търговските сделки в държавите-членки се уеднаквяват общите правила по отношение на законна лихва за плащания по търговски сделки, свързани с определяне на срока на забава на длъжника с цел прилагане на законната лихва. Разликите са свързани с процента на законната лихва за забава на плащания, като минималния процент за търговци според директивата е 8%.


  С влизането в сила на разпоредбите на постановлението, от 1 януари 2015 г. годишният размер на законната лихва за просрочени парични задължения се определя в размер на основния лихвен процент на БНБ в сила от 1 януари, съответно от 1 юли, на текущата година плюс 10 процентни пункта. Дневният размер на законната лихва за просрочени парични задължения се определя като равен на 1/360 част от годишния й размер.
  ---------
  В Република България размерът на законната лихва не е диференциран по отношение на гражданите и търговците. Първоначално..."

 62. 62 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1294 Весело

  [quote#60:"Непукистка"]не се самоцитирай[/quote]
  не се, горе вече поясних на бабето откъде са цитатите четете преди да застъпите де

 63. 63 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Тези популисти не са сигурни дали наистина го искат

 64. 64 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2243 Весело

  [quote#17:"buran"]ОЛП е 0.00%[/quote]
  Да, ама от 1.02.2016 до 31.07.2016 г. През януари ОЛП беше внушителния 0.01%.

 65. 65 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  [quote#0:"Статия"]Сега действащият закон е приет преди повече от 20 години в съвсем различна икономическа и финансова обстановка и в момента не е адекватен на сегашната, смятат вносителите на проектозакона.[/quote]
  Пълни глупости! Явно, не само герберите са правни нихилисти, ами и РъБовете.
  ЗАКОН ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И ДОГОВОРИТЕ
  обн. ДВ. бр.275 от 22 Ноември 1950г. (Сиреч приет е преди 66 години).
  изм. ДВ. бр.50 от 30 Май 2008 г. (Сиреч актуализиран е само преди 8 години, по-точно през 2005 г., когато е заличена Част трета - Прилолжимо право към договорите.)

 66. 66 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  [quote#62:"extraCACA"] вече поясних на бабето[/quote]
  Личните нападки не са ми по вкуса. Или пишем по същество, или ... всеки по пътя си.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 67. 67 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2243 Весело

  [quote#21:"Darth Plagueis"]С подобни лихви се създават вземания в пъти по-големи от стойността на главницата[/quote]
  Че банките от 10% нагоре стартират с лихвите по кредити. Да не би да твърдите, че банковата дейност убива икономиката как тения гостоприемника!?
  Преди 2013 г., всички банки в България без изключение имаха минимална лихва по кредит над 8%. Дори преференциалните от 6.5 до 7.8% лихви в едно с "таксата обслужване" от 1% до 2% върху главницата, пак надхвърлят "европейския процент" от 8%. А с таксата за разглеждане на кредита/оценка на риска плюс рекетната застраховка в полза на банката, но за сметка на клиента, винаги кредитната лихва е била над законовата лихва. Сиреч банките и банкерите седят над закона.

 68. 68 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 832 Неутрално

  вносителите на проектозакона. Те са Вили Лилков и Радан Кънев от ДСБ и депутатите от Гражданския съвет Петър Славов и зам.-председателят на НС Иван Иванов.
  ...
  В няколко коментара по-горе колеги съвсем съвестно и коректно /разбираемо и за неюристи/ са разяснили казуса. Става ясно, че директива с тази сигнатура няма, а в оригиналната пък директива не пише нещата, които се твърдят от вносителите ... става ясно и че, поради погасителната давност, едно задължение не може да нарастне в пъти, а максимум до около 52-53% за петте години. Става ясмо и че практиките в БГ не са особено различни от европейските. Стои обаче въпросът - това ли е "експертизата" на достолепните вносители, или целта е уж "противния" на радан популизъм, или и двете

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 69. 69 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2243 Любопитно

  [quote#23:"extraCACA"]В сравнителен анализ, изготвен по поръчение на Реформаторския блок установихме[/quote]
  А случайно дали не сте установили, че никой не си позволява да начислява лихва, по-висока от "законната" - тая лихва, която държавата прибира за собствените си вземания като "главен наемодател" и гарант на паричната система и валутата, с която фунционира пазара?
  Освен това лихвата не е производна от "жизнения стандарта на гражданите", а от риска гражданите да не изпълнят задълженията си/да нарушат правилата. И ако по времето на социализма "пазарната лихва" беше 2% (проста лихва по кредит от ДСК) и "наказателната" - законната лихва е била пет пъти по-висока, 10%, то сега, когато пазарната лихва е -0.061% (Либор или Софибор), "законната" трябва да е минус 0.3%, сиреч по либертаската логика държавата трябва да толерира длъжниците. Защо предлагате 8%, а не лихвата на Марио Драги? Колко стандарта за лихвата ще има? Щото е слабо да се каже, че е двуличие (едно за търговци, друго за граждани, трето за банки, четвърто за държавни облигации). Да не е най-обикновен прост популизъм!?

 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2243 Любопитно

  [quote#11:"zenola"]най-накрая да бъде приет закон за личната несъстоятелност.[/quote]
  Този закон какъв проблем ще реши? Половината от двата милиона пенсионери, които са с някакво просрочено задължение, какво ги топли този закон? Или 300-та хиляди трайно безработни? Или този закон ще урежда "интегрирането" (с жилище и работа) на несъстоятелните по рождение римляни?

 71. 71 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много по-важно е да махне онзи член, с който могат да си изкарат изпълнителен лист само въз основа на честна дума, че дължиш и никой не длъжен да уведоми "длъжника", че се издава изпълнителен лист срещу него, за да може да обжалва. Също да забранят арбитражните съдилища, при договир между физически и юридически лица. Следващото е закон за фалита на филзическо лице. Ако 3 тези неща се направят, ще станем относително нормална държава за живеене, до тогава сме мутренска държава подкрепяща нелоялни практики.

 72. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  [quote#71:"primaxm"]Също да забранят арбитражните съдилища, при договор между физически и юридически лица[/quote]
  Никога арбитражен съд не е имал правомощия и в момента няма да решава такива договори. На арбитраж могат да се решават спорове между ТЪРГОВЦИ, когато изрично е посочено в договора и/или единият търговец е външна компания.
  Така че, не да се забраняват, а прокуратурата да ги вкарва в затвора, играещите го на арбитражни съдилища по апартаменти и паланки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK